Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-02-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:03 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13.2.1998

Σε είκοσι δύο παραβιάσεις του FIR Αθηνών, στις περιοχές μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και μεταξύ Χίου και Λέσβου προχώρησαν από το πρωί είκοσι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά αεροσκάφη, ενώ σε δέκα περιπτώσεις σημειώθηκαν εμπλοκές.

Με τον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα, αποφάσισαν να συναντηθούν αύριο στην Αθήνα οι αγρότες της Μακεδονίας και Θράκης. Στη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό, οι αγρότες που θα βρίσκονται στα μπλόκα θα κρατήσουν κλειστούς τους δρόμους για τα οχήματα. Στα Τέμπη μετέφεραν το απόγευμα τα μηχανήματά τους οι αγρότες της Θεσσαλίας, μετά από σχετική απόφαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, που εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση της κυβέρνησης στη χθεσινή συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο στην Αθήνα. Στα Τέμπη μεταφέρθηκαν όλα τα τρακτέρ από τα μπλόκα της Βιοκαρπέτ, του Βελεστίνου, του Συκουρίου. Στα Μάλγαρα οι συντονιστικές επιτροπές των αγροτών που συντάσσονται με τους Θεσσαλούς αγρότες συνεδρίασαν προκειμένου να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Το πρωί, αγρότες σχημάτισαν κλοιό στα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων. Οι αγρότες του Αιγίου κατέλαβαν την εφορία της πόλης, εμποδίζοντας κάθε συναλλαγή των υπαλλήλων της περιοχής. Με κατάληψη του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης και της νομαρχίας Έβρου απειλούν οι αγρότες της Θράκης, που ζητούν ικανοποιητικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις θεομηνίες. Το πρωί, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το αγροτικό.

Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς είναι η διαμόρφωση ενός μεγάλου ρεύματος, πολιτικού αλλά και πολιτισμικού, είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του για την ιδεολογία και τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ στη συνδιάσκεψη του Κινήματος στο ξενοδοχείο "Κάραβελ", της Αθήνας. "Η Κεντροαριστερά είναι η ενεργοποίηση των συνειδητών δυνάμεων των σημερινών κοινωνιών, των δυνάμεων της κοινωνικής ευθύνης για την αποκατάσταση της πολιτικής και των δημοκρατικών θεσμών. Για τη διαφύλαξη του κράτους δικαίου, την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής, για ένα περιβάλλον ζωής που αναδεικνύει τον άνθρωπο, για την κοινωνική δικαιοσύνη", τόνισε ο κ. Σημίτης. Ο πρωθυπουργός, ζήτησε θυσίες από τους πολίτες, αναγνωρίζοντας ότι πολλές φορές τα μέτρα είναι δυσάρεστα, αλλά αποδεικνύονται επωφελή, καθώς η ισχυρή οικονομία είναι προϋπόθεση για μια ισχυρή Ελλάδα. Ακολούθησε εισήγηση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος αναφερόμενος στην πορεία του κυβερνώντος κόμματος, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε τα δύσκολα. Σημείωσε, εξάλλου, ότι δεν καυτηριάζει τις διαφορετικές απόψεις αλλά τις διαχωριστικές γραμμές. Στην εισήγησή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, επισήμανε πως κοινή διαπίστωση στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί το γεγονός ότι η υπεράσπιση μιας συντεχνιακής μορφής κράτους πρόνοιας είναι αδιέξοδη. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη τα κόμματα να λειτουργούν μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και του κράτους, ώστε αυτά να μην απομακρυνθούν από το χώρο των πολιτών και να μην ενσωματωθούν στο κράτος. Η υπουργός ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, ζήτησε ανανέωση αλλά όχι κατάργηση θεσμών.

Με τη διοίκηση και εκπροσώπους των εργαζομένων της Ολυμπιακής Αεροπορίας συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Σε δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της άμεσης αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής, η οποία θα πρέπει να γίνει με επιχειρησιακό σχέδιο και υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε ενίσχυση του ανταγωνισμού της εταιρίας. Στο μεταξύ, η διοίκηση της Ολυμπιακής ενοικίασε έξι αεροσκάφη τύπου αιρ-μπας, ενώ σε νέα έκτακτη σύσκεψη αποφασίστηκε να ναυλωθούν άλλα δώδεκα αεροσκάφη για τις ανάγκες του καλοκαιρινού προγράμματος.

Επιστολή με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του έστειλε σε αθηναϊκή εφημερίδα ο Νίκος Μαζιώτης, που συνελήφθη για την επίθεση στα γραφεία της υπουργού Ανάπτυξης, στην Αθήνα. "Οι αντάρτες πόλεως είμαι εγώ", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Μαζιώτης που παραδέχεται ότι κατασκεύασε και τοποθέτησε τη βόμβα στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στην επιστολή, χαρακτηρίζει τον εαυτό του πολιτικό κρατούμενο.

Στην εταιρία αμοιβαίων εγγυήσεων Βόρειας Ελλάδας, που αναμένεται να δώσει νέα αναπτυξιακή πνοή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επικεντρώθηκε η γενική συνέλευση των προέδρων των 23 επιμελητηρίων της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Ο πρόεδρος του βιοτεχνικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Α. Μαστρογιάννης, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις μέχρι τώρα δράσεις που έχουν αναληφθεί προς την κατεύθυνση αυτή, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι έχουν αλλάξει πρόσωπα στα 15 από τα 23 επιμελητήρια. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Οκτώβριο του 1997 έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης η ολοκληρωμένη μελέτη σκοπιμότητας-επιχειρησιακού σχεδίου για την ίδρυση της εταιρίας.

Ένα ανέλπιστο εύρημα , έναν συλημένο μικρό μακεδονικό τάφο του 4ου αιώνα πΧ, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον αρχαίο Φάγρη, κοντά στο σημερινό χωριό Ορφάνη στα δυτικά όρια του νομού Καβάλας. Την ανακάλυψη του τάφου ανακοίνωσε η αρχαιολόγος Μαρία Νικολαϊδου - Πατέρα στο 11ο αρχαιολογικό συνέδριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου, η προϊσταμένη της ΙΖ εφορείας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, Μαρία Λιλιμπάκη Ακαμάτη, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, παρουσίασε νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το αρχαιότερο λουτρό της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται στην Πέλλα και όχι στη Θεσσαλονίκη. Τη χτεσινή ανακοίνωση της Πολυξένης Βελένη η οποία ανακάλυψε λουτρό του 1ου αιώνα πΧ - 1ου αιώνα μ.Χ στην αρχαία αγορά της Θεσσαλονίκης ανέτρεψε ένα συγκρότημα δημόσιων λουτρών που χρονολογείται στον 2ο αιώνα πΧ και βρέθηκε κατά τη διάρκεια δοκιμαστικών τομών στην Πέλλα.

Τους πρεσβευτές του Ελληνισμού θα τιμά από φέτος η Νομαρχία Αθηνών, θεσμοθετώντας ομώνυμο βραβείο στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη. Το βραβείο θα απονέμεται σε Ελληνες