Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-02-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:41 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10.2.1998

Την άποψη ότι μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα υπάρχει ομοφωνία στην αντιμετώπιση των εθνικών κινδύνων, αν και υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος περιόδευσε σήμερα στην Πρέβεζα και παρέστη στη λειτουργία και τη λιτάνευση της εικόνας του πολιούχου της πόλης, Αγίου Χαραλάμπους. "Τους εθνικούς κινδύνους ή τους εθνικούς προβληματισμούς τους αντιλαμβάνονται τα κόμματα με την ίδια σοβαρότητα, με την ίδια ομοφωνία, με την ίδια ομοψυχία και οι διαφορετικές προτάσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά η έκφραση της αγωνίας των διαφόρων κομμάτων για τον καλύτερο τρόπο υπηρετήσεως αυτών των εθνικών προβλημάτων, τα οποία πιστεύω ότι θα βρουν τη λύση τους", είπε ο κ. Στεφανόπουλος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη νομαρχία της Πρέβεζας δέχτηκε ψήφισμα της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών, ενώ δήλωσε ότι αν και καμία κυβέρνηση δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους αγρότες, η παγκοσμιοποίηση της αγοράς δεν αφήνει σήμερα περιθώρια για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. "Οι τιμές των προϊόντων δεν εξαρτώνται πλέον αποκλειστικά από εμάς, εξαρτώνται από την παγκόσμια αγορά που έχει δημιουργηθεί και εναντίον της οποίας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανόπουλος.

"Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξυγιανθούν οι επιχειρήσεις του δημοσίου που είναι σήμερα ζημιογόνες και παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα", υπογράμμισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος επισήμανε ότι η Ολυμπιακή Αεροπορία είναι πρωταθλητής αρνητικών επιδόσεων μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων. Σχετικά με το αίτημα για τη μονιμοποίηση εποχιακών υπαλλήλων στην Ολυμπιακή, ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι τέτοιου είδους αιτήματα δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν καθώς, όπως είπε, η Ολυμπιακή δεν χρειάζεται αυτούς τους υπαλλήλους. Η επίσπευση των διαδικασιών για την εφαρμογή της διάταξης που αφορά στην εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ήταν το αντικείμενο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Μεταφορών και Εργασίας, ο υφυπουργός Εργασίας και ο γραμματέας Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, τόνισε ότι όλες οι αλλαγές θα γίνουν ύστερα από διάλογο, γι΄αυτό η κυβέρνηση περιμένει τα επιχειρησιακά σχέδια από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, δήλωσε ότι αν δεν εφαρμοστεί το σχετικό πρόγραμμα εξυγίανσης της Ολυμπιακής τους επόμενους δύο μήνες το μέλλον της εταιρείας θα είναι αβέβαιο.

Τη δημιουργία ενός αυτόνομου κοινοβουλευτικού σχήματος, στο οποίο θα μετέχουν οι έξι διαγραφέντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ο Γιώργος Σουφλιάς. Με την κίνηση αυτή, που θεωρείται ως ένα βήμα πριν τη δημιουργία νέου κόμματος, εκτιμάται ότι οι διαγραφέντες στέλνουν σαφές μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σουφλιάς ζήτησε από τον κ. Κακλαμάνη ένα χώρο στη Βουλή, όπου θα μπορούν να στεγαστούν οι "έξι" και γνωστοποίησε ότι κάθε ένας από αυτούς θα μετέχει σε μία από τις έξι διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές. "Ποιος θα πάει πού και πώς, αυτά είναι θέματα για τα οποία θα συνεννοηθούμε μεταξύ μας και θα δώσει λύση βέβαια και ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος θα συνεννοηθεί και θα αποφασίσει", είπε ο κ. Σουφλιάς.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου είχε το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέας Αθενς. Στη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΑΕ ενημέρωσε τον κ. Σημίτη για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του προγράμματος δράσης της ερχόμενης διετίας, του νεοεκλεγμένου προεδρείου του Συμβουλίου, το οποίο συνήλθε στην πρώτη του σύνοδο το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Αθενς δήλωσε τα εξής: "Το σπουδαίο ήταν η ενημέρωση που έκανα στον πρωθυπουργό για τις αποφάσεις μας, ως προεδρείο, στην πρώτη μας συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, με έμφαση στην ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του Ελληνισμού της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Ο πρωθυπουργός έμεινε σύμφωνος. Επίσης συζητήσαμε τα εθνικά θέματα και γενικότερα ήταν μια πολύ καλή συνάντηση και είμαι ευχαριστημένος που τον συνάντησα και πάλι".

Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου είχε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος με αντικείμενο τις δυνατότητες ανάπτυξης του ΟΠΑΠ και τη χρηματοδότηση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Ο κ. Βενιζέλος, επισήμανε ότι παρόμοιες συναντήσεις έχουν αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να ξεπεραστούν αγκυλώσεις του διοικητικού μηχανισμού του κράτους και να προωθηθεί η συνεργασία, σε τέτοια θέματα, των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού καθώς και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. "Μιλήσαμε για τα θέματα των οργανισμών, των νέων θέσεων και των προσλήψεων, στο πλαίσιο του νόμου 2190, τις δυνατότητες ανάπτυξης του ΟΠΑΠ για τα νέα του παιχνίδια, για τη χρηματοδότηση του "Αθήνα 2004" και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, για το μεγάλο πρόβλημα των απαλλοτριώσεων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και για τις προοπτικές του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του 1998", είπε ο κ. Βενιζέλος.

Αντιδράσεις προκάλεσε σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, η φημολογία περί της μελλοντικής δημιουργίας νέων κομμάτων. Ο βουλευτής του Συνασπισμού, Φώτης Κουβέλης, εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα ολοκληρωθεί τελικά η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος με αποτέλεσμα η επόμενη Βουλή να μην είναι τελικά αναθεωρητική. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, εξέφρασε επιφυλάξεις για την ολοκλήρωση της αναθεωρητικής διαδικασίας. Σε παρέμβασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, σημείωσε ότι στην επόμενη Βουλή θα υπάρχουν και άλλα κόμματα και διευκρίνισε ότι θα ολοκληρωθεί οπωσδήποτε η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες οι οποίοι την Πέμπτη θα συναντηθούν στην Αθήνα με κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της Πανθεσσαλικής Επιτροπής αναφέρεται ότι οι αγρότες δεν θέλουν η συνάντηση της Πέμπτης να λήξει και πάλι χωρίς αποτέλεσμα και γνωστοποιούν ότι αν η κυβέρνηση δεν κομίζει λύσεις για τα προβλήματά τους θα έχει και την ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει. Το μεσημέρι οι αγρότες της Θεσσαλίας απέκλεισαν και πάλι την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών στο ύψος της Βιοκαρπέτ, ενώ παρατεταγμένα εξακολουθούν να είναι τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα κατά μήκος της εθνικής οδού. Οι αγρότες πραγματοποίησαν ενημερωτική συνέλευση στον κόμβο της Βιοκαρπέτ ενώ ακολούθησε συναυλία και γλέντι που θα διαρκέσει μέχρι τη νύχτα. Νέα συγκέντρωση αγροτών με τρακτέρ πραγματοποιήθηκε από ελαιοπαραγωγούς στα νότια όρια της Θεσσαλίας, στον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων. Αγρότες από τη Φθιώτιδα και τη Θεσσαλία πολιόρκησαν το πρωί το Δικαστικό Μέγαρο στη Λαμία, όπου επρόκειτο να δικαστούν αγρότες για τις περσινές κινητοποιήσεις. Στα Χανιά οι παραγωγοί αποχώρησαν το πρωί από το κτήριο της νομαρχίας που είχαν καταλάβει χθες συμβολικά.

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ που το πρωί πραγματοποίησαν στην Αθήνα συγκέντρωση και πορεία που πέρασε από το κτίριο όπου στεγάζεται το ΙΚΑ, το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και το Υπουργείο Εργασίας. Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ ζητούν προσλήψεις προσωπικού, κάλυψη των υπερωριών και πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Κατά τη συνάντησή τους με τον διοικητή του ΙΚΑ, Γρηγόρη Σολωμό, τους επισήμανε ότι οι συντάξεις και τα δώρα του Πάσχα θα δοθούν κανονικά στους ασφαλισμένους και τόνισε ότι η κατάσταση του ιδρύματος μακροπρόθεσμα θα εξαρτηθεί από την είσπραξη των οφειλόμενων εισφορών. Ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, που συναντήθηκε με εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων του ΙΚΑ, δήλωσε ότι τα αιτήματά τους θα αντιμετωπιστούν μέσα από το νομοσχέδιο για τις συντάξεις του δημοσίου.

Στην εφαρμογή της ενιαίας λίστας φαρμάκων αντιδρούν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των γιατρών, των φαρμακοποιών, των οδοντιάτρων και των συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης και επισημαίνουν ότι οι ασθενείς θα στερούνται το φτηνό και αποτελεσματικό φάρμακο, ενώ θα συρρικνωθεί η εγχώρια βιομηχανία. Παράλληλα καλούν την κυβέρνηση σε διάλογο για το θέμα.

