Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-11-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:16 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14.11.1997

Δύο συναντήσεις μέσα σε διάστημα λίγων ωρών είχαν στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι επιβεβαιώνει τη μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει γύρω από το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μάλιστα στη δεύτερη συνάντηση παρέστη και ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις και τη διεύρυνση, Ολλανδός Επίτροπος, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, καθώς και ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση της ενταξιακής σχέσης της με την κοινότητα. "Εμείς αναπτύξαμε στον κ. Χόλμπρουκ τις θέσεις μας σχετικά με την Τουρκία, προκειμένου να διευκολύνουμε το μεσολαβητικό ρόλο του", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. Πάντως, τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και οι κύριοι Χόλμπρουκ και Βαν ντεν Μπρουκ απέφυγαν να αποκαλύψουν το περιεχόμενο των συνομιλιών τους. Ο κ. Χόλμπρουκ είπε μόνο ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα συνεργαστούν στενά για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, η εντύπωση που απεκόμισε ο κ. Χόλμπρουκ από τις συζητήσεις που είχε στην Άγκυρα είναι ότι οποιαδήποτε πρόοδος στο Κυπριακό περνά μέσα από την αναβάθμιση της ενταξιακής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ. Για τον λόγο αυτό, ο Αμερικανός αξιωματούχος, σε όλες τις συναντήσεις που είχε σήμερα, υποστήριξε στους συνομιλητές του ότι η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στη διαρκή Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των υποψηφίων χωρών.

Εντυπωσιακή χαρακτήρισε τη βελτίωση των ρυθμών είσπραξης των δημοσίων εσόδων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι υπάρχει σε μεγάλο βαθμό η προσέγγιση των στόχων που τέθηκαν στον προϋπολογισμό του 1997. Σε ερώτηση για την επιβολή νέων φόρων, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι επιμελής και προνοητική στην φορολογική της πολιτική και περισσότερο μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο Χρηματιστήριο. Τόνισε δε, ότι οι φόροι αφορούν αυτούς που έχουν υψηλά εισοδήματα, δεν δέχθηκε ότι υπάρχει επίθεση στον ιδιωτικό τομέα, αλλά υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών βαρών. Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι η αντιπολίτευση από καθήκον κάθε χρόνο τέτοια εποχή περιορίζεται σε πληροφορίες που δεν είναι τεκμηριωμένες. Το συμπέρασμα, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι ότι δεν επαληθεύονται οι προβλέψεις της αντιπολίτευσης, αλλά οι προσδοκίες της κυβέρνησης.

· Ιδιαίτερα σημαντική και ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Απόστολος Κακλαμάνης, προσθέτοντας ότι η συνάντηση αυτή διεξήχθη σε μια φιλική ατμόσφαιρα και συνέβαλε στη κατανόηση των ελληνικών θέσεων και στη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος για την προώθησή τους. Ο κ. Κακλαμάνης, επισήμανε ότι ένα από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. "Ηταν ένα από τα θέματα, όπου διατύπωσα στον κ. Κολ την αρνητική θέση που ανέπτυξε κατά τη συνάντησή μας, ο κ. Κίνκελ, ο οποίος παραδέχθηκε την ομηρία της Κύπρου από την Τουρκία",υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής. · · Για τα αποτελέσματα της Διαβαλκανικής Διάσκεψης στην Κρήτη, θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, τις επόμενες ημέρες. Αυτό ανέφερε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, προσθέτοντας ότι είναι πάγια τακτική της κυβέρνησης να ενημερώνεται ο πρόεδρος από τον αρμόδιο υπουργό. Τέλος, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και τα μέλη της κυβέρνησης έχουν στενή συνεργασία με τον κ. Στεφανόπουλο, ο οποίος έχει ενημέρωση στον καλύτερο δυνατό βαθμό.

Την πλήρη επέκταση του μέτρου σε όλες τις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο για τις κρατήσεις υπέρ της ανεργίας θα εισηγηθεί ο υφυπουργός Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαπας στη συνάντηση που θα έχει με εκπροσώπους της στο πλαίσιο του συμφώνου εμπιστοσύνης. Αυτό δήλωσε ο ίδιος στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Πιπεριά, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για επίλυση του προβλήματος των κρατήσεων οικογενειακών επιδομάτων ανεργίας των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Όπως είπε ο κ.Πρωτόπαπας, πρέπει να ενισχυθούν οι πόροι του ΟΑΕΔ, γιατί η ανεργία είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλη την κοινωνία και πρέπει όλοι να συμβάλουν για το σκοπό αυτό.

