Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 12:35 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10.2.1998

"Μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των ζημιών θα επουλωθούν οι πληγές. Θα δοθούν αποζημιώσεις, όπως προβλέπεται σ' αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης, θα αρχίσει το έργο της αποκατάστασης των δικτύων υποδομής και γι' αυτόν τον σκοπό θα υπάρξουν χρηματοδοτήσεις προς τη νομαρχία Έβρου. Θα εκπονηθεί συνολική μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας με τον συντονισμό και την ευθύνη της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης". Τα παραπάνω τόνισε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στη νομαρχία Έβρου, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Νωρίτερα, ο νομάρχης Έβρου, Γεώργιος Ντόλιος έδωσε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σε ολόκληρη την περιφέρεια του νομού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "ο νομός βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, ύστερα από την θεομηνία των τελευταίων ημερών". Ο κ. Πετσάλνικος μαζί με τον υφυπουργό Γεωργίας, Βασίλη Γερανίδη, επισκέφθηκαν σήμερα τις πληγείσες περιοχές του Έβρου, προκειμένου να σχηματίσουν μια εικόνα για το μέγεθος των ζημιών και θα μεταφέρουν, όπως είπε ο κ. Πετσάλνικος στον πρωθυπουργό, ώστε τα αρμόδια υπουργεία να συνεργασθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο μεταξύ, σήμερα, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Γεωργίας του νομού επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και έκανε μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών. Τα στοιχεία που έδωσε, κατά τη διάρκεια σύσκεψης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γεωργίας του νομού Εβρου, κ. Φ. Αμοιρίδης ήταν αποκαλυπτικά. Σε έκταση 169.790 στρεμμάτων (καλλιεργήσιμης γης) έχουν καταστραφεί 78.650 στρέμματα σε ασυγκόμιστο βαμβάκι και καλαμπόκι, μηδική, χειμερινά σιτηρά, κηπευτικά και λοιπές καλλιέργειες. Πέρα από τις καλλιέργειες υπάρχουν 249 πληγέντα ζώα, καταστράφηκαν μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών, σταυλικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα, ελκυστήρες και 50 αγροτικά σπίτια.

Ικανοποίηση επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ από τις δημοκρατικές διαδικασίες των εσωκομματικών εκλογών, όπως προκύπτει από δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα. Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αν ο πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι ''όλοι όσοι ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ είμαστε ικανοποιημένοι για τις διαδικασίες, οι οποίες ήταν δημοκρατικότατες. Διαδικασίες που αποδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον κυρίαρχο παράγοντα για την πολιτική σταθερότητα στην πατρίδα μας.'' Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην έναρξη του συνεδρίου της νεολαίας την επόμενη Παρασκευή δήλωσε ότι ο κ. Σημίτης θα είναι παρών και θα μιλήσει κατά την έναρξη του συνεδρίου. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ η βάση της Σούδας ή να τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, απάντησε ότι δεν υπάρχει καμιά ειδοποίηση, κανένα μήνυμα μέχρι σήμερα από την αμερικανική κυβέρνηση.

· Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο πρωθυπουργός την Τετάρτη στη Βουλή θα απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις για θέματα που αφορούν στους αγρότες. Οι ερωτήσεις έχουν κατατεθεί από την κ. Παπαρήγα, τον κ. Κωνσταντόπουλο και τον κ. Σιούφα. Επίσης την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον κ. Παπαδόπουλο και άλλους συναρμοδίους υπουργούς για θέματα που αφορούν στους δημόσιους υπαλλήλους ενώ αύριο θα έχει σύσκεψη με τους κυρίους Παπαντωνίου, Μαντέλη, Παπαιωάννου για θέματα που αφορούν στις ΔΕΚΟ. Τέλος ο κ. Ρέππας είπε ότι την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα δεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον αντιπρόεδρο του Βιετνάμ, κ. Μανχ Καμ.

Παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και άμεση αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών που προκάλεσαν την πρόσφατη αεροπορική τραγωδία στα Πιέρια Ορη, ζητούν συγγενείς των επιβατών στο μοιραίο ουκρανικό αεροσκάφος, με ανοιχτή επιστολή που απευθύνουν στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την αεροπορική τραγωδία, οι συγγενείς 16 από τα θύματα του "Γιάκοβλεφ" απέστειλαν ανοιχτή επιστολή, με την οποία ζητούν πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Εξάλλου, με μια δεύτερη επιστολή που κοινοποιούν στον υπουργό Μεταφορών, Τάσο Μαντέλη, οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν να αποδοθούν ευθύνες και στους υπεύθυνους στον πύργο ελέγχου στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, με δεδομένο ότι έχει ήδη ασκηθεί εναντίον τους - χωρίς όμως να τους "κατονομάζει" - ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα για διατάραξη ασφάλειας πτήσεων και για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή. Στην ανοιχτή επιστολή, οι συγγενείς των θυμάτων επισημαίνουν ότι από την επέμβαση του εισαγγελέα προκύπτει ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες σε βάρος του ελεγκτή βάρδιας στον πύργο ελέγχου, Ιωάννη Γιαννακόπουλου - που ανέλαβε να κατευθύνει τον Ουκρανό πιλότο - αλλά και των υπολοίπων συναδέλφων του, που το βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου εκτελούσαν βάρδια και ζητούν την απομάκρυνσή τους. Στο μεταξύ, συζητήθηκε σήμερα στο τμήμα ασφαλιστικών μέτρων του μονομελούς πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν συγγενείς θυμάτων σε βάρος της ουκρανικής αεροπορικής εταιρείας "Αεροσουϊφτ". Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί σε περίπου είκοσι ημέρες.

