Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:07 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 11.2.1998

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξυγιανθούν οι επιχειρήσεις του Δημοσίου που σήμερα είναι ζημιογόνες και παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα. Στην επισήμανση αυτή προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο κλείσιμο της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε την Ολυμπιακή ως "πρωταθλητή" αυτών των επιχειρήσεων και χαρακτήρισε ακραίο φαινόμενο την επιδίωξη να μονιμοποιηθούν υπάλληλοι τους οποίους δεν χρειάζεται η εταιρία, και μάλιστα ενώ είναι εποχικός ο χαρακτήρας της απασχόλησης τους. Πρόσθεσε δε ότι τέτοιου είδους αιτήματα δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν γιατί είναι παράνομα και παράλογα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης όχι το κλείσιμο αλλά η πώλησή της απέφυγε να απαντήσει δηλώνοντας ότι για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της θα επιδιώξει συνεργασίες με εταιρίες οι οποίες προσφέρουν αεροσκάφη και προσωπικό για να εξυπηρετηθούν οι πτήσεις και το πρόγραμμά της. Κατέληξε λέγοντας ότι όσα ανέφερε για την Ολυμπιακή ισχύουν και για τις ΔΕΚΟ.

Σειρά συντονισμένων δράσεων στις οποίες συγκαταλέγονται - μεταξύ άλλων - νέοι θεσμοί όπως η Παγκόσμια Συνέλευση του Ελληνισμού (ΠΣΕ) ή νέα προγράμματα και δραστηριότητες, προωθεί για τον απόδημο ελληνισμό το Υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο να συνεχιστεί αλλά και να ενισχυθεί ταυτόχρονα, η προσπάθεια σύνδεσης των Ελλήνων της διασποράς, με την Ελλάδα. Ανακοινώνοντας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπανδρέου και ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρος Λαμπρινίδης, τις προτεραιότητες του υπουργείου για τους απόδημους για το 1998, υπογράμμισαν την μεγάλη εθνική σημασία που έχει για τη χώρα μας η στήριξη, και ενίσχυση αλλά και η ενσωμάτωση των επτά εκατομμυρίων Ελλήνων της διασποράς στις χώρες υποδοχής. Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι το 1999 θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά, Παγκόσμια Συνέλευση Ελληνισμού στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν επιφανείς Έλληνες και φιλέλληνες. Νωρίτερα, εντός του 1998 θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστο τέσσερα προσυνέδρια που θα είναι για επιμέρους προσωπικότητες, όπως για πολιτικούς, δημοσιογράφους, επικοινωνιολόγους, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, λογοτέχνες.

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες οι οποίοι αύριο συναντώνται στην Αθήνα με κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της Πανθεσσαλικής Επιτροπής αναφέρεται ότι οι αγρότες δεν θέλουν η συνάντηση της Πέμπτης να λήξει και πάλι χωρίς αποτέλεσμα και γνωστοποιούν ότι αν η κυβέρνηση δεν κομίζει λύσεις για τα προβλήματά τους θα έχει και την ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει.

Την πρόβλεψη ότι θα υπάρξουν και άλλα -πέραν των υπαρχόντων- κόμματα έκανε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Λίγο αργότερα πάντως, διευκρίνιζε στους δημοσιογράφους, ότι η φράση του για ίδρυση και άλλων κομμάτων αφορούσε τη διάλυση της Δεξιάς και όχι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο -όπως είπε- έχει γρανίτινη συνοχή. Πάντως, η χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, διανθίστηκε από διάφορα περιστατικά και πειράγματα, που είχαν να κάνουν με τις πρόσφατες διαγραφές των έξι βουλευτών της Ν.Δ. Νωρίτερα, ο Γιώργος Σουφλιάς είχε επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη από τον οποίο ζήτησε ένα γραφείο και για τους έξι, ανεξάρτητους πλέον, βουλευτές, καθώς και τη συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής, σύμφωνα με τον κανονισμό.

Τη δημιουργία ενός αυτόνομου κοινοβουλευτικού σχήματος, στο οποίο θα μετέχουν οι έξι διαγραφέντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ο Γιώργος Σουφλιάς. Με την κίνηση αυτή, που θεωρείται ως ένα βήμα πριν τη δημιουργία νέου κόμματος, εκτιμάται ότι οι διαγραφέντες στέλνουν σαφές μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σουφλιάς ζήτησε από τον κ. Κακλαμάνη ένα χώρο στη Βουλή, όπου θα μπορούν να στεγαστούν οι "έξι" και γνωστοποίησε ότι κάθε ένας από αυτούς θα μετέχει σε μία από τις έξι διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Εκλογές για την ανάδειξη των διοικήσεων των τοπικών οργανώσεων της ΝΔ και των εκπροσώπων στις νομαρχιακές συνελεύσεις του κόμματος, θα γίνουν το Σαββατοκύριακο. Οσον αφορά στη Μακεδονία και τη Θράκη, στη Θεσσαλονίκη οι εκλογές θα γίνουν το Σάββατο, κατά τις οποίες θα ψηφίσει στην τοπική οργάνωση Μητροπόλεως και ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7:30 το βράδυ.

Επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, απέστειλε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σχετικά με το σχέδιο νόμου για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπου υπογραμμίζεται ότι το ΚΚΕ δε θα συμμετάσχει στην Εθνική Επιτροπή. Στην επιστολή η Κ.Ο του ΚΚΕ, υποστηρίζει ότι "το σχέδιο νόμου δεν εγγυάται τη διαφάνεια και το φιλολαϊκό προσανατολισμό του όλου εγχειρήματος και προτείνει μια χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες συμμετοχή κομμάτων και φορέων για τη δημιουργία μιας εικόνας συναίνεσης, συνευθύνης και υψηλής εποπτείας και ελέγχου, ενώ στην ουσία πρόκειται για συγκέντρωση εξουσιών στην κυβέρνηση".

Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ εάν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα οικονομικά αιτήματά τους, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία των υπαλλήλων μετά τη χθεσινή 24ώρη απεργία και την άκαρπη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Μολονότι σήμερα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, δεσμεύτηκε να στηρίξει σε κυβερνητικό επίπεδο, δύο τουλάχιστον αιτήματα των εργαζομένων (έγκριση υπερωριακής απασχόλησης 600 ωρών ανά υπάλληλο, στις υπηρεσίες όπου υπάρχουν ανάγκες και συνέχιση της καταβολής του δωρόσημου), το προεδρείο της Ομοσπονδίας σχεδιάζει να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, για να λάβει αποφάσεις ανάλογα με τις εξελίξεις και το βαθμό ικανοποίησης των υπολοίπων αιτημάτων (χορήγηση ποσοστού επί των ποσών που θα εξοικονομούνται από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, επαναχορήγηση επιδόματος 18.000 δρχ. κ.α.). Σε ότι αφορά τέλος, την πρόσληψη νέου προσωπικού, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν 2.000 θέσεις εργασίας μέσα στον επόμενο χρόνο.

Με άνοδο της εγγεγραμμένης ανεργίας στο 8,65% τον προηγούμενο Δεκέμβριο (από 8,4% που ήταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα) και αύξηση των απολύσεων (26.961 αναγγελίες έναντι 25.423) έκλεισε το '97, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την κίνηση της αγοράς εργασίας του ΟΑΕΔ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, σε ετήσια βάση ('96-'97) δημιουργήθηκαν 207.502 θέσεις εργασίας που, όμως, δεν έφτασαν για να καλύψουν τις ανάγκες απασχόλησης του εργατικού δυναμικού το οποίο αυξήθηκε κατά 235.981 άτομα. Έτσι, οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι, αυξήθηκαν κατά 28.481 άτομα και έφτασαν στις 252.886 (από 210.868 που ήταν το Δεκέμβριο του '96). Σε ετήσια βάση το ποσοστό της εγγεγραμμένης ανεργίας, έφτασε στο 7,85% από 7,47% (+0, 38%) και αυτό, γιατί δεν απορροφήθηκαν στην αγορά εργασίας όσοι αναζητούσαν θέσεις απασχόλησης.

Κοινοτικά κονδύλια 17 δισ. δρχ. θα διαθέσει το 1998 το υπουργείο Εργασίας στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, προκειμένου να καταρτίσουν 15.000 εργαζόμενους. Το πρόγραμμα για την ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση του '98, οριστικοποιήθηκε, σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο υπό την προεδρία του υφυπουργού Χρήστου Πρωτόπαππα, ο οποίος δήλωσε ότι με το νέο σύστημα θα απλοποιηθεί η διαδικασία συμμετοχής των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την απόφαση το υπουργείο θα εγκρίνει τα σχέδια ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης ύψους 8,5 δισ. δρχ. που θα υποβάλουν οι δημόσιες επιχειρήσεις, ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα κληθούν εντός του Φεβρουαρίου (με ειδική προκήρυξη) να καταθέσουν στον ΟΑΕΔ τις σχεδιαζόμενες ενέργειές τους (ύψους 8,5 δισ. δρχ. επίσης). Ο πρώτος κύκλος των προγραμμάτων ενδοπιχειρησιακής κατάρτισης θα γίνει το πρώτο εξάμηνο στις ΔΕΚΟ και στις μεγάλες (με προσωπικό άνω των 100 ατόμων) επιχειρήσεις που διαθέτουν δομές κατάρτισης. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις τα προγράμματα θα "τρέξουν" στο δεύτερο εξάμηνο (μέσω των πιστοποιημένων Κέντρων Κατάρτισης). Να σημειωθεί ότι στην τριετή εφαρμογή της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης εκπαιδεύτηκαν 66.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και άλλοι 45.000 των ΔΕΚΟ ενώ δαπανήθηκαν 64 δισ. δρχ.

