Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-02-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:05 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 11.2.1998

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, διεμήνυσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, που ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης του εθνικού αερομεταφορέα. Στόχος του προγράμματος εξυγίανσης είναι να γίνει η επιχείρηση ανταγωνιστική, είπε ο κ. Ρέππας. Με τη φράση "η Ολυμπιακή δεν μπορεί να περιμένει", ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης υπογράμμισε την αναγκαιότητα υλοποίησης του προγράμματος εξυγίανσης της εταιρείας. Ο κ. Μαντέλης σημείωσε χαρακτηριστικά: "Η Ολυμπιακή υποχρεωτικά προηγείται και από τον ίδιο τον νόμο που επισημαίνει ότι σε δύο μήνες πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Επομένως και ο νόμος το προσδιορίζει αλλά και οι ανάγκες και οι περιστάσεις". Μετά την Ολυμπιακή το πρόγραμμα εξυγίανσης θα εφαρμοστεί στις αστικές συγκοινωνίες, τον ΟΣΕ και τα ΕΛΤΑ. Στο μεταξύ, η διοίκηση της Ολυμπιακής, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται στις πτήσεις από τις στάσεις εργασίας των εργαζομένων, προσανατολίζεται στη δρομολόγηση αεροσκαφών της αεροπλοϊας αλλά και στην ενοικίαση επιπλέον αεροσκαφών.

Ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε το απόγευμα με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος. Ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας επιφέρει ριζικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων. Οι αλλαγές που γίνονται μετά από 47 χρόνια προβλέπουν τροποποιήσεις του βαθμολογίου, των πειθαρχικών, των αδειών και άλλα ζητήματα. Ο κώδικας καταρτίστηκε από ειδική επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών και εγκρίθηκε στις γενικές του αρχές από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ακολούθησε επεξεργασία του νομοσχεδίου, το οποίο παρουσίασε στον πρωθυπουργό ο κ. Παπαδόπουλος.

Διευκρινίσεις για τις εξετάσεις που θα δίνουν οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να διοριστούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση έδωσε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Η σχετική υπουργική απόφαση υπογράφηκε σήμερα. Στους διαγωνισμούς, που θα διεξαχθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου ή το πρώτο του Μαϊου, στο πρότυπο των Γενικών Εξετάσεων, θα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν περίπου 150.000 αδιόριστοι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές, καθώς και αναπληρωτές και ωρομίσθιοι. Οι εξετάσεις θα γίνονται κάθε δύο χρόνια, ενώ οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε δύο θεματικές ενότητες που αφορούν στο γνωστικό αντικείμενο και τη διδακτική του και στην παιδαγωγική επάρκεια και τη γνώση της ψυχολογίας του παιδιού και του εφήβου. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας, επισήμανε ότι οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των εξετάσεων θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα με προκήρυξη από το ΑΣΕΠ.

Με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Γιώργο Πασχαλίδη συναντήθηκε το πρωί η συντονιστική επιτροπή των σωματείων συνταξιούχων. Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων δήλωσαν μετά τη συνάντηση ότι αποκλείστηκε το αίτημά τους για την εξομοίωση των συντάξεων με τα είκοσι ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων θα συναντηθούν σε 15 μέρες με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να συζητήσουν τα οικονομικά και θεσμικά τους αιτήματα.

Πτωτική τάση των τραπεζικών επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους προέβλεψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής συνεδρίασης της εθνικής συντονιστικής επιτροπής για το Euro. Η επιτροπή θα αναλάβει την ευθύνη της προετοιμασίας της ελληνικής οικονομίας για τη συμμετοχή στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Ο κ. Παπαντωνίου γνωστοποίησε εξάλλου ότι εντός των ημερών θα δοθεί στη δημοσιότητα η νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια.

Υπέρ της διπλωματικής επίλυσης της κρίσης στον Περσικό και της αποφυγής ανάληψης στρατιωτικής δράσης τάχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι λύσεις στα προβλήματα να αναζητούνται με ειρηνικό τρόπο και διπλωματικά μέσα. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τους εξοπλισμούς στην περιοχή του Περσικού Κόλπου καθώς και τις διπλωματικές τους προσπάθειες, δια του υπουργού Άμυνας κ. Κοέν, για την εξασφάλιση της υποστήριξης των αραβικών κρατών στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης. Εξάλλου, έλεγχο όλων των εγκαταστάσεών τους, συμπεριλαμβανομένων και των αμφιλεγόμενων προεδρικών τοποθεσιών, δηλώνουν ότι δέχονται οι Ιρακινοί, μετά την τελευταία μεσολαβητική πρόταση της Μόσχας.

