Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-11-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:00 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 28.11.1997

Την ετοιμότητα της χώρας μας να μπλοκάρει τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο κ. Σημίτης είχε συναντήσεις με τον αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος Γουίλιαμ Χαρτ, τον Αρχιεπίσκοπο της Βρετανίας και με αντιπροσωπεία της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ελληνοβρετανικής Φιλίας. Το βράδυ θα συναντηθεί με τους Έλληνες εφοπλιστές. Την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα μετάσχει στη Σύνοδο της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης και θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Λιονέλ Ζοσπέν.

Υπέρ της ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους κατοίκους της Θράκης, χριστιανούς και μουσουλμάνους, τάχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, που από το πρωί πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία στη Θράκη. Σε ομιλία του στον Εχίνο ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καθεστώς της ισονομίας και ισοπολιτείας, ενώ οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν με διαμαρτυρίες εναντίον της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο "Καποδίστριας" κρατώντας μαύρες σημαίες και πανώ. Ο πρόεδρος της κοινότητας Εχίνου, Νεζντέπ Μολά πρόσφερε στον κ. Καραμανλή ένα κοράνιο μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφθηκε το χωριό Μύκη που είχε υποστεί μεγάλες ζημιές στις πλημμύρες και σχολεία για τα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας. Το απόγευμα επισκέφθηκε τη Γεννησέα και στις 8.30' το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Ξάνθης. Αύριο θα περιοδεύσει στο νομό Ροδόπης και την Κυριακή στο νομό Έβρου. Και στους δύο νομούς θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και των τοπικών αρχών.

Κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος περιοδεύει στην Κέρκυρα. Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του στον προϋπολογισμό του 1998 και εκτίμησε ότι αυτός θα έχει δυσοίωνες προοπτικές για τον ελληνικό λαό. "Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε αποτελεί πιστοποιητικό αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης", είπε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού και έκανε λόγο για προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας και αδικίας.

Σε απεργία τις ημέρες που θα συζητείται ο προϋπολογισμός στη Βουλή προσανατολίζεται το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ που συνεδρίασε σήμερα για το θέμα αυτό. Τη σχετική πρόταση έκανε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Χρήστος Πολυζωγόπουλος που ζήτησε από την κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευσή της για προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων. Επανέλαβε ακόμη τα αιτήματα της ΓΣΕΕ για αύξηση του αφορολόγητου ορίου και έγκριση δράσεων για την ανεργία.

Ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Χακί Καρανταγί, είναι πιθανόν να επισκεφθεί την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων. Όπως γράφουν οι εφημερίδες "Χουρριέτ" και "Ράντικαλ" ο Καρανταγί καταλήγει στην απόφαση να επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα, με την ευκαιρία της συνάντησης των αρχηγών γενικών επιτελείων, των χωρών μελών της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, αφού η Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της ΔΕΕ. Η "Χουρριέτ" αναφέρει ότι η επίσκεψη θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ η "Ράντικαλ" επισημαίνει πως, η επίσκεψη αυτή θα μπορούσε να διαμορφώσει ένα θετικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Αν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη αυτή, τονίζεται στα δημοσιεύματα, θα είναι η πρώτη φορά που Τούρκος αρχηγός του επιτελείου θα επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα.

Την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στους Έλληνες μετανάστες που έχουν σπουδάσει σε χώρες της Ε.Ε. ζητά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν. Δ. Δημήτρης Σιούφας. Με ερώτηση του προς τον υπουργό Παιδείας ο κ. Σιούφας επισημαίνει ότι η ελληνική πολιτεία δεν χορηγεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε όσους έχουν σπουδάσει και ασκήσει στις χώρες της Ε.Ε. στις οποίες κατοικούσαν, επικαλούμενη το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτό "άδεια ασκήσεως επαγγέλματος χορηγείται σε όσους κατέχουν πτυχίο σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και όχι δευτεροβάθμιας όπως είναι αυτές που έχουν φοιτήσει οι Έλληνες μετανάστες". Τέλος ο κ. Σιούφας σημειώνει ότι το πρόβλημα αυτό έχει φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες μετανάστες οι οποίοι δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα που ασκούσαν στο εξωτερικό.

