Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-11-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:28 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 28.11.1997

Διάσταση απόψεων, σε ότι αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ποωθούμενη από τη Γαλλία ευρωπαϊκή διάσκεψη, διαπιστώθηκε στις συζητήσεις που είχε χθες στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Βρετανό ομόλογό του Τονι Μπλερ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε στη συμμετοχή της Τουρκίας, αν και "κατανόησε" τους ενδοιασμούς της Ελλάδος και τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει την υποψηφιότητά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν δε λάβει υπόσχεση για μελλοντική αποδοχή της από την Ένωση κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής που θα γίνει τον Δεκέμβριο στο Λουξεμβούργο. Την απόφαση αυτή πήρε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας χθες, κατά τη διάρκεια της μηνιαίας συνεδρίασής του. Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, στην Κωνσταντινούπολη, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Μεσούτ Γιλμάζ τόνισε ότι η πλευρά του έχει κάνει ξεκάθαρο ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει σε ορισμένα θέματα.

Η δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, για τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), "καλύπτει μια πτυχή του όλου θέματος," είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, σχολιάζοντας προχθεσινή δήλωση του κ. Κουκ, στη Βουδαπέστη, ότι η Τουρκία πρέπει να συμπεριληφθεί στη Διάσκεψη για τη διεύρυνση της ΕΕ. Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι "αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών στη δυτική Ευρώπη, θα βοηθήσουμε περισσότερο με την Τουρκία παρούσα από ό,τι με την Τουρκία απούσα." "Ο κ. Κουκ επέλεξε να κάνει αναφορά στο θέμα των ναρκωτικών, ότι η Τουρκία αποτελεί χώρο παραγωγής και χώρο διαμετακομιστικού εμπορίου," είπε ο εκπρόσωπος. Η Τουρκία, σημείωσε, δε θεωρεί τον εαυτόν της ικανοποιημένο από τη συμμετοχή της στην εν λόγω Διάσκεψη, αφού το θεωρεί "πολύ λίγο."

Τη διαβεβαίωση ότι πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι συνάντηση των ειδικών διαμεσολαβητών για το Κυπριακό, υπό την προεδρία του εκπροσώπου του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβες και με την παρουσία του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Ρέππας, σημείωσε ότι δεν έχει περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Εξάλλου, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ για πιθανό σχέδιο διπλής ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επεσήμανε ότι οι ειδικοί διαμεσολαβητές για το Κυπριακό κινούνται στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και των συμφωνιών Κορυφής του 1977 και 1979. "Ο κ. Τζεμ με τις δηλώσεις του περί διπλής ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ζημιώνει τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με οποιονδήποτε πολιτικό αρχηγό του το ζητήσει για να τον ενημερώσει σχετικά με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Σε ερώτηση για το αν την προσεχή Τετάρτη στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας, θα ληφθούν αποφάσεις για το περιεχόμενο της νέας δομής του ΝΑΤΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε ότι οι τελικές αποφάσεις αργούν να ληφθούν ακόμα και ότι θα υπάρξουν πολλές άλλες συναντήσεις αρμοδίων, ωστόσο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "είμαστε στο τελικό στάδιο".

Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, του οποίου η επεξεργασία θα επισπευσθεί για να κατατεθεί στη Βουλή το Δεκέμβριο, αρνήθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, τονίζοντας ότι "σε καμιά περίπτωση δεν θα αφήσει να μετατραπεί η συζήτηση του προϋπολογισμού του 1998 σε συζήτηση για τα φορολογικά". Ο κ. Παπαντωνίου εξέφρασε την άποψη αυτή στο τέλος της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, που ασχολείται με τον νέο προϋπολογισμό και πρόσθεσε ότι "όταν θα έρθει στην Ολομέλεια θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις προτάσεις σας". Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιώργος Δρυς, έδωσε στην επιτροπή περαιτέρω διευκρινίσεις για το θέμα της παρακράτησης των φόρων μετά από τις παρερμηνείες που έγιναν. Όπως εξήγησε ο κ. Δρυς, "με την αλλαγή του φορολογικού συστήματος δεν θα υπάρξει καμιά επιβάρυνση για τους φορολογουμένους", ενώ επανέλαβε ότι "από 1ης Ιανουαρίου του 1998 κάθε μήνα και σε κείμενη βάση, μαζί με δώρο και επίδομα άδειας, θα παρακρατείται μόνο το ποσό που αναλογεί στον φορολογούμενο". Πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο να ισχύσει το 10% ως προείσπραξη του φόρου εισοδήματος. Επίσης, ο κ. Δρυς ανακοίνωσε ότι θα αποσταλούν την ερχόμενη εβδομάδα 40.000 ειδοποιητήρια σε έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία για την καταβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαριστεί 203.000 έντυπα Ε9, που αφορούν 2.200.000 ιδιοκτήτες, ενώ εκκρεμούν ακόμη 1.185.000 από τα 4.100.000 που έχουν υποβληθεί. Ακόμα, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), διενήργησε από τον Απρίλιο του 1997 μέχρι τον Οκτώβριο, 42.000 ελέγχους από τους οποίους διαπιστώθηκαν 8.500 παραβιάσεις επιχειρήσεων.