Υπό κατάρτιση βρίσκεται αυτή τη στιγμή νομοσχέδιο για τις τηλεπικοινωνίες έτσι ώστε να δημιουργηθούν σαφείς κανόνες λειτουργίας για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τάσος Μαντέλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σε ό,τι αφορά στη μείωση των θέσεων εργασίας λόγω της ανάπτυξης του συστήματος της τηλεεργασίας, εξετάζονται τρόποι ώστε να αποφευχθεί η μείωση αυτή των θέσεων εργασίας. Τα θέματα αυτά συζήτησε ο κ. Μαντέλης νωρίτερα το πρωί με τον πρωθυπουργό, παρουσία του υπουργού Τύπου, Δημήτρη Ρέππα.

Κρίσιμη συνάντηση θα έχουν αύριο στην Αθήνα με διυπουργικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Γεωργίας εκπρόσωποι της Πανθεσσαλικής Επιτροπής των αγροτών. Το μεσημέρι οι αγρότες της Μακεδονίας απέκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στα Μάλγαρα και ζητούν να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για διαπραγματεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, διαφοροποιούμενοι από την απόφαση της Πανθεσσαλικής Επιτροπής για την αυριανή συνάντησή της με τη διυπουργική επιτροπή. Οι αγρότες της Θεσσαλίας αφήνουν ανοιχτή μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας στον κόμβο της Βιοκαρπέτ και εξαρτούν την περαιτέρω στάση τους από την έκβαση της αυριανής συνάντησης στην Αθήνα. Ανεξάρτητες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν και οι αγρότες του Έβρου, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία και τις μικρές αποζημιώσεις μετά τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους από τον Οκτώβριο του 1997 μέχρι σήμερα. Εξάλλου, το μεσημέρι, κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας έχυσαν στο οδόστρωμα δεκάδες κιλά γάλα.

Κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο αγροτικό άσκησε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του μετά από συνεδρίαση του κόμματος για το θέμα. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι το κόμμα του βρίσκεται κοντά στους αγρότες, ωστόσο επισήμανε ότι δεν συμφωνεί με τους αποκλεισμούς των δρόμων και τρόπους διαμαρτυρίας που πλήττουν άλλες κοινωνικές ομάδες.

Με τον Αμερικανό πρέσβη Νίκολας Μπερνς συναντήθηκε σήμερα ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η συνάντηση έγινε στο πολιτικό γραφείο του κ. Μητσοτάκη και αμέσως μετά ο πρέσβης των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι συζήτησαν για την εξωτερική πολιτική και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. "Είχαμε μια καλή συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος είναι φίλος των ΗΠΑ εδώ και πολύ καιρό ", είπε ο κ. Μπερνς. Με τον κ. Μπερνς θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Νωρίτερα ο κ. Τσοβόλας θα έχει συνάντηση με τον πρέσβη της Ουκρανίας κ. Σεργκιέηβ.

Αποσύρει την υποψηφιότητα του για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Ψωμιάδης. Την απόφαση του αυτή κοινοποίησε με γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει τα εξής: "Μετά τα τελευταία γεγονότα και τη φημολογούμενη απόφαση, που είδε το φως της δημοσιότητας, για τρίτη λύση στο Δήμο Θεσσαλονίκης, από σήμερα για να κρατήσω την αξιοπρέπεια μου, να μη γίνω μέρος του προβλήματος και για να διευκολύνω τον Πρόεδρο, αποσύρω τη δική μου υποψηφιότητα, μιας και πιστεύω ότι θα είναι μια λύση αξιόπιστη, που θα έχει την ψυχική δύναμη να αγωνιστεί, ενωτική και κομματικά μάχιμη που θα τιμά τους αγωνιστές της παράταξης".

