Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-11-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:15 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26.11.1997

Με τους ομολόγους του της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στο Λονδίνο και το Παρίσι. Ο πρωθυπουργός αναχώρησε το μεσημέρι για τη Βρετανική πρωτεύουσα όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια των επαφών του θα συζητήσει τα ελληνοτουρκικά, τις σχέσεις της Άγκυρας με την Κοινότητα και τα ζητήματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεχίστηκε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1998, που θα έλθει στην Ολομέλεια του Σώματος στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ η συζήτησή του θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, οπότε και θα τεθεί σε ψηφοφορία προς έγκριση. Στο μεταξύ μετά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ρυθμίσεις στο σύστημα παρακράτησης φόρου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει βελτιώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, δήλωσε πάντως σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί σε καμία περίπτωση τη συμπίεση των εισοδημάτων των ασθενέστερων τάξεων και των ομάδων που έχουν ανάγκη στήριξης, ομάδα στην οποία περιλαμβάνονται και οι γονείς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι βασική αρχή της κυβέρνησης είναι η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. "Όσον αφορά στην παρακράτηση θα υπάρχει φορολόγηση η οποία θα είναι ανάλογη των εισοδημάτων και αντιστρόφως ανάλογη των οικογενειακών βαρών", διευκρίνισε ο υπουργός Τύπου.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου η Μαρία Δαμανάκη, στο πλαίσιο των επαφών της με πολιτικούς αρχηγούς για συνεργασία στο δήμο της Αθήνας. Θετική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται πρόσωπα που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματά της. Κι εμείς στηρίζουμε την ευρύτερη δυνατή συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, όπως και επιδιώκουμε συγκεκριμένα προγράμματα που θα συμβάλλουν στην βελτίωση των συνθηκών ζωής του πολίτη στην πόλη. Το ΠΑΣΟΚ θα πάρει σύντομα τις αποφάσεις του σύμφωνα με τις καταστατικές του διαδικασίες". Θερμό χαρακτήρισε το κλίμα της συνάντησης και η Μαρία Δαμανάκη, πρόσθεσε όμως ότι και το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα έχει κάποιες διαδικασίες, οι οποίες θα πρέπει να οδηγηθούν εις πέρας, προτού η ίδια προβεί σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση.

Πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε στο υπουργείο Παιδείας, πραγματοποίησαν το μεσημέρι στην Αθήνα, φοιτητές της ανώτατης εκπαίδευσης, με αίτημα την αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Το επόμενο συλλαλητήριο των φοιτητών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως τα προγράμματα σπουδών επιλογής, θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ, οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης της χώρας εξήγγειλαν 24ωρη απεργία για τις 12 Δεκεμβρίου, αντιδρώντας στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Εξαιρετικά επιτυχές χαρακτήρισε το συνέδριο "Ευρώπη και ΜΜΕ: Η πολιτιστική μας κληρονομιά", που διοργάνωσε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κώστας Μπίκας, σε δηλώσεις που έκανε χτες το βράδυ στη σερβική τηλεόραση. "Ελπίζουμε ότι θα είναι κάτι που θα αποκτήσει μία θεσμοθετημένη μορφή" πρόσθεσε ο κ. Μπίκας. Απαντώντας σε ερώτηση του Σέρβου ανταποκριτή σχετικά με την Διαβαλκανική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη ο κ. Μπίκας επισήμανε ότι ήταν πρώτη φορά στην ιστορία που συναντήθηκαν οι ηγέτες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τόνισε ότι αυτό δημιουργεί προσδοκίες για το μέλλον. "Στη συνάντηση αυτή συμφωνήσαμε για την κοινή μας πορεία σε ένα μέλλον που θα έχει ανάπτυξη ειρήνη και πρόοδο" κατέληξε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συμβολική κατάληψη της Τράπεζας της Ελλάδος και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα οι βιοτέχνες, οι επαγγελματίες και οι έμποροι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που αποφάσισε η ΓΣΕΒΕΕ. Έναυσμα για τις κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων της πόλης και ο Σύλλογος Επαγγελματιών του Ιστορικού Κέντρου Καπάνι-Βλάλη, αποτελεί κυρίως ο προϋπολογισμός του 1998. "Αυτός ο νέος προϋπολογισμός, που χαρακτηρίζεται ως αναγκαίος από την κυβέρνηση, προβλέπει αύξηση των αντικειμενικών κριτηρίων κατά 20% έως 25%, δηλαδή πενταπλάσια και εξαπλάσια του προβλεπόμενου πληθωρισμού. Πρόκειται πράγματι για μια πολιτική διωγμού και αφαίμαξης των μικρομεσαίων", τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Σταύρος Ζαχαρέλης, επαναλαμβάνοντας ότι η φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αυξηθεί κατά 200%.

Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Φαρμάκων, προκειμένου να εγκρίνει και τυπικά τις νέες, μειωμένες τιμές των κυκλοφορούντων στην αγορά παρασκευασμάτων, οι οποίες θα ισχύσουν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Στο δελτίο τιμών που θα κυκλοφορήσει, θα περιλαμβάνονται και περίπου 50-60 νέα φάρμακα, που για πρώτη φορά διατίθενται στην ελληνική αγορά. Παραγωγοί και εισαγωγείς θα πρέπει να τυπώσουν τις νέες τιμές στη συσκευασία των φαρμακευτικών παρασκευασμάτων πριν τα προωθήσουν στην αγορά, σύμφωνα με τις ενδείξεις του σχετικού δελτίου.

Να πάψει να καθυστερεί στην πλήρωση των όρων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, κάλεσε την Τουρκία η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής Αννα Καραμάνου, σε παρέμβαση της στη διήμερη διάσκεψη για "Διεύρυνση και Συνοχή" που οργάνωσε στο Στρασβούργο το Ευρωκοινοβούλιο σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης. "Η Ελλάδα στηρίζει ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι αν η ίδια η Αγκυρα το επιθυμεί πραγματικά, εφόσον δεν δείχνει μέχρι τώρα καθαρά και ξάστερα θέληση να εκπληρώσει τους όρους ευρωπαϊκού προσανατολισμού" τόνισε η κ.Καραμάνου. Συνεπώς "η ίδια η Τουρκία θα πρέπει να κάνει ότι χρειάζεται για να επιταχύνει τους ρυθμούς και να πάψει να καθυστερεί στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση", είπε "αμέσως μετά τους 3 όρους που ανακοίνωσε η Αθήνα για συμμετοχή της Αγκυρας σε ενδεχόμενη Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη".

Τους 25 αγρότες που κατηγορήθηκαν ότι πήραν μέρος στον αποκλεισμό οδικού κόμβου στο Ηράκλειο το 1991 αθώωσε το Εφετείο Κρήτης με ομόφωνη απόφασή του. Πρωτόδικα οι αγρότες είχαν καταδικαστεί σε πεντάμηνη φυλάκιση για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Προφυλακίστηκαν σήμερα οι δύο αστυνομικοί που συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα στον Πειραιά κατηγορούμενοι για εμπορία και κατοχή ναρκωτικών. Οι δύο αστυνομικοί νωρίτερα απολογήθηκαν στον τρίτο ανακριτή Πειραιώς.

Μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους για την παράταση της διάρκειας της Έκθεσης των Θησαυρών του Αγίου Όρους, την οποία μέχρι σήμερα έχουν επισκεφτεί 400.000 άτομα. Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είχε υποβάλλει πρόσφατα αίτημα για την παράταση της διάρκειας της Έκθεσης, το οποίο υποστηρίζει το υπουργείο Πολιτισμού και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος. Όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αντιπρόεδρος του ΟΠΠΕΘ, Δημήτρης Σαλπιστής, ο αριθμός των επισκεπτών της Έκθεσης τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου ήταν σχεδόν τριπλάσιος από εκείνον του Ιουλίου.

Πρόσκληση στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Β' να μεταβεί στην Ιερουσαλήμ για να υπογράψουν χάρτα εναντίον της τρομοκρατίας απηύθυνε κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του, ο Σεβασμιότατος Αρχιραββίνος του Ισραήλ Ελυάχοβ Μπακσί Ντορόν που από τη Δευτέρα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της Ισραηλιτικής κοινότητας, με την ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων του μνημείου για τους 50.000 Εβραίους που θανατώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα. Στη συνέντευξη που έδωσε ο Σεβασμιότατος στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε την ανάγκη οι διάφορες θρησκείες του κόσμου και κυρίως οι μονοθεϊστικές θρησκείες, να κινηθούν με συγχρονισμένες κινήσεις για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα του κόσμου.

Η προετοιμασία της χώρας μας για την καθιέρωση του "ευρώ" θα βρεθεί στο επίκεντρο του 11ου διεθνούς συνεδρίου με αυτό το θέμα, που διοργανώνει το "Σπίτι της Ευρώπης" της Θεσσαλονίκης από τις 11 έως τις 14 Δεκεμβρίου. Η επίσημη έναρξη της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 12ης Δεκεμβρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης, με κύριους ομιλητές τον πρόεδρο της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, Σπ. Κουνιάκη, τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Μπακατσιάνο και τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ.Αλογοσκούφη, καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι δράσεις που μπορούν να αναλάβουν οι τοπικοί φορείς της Θεσσαλονίκης για την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για το Σέιχ Σου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας με θέμα "4 μήνες μετά την πυρκαγιά", που διοργανώνει το απόγευμα ο δήμος Συκεών. Η ημερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, την Ένωση Πολιτών και την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, τους Νομικούς Περιβάλλοντος, το Οικόραμα Πεύκων και το περιοδικό "Οικοτοπία".