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε αργά απόψε στη Βουλή την πρόταση της Ν.Δ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνούσε τα αίτια της πτώσης του ουκρανικού ''Γιάκοβλεφ'' τον περασμένο Δεκέμβριο στα Πιέρια Ορη. Με την πρόταση της Ν.Δ συμφώνησαν το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός, ενώ το ΔΗΚΚΙ διαφοροποίησε τη θέση του. Ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Τσοβόλας ζήτησε να δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι σε ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα και στη συνέχεια θα εξετασθεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Νωρίτερα, ο αρχηγός της Ν.Δ, Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στα αίτια του δυστυχήματος έκανε λόγο για ''εγκληματική καθυστέρηση'' στην τοποθέτηση ραντάρ και στον τρόπο λειτουργίας τόσο της Ολυμπιακής Αεροπορίας όσο και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.Ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, κατηγόρησε τη Ν.Δ για ανευθυνότητα και ότι επιχειρεί με τη στάση της αυτή να διασύρει τη χώρα και τα αεροδρόμιά της.

Οι Βαλκανικές χώρες είναι για την Τουρκία ένα παράθυρο προς την Ευρώπη, τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ απευθυνόμενος στους πρεσβευτές της Άγκυρας στα Βαλκανικά κράτη οι οποίοι συναντήθηκαν στην τουρκική πρωτεύουσα. Ο κ. Γιλμάζ υπογράμμισε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας είναι θετικές με όλα τα βαλκανικά κράτη, εκτός της Ελλάδας, και εξέφρασε την ελπίδα ότι και οι σχέσεις με την Ελλάδα θα βελτιωθούν γεγονός που θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ όλων των Βαλκανικών κρατών. Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως η οικονομική συνεργασία είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση των σχέσεων στα Βαλκάνια και πως οι Τούρκοι επιχειρηματίες θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ επεσήμανε πως οι καλές σχέσεις της Τουρκίας να αποτελέσουν παράδειγμα για την Ελλάδα και κάλεσε την Ελλάδα να υιοθετήσει πιο μετριοπαθή προσέγγιση προς την Τουρκία. Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ σημείωσε πως η Τουρκία επιδιώκει την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των Βαλκανικών κρατών και έκανε γνωστό ότι τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Βαλκάνιων υπουργών Εξωτερικών και τον Οκτώβριο σύνοδος κορυφής των Βαλκάνιων ηγετών .

Την Μπάνια Λούκα θα επισκεφτεί στις 16 Φεβρουαρίου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, ο οποίος όπως ανακοινώθηκε στη Βόννη, θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Μπίλιανα Πλάβσιτς, τον πρωθυπουργό Μίλοραντ Ντόντικ και τους θρησκευτικούς αρχηγούς.

Τα εγκαίνια για την επαναλειτουργία της Μεραρχίας Αργυροκάστρου, έκανε ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας, Σαμπίτ Μπρόκαϊ. Η Μεραρχία είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια των ενόπλων εξεγέρσεων της περασμένης άνοιξης στην Αλβανία και είχαν κλαπεί δεκάδες χιλιάδες όπλα και πυρομαχικά. Ο κ. Μπρόκαϊ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, εξήρε τη συμβολή των Ευρωπαίων "και γειτόνων συμμάχων, όπως είπε, που συνέβαλαν στην ανόρθωση του αλβανικού στρατού". Ακόμα, ο Αλβανός υπουργός Αμυνας διευκρίνισε ότι η παραμονή των Ελλήνων στρατιωτών στα Τίρανα, είναι μέρος μιας διμερούς συμφωνίας Ελλάδας - Αλβανίας, η οποία δεν πρόκειται να αθετηθεί.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα συνέστησαν στη Βουλγαρία να μην προχωρήσει βιαστικά στην ιδιωτικοποίηση τραπεζών για τις οποίες προς το παρόν δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Αυτό δήλωσε στη Σόφια ο εκτελεστικός διευθυντής της Βουλγαρικής Εταιρίας Συγχώνευσης, Πέταρ Ζότεφ, ο οποίος επισήμανε πως όσον αφορά στην πώληση των "Μπούλμπανκ" και "Εξπρέσμπανκ", καθώς και της "Ταχυδρομικής Τράπεζας", οι θέσεις της κυβέρνησης Κόστοφ και του ΔΝΤ συμπίπτουν. Οι δυο πλευρές δεν συμφωνούν στο θέμα της αποκρατικοποίησης των μικρότερων πιστωτικών οργανισμών. Το ΔΝΤ προτείνει να γίνεται σε πακέτα των 60-70% των μετοχών τους, το υπόλοιπο των οποίων θα διατίθεται στο χρηματιστήριο. Κατά τον κ.Ζότεφ, αυτό είναι το βασικό σημείο της ασυμφωνίας ΔΝΤ- Βουλγαρίας σχετικά με τη στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων στον τραπεζικό τομέα.

Βαθμιαία εξασθένιση θα παρουσιάσουν σήμερα οι άνεμοι στο Αιγαίο, ενώ τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα, στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών τις πρωινές ώρες, στη βόρεια Κρήτη και βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -5 μέχρι 12 βαθμούς, στα δυτικά από -3 μέχρι 16 και στην υπόλοιπη χώρα από έναν μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι με βαθμιαία εξασθένιση, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -3 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 11 February 1998 - 7:07:44 UTC