Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-12-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:40 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 6.12.1997

''Η Ελλάδα είναι μια πολιτιστική υπερδύναμη στο σύμπαν του Πολιτισμού'' τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος,μιλώντας το πρωί στη 2η Θεματική Συνεδρία της Α' Τακτικής Συνέλευσης του ΣΑΕ, με θέμα ''Οι Διαχρονικές Αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού και το Ολυμπιακό Ιδεώδες''. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η χώρα μας ''δεν πρέπει να περιορίσει την εμβέλεια του Πολιτισμού της μέσα στα όρια της γλώσσας μας'', καθώς, όπως είπε, ο Ελληνικός Πολιτισμός υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια αυτά. Ο υπουργός Πολιτισμού, αφού αναφέρθηκε στην ανάληψη από τη χώρα μας της Ολυμπιάδας του 2004, εστίασε την εισήγησή του στο θέμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. ''Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 δε μπορεί να είναι μια στιγμή στην αλληλουχία των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρέπει να είναι μια ιδιαίτερη ιστορική στιγμή'', τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι η Πολιτιστική Ολυμπιάδα δεν είναι, όπως χαρακτηριστικά είπε, η ''πολιτιστική διακόσμηση των Ολυμπιακών Αγώνων'', αλλά ένας αυτοτελής θεσμός. Υπογράμμισε δε, ότι στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας οι προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού είναι η ανάδειξη και προβολή της ορθόδοξης διάστασης του έτους 2000 και η αξιοποίηση της μεγάλης ευκαιρίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϋ την ίδια χρονιά, όπου θα είναι έντονη και ειδική η ελληνική συμμετοχή. Ο κ. Βενιζέλος προσδιόρισε τους τέσσερις άξονες της πολιτικής για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, οι οποίοι είναι, ο Πολιτισμός της Ειρήνης, ο Πολιτισμός της κοινωνικής συνοχής, της Κοινωνίας της Πληροφορίας και τέλος, ο Πολιτισμός ως πεδίο συνάντησης της παράδοσης με την καινοτομία. Ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου διεθνή μη κυβερνητικού οργανισμού για τη λειτουργία του θεσμού αυτού, με μόνιμο σημείο αναφοράς την Ελλάδα, τονίζοντας τη συμμετοχή στο εγχείρημα αυτό της ΟΥΝΕΣΚΟ. Τέλος, υπογράμμισε ότι ''ο Απόδημος Ελληνισμός καλείται να παίξει κυρίαρχο και προνομιακό ρόλο την προσπάθεια αυτή''.

Μιλώντας στην ίδια θεματική ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε την ανάγκη να ''είμαστε υπέρ του πολυπολιτισμικού μοντέλου της κοινωνίας, αναφέρθηκε στην Ελλάδα υπερδύναμη στον τομέα του Πολιτισμού, ενώ εστίασε την εισήγησή του στο θέμα της Ολυμπιάδας. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι στην όλη αυτή πολιτική το βασικό είναι ''τι εικόνα θέλουμε να πάρουμε'', ενώ αναφερόμενος στη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είπε ότι η τακτική που ακολουθήθηκε ήταν μια ''συναισθηματική τακτική''.

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ενημέρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος σχετικά με τη συμφωνία για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, μετά τη συνάντηση δεν έκανε δηλώσεις, ενώ την Τετάρτη θα ενημερώσει την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

"Δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στελέχη που έχουν μια ιστορία και μια διαδρομή και ασφαλώς καθένα από αυτά τα στελέχη έχει την άποψη του και την πολιτική του", δήλωσε από τα Γιάννενα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης. Για τη διαφοροποίηση Αρσένη, ο κ.Σκανδαλίδης έκανε την εκτίμηση ότι το θέμα έκλεισε από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στο υπουργικό συμβούλιο. Δηλώσεις για το θέμα Αρσένη έκανε από τα Γιάννενα και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Λουκάς Αποστολίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι "είναι καιρός που παίρνουμε επιβάτες στο τρένο του ΠΑΣΟΚ και δεν αποβιβάζονται". Τόνισε επίσης ότι οι διοικητικές κυρώσεις, δεν είναι ίδιον ενός δημοκρατικού κόμματος.