Ένστολοι αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί απ' όλη την Ελλάδα θα συγκεντρωθούν το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη για να πάρουν μέρος στη μαζικότερη ίσως πανελλήνια κινητοποίηση υπαλλήλων σε σώματα ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, διεκδικώντας θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Οι ένστολοι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν στις 3 το απόγευμα στο "Ιβανόφειο" κλειστό γυμναστήριο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια θα συγκροτήσουν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με πιθανή κατάληξη στο χώρο μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

· Σωρεία ληστειών και κλοπών πραγματοποιήθηκαν κατά το 1996 στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε, ο υπαστυνόμος Α' της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, Βασίλειος Γιαρεντζίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τη 2η έκθεση ειδών προστασίας από κλοπή και φωτιά, "SECURITY", που θα λειτουργήσει από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο περίπτερο 7 της HELEXPO. Από τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Γιαρεντζίδης, προκύπτει ότι κατά το 1996 διαπράχθηκαν στην πόλη 143 ληστείες, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι 89, ενώ συνελήφθησαν 36 δράστες, οι οποίοι παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. · · Επικυρώθηκε από τη Βουλή κατά πλειοψηφία η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων στις εθνικές οδούς από Παρασκευή μέχρι και Κυριακή, καθώς και ορισμένες αργίες. Να σημειωθεί ότι από το μέτρο θα εξαιρούνται τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα, όπως παστεριωμένο γάλα και νωπά ψάρια.

Με 24ωρη πανελλαδική απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στις 25 Νοεμβρίου, θα "ανοίξει" η περίοδος των διαμαρτυριών των συνδικάτων για το νέο κρατικό προϋπολογισμό, ενώ αποφάσεις για την οργάνωση συλλαλητηρίου ή στάσεων εργασίας την ημέρα ψήφισης του στη Βουλή, θα λάβει στις 28 Νοεμβρίου η διοίκηση της ΓΣΕΕ. Η ΑΔΕΔΥ, με ανακοίνωση που εξέδωσε, χαρακτήρισε το '98 ως χρονιά "σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας" σημειώνοντας ότι η "προβλεπόμενη στον προϋπολογισμό αύξηση του 2,5% για τους δημόσιους υπάλληλους, αποτελεί πρόκληση καθώς υπολείπεται όχι μόνο των στοιχειωδών αναγκών διαβίωσης, αλλά ακόμη και από τις αρχικές δεσμεύσεις του υφυπουργού Οικονομικών τις οποίες είχε απορρίψει το συνδικαλιστικό κίνημα".

Ανοδικά αντέδρασε η αγορά της Σοφοκλέους, μετά την κάμψη που παρουσίασε τις πρώτες δύο ημέρες της εβδομάδας. Όπως εκτιμούσαν παράγοντες της αγοράς, δύο ήταν τα γεγονότα, που επηρέασαν θετικά την πορεία των μετοχών. Το ένα σχετίζεται με την ηρεμία που επικράτησε στη διατραπεζική αγορά και το επίπεδο των επιτοκίων, που ήταν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και το άλλο με την κατάθεση του προϋπολογισμού και τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στον ΟΝΕ το 2001. Τα γεγονότα αυτά εκτιμήθηκαν θετικά από το σύνολο της αγοράς. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.409, 27 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,58%. Όλοι οι επιμέρους κλάδοι παρουσίασαν κέρδη και πιο συγκεκριμένα: o τραπεζικός 3,47%, ο ασφαλιστικός 1,93%, ο επενδυτικός 3,59%, ο leasing 3,23%, o βιομηχανικός 1,5%, ο δείκτης των διαφόρων εταιριών 3,16%,ο κατασκευαστικός 1,83%, ο δείκτης των εταιριών συμμετοχών με 4,06% και ο δείκτης της παράλληλης με 2,66%.

"Εντυπωσιακό", χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, το πρόγραμμα των κινήσεων του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τονίζοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση προσβλέπει στην αμερικανική πρωτοβουλία και πιστεύει στην ειλικρίνεια των προθέσεων των ΗΠΑ. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες ενέργειες του Αμερικανού Απεσταλμένου, ο κ. Χριστοφίδης είπε συγκεκριμένα ότι "το εντυπωσιακό πρόγραμμα των κινήσεων του κ. Χόλμπρουκ δείχνει την ιδιαίτερη σημασία που έχει η αμερικανική πρωτοβουλία στην προσπάθεια προώθησης λύσης του Κυπριακού" με τρόπο που να συνάδει με τις συμφωνίες ψηλού επιπέδου Μακαρίου - Ντενκτάς και Κυπριανού - Ντενκτάς.

