Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-12-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 21:20 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15.12.1997

Οι εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου και η στάση της Τουρκίας απέναντι στις αποφάσεις της συνόδου συζητώνται το βράδυ στην κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει αύριο όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για τη σύνοδο του Λουξεμβούργου και την Πέμπτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα θα απασχολήσουν την Τετάρτη και τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τονίζοντας ότι η Άγκυρα δείχνει σαν να επιδιώκει την ένταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτήν και όχι τη δική της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε δε, ότι με τις απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία, οδηγείται σε αδιέξοδο και χάνει πολλά. "Η Άγκυρα πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό, καθώς όλες οι απειλές για την προσάρτηση των κατεχομένων αξιολογούνται αρνητικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Η Ελλάδα, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ούτε θριαμβολογεί, ούτε έχει αίσθημα υπεροχής, αλλά ούτε υστέρησης". Με τη συμπεριφορά της χιτλερικής Γερμανίας απέναντι στην Τσεχοσλοβακία παρομοίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, τις απειλές της Τουρκίας ότι θα προσαρτήσει το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου αν αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εντάξει στους κόλπους της την Κυπριακή Δημοκρατία. Μιλώντας σε εκδήλωση για τα εθνικά θέματα που οργάνωσε το δημοτικό συμβούλιο νεολαίας του δήμου Συκεών, ο υπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα περιμένει με ψυχραιμία την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το Μάρτιο του 1998 και τόνισε ότι το θέμα της ένταξης της Μεγαλονήσου στην Ε.Ε. είναι κάτι που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία επέλεξε τον εγκλωβισμό της σε μια πολιτική κλιμάκωσης της έντασης, της αδιαλλαξίας και της πρόκλησης, δήλωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος ζήτησε τη συγκρότηση ενός ενιαίου και σταθερού εθνικού μετώπου για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Προβλήματα στις οδικές, σιδηροδρομικές, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει από χθες ολόκληρη τη χώρα, ενώ αποκλεισμένα από το χιόνι είναι πολλά χωριά στη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και την ορεινή Δυτική Φθιώτιδα. Στη Δυτική Μακεδονία χιονίζει από χθες βράδυ, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου τα αυτοκίνητα να κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα ξημερώματα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λόγω της ολισθηρότητας, έπεσε στη θάλασσα ένα ταξί την ώρα που έκανε όπισθεν, αλλά ευτυχώς ο οδηγός του πρόλαβε έγκαιρα να βγει έξω και σώθηκε. Άλλα δύο αυτοκίνητα έπεσαν στη θάλασσα στο λιμάνι του Πειραιά από λάθος των οδηγών τους που τελικά σώθηκαν. Επίσης μια γυναίκα έχασε τη ζωή της σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Καλαμάτα αυτοκίνητο ΙΧ παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου και έπεσε στη θάλασσα, ενώ αγνοείται η τύχη του οδηγού. Στο μεταξύ, το πρωί νταλίκα που κατευθυνόταν από την Πάτρα προς την Αθήνα, στο 48ο χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Κορίνθου - Αθηνών, ξέφυγε από το δρόμο έπεσε στα βράχια σε ύψος 100 περίπου μέτρων και έπεσε πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή. Υπάλληλοι του ΟΣΕ έσπευσαν να βοηθήσουν τον οδηγό της νταλίκας που είχε παγιδευτεί στα συντρίμμια και τον ανέσυραν τραυματισμένο. Ο 23χρονος οδηγός Κωνσταντίνος Τόμπρος από την Κέρκυρα μεταφέρθηκε στο γενικό κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Με την τελετή επίσημης υποδοχής στο Κίεβο άρχισε η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου στην Ουκρανία. Ο κ. Στεφανόπουλος συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, τον υφυπουργό Γεωργίας, Βασίλη Γερανίδη και ομάδα επιχειρηματιών. Το μεσημέρι, ο κ. Στεφανόπουλος συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Λεονίντ Κούτσμα. Οι δύο Πρόεδροι αμέσως μετά προήδρευσαν στις συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντον Μπουτέικο και τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου. Αμέσως μετά ο κ. Στεφανόπουλος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, κ. Πουστοβοϊτένκο και στη συνέχεια παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός προς τιμήν του Έλληνα Προέδρου. Το απόγευμα οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Παπανδρέου και Μπουτέικο υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες, ενώ το βράδυ ο Πρόεδρος της Ουκρανίας θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του κ. Στεφανόπουλου στο ανάκτορο Μαρίνσκι.

