Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-11-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:15 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26.11.1997

Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες του διεθνούς δημοσιογραφικού συνεδρίου, που διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Στη διάρκεια των δύο ημερών, αναπτύχθηκαν συνολικά 49 εισηγήσεις Ελλήνων και ξένων διευθυντών πρακτορείων ειδήσεων και εφημερίδων.Συνοψίζοντας στο τέλος ο πρόεδρος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, καθηγητής κ. Παύλος Πετρίδης, είπε ότι είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για ένα και μόνο συμπέρασμα, αφού η πολυπλοκότητα του θέματος είναι τέτοια, ώστε υποδεικνύει και άλλες διεξόδους.

· Συνάντηση των επιτροπών εμπειρογνωμόνων , ως τις 12 Δεκεμβρίου, αντιπροτείνει η Τουρκία, για τη συζήτηση των ελληνοτουρκικών δοαφορών. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε με τον Βέλγο πρωθυπουργό, Ζαν Λίκ Ντεάν και τον κοινοτικό επίτροπο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ και συζήτησε το θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας σττην ευρωπαϊκή διάσκεψη.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργός απέρριψε κάθε πρόταση για "τυπική συμμετοχή" και τόνισε πως αν η συμμετοχή της χώρας του δεν ισχυροποιεί την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. τότε η Ευρωπαϊκή Ενωση "θα πάψει να παίζει σημαντικό ρόλο για την Τουρκία".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ σε συνέντευξή του σε ισπανικές εφημερίδες, με αφορμή την επίσκεψή του στην Μαδρίτη, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση "καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι μια κλειστή χριστιανική λέσχη" προσθέτοντας, πως αν αρνηθεί την ένταξη της χώρας του αυτό θα σημάνει την άνοδο του φονταμενταλισμού στην Τουρκία.

Άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1998, ο οποίος θα έλθει στην Ολομέλεια του Σώματος στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ η συζήτησή του θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, οπότε και θα τεθεί σε ψηφοφορία προς έγκριση. Ρεαλιστικό, υπεύθυνο, αξιόπιστο και τολμηρό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Διαμαντίδης. Ο εισηγητής της Ν.Δ. Δημήτρης Κωστόπουλος έκανε λόγο για πλασματικό και ωραιοποιημένο προϋπολογισμό που στην ουσία σημαίνει περισσότερους φόρους και θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της συμμετοχής της Ελλάδας στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, σημείωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός έχει τη σφραγίδα του Μάαστριχτ και προέβλεψε ακόμη περισσότερη λιτότητα. Μιλώντας εκ μέρους του Συνασπισμού, ο Γιάννης Δραγασάκης, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό σκληρό, φόρων και λιτότητας, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς.

Την εκτίμηση ότι η κατάσταση στο χρηματιστήριο θα ομαλοποιηθεί, καθώς η ελληνική οικονομία έχει διανύσει άλματα προς τη σύγκλιση, διατύπωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. "Προχωράμε και θα προχωρήσουμε ακόμα ταχύτερα όχι διότι τώρα το καταλάβαμε αλλά διότι με όλη αυτή τη ζύμωση, το διάλογο και την κοινωνική συναίνεση που έχουμε πετύχει τα τελευταία δύο - τρία χρόνια, μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε χωρίς να έχουμε το φόβο μεγάλων συγκρούσεων που θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά στην επίτευξη των στόχων", σημείωσε ο κ. Παπαντωνίου.

Συγκέντρωση και συμβολική κατάληψη της Τράπεζας της Ελλάδος πραγματοποιούν σήμερα οι βιοτέχνες και οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που αποφάσισε η ΓΣΕΒΕΕ. Αιχμή της κινητοποίησης που διοργανώνουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων της πόλης και ο Σύλλογος Επαγγελματιών του Ιστορικού Κέντρου Καπάνι-Βλάλη, αποτελεί ο προϋπολογισμός του 1998. Οι βιοτέχνες, έμποροι και επαγγελματίες καταγγέλλουν τον προϋπολογισμό ως αντιαναπτυξιακό και κοινωνικά άδικο, καθώς, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, επιφυλάσσει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη μεγαλύτερη φορολογική αύξηση από όλα τα κοινωνικά στρώματα και μάλιστα σε μια εποχή μείωσης του τζίρου τους.