Υπέρ αλλαγών, όπως το ευέλικτο ωράριο εργασίας, στο δημόσιο τομέα τάχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Ζάππειο σε συνδικαλιστές από ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε: "Η ευθύνη για την εξισορρόπηση αντιθέτων ή αντίρροπων επιδιώξεων, όπως σίγουρα θα είναι αυτές των εργοδοτών και των εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο ανήκει στους κοινωνικούς εταίρους". Σημείωσε όμως ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο στενό δημόσιο τομέα, που θα πρέπει να περιλαμβάνουν το ευέλικτο ωράριο εργασίας, γεγονός που σημαίνει ότι ορισμένες μέρες οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εργάζονται 10 ώρες και άλλες έξι. Την αντίδρασή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξέφρασε η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ που επιμένει στο σημερινό εργασιακό καθεστώς.

Εντολή για επείγουσα έρευνα έδωσε στον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, μετά τις καταγγελίες Ελβετίδας δικηγόρου για εισαγωγή μολυσμένου αίματος στην Ελλάδα. Η δικηγόρος αποκάλυψε ότι πίσω από το δίκτυο που ευθυνόταν για την εισαγωγή μολυσμένου αίματος βρισκόταν μεγάλο νομικό γραφείο στο οποίο εργαζόταν.

Η θέσπιση ισχυρών κινήτρων για τη σταδιακή απόσυρση των αυτοκινήτων, ξεκινώντας από αυτά που έχουν ηλικία άνω των 15 ετών και η έναρξη των διαδικασιών ανανέωσης του στόλου εντός του 1998, πρέπει να αποτελέσουν άμεσες προτεραιότητες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης. Επεσήμανε ότι το αυτοκίνητο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τόνισε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα πρέπει να συνδιαμορφώνει με το υπουργείο Οικονομικών την πολιτική για το αυτοκίνητο, αφού απαιτείται να υπάρχουν και κριτήρια για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναμόρφωση της ποιότητας ζωής. Αναφέρθηκε στην αναμενόμενη μείωση της φορολογίας, την οποία υπαγορεύουν οι κοινοτικές οδηγίες, αλλά διευκρίνισε ότι για να μην γίνει η Ελλάδα νεκροταφείο αυτοκινήτων, πρέπει να τεθούν όροι και προϋποθέσεις.

Με επιτροπή της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Εργου Μακεδονίας - Θράκης του κόμματος της ΝΔ, συναντήθηκε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατόπιν αιτήματος της επιτροπής. Ο κ. Πετσάλνικος ενημέρωσε εκτενώς τα μέλη της επιτροπής για τις πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητες που αναπτύσσει το υπουργείο, με στόχο την ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών, την προώθηση της διαβαλκανικής συνεργασίας, την αποκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, καθώς και για άλλα επιμέρους θέματα. Επικεφαλής της επιτροπής της ΟΚΕ της ΝΔ, που επισκέφθηκε τον κ. Πετσάλνικο, ήταν ο βουλευτής Πέλλας, Χρήστος Βυζοβίτης και συμμετείχαν οι βουλευτές Ευγένιος Χαϊτίδης, Λεωνίδας Λυμπερακίδης, Βασίλης Παππάς και ο δημοσιογράφος Φαίδων Γιαγκιόζης.

Διήμερη περιοδεία στην Άρτα και την Πρέβεζα άρχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Αναφερόμενος στα εθνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας ο κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευτεί η αξιοπρέπεια και η υπερηφάνεια της. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε από την Άρτα και ένα μήνυμα για τους αγρότες, για τους οποίους είπε ότι πράγματι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, όμως το κράτος δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σε φυλάκιση εννέα μηνών καταδικάστηκε σήμερα από το αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ο πρώην τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Γιώργος Μίρτσος, που κατηγορείται ότι το περασμένο Σάββατο πυροβόλησε με περίστροφο στον αέρα έξω από νυχτερινό κέντρο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Μίρτσος λογομάχησε έντονα με σερβιτόρους στο νυχτερινό κέντρο και κάποια στιγμή βγήκε έξω από το κατάστημα και πυροβόλησε δυο φορές με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για άσκοπους πυροβολισμούς και για παράνομη οπλοφορία - οπλοχρησία.. Ο Μίρτσος που αγωνίζεται φέτος στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Με κατακόρυφη άνοδο των τιμών των μετοχών και υπέρβαση των 1.500 μονάδων, άρχισε η εβδομάδα στη Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3, 09%και έκλεισε στις 1.509,31 μονάδες. Σημειώνεται ότι και οι συναλλαγές σημείωσαν σημαντική άνοδο φθάνοντας τα 29,24 δις. δρχ. δείχνοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον από τη πλευρά των επενδυτών. Ο δείκτης κινήθηκε ανοδικά σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και το ανώτερο σημείο του ήταν οι 1.518,12 μονάδες ή άνοδος 3,69%.