Το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) πρέπει να παραδώσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης τη μελέτη που αφορά στην εγκατάσταση της μονάδας εξόρυξης και εκμετάλλευσης χρυσού στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής. Η παράταση αυτή στον χρόνο παράδοσης της μελέτης εγκρίθηκε από την υφυπουργό Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, ύστερα από σχετικό αίτημα του ΙΓΜΕ, με την προειδοποίηση, όμως, ότι δεν πρόκειται να δοθεί περαιτέρω πίστωση χρόνου. "Η αποδοχή του αιτήματος αυτού του ΙΓΜΕ γίνεται με σκοπό να βοηθηθεί το Ινστιτούτο στην προσπάθειά του να τεκμηριώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εισήγησή του. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί άλλη παράταση, έστω και μίας ημέρας", υπογραμμίζει σε σχετική επιστολή της προς το Ινστιτούτο η κ.Διαμαντοπούλου.

Σάρκα και οστά παίρνει σταδιακά ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, καθώς συγκεκριμενοποιούνται πλέον οι όροι κατασκευής του έργου και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα. Αναλυτικότερα, μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή της εταιρίας που θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας του έργου που θα συνδέσει ενεργειακά τις δύο βαλκανικές πόλεις. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των διήμερων διαπραγματεύσεων που είχαν στις 4 και 5 Δεκεμβρίου στην Αθήνα οι εμπειρογνώμονες της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Βουλγαρίας, ορίστηκαν οι εκπρόσωποι των τριών πλευρών, που θα αποτελέσουν την Επιτροπή Τεχνικής Παρακολούθησης του έργου. Επιπλέον, μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 1998 αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις τόσο για τη γενικότερη πορεία του έργου, όσο και για την ίδρυση της εταιρίας Transbalkan Oil Pipeline, που θα αποτελέσει τον φορέα υλοποίησης και λειτουργίας του πετρελαιαγωγού. Αναλυτικότερα, μεταξύ 10 και 20 Ιανουαρίου θα συνέλθει για πρώτη φορά στην Αθήνα η Επιτροπή Τεχνικής Παρακολούθησης του έργου, ενώ ανάμεσα στις 10 και τις 20 Φεβρουαρίου θα γίνει συνάντηση των τριών ενδιαφερόμενων πλευρών με προοπτική την οριστική συμφωνία για την ίδρυση της Transbalkan Oil Pipeline. Στην εταιρία σχεδιάζεται να μετέχουν εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στον Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη δημαρχία της Αθήνας, ανακοίνωσε χθες ο Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνάντηση του με τη Μαρία Δαμανάκη. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Δαμανάκη κυβερνητική και υποστήριξε ότι η βουλευτής του Συνασπισμού ακολουθεί την πολιτική της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε αποτυχημένη και αδιέξοδη.

Ακριβότερο κατά 50 δραχμές το πακέτο τα τσιγάρα, θα πωλείται από 1η Ιανουαρίου 1998, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα το συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε οδηγία για την απαγόρευση διαφήμισης προϊόντων καπνού στις χώρες - μέλη της κοινότητας από το 2000.

Tην πεποίθηση ότι μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου θα σημειωθούν ουσιαστικές εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας χτες σε συγκέντρωση ομογενών στο Λονδίνο. Ο κ.Κληρίδης υπογράμμισε, ακόμη, ότι γύρω στον Μάρτιο θα αρχίσουν να εκδηλώνονται πρωτοβουλίες για την προώθηση λύσης του Κυπριακού. Απευθυνόμενος στους ομογενείς του Λονδίνου, ο κ.Κληρίδης τόνισε την πλήρη ομοφωνία Ελλάδας-Κύπρου στο θέμα του δόγματος ενιαίου αμυντικού χώρου. Αναφορικά με το αντιπυραυλικό σύστημα S-300, ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας τόνισε: "Παραγγείλαμε τους S-300 για να αντιληφθούν οι πάντες αυτό το οποίο δήλωσα από το επίσημο βήμα των Ηνωμένων Εθνών μιλώντας στη γενική συνέλευση, ότι ουδέποτε ξανά οι Κύπριοι εθνοφρουροί θα πάρουν μέρος σε μάχες ακάλυπτοι από τις τουρκικές αντιαεροπορικές επιθέσεις". Ως καταλύτη, εξάλλου, του κυπριακού προβλήματος, χαρακτήρισε την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Πρόεδρος Κληρίδης και πρόσθεσε ότι οι απειλές της Τουρκίας δεν πτοούν πλέον τους Ελληνοκυπρίους. "Με την πολιτική μας κατορθώσαμε να αξιοποιήσουμε το διεθνές ενδιαφέρον για τη λύση του κυπριακού και επιτύχαμε να βρίσκεται διαρκώς η τουρκική πλευρά υπό κατηγορία για την αρνητική της στάση", δήλωσε ο κ.Κληρίδης, υπογραμμίζοντας ότι το κυπριακό ζήτημα βρίσκεται σε καλό δρόμο. "Το πρόβλημα δεν είναι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, αλλά η επεκτατική πολιτική της Αγκυρας", κατέληξε.