Η ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση της Ευρώπης αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα, τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός Γιώργος Σουφλιάς, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εξόρμησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σουφλιάς είπε ότι, θα υπάρξουν τραγικές επιπτώσεις, αν τελικά η Ελλάδα, δεν επιτύχει το στόχο της, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά κυρίως "θα υποβαθμιστεί πολιτικά, αφού θα βρεθεί έξω από το κέντρο λήψης αποφάσεων, ενός μεγάλου πολιτικού οργανισμού, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση". "Είναι μεγάλη απώλεια, πρόσθεσε, που δεν συμμετέχουμε στην πρώτη φάση της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης. Βαδίζουμε πλέον στο δρόμο της "κινούμενης άμμου", και καταλόγισε ευθύνες για την "απώλεια" αυτή στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ.

Aρχίζει σήμερα η εφαρμογή του συνεχούς εορταστικού ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα ολόκληρης της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι καταναλωτές στις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται ως εξής: Από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, αλλά και στις 22, 23, 29 και 30 του μηνός τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8.30 το πρωί μέχρι και τις 8.30 το βράδυ. Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, την Τετάρτη 24 και το Σάββατο 27, θα λειτουργήσουν αντίστοιχα από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι. Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, οι καταναλωτές θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, ενώ την Τετάρτη 31 τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα. Τα καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν στις 25, 26 και 28 Δεκεμβρίου και στις 1 και 2 Ιανουαρίου.

Εισαγγελική παρέμβαση για τις 5000 ανεξέλεγκτες χωματερές της χώρας ζητά ο καθηγητής του ΑΠΘ Ν. Μουσιόπουλος, ο οποίος τις χαρακτήρισε εγκληματικές τονίζοντας ότι είναι υπεύθυνες για πυρκαγιές λόγω των εκλυομένων αερίων και για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι περίοικοι. Ο κ Μουσιόπουλος μιλώντας στους δημοσιογράφους με αφορμή ημερίδα με θέμα "Ανακύκλωση: Η διεθνής εμπειρία, οι ελληνικές εφαρμογές και τα μεγάλα διλήμματα για τις μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων" υπογράμμισε ότι είναι εντελώς απαράδεκτοι αυτοί που παίρνουν την ευθύνη της αυθαίρετης απόθεσης απορριμμάτων.

Σημαντική και ενδεικτική του επιπέδου των σχέσεων των δύο χωρών χαρακτηρίστηκε από τον αλβανικό τύπο η επίσκεψη που πραγματοποίησε αντιπροσωπία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής το Γραμματέα Πολιτικών Υποθέσεων Θόδωρο Τσουκάτο στα Τίρανα, μια εβδομάδα πριν από τη συνδιάσκεψη των Αλβανών Σοσιαλιστών. Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος Σκεντέρ Γκινούσι, ο κ. Τσουκάτος εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να υποστηρίξει τις εξελίξεις της Αλβανίας στον τομέα των διμερών σχέσεων και των σχέσεών της με τις άλλες χώρες. Ο κ. Γκινούσι από την πλευρά του, περιέγραψε καταρχήν την πρόοδο στη χώρα του, λέγοντας ότι η Αλβανία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην επαναδημιουργία των κρατικών θεσμών και στην αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας υπό την ηγεσία της νέας κυβέρνησης συνασπισμού και κατόπιν τόνισε τη σημασία που προσδίδει το κόμμα του στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Ο Σέρβος συγγραφέας Ντέιβιντ Αλμπαχάρι κρίθηκε άξιος για το πρώτο βαλκανικό βραβείο λογοτεχνίας BALKANIKA ενώ τα βιβλία "Ένας σκούφος από πορφύρα" της Μάρως Δούκα και "Το εύηχον σκεύος" του Βούλγαρου Γιόρνταν Ραντίτσκοφ κρίθηκαν άξια να μεταφραστούν. Το βραβείο BALKANIKA απένειμε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στο θέατρο "Ανετον". Το βραβείο λογοτεχνίας θεσπίστηκε από το ίδρυμα BALKANIKA με στόχο να προωθηθεί η λογοτεχνία ως κύριος δρόμος φιλίας και επικοινωνίας μεταξύ των λαών των Βαλκανίων και να ξεπεραστούν τα προβλήματα που επέφεραν οι ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις των τελευταίων ετών.