Πτώση παρουσιάζει σήμερα η στάθμη του ποταμού Έβρου. Παραμένουν, ωστόσο, σε επιφυλακή οι υπηρεσίες της νομαρχίας. Το ύψος της στάθμης σήμερα το πρωί ήταν στα 5,24 μέτρα στο σταθμό του Πυθίου, και εκτιμάται ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Στο νομό Έβρου έχουν πλημμυρίσει 167. 000 στρέμματα, ενώ καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν καλυφθεί από τα νερά και στην πλευρά της Τουρκίας. Όπως είπε ο νομάρχης Έβρου, Γ. Ντόλιος, τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν οι βαμβακοκαλλιεργητές. Για πέμπτη συνεχή ημέρα παραμένει αποκομμένη η σιδηροδρομική γραμμή στην περιοχή Πυθίου Διδυμοτείχου. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 28χρονου Γαλατσίδα από τα Τρίκαλα Ημαθίας που χάθηκε το περασμένο Σάββατο, όταν βγήκε για κυνήγι στον Έβρο. Σήμερα, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έστειλε τέσσερις δύτες στην περιοχή, προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του.

Άρχισε σήμερα στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρώην πρωθυπουργός Τζανής Τζανετάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπάτησε τη Ν.Δ. όταν οι κ.κ. Βενιζέλος και Φούρας ενημέρωσαν τον κ. Καραμανλή. Στις κατηγορίες αυτές αντέδρασε έντονα ο κ. Βενιζέλος και τις απέδωσε στα εσωκομματικά προβλήματα της Ν.Δ.

Καλή χρονιά ήταν το 1997 για τις 18 δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού Θεσσαλονίκης, αφού τα έσοδα που εισέπραξαν εμφανίστηκαν αυξημένα σε ποσοστό 11% έναντι του 1996. Πάντως, παρά την ικανοποιητική αύξηση σε σχέση με το 1996, υπήρξε και πάλι ποσοστιαία απόκλιση της τάξης του 3,5%, από τον στόχο του Υπουργείου Οικονομικών. Αναλυτικότερα, το 1997 οι εισπράξεις στο νομό Θεσσαλονίκης ανήλθαν σε 754,6 δισ.δρχ, ενώ τις καλύτερες επιδόσεις - σχεδόν το μισό ποσό- παρουσίασε η εφορία γενικών εσόδων, με 400 δισ. δραχμές.

Στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα οι οικονομικές εξελίξεις των αερομεταφορών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και η κατάσταση ασφαλείας αεροσκαφών και αεροδρομίων. Εκτιμήσεις για την επικείμενη οικονομική φιλελευθεροποίηση των αερομεταφορών και τις επιπτώσεις ή τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει στα κράτη-μέλη, περιέχονται στην πρώτη έκθεση για το θέμα, του Βρετανού ευρωβουλευτή, Μπάρι Σηλ, που θα τεθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν από την Κομισιόν να λάβει μέτρα για την ασφάλεια, την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και τη σύνταξη μελέτης για τις κοινωνικές επιπτώσεις που ενδεχομένως θα επιφέρει η οικονομική φιλελευθεροποίηση των αερομεταφορών.

Υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων τους τάσσονται οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, υποστήριξε ο ηγέτης τους Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Γερμανό πρέσβη στο Βελιγράδι, Βίλφριντ Γκρούμπερ. Όπως μετέδωσε το Σερβικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΒΕΤΑ, ο Ρουγκόβα υποστήριξε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο "γίνεται όλο και πιο έκρυθμη" και επιβεβαίωσε ότι η ηγεσία των Αλβανών της περιοχής αυτής "προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις να αποφύγει μία ενδεχόμενη σύρραξη". Εξάλλου, τα προβλήματα των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να εκθέσει σε εκπροσώπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Κογκρέσου και σε εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών αντιπροσωπεία των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, με επικεφαλής τον επίσκοπο του Ράσκο και του Πρίζρεν, Αρτέμιε και τον πρόεδρο του Σερβικού Κινήματος Αντίστασης, Μόμτσιλο Τράικοβιτς, η οποία βρίσκεται από χθες στις ΗΠΑ.

Άνοδο θα παρουσιάσει αύριο η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 7 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 11 February 1998 - 17:05:58 UTC