Τραγικός είναι ο απολογισμός από ναυτικό δυστύχημα που σημειώθηκε χθες το απόγευμα, δέκα μίλια έξω από το Μπρίντεζι της Ιταλίας. Λαθρομετανάστες, προερχόμενοι από τον Αυλώνα προσπάθησαν να φθάσουν στην Ιταλία, αλλά η φουσκωτή βάρκα, στην οποία είχαν επιβιβαστεί, δεν άντεξε το βάρος και έσκασε. Ο ιδιοκτήτης της βάρκας, ειδοποίησε από το κινητό τηλέφωνο του τις ιταλικές λιμενικές αρχές, όμως όταν έφθασαν κατάφεραν να σώσουν 14 άτομα, περισυνέλεξαν πέντε πνιγμένους, ενώ αγνοούνται άλλα τρία άτομα. Σημειώνεται ότι βρίσκεται στο Μπρίντεζι αντιπροσωπεία της αλβανικής εισαγγελίας για συνομιλίες με Ιταλούς εισαγγελείς που ασχολούνται με τη δίωξη της μαφίας και θέματα λαθρομεταναστών.

Στην Άγκυρα συγκεντρώθηκαν όλοι οι πρεσβευτές της Τουρκίας στα βαλκανικά κράτη, όπου θα συζητήσουν τις εξελίξεις στη Βαλκανική χερσόνησο. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών οι πρεσβευτές θα έχουν, επαφές τόσο με τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ όσο και με τον πρωθυπουργό της χώρας Μεσούτ Γιλμάζ.

Πενθήμερη επίσκεψη στη Σερβία και το Μαυροβούνιο πραγματοποιεί από χθες η ανώτατη εισαγγελέας του δικαστηρίου εγκλημάτων του ΟΗΕ, Λουίζ Άρμπουρ, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τη συνεργασία της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης αναφορικά με την παραπομπή των εγκληματιών πολέμου. Κατά την άφιξή της στο Βελιγράδι η κ. Άρμπουρ δήλωσε αισιόδοξη και σίγουρη ότι θα επιτύχει προόδους κατά τις συναντήσεις της με στελέχη της κυβέρνησης αλλά και μη- κυβερνητικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα θα συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Κνέζεβιτς, τον υπουργό Εξωτερικών Ζιβάντιν Τζοβάνοβιτς και ανώτατους αξιωματούχους του Μαυροβουνίου. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Βελιγραδίου έχει κατά καιρούς αρνηθεί την έκδοση υπόπτων στο διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων της Χάγης προβάλλοντας των επιχείρημα ότι δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα της χώρας. Όπως υποστηρίζουν Γιουγκοσλάβοι αξιωματούχοι, η συμφωνία του Ντέιτον δεν υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα μέρη να εκδίδουν υπόπτους εγκλημάτων πολέμου, τονίζοντας πως οι υποθέσεις αυτές εντάσσονται στις αρμοδιότητες των εθνικών δικαστηρίων.

Αντιπροσωπεία του αντιπολιτευόμενου Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με επικεφαλής τον ηγέτη του, Γκεόργκι Παρβάνοφ, μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα, μετά από πρόσκληση της ρωσικής Δούμα. Στο πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνονται συναντήσεις με την ηγεσία της Δούμα, τους προέδρους των βασικών κοινοβουλευτικών ομάδων και με εκπροσώπους της προεδρικής και της εκτελεστικής εξουσίας στη Ρωσία. Ο κ.Παρβάνοφ είχε δηλώσει σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ, ότι τόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα, όσο και η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, θα χρησιμοποιήσουν την επίσκεψη αυτή στη Μόσχα για να "ομαλοποιήσουν τον βουλγαρορωσικό πολιτικό διάλογο" με σκοπό να ξεπεραστεί η αρνητική τάση στις διμερείς σχέσεις.

Συνάντηση στη Σόφια είχαν οι υπουργοί Αμυνας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ και του Λιβάνου, Μαχσέν Νταντούλ. Οπως σημείωσε ο κ. Ανάνιεφ "έγιναν τα πρώτα βήματα στη συνεργασία Βουλγαρίας- Λιβάνου στον τομέα της άμυνας". Ο Λιβανέζος υπουργός Αμυνας θα γίνει δεκτός και από τον πρωθυπουργό Ιβάν Κόστοφ, ενώ αύριο θα επισκεφτεί εργοστάσια της πολεμικής βιομηχανίας της Βουλγαρίας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 10 February 1998 - 10:40:22 UTC