"Η ελευθερία έκφρασης δεν σταματά στην πόρτα των στρατοπέδων" και όσοι εκπληρώνουν τη θητεία τους ή εργάζονται εκεί έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν απόψεις και κριτική, έστω και αν η αποτελεσματική λειτουργία κάθε στρατού, προϋποθέτει νομικούς περιορισμούς για αποφυγή πραγματικών απειλών υπονόμευσης της στρατιωτικής πειθαρχίας. Αυτή τη γενική αρχή έθεσε και εφάρμοσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την απόφαση που εξέδωσε στο Στρασβούργο σε υπόθεση που αφορούσε την Ελλάδα, επεκτείνοντας και εξακριβώνοντας προηγούμενη σχετική απόφαση για την Αυστρία.

Να μην επιτρέψει στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών την πρόσβαση και τη διεξαγωγή ελέγχων στα παλάτια του Σαντάμ Χουσεϊν και τους 63 συνολικά χώρους που τέθηκαν εκτός δικαιοδοσίας των επιθεωρητών αποφάσισε η Βαγδάτη. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών που ζητά πλήρη πρόσβαση των επιθεωρητών, απειλώντας με δυναμική παρέμβαση. Ωστόσο το Ιράκ σημειώνει ότι τα κτίρια αυτά αποτελούν σύμβολο εθνικής κυριαρχίας.

Τέσσερα ιταλικά πλοία έφθασαν χθες στο αλβανικό λιμάνι του Δυρραχίου με σκοπό να βοηθήσουν την αλβανική αστυνομία στη φύλαξη των ακτών και στην αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης, είπε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Νεριτάν Τσέκα, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Τα πλοία θα επανδρώνονται από μεικτά πληρώματα Ιταλών και Αλβανών και θα "ελέγχουν τα αλβανικά ύδατα για να εμποδίσουν τα πλοία που θα επιχειρούν να αναχωρήσουν για την Ιταλία".

Αρχαίο νεκροταφείο που χρονολογείται περίπου στο 1300 π.Χ., ανακαλύφτηκε κοντά σε λίμνη 150 χλμ. νότια του Βελιγραδίου, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Όπως είπε ο αρχηγός της αρχαιολογικής αποστολής Τόνκο Ράικοβατς, στο χώρο του νεκροταφείου, στο οποίο μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση μόνο σε περιόδους ξηρασίας, ανακαλύφθηκαν επίσης πέτρινοι δίσκοι που αναπαριστούν τον ήλιο και μία τεφροδόχος.

Στην επόμενη φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου πέρασε η εθνική μας ομάδα των νέων. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ήρθε ισόπαλο σήμερα το μεσημέρι στην Τιφλίδα με σκορ 0 - 0, σε ένα κρίσιμο αγώνα με την αντίστοιχη ομάδα της Γεωργίας. Οι παίχτες του Ανδρέα Παπαεμμανουήλ, πήραν το βαθμό της ισοπαλίας που τους χρειαζόταν και κατέκτησαν την πρώτη θέση στον όμιλο τους με 13 βαθμούς. Η εθνική μας ομάδα, μετά το άτυχο αποτέλεσμα με τη Ρουμανία, χρειαζόταν έστω και ένα βαθμό για να προκριθεί, ενώ με ήττα αποχαιρετούσε τη διοργάνωση. Στη συνέχεια, η εθνική μας ομάδα θα αντιμετωπίσει σε διπλό αγώνα μπαράζ την ομάδα του Εϊρε, προκειμένου να προκριθεί στα τελικά της διοργάνωσης που θα γίνουν το καλοκαίρι στην Κύπρο.

Ένα λεπτό πριν από το τέλος του αγώνα ήρθε η νίκη για την Προοδευτική, η οποία κέρδισε στο γειτονικό ντέρμπι τον Ιωνικό με σκορ 1 - 0 στον αγώνα για τη 10η αγωνιστική του Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που είχε αναβληθεί. Το χρυσό γκολ για τους γηπεδούχους το οποίο χάρισε στην προοδευτική τους τρεις πολύτιμους βαθμούς, πέτυχε ο Αλμανίδης στο 89ο λεπτό. Ο Ιωνικός βρίσκεται πλέον στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 24 βαθμούς, ενώ η Προοδευτική αναρριχήθηκε στη 12η θέση με 12 βαθμούς. Ισχυρή αστυνομική δύναμη που αποτελούνταν από 15 διμοιρίες των ΜΑΤ περιφρουρούσε το γήπεδο και έκανε εξονυχιστικό έλεγχο στους φιλάθλους.

Ασθενείς τοπικές βροχές προβλέπονται αύριο στη δυτική Ελλάδα σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Στα δυτικά, κεντρικά και νότια θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στα δυτικά μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 6 μέχρι 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 9 μέχρι 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 26 November 1997 - 17:40:19 UTC