Την ικανοποίησή τους για την κατ' αρχήν αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος "ΔΙΑΥΛΟΣ", που εκπόνησε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τη δορυφορική διασύνδεση όλων των ειδησεογραφικών πρακτορείων της Βαλκανικής με τη Θεσσαλονίκη, όπου εδρεύει η "Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων", εξέφρασαν οι Γενικοί Διευθυντές των Εθνικών Πρακτορείων Ειδήσεων των βαλκανικών χωρών, στη διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσής τους, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τα μέλη της "Ένωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων", αποφάσισαν να εντείνουν τις σχετικές προσπάθειες για την τελική έγκριση του προγράμματος "ΔΙΑΥΛΟΣ" από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, απέρριψαν την αίτηση του ιδιωτικού τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων "ΙΗΑ" να ενταχθεί ως τακτικό μέλος της Ένωσης, καθώς μέλη της γίνονται δεκτά μόνο τα εθνικά επαγγελματικά πρακτορεία ειδήσεων των Βαλκανίων.

Η αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενιαίας πανευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα των μεταφορών, για την υπέρβαση των κοινών δυσκολιών και προβλημάτων, επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου διαβαλκανικού συνεδρίου διεθνών διαμεταφορέων, που ολοκληρώνεται το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή 270 συνέδρων από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία και την Τουρκία. Ως παρατηρητές συμμετέχουν στη διοργάνωση και η Ουγγαρία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Ουζμπεκιστάν. Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα των μεταφορών των Βαλκανίων, γνωστοποίησε, απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο, ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ιωάννης Μανιάτης. Συμπλήρωσε δε, ότι σε λίγους μόνο μήνες τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών θα είναι ορατά. "Η ελληνική κυβέρνηση είναι από τις πιο προηγμένες, σε επίπεδο προτάσεων όσον αφορά αυτά τα θέματα. Η ελληνική πολιτεία έχει προσδιορίσει σαφώς την πολιτική της", υπογράμμισε ο κ.Μανιάτης.

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, όταν τρεις άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Οι αστυνομικοί έκαναν περιπολία στην ασιατική περιοχή της πόλης, όταν δέχτηκαν την επίθεση, την οποία το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" αποδίδει σε μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ΡΚΚ.

Επίσκεψη αστραπή πραγματοποιεί σήμερα στη Βοσνία ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ. Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο κ.Μπλερ έφτασε το μεσημέρι στη Μπάνια Λούκα, προκειμένου να επισκεφθεί τους 5.000 Βρετανούς στρατιώτες που υπηρετούν στη Δύναμη Σταθεροποίησης (SFOR). Το απόγευμα ο κ.Μπλερ αναχώρησε για το Σεράγεβο, όπου συναντήθηκε με το τριμελές προεδρείο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Η αλβανική κυβέρνηση δεν επιδιώκει ούτε προτίθεται να εκπροσωπήσει ή να αντικαταστήσει τις τοπικές και πολιτικές ηγεσίες των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ, ωστόσο σέβεται τα αιτήματα που εκφράζουν χωρίς να τα υποβαθμίζει ή να τα μεγαλοποιεί. Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φατός Νάνο, σε συνέντευξή του στη γιουγκοσλαβική εφημερίδα "Νάσα Μπόρμπα". Ο κ.Νάνο επισήμανε ότι η υποστήριξη των συγκεκριμένων αιτημάτων εναρμονίζεται πλήρως με τις αρχές οι οποίες περιλαμβάνονται στην κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε στη διαβαλκανική σύνοδο της Κρήτης, για την οποία ο Αλβανός πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά.

Τοπικές βροχές προβλέπονται αύριο κυρίως στη νότια Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 6 μέχρι 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 μέχρι 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις σποραδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 28 November 1997 - 17:05:55 UTC