Σε συμφωνία για τη διατήρηση της ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία και μετά τη λήξη της τωρινής θητείας της Δύναμης Σταθεροποίησης αναμένεται επισήμως να καταλήξουν αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, "ανάμεσα στα 16 μέλη του Οργανισμού Βορειο-ατλαντικής Συμμαχίας υπάρχει συναίνεση στο ότι η διεθνής στρατιωτική παρουσία πρέπει να διατηρηθεί". Ενώ η επίσημη απόφαση θα ληφθεί στις αρχές του χρόνου, αύριο, οι υπουργοί Εξωτερικών πρόκειται να εγκρίνουν τις πολιτικές κατευθύνσεις της αποστολής, στις οποίες περιλαμβάνονται ο ηγετικός ρόλος του ΝΑΤΟ, η κοινή διοίκηση, ο ακριβής καθορισμός κανόνων και ευθυνών και η συμμετοχή των χωρών που δεν υπάγονται στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στα στρατεύματα των ΗΠΑ, στη Βοσνία, την επόμενη εβδομάδα όπου και θα υπογραμμίσει την ανάγκη επέκτασης της παρουσίας της χώρας του στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσιεύματα της "Ουάσιγκτον Πόστ". Ο Κλίντον, ο οποίος θα επισκεφθεί στο Σεράγεβο και την Τούζλα, τις κύριες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Βοσνία, πιθανότατα θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη στη Βοσνία, στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου.

Διακήρυξη για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Γεωργίας, υπέγραψαν σήμερα στη Σόφια οι Πρόεδροι των δυο χωρών, Πέταρ Στογιάνοφ και Εντβαρντ Σεβαρνάτζε. Οι δυο πλευρές υπογραμμίζουν τη σημασία που αποδίδουν τόσο στην κατασκευή της διηπειρωτικής σύνδεσης μεταξύ του ευρωδιαδρόμου 8 και της Ασίας, όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών. Εκφράζουν δε την ικανοποίησή τους για τη λειτουργία των γραμμών φέρι - μπόουτ που λειτουργούν μεταξύ των βουλγαρικών λιμένων Μπουργκάς και Βάρνα και των γεωργιανών Πότι και Μπατούμι, και αναφέρουν τη σύνδεση αυτή ως "καλό παράδειγμα για την πρακτική εφαρμογή της διηπειρωτικής σύνδεσης του διαδρόμου 8 με την Ασία".

Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας, μαζί με τον πυρηνικό σταθμό στην Ουγγαρία, είναι από τους πιο ασφαλείς στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτό σημειώνει η εφημερίδα "24 Ωρες" της Σόφιας, επικαλούμενη δηλώσεις του ειδικού της αμερικανικής εταιρίας "Γουέστιγκχαουζ", Τζον Χαρτ. Εκπρόσωποι της "Γουέστιγκχαουζ" βρίσκονται στη Βουλγαρία για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση Κόστοφ, στην οποία έχουν παρουσιάσει την πρόταση της αμερικανικής εταιρίας να επενδύσει 70 εκατομμύρια δολάρια στον τεχνικό εκσυγχρονισμό του Κοζλοντούι.

Οι θυελλώδεις άνεμοι και η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, ενώ είναι πιθανόν να εκδηλωθούν βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 μέχρι 5 βαθμούς, στα δυτικά από 2 μέχρι 14 και στην υπόλοιπη χώρα από 5 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 15 December 1997 - 20:05:18 UTC