Δικαστική έρευνα για το θέμα των πλημμυρών διενεργεί από σήμερα ο εισαγγελέας Ορεστιάδας για τον καταλογισμό τυχόν ποινικών ευθυνών σε αρμόδιους κρατικών υπηρεσιών, αλλά και σε κατοίκους της περιοχής Έβρου. Η παραγγελία για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης δόθηκε από τον εισαγγελέα εφετών Κομοτηνής, Αργύρη Τσίχλα, και το χειρισμό των ερευνών ανέλαβε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Ορεστιάδας, Ευάγγελος Μιχαήλος. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θα ερευνηθεί κυρίως αν από πιθανές δραστηριότητες κατοίκων της περιοχής αποδυναμώθηκαν τα αναχώματα σε περιοχές κατά μήκος του ποταμού Έβρου, ενώ θα εξεταστεί ακόμα αν τοπικές κρατικές υπηρεσίες είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία.

Ο καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου θα χειρουργήσει τον πρώην Αλβανό Πρόεδρο Ραμίζ Αλία, όπως δήλωσε ο ίδιος κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στα Τίρανα μετά από πρόσκληση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τιράνων, προκειμένου να δώσει διάλεξη προς τους φοιτητές της σχολής. Μετά από πρόσκληση των γιατρών που παρακολουθούν τον Ραμίζ Αλία ο κ. Σπύρου τον επισκέφθηκε στο νοσοκομείο των Τιράνων όπου νοσηλεύεται. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με το επίπεδο υγείας στην Αλβανία ο κ. Σπύρου είπε ότι "το επίπεδο των Αλβανών γιατρών είναι υψηλό, όμως λείπουν τα μηχανήματα γι' αυτό χρειάζεται να γίνουν επενδύσεις στον τομέα της Υγείας". Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κόχα Γιον" των Τιράνων ο κ. Σπύρου δήλωσε ότι "είδε στα Τίρανα ειρήνη και σιγουριά", εξέφρασε δε την αισιοδοξία ότι η σημερινή κυβέρνηση του Φατός Νάνο θα βοηθήσει ώστε να μην επαναληφθούν τα όσα διαδραματίστηκαν στο παρελθόν και οδήγησαν την Αλβανία στη σημερινή κατάσταση.

Συνεχίζονται οι εξοπλισμοί των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο μετά τη συγκατάθεση της Αυστραλίας και του Καναδά για το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον του Ιράκ. Ωστόσο, η Ρωσία, η Ιταλία και η Ισπανία αντιδρούν στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Πάντως ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν, ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση της χώρας του να σεβαστεί την Ολυμπιακή εκεχειρία μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Για τις εξελίξεις στον Περσικό συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο μεταξύ, το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το βόρειο Ιράκ, επισημαίνοντας ότι αυτές οι ενέργειες θα πυροδοτήσουν νέες εντάσεις στην περιοχή. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, συνέστησε αυτοσυγκράτηση σε όλες τις πλευρές. Ωστόσο, τα ιρακινά μέσα ενημέρωσης επικρίνουν σήμερα τον Κόφι Ανάν, για την ακύρωση της περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Την εκτίμηση ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα βρει κάποια φόρμουλα ώστε να υπάρξει συνέχεια της παραμονής ειρηνευτικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο διοικητής της ειρηνευτικής προληπτικής αποστολής της UNPREDEP στα Σκόπια, Μαρκ Εβοϊ. Σε δηλώσεις του που δημοσιεύει ο τύπος των Σκοπίων, ο κ.Εβοϊ, σημειώνοντας ότι η τελική απόφαση για την παράταση ή μη της θητείας της UNPREDEP - η εντολή της οποίας λήγει στις 31 Αυγούστου- ανήκει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε: "Η λήξη της θητείας της δεν σημαίνει και το τέλος της παραμονής των ειρηνευτικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ".

Στις 31 Μαρτίου του 2001 θα διεξαχθεί στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας η πρώτη μετά την διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας απογραφή του πληθυσμού, δήλωσε στο Σερβικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΒΕΤΑ ο διευθυντής του ομοσπονδιακού γραφείου στατιστικής, Μίλαντιν Κοβάτσεβιτς. Σημειώνεται ότι η τελευταία απογραφή του πληθυσμού πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η απογραφή είχε χαρακτηριστεί τότε ελλιπής, εξαιτίας της αποχής του αλβανόφωνου πληθυσμού.

Βαθμιαία εξασθένιση θα παρουσιάσουν αύριο οι άνεμοι στο Αιγαίο, ενώ τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο, στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών τις πρωινές ώρες, στη βόρεια Κρήτη και βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -5 μέχρι 12 βαθμούς, στα δυτικά από -3 μέχρι 16 και στην υπόλοιπη χώρα από έναν μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι με βαθμιαία εξασθένιση, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -3 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 10 February 1998 - 17:06:55 UTC