Να καταργηθούν τα πανωτόκια προτείνουν με τροπολογία που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο για την "εισφοροδιαφυγή", του οποίου η συζήτηση αρχίζει την επόμενη εβδομάδα, έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές στην εισηγητική τους έκθεση, "ο εντοκισμός των τόκων έχει οδηγήσει σε πλεονεκτικές συμβάσεις υπέρ των τραπεζών αλλά και τη δημιουργία τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων στους δανειστές, οι οποίοι, για λόγους συνήθως ανεξάρτητους από τη θέληση τους, δεν ανταποκρίθηκαν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις". Με τη διάταξη, την οποία ζητούν να ψηφιστεί από τους βουλευτές, προβλέπεται ότι "κατά τη σύναψη δανειακών συμβάσεων μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και φυσικών και νομικών προσώπων και απαγορεύεται η συνομολόγηση συμφωνία περί εντοκισμού των τόκων του δανειζόμενου κεφαλαίου". Επίσης προβλέπει ότι "οι τυχόν τιθέμενες αντίθετες ρήτρες είναι αυτοδικαίως άκυρες και νομικά ανίσχυρες". Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Τζανής, Αν. Σκατσόγλου, Ιωάννης Κουράκης, Παν. Τσερτικίδης, Ι. Θωμόπουλος και Δημ. Γεωργόπουλος.

Θα συνεχιστούν οι περιπολίες και οι έλεγχοι των αστυνομικών έξω από τα σχολεία δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος. Διευκρίνισε ωστόσο ότι θα γίνονται με πιο διακριτικό τρόπο που δε θα προσβάλει την προσωπικότητα των μαθητών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Πέτρου Κουναλάκη ο κ. Ρωμαίος, παραδέχτηκε ότι υπήρξαν δύο - τρεις περιπτώσεις αστυνομικών που η συμπεριφορά τους δεν ήταν ενδεδειγμένη αλλά - όπως είπε - έχουν δοθεί σαφείς εντολές ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Από την πλευρά του ο κ. Κουναλάκης κατήγγειλε ότι πολλά σχολεία έχουν προσλάβει ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης σημειώνοντας ότι αυτά είναι φοβερά πράγματα και δε λύνεται με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα των ναρκωτικών. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε ότι υπάρχουν αιτήματα από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων για περιφρούρηση των σχολείων και πρόσθεσε ότι η διακίνηση γίνεται έξω από τα σχολεία. Τέλος ο κ. Ρωμαίος υπογράμμισε ότι "στόχος δεν είναι να κυνηγηθούν οι χρήστες αλλά η διακίνηση ναρκωτικών".

Εντονες ανησυχίες για επαναδραστηριοποίηση των κυκλωμάτων του "λευκού θανάτου" που τροφοδοτούν με ποσότητες ηρωίνης την ελληνική αγορά, εκφράζουν οι διωκτικές αρχές στην κεντρική Μακεδονία, μετά τις πρόσφατες αλλεπάλληλες συλλήψεις Σκοπιανών, Αλβανών και ενός Βούλγαρου. Ανδρες της ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνέλαβαν στη διασταύρωση των οδών Λαγκαδά και Ζάκκα, τον 32χρονο Βούλγαρο υπήκοο Τανάσι Τζαπέλα, επειδή είχε στην κατοχή του 850 συνολικά γραμμάρια ηρωίνη σε σκόνη. Ο Τζαπέλα είχε κριθεί ύποπτος επειδή τον τελευταίο καιρό ταξίδευε συχνά στην Ελλάδα. Στην κατοχή του βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά που προέρχονταν από εμπορία ναρκωτικών, ενώ οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων ατόμων με τα οποία συνεργαζόταν ο αλλοδαπός. Σημειώνεται ότι πριν από δύο μέρες συνελήφθησαν δύο Σκοπιανοί και τρεις Αλβανοί, την ώρα που διαπραγματεύονταν την πώληση 400 γραμμαρίων ηρωίνης σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Η βράβευση της Ειρήνης Παπά με το "Χρυσό Αλέξανδρο", για τα πενήντα χρόνια καλλιτεχνικής της δημιουργίας και ειδικό αφιέρωμα στη μνήμη του Θεσσαλονικιού σκηνοθέτη, Τάκη Κανελλόπουλου, θα πλαισιώνουν το βασικό πρόγραμμα της επίσημης τελετής λήξης του 38ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Κυριακής, 30 Νοεμβρίου. Την εκδήλωση απονομής των βραβείων της φετινής διοργάνωσης, που θα ξεκινήσει στις 9.30 το βράδυ, σκηνοθετεί ο Γιάννης Διαμαντόπουλος. Το πρόγραμμα θα παρουσιάσουν η Δήμητρα Χατούπη και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Κώστας Βόμβολος, την επιμέλεια οπτικού υλικού ο Βασίλης Ντούρος, τη διεύθυνση φωτισμού ο Δημήτρης Δαμαλάς και την τεχνική υποστήριξη ο Παναγιώτης Σκορδάς.