Στην Άγκυρα βρίσκεται ο ψευδοπρωθυπουργός, Ντερβίς Ερόγλου, για επαφές με τον Πρωθυπουργό, Μεσούτ Γιλμάζ, και υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης για να συζητήσει θέματα που απορρέουν από πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας - ψευδοκράτους. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τον Ερόγλου είναι το έμβασμα του κονδυλίου των 80 εκατομμυρίων δολαρίων. Στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Ερόγλου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της εισβολής, Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος δήλωσε ότι έγιναν σημαντικά βήματα προς μερική ενοποίηση με το ψευδοκράτος και αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημειώθηκε στις σχέσεις Τουρκίας - ψευδοκράτους επί κυβέρνησης Γιλμάζ. Ο Ετζεβίτ αναφέρθηκε στις προσπάθειες κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραχωρήσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στο Κυπριακό και τις χαρακτήρισε ματαιοπονία.

Τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επανέλαβε ο πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Λευκό Οίκο με τον προεδρεύοντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ζαν Γιούνγκερ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι η Τουρκία θεωρείται ευρωπαϊκή χώρα, αλλά δεν πληροί τις προϋποθέσεις στους τομείς της οικονομίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για ένταξη. Τόνισαν επίσης ότι η Άγκυρα, πρέπει να δηλώσει ότι αποδέχεται τη δικαιοδοσία της Χάγης και να σταματήσει να απειλεί με παρεμπόδιση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξάλλου, σε ενημέρωση που έγινε στο Λευκό Οίκο για τη συνάντηση, ο διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για θέματα Ευρώπης Ντόναλντ Μπάντλερ, ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για την Κύπρο και ο πρόεδρος Κλίντον εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον του και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου.

Βαθιά συνταγματική κρίση χαρακτηρίζεται από τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και γενικά από την πλειοψηφία του σημερινού αλβανικού Τύπου, η χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, να μην αναγνωρίσει την απόφαση του Κοινοβουλίου της χώρας για αλλαγές σ' αυτό το δικαστήριο. Η λύση για το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην Προέδρου, Σαλί Μπερίσα, αλλά και των άλλων πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι "το Αλβανικό Κοινοβούλιο να αποσύρει την απόφασή του σχετικά με το Συνταγματικό Δικαστήριο". Για τον Πρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου, Γκεντέρ Γκινούσι, όμως, μετά την τελευταία σοβαρή εξέλιξη "υπάρχουν τώρα μόνο δύο επιλογές. Η πρώτη επιλογή είναι να διαλυθεί το Κοινοβούλιο και η δεύτερη είναι να διαλυθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο. Μεταξύ των δύο επιλογών εμείς θα προτιμήσουμε τη δεύτερη", είπε. Με την τελευταία αυτή δήλωση του Προέδρου του Αλβανικού Κοινοβουλίου φαίνεται ότι συγκεκριμενοποιείται η ιδέα της ένωσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου με το Ακυρωτικό Δικαστήριο, στην οποία αντιδρά σκληρά η αντιπολίτευση. "Η πλειοψηφία του Αλβανικού Κοινοβουλίου υποδουλώνει την δικαιοσύνη", γράφει σήμερα η εφημερίδα "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε", όργανο του Δημοκρατικού Κόμματος. "Η Αλβανία προς την δικτατορία" είναι ο πρωτοσέλιδος μεγάλος τίτλος της εφημερίδας "Αλμπάνια", αναφερόμενη στην τελευταία εξέλιξη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει σήμερα ο αλβανικός Τύπος και σε μια δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μπασκίμ Φίνο, στην διάσκεψη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, παραρτήματος Αργυροκάστρου, σύμφωνα με τον οποίο "σύντομα αναμένονται αλλαγές στην αλβανική κυβέρνηση", χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένες αλλαγές.