Κυρίαρχο θέμα της επίσκεψης Χόλμπρουκ ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό άφησε να νοηθεί, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς. Σε ερώτηση τί ζητούν από τον ίδιο, ο Ντενκτάς είπε ότι οι Αμερικανοί του ζήτησαν να θέσει στο περιθώριο το θέμα συζήτησης του καθεστώτος, να μην δημιουργεί θέμα σχετικά με τη δήθεν κυριαρχία και να ξεχάσει την οντότητα του ψευδοκράτους ώστε να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Αν συμβεί κάτι τέτοιο", είπε, τότε θα παύσουν να ισχύουν οι πρόνοιες του 1960. Χαρακτήρισε "ανήθικη και προσβλητική" την επανένωση της Κύπρου με στόχο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεκατρία μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και ένας στρατιώτης έχασαν τη ζωή τους σε συμπλοκή των Δυνάμεων Ασφαλείας της Τουρκίας με μέλη του PKK, στην περιοχή Μπεϋτουσεμπάπ του Σιρνάκ, αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, επικαλούμενος ανακοίνωση της Νομαρχίας Περιοχής Εκτάκτου Ανάγκης. Η εφημερίδα ''Σαμπάχ'' γράφει ότι ομάδες Πεσμεργκιέ, που πρόσκεινται στο κόμμα του Κούρδου ηγέτη, Μεσούτ Μπαρζανί, άρχισαν, λόγω των πιέσεων στο Βόρειο Ιράκ, να εγκαταλείπουν τα εδάφη τους και να καταφεύγουν στην Τουρκία.

Στις 11 το πρωί, ώρα Ελλάδας, παρουσία σύσσωμης της αλβανικής ηγεσίας, θα γίνει στην αλβανική πόλη Αυλώνα η κηδεία των 42 ναυαγών που έχασαν τη ζωή τους στο Οτράντο στις 28 Μαρτίου 1997. Στην κηδεία θα παραστεί και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος θα έχει και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Φατός Νάνο. Με απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης και σήμερα η Αλβανία θα βρίσκεται σε κατάσταση πένθους. Δύο ιταλικά στρατιωτικά αεροπλάνα μετέφεραν τα 42 φέρετρα των ναυαγών του Οτράντο στο αεροδρόμιο των Τιράνων, κάτω από πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες. Από εκεί το ''ειδικό'' φορτίο μεταφέρθηκε στην Αυλώνα με φορτηγά.

Τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση, επανέλαβε για μια ακόμη φορά στη Βουλή, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, με αφορμή επερώτηση που κατατέθηκε από τον βουλευτή του κόμματος "Ενωση για Δημοκρατία", Τεοντόρ Λιάτσο. Ο κ. Μίλο ανέφερε ότι η εξωτερική πολιτική εκφράζει άμεσα τα συμφέροντα του αλβανικού λαού, αλλά και των Αλβανών όπου γης, ενώ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Φατός Νάνο, όπου επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση θεωρεί ζωτικής σημασίας για την δημοκρατική πρόοδο της Αλβανίας, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ελλάδα, τις οποίες τις χαρακτήρισε ως βασικούς συμμάχους της χώρας του.

Μόνο δύο από τους 26 υπουργούς της κυβέρνησης του Βίκτορ Τσιορμπέα στη Ρουμανία, κρίθηκαν καλοί, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα, ''Libertatea''. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μόνο ο υπουργός Μεταφορών, Τράϊαν Μπασέσκου και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας, Αλεξάντρου Αθανασίου, συγκέντρωσαν την εκτίμηση των ηγετών των κομμάτων που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι ο κατάλογος με τα ονόματα των νέων υπουργών στην κυβέρνηση της Ρουμανίας θα ανακοινωθεί επίσημα την προσεχή Τρίτη.

Την πεποίθηση ότι οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται και βρίσκονται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, εξέφρασαν οι πρόεδροι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Ζιανγκ Ζεμίν και Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετά από τη συνάντηση που είχαν, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Μιλόσεβιτς στο Πεκίνο. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Σερβίας, οι δύο άνδρες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν, πιστοποίησαν τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ συζήτησαν και για θέματα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

Σε απρόοπτες εξελίξεις στις σχέσεις Σόφιας- Μόσχας για το φυσικό αέριο μπορεί να οδηγήσει η απόφαση του ιδιωτικού ομίλου "Μούλτιγκρουπ" να απορρίψει την πρόταση της κρατικής εταιρίας "Μπουλγκάργκαζ" να του πωλήσει τις μετοχές που έχει στη βουλγαρορωσική εταιρία φυσικού αερίου "Τοπένερτζι" σε τιμή, που αντιστοιχεί στην ονομαστική αξία τους. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στη Σόφια ο Γενικός Γραμματέας του "Μούλτιγκρουπ" Μπόικο Ντραγκάνοφ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 14 November 1997 - 7:40:17 UTC