Νέα άνοδος για το γενικό δείκτη χθες στη Σοφοκλέους. Είναι η δεύτερη συνεχής άνοδος του δείκτη κάτι που δείχνει ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν έχει άμεσα επηρεαστεί από την κρίση που υπάρχει στις αγορές των Απω Ανατολής. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.436,66 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,07%. Η πορεία του δείκτη ήταν ανοδική από την αρχή της συνεδρίασης και σε κανένα σημείο της δεν υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα της Τετάρτης. Η άνοδος στηρίχθηκε και πάλι στις βιομηχανικές μετοχές, ενώ οι τράπεζες είχαν οριακά κέρδη. Συγκεκριμένα, ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 0, 08%, ο ασφαλιστικός 1,14%, ο επενδυτικός 1,79%, ο leasing 0,28%, ο βιομηχανικός 2,11%, ο δείκτης των διαφόρων εταιριών 1,37%, ο κατασκευαστικός 0,55%, ο δείκτης των εταιριών συμμετοχών 3,13% και ο δείκτης της παράλληλης με 2,51%.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ένοπλων επεισοδίων, μεταξύ Αλβανών εξτρεμιστών και αστυνομικών τις τελευταίες δύο ημέρες στο Κοσσυφοπέδιο. Προχθες το βράδυ, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ του Βελιγραδίου, ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών στο χωριό Ρέζνιτσε σκοτώθηκαν ο αστυνομικός Ντράγκιτσα Νταβίντοβιτς και ένας Αλβανός αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων. Όπως μετέδωσε το πληροφοριακό κέντρο Κοσσυφοπεδίου, που πρόσκειται στον ηγέτη των Αλβανών της περιοχής Ιμπραήμ Ρουγκόβα, μετά το επεισόδιο αυτό, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το χωριό. Επίσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο "ΒΕΤΑ", υπέκυψε στα τραύματά του ο Αλβανός Χαλίτ Γκέτι, ο οποίος είχε τραυματιστεί προχθές στην πόλη Κοσοφσκαμιτροβίτσα του Κοσσυφοπεδίου μετά από ένοπλο επεισόδιο με αστυνομικούς. Ο αριθμός των τραυματιών από τις ένοπλες αυτές συγκρούσεις το τελευταίο διήμερο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός αλλά υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους δέκα.

Η τρίτη επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την ψήφιση προσχεδίου για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο με 97 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 47 αποχές. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, ο αντιπρόσωπος του Λουξεμβούργου, μιλώντας εκ μέρους της Ε.Ε., εξέφρασε ανησυχία για τη σοβαρή κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και την πλήρη υποστήριξη των κρατών-μελών στην ψηφοφορία. Το ψήφισμα αναμένεται να εγκριθεί σύντομα και από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ περιέχει σημαντικές υποδείξεις για την άμεση και χωρίς όρους επιστροφή των αποστολών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αλλά επαναλαμβάνει την ανάγκη της διεθνούς παρουσίας στην περιοχή.

Σήμερα αρχίζει η Διάσκεψη των αρχηγών κυβερνήσεων και των υπουργών Εξωτερικών της πρωτοβουλίας των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης στο Σεράγεβο. Όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός, στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι. Η Διάσκεψη, συνέχισε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν επαφές με τους ηγέτες των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης για περαιτέρω προώθηση του θέματος σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ, τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θετικό ήταν το εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο της Βουλγαρίας για την περίοδο Ιανουάριος- Σεπτέμβριος του 1997 και διαμορφώθηκε στα 559 εκατομμύρια δολάρια. Οπως προκύπτει από στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής υπηρεσίας, οι εμπορικές συναλλαγές για την ίδια χρονική περίοδο, σε σχέση με το 1996, παρουσίασαν μείωση κατά 6,8%. Μείωση παρατηρήθηκε κυρίως στις συναλλαγές της Βουλγαρίας με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οι εισαγωγές και εξαγωγές από και προς τις χώρες αυτές μειώθηκαν κατά 20 και 15% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 1996. Οι βουλγαρικές εξαγωγές προς τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 24%, προς την Ουκρανία κατά 15%, προς την ΠΓΔΜ κατά 39%. Αύξηση κατά 18% σημείωσαν οι βουλγαρικές εξαγωγές προς την Ελλάδα, κατά 17% προς την Τουρκία και την Τουρκία και κατά 28% προς τις ΗΠΑ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 28 November 1997 - 7:40:16 UTC