H συμφωνία για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας θα είναι έτοιμη μέχρι τα μέσα του 1998. Αυτό έγινε γνωστό μετά τις συνομιλίες που είχαν χθες βράδυ στη Σόφια οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, και της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ. "Οι διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα βρίσκονται σε καλό επίπεδο", τόνισε ο κ. Γιλμάζ, ο οποίος προσκάλεσε τον Βούλγαρο ομόλογό του να επισκεφτεί την Άγκυρα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε και την κοινή επιθυμία για τη σύντομη επίλυση του προβλήματος με τις χωρισμένες οικογένειες και υποσχέθηκε κυβερνητική στήριξη στους επιχειρηματίες της χώρας του που θα λάβουν μέρος σε οικονομικά προγράμματα στη Βουλγαρία. Από την πλευρά του ο κ.Κόστοφ σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψης του κ.Γιλμάζ στη Σόφια, υπογράφηκαν συμφωνίες που είναι προς όφελος και των δυο πλευρών. Νωρίτερα ο κ. Γιλμάζ είχε συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βουλγαρία. Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τους μετανάστες, ώστε να λυθεί το θέμα με τις χωρισμένες οικογένειες, ενώ το μουσουλμανικό "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών" πρότεινε να εξεταστούν οι δυνατότητες πραγματοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων με τουρκική συμμετοχή στις περιοχές της Βουλγαρίας με τουρκόφωνο πληθυσμό.

Εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στη Βουλγαρία πρέπει να επεξεργαστεί η κυβέρνηση Κοστοφ, όπως αποφάσισε η βουλγαρική Βουλή. Στο εξής το κοινοβούλιο θα δώσει προτεραιότητα στους νόμους που αφορούν στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς, καθώς και στη συγκρότηση μόνιμης επιτροπής που να ασχολείται με αυτά τα θέματα. Οι βουλευτές αποφάσισαν επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, μαζί με τη νομοθετική εξουσία να επεξεργαστούν και να εφαρμόσουν ενιαίο σύστημα πληροφοριών με σκοπό την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Προβλέπεται και η δημιουργία ενός "δημοσίου μητρώου", στο οποίο κάθε χρόνο τα εισοδήματά τους θα δηλώνουν οι βουλευτές, οι υπουργοί, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και άλλοι ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Έντονα απασχολεί την κοινή γνώμη των Σκοπίων η είδηση-"βόμβα" που απεκάλυψε χτες το γνωστό ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, σύμφωνα με την οποία στη γειτονική χώρα εισήχθησαν παράνομα μεγάλες ποσότητες όπλων στρατιωτικής και αστυνομικής χρήσης, που προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το θέμα απασχολεί σήμερα την πλειοψηφία των σκοπιανών εφημερίδων, αλλά και των τηλεοπτικών καναλιών. Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός "Αλφα-1", το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ διεξάγει έρευνες εναντίον του Γιούρι Μοντγκόμερι, 46 ετών, από την πόλη Ολύμπια της Ουάσιγκτον, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη εξαγωγή στρατιωτικού και αστυνομικού εξοπλισμού στη Σλοβενία και την ΠΓΔΜ, διαμέσου της εταιρίας "Φορτεντ Ούσα". Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και η σκοπιανή εταιρία "Μικεϊ Φορτέντ". Διευθυντής της δεύτερης επιχείρησης είναι ο Πάντσε Μαλίνκοφσκι. Ο Π. Μαλίνκοφσκι ισχυρίζεται, πάντως, ότι ο ίδιος και ο συνεργάτης και εξάδελφός του Γιούρος Μαλίνκοφσκι (το δεύτερο όνομα του Γιούρι Μοντγκόμερι), έχουν συνάψει νόμιμη εμπορική συμφωνία και, συνεπώς, δεν τίθεται θέμα παράνομης συναλλαγής. Ωστόσο, σύμφωνα με φήμες που έχουν διαρρεύσει στην ΠΓΔΜ μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, υπολογίζεται ότι στη χώρα έχουν πωληθεί με αυτόν τον τρόπο, από το 1993 μέχρι σήμερα, μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικών πιστολιών, όπλων με σιγαστήρα και δακρυγόνων. Σημειώνεται ότι από το υπουργείο Άμυνας της ΠΓΔΜ προς το παρόν δεν υπάρχει καμία διάψευση ή επιβεβαίωση για το γεγονός αυτό. Η εφημερίδα "Ντέβνικ" που ζήτησε από το υπουργείο σχετικές πληροφορίες, πήρε την απάντηση ότι αυτό δεν είναι δυνατόν, γιατί ο υπουργός απουσιάζει.

Την απαγόρευση της δράσης και διάλυση του κόμματος της "Ευημερίας" του πρώην πρωθυπουργού Νετζμεντίν Ερμπακάν, προτείνει εισηγητής του τουρκικού συνταγματικού δικαστηρίου που εξέτασε το δικαστικό φάκελο του κόμματος. Η εισήγηση αυτή θα πρέπει να εξεταστεί και από τα υπόλοιπα 11 μέλη του συνταγματικού δικαστηρίου της Τουρκίας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 6 December 1997 - 17:05:22 UTC