Το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας συζήτησε η επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος. Η αρχική θέση του ΠΑΣΟΚ ήταν να μπορεί να εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας με 151 ψήφους χωρίς να διαλύεται η Βουλή, όμως ο γενικός εισηγητής του, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα συζητά τώρα και την αυξημένη πλειοψηφία αρκεί να μην υπάρχει απειλή διάλυσης της Βουλής. Η Ν.Δ. και το ΔΗΚΚΙ επέμειναν στην αυξημένη πλειοψηφία. Ο Συνασπισμός πρότεινε την αύξηση του αριθμού των ψηφοφοριών και αν δεν επιτυγχάνεται εκλογή να ακολουθεί η προσφυγή στις κάλπες.

Ενταση επικράτησε και χθες στην περιοχή της Ολυμπιάδας, όταν κάτοικοι συνέχισαν τις διαμαρτυρίες τους για τη λειτουργία του χρυσωρυχείου. Τουλάχιστον ένα άτομο συνελήφθη, ενώ απειλήθηκαν επεισόδια μεταξύ των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και των κατοίκων. Στο μεταξύ, εκκληση προς τις αρμόδιες αρχές και τους κατοίκους της Χαλκιδικής να στηρίξουν με όλα τα νόμιμα μέσα τους δημοκρατικούς θεσμούς και να απομονώσουν όσους προκαλούν επεισόδια, απηύθυνε η ελληνοκαναδική ανώνυμη εταιρία μεταλλείων βιομηχανίας και χρυσού TVX HELLAS, η οποία έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των ορυχείων της Ολυμπιάδας. Στην ανακοίνωση της εταιρίας γίνεται λόγος για δημιουργία κατάστασης "τρομοκρατίας και παρανομίας" εκ μέρους των αντιδρώντων στην ίδρυση βιομηχανίας χρυσού στην περιοχή.

Ιατρική γνώση, πνευματική κληρονομιά τεσσάρων σχεδόν αιώνων, που κάτω από το εκτυφλωτικό φως των σύγχρονων επιτευγμάτων είχε παραμεληθεί, διαπλέκεται τώρα με τη σύγχρονη τεχνολογία και τίθεται στην υπηρεσία των μελετητών. Το εγχείρημα αυτό, όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου, η διδάκτωρ της ιστορίας της ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ελένη Χριστοδούλου - Αλετρά, ξεκίνησε από το μάθημα της ιστορίας της ιατρικής, υπεύθυνος ο αναπληρωτής καθηγητής Παναγιώτης Γιγής και αφορά σε ένα σημαντικό αριθμό ιατρικών παλαιτύπων, που φυλάσσονται στην κεντρική βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ.

Η Τουρκία αντί να μειώσει αύξησε τη δύναμη των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, καταγγέλλει με επιστολή του στα Ηνωμένα Έθνη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στο διεθνή οργανισμό κ. Σ. Ζακχαίος. Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, η Τουρκία δεν απέσυρε από την Κύπρο τον πολεμικό εξοπλισμό που μετέφερε στα κατεχόμενα, με πρόφαση την άσκηση "Ταύρος '97". Σε παράρτημα, που επισυνάπτεται στην επιστολή αναφέρεται ότι οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, που προστέθηκαν στο νησί από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται 34 άρματα μάχης, 28 οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 12 κινητές μονάδες πυροβολικού. Μετά την άσκηση "Ταύρος", που ολοκληρώθηκε στις 11 Νοεμβρίου, προστέθηκαν στην Κύπρο 3.000 Τούρκοι στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων και ανδρών ειδικών δυνάμεων, καθώς και περισσότερα από 200 βοηθητικά οχήματα.

Για την Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο Ραούφ Ντενκτάς, προκειμένου να δώσει διάλεξη για την Κύπρο στη στρατιωτική ακαδημία, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Γενί Ντεμοκράτ". Την Παρασκευή, ο Ντενκτάς θα αναχωρήσει για το Ντύσελντορφ της Γερμανίας, προσκεκλημένος της Ενωσης Ευρωπαίων Ακαδημαϊκών, όπου θα μιλήσει σε διάλεξη για τις εξελίξεις στο κυπριακό. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα επιστρέψει στα κατεχόμενα στις 30 Νοεμβρίου.

Σεισμική δόνηση 3.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες στις 7.18 το πρωί στη νοτιοανατολική Αλβανία, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων. Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού, βρίσκεται 170 χλμ. νοτιοανατολικά των Τιράνων ενώ δεν αναφέρθηκαν ζημιές.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 26 November 1997 - 7:40:22 UTC