Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:41 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 15.12.97

· Εντονη και προκλητική ήταν η αντίδραση της Τουρκίας, στις αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου του Λουξεμβούργου. Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ , μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που συνεκλήθη εκτάκτως χθές στην Αγκυρα, η τουρκική κυβέρνηση διακόπτει τον πολιτικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ενωση και καλεί, ούτε λίγο ούτε πολύ τις 15 χώρες μέλη της να ...αλλάξουν πολιτική έναντι της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, όμως, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησής του να προχωρήσει στην ενσωμάτωση των κατεχόμενων της Κύπρου.

· Η νέα τοποθέτηση της τουρκικής κυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση και του προεδρεύοντος του ευρωπαϊκού συμβουλιου, πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, αλλά και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, που "έστειλαν μήνυμα" προς την Τουρκία, λέγοντας, ότι η Τουρκία πρέπει να καταλάβει πως οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, περνούν από την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα, την επίλυση του κυπριακού, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη στάση της έναντι των μειονοτήτων.

· Η στάση της Τουρκίας έιχε , ως ένα βαθμό προβλεφθεί από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής είχε δηλώσει, ότι αναμένεται νέα περίοδος έντασης, αφού η Τουρκία θα εμφανιστεί και πάλι προκλητική , μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Λουξεμβούργο.

· Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει από χθές και πάλι ολόκληρη τη χώρα. Στη Δυτική Μακεδονία χιονίζει από το βράδυ, ενώ σε πολλ΄'α σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, τα αυτοκίνητα κινούνται μόνον με αντιολισθητικές αλυσίδες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, τα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν σήμερα, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και στην Θράκη και θα διαρκέσουν ως την Παρασκευή.

· Σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης προκάλεσε η αινιγματική δήλωση του πρωθυπουργού, κατά την επιστροφή του από το Λουξεμβούργο. Ο κ. Σημίτης, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, αλλά δεν απάντησε στην ερώτηση αν θα γίνει κάτι τέτοιο αργότερα.

· Υπεραμύνεται της συμφωνίας, που υπογράφτηκε στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ, ο υπουργός εθνικής άμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα επισημαίνει ότι το θέμα της συμφωνίας είχε συζητητθεί δύο φορές στο υπουργικό συμβούλιο, μία στο ΚΥΣΕΑ και στο εκτελεστικό γραφείο του κινήματος και αφήνει "ακάλυπτο" τον Γεράσιμο Αρσένη, που υποστήριξε το αντίθετο.

· Τριήμερη περιοδεία στην Ουκρανία πραγματοποιεί από σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, που συνοδεύεται από τον υπουργό αναπληρωτή εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Θα επισκεφθεί το Κίεβο, την Οδησσό και την Μαριούπολη και θα έχει συναντήσεις και επαφές με την ηγεσία της χώρας,αλλά και με την ελληνική παροικία.

· Συνέντευξη τύπου δίνει σήμερα στην Θεσσαλονίκη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σουφλιάς, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας του κόμματός του. Είναι η πρώτη επίσημη "αποστολή' που αναλαμβάνει το ηγετικό στέλεχος της Ν.Δ. μετά το συνέδριο του Μαρτίου, στο οποίο δικδίκησε την προεδρία του κόμματος, αλλά έχασε από τον Κώστα Καραμανλή.

· Μόνο με βίζα Σένγκεν θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν από σήμερα οι Γιουγκοσλάβοι, όπως και πολίτες των άλλων , εκτός Ε.Ε. χωρών.Το προξενικό γραφείο της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, αναφέρει ότι από σήμερα η θεώρηση των διαβατηρίων θα γίνεται με βάση τους όρους της συνθήκης Σένγκεν.

· Ισχυρή έκρηξη βόμβας συγκλόνισε χθές το Αργυρόκαστρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκρηκτικό μηχανισμός περιείχε τριάντα κιλά δυναμίτιδας και τοποθετήθηκε κοντά στην επιχείρηση Ελληνα. Από την έκρηξη "εξαφανίστηκε" ένα περίπτερο, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στα γύρω κτίρια. Θύματα δεν αναφέρθηκαν .

· Το δικαίωμα διπλής υπηκοότητας παρέχεται στον σερβικό πληθυσμό της Βοσνίας, με την συμφωνία που υπέγραψαν ο υπουργός εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και το μέλος της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας Μομτσίλο Κράισνικ. Η συμφωνία , όμως, προκάλεσε την αντίδραση του Ιζετμπέκοβιτς.

Τετραήμερη επίσκεψη στη Μ.Βρετανία πραγματοποιεί ο Αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο. Η αλαβνική κυβέρνηση προσδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη αυτή, καθώς η Βρετανία αναλαμβάνει από την πρώτη Ιανουαρίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Αλβανία επιδιώκει τη σύναψη ειδικής συμφωνίας με την Ε.Ε. , που θα την βοηθήσει να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 15 December 1997 - 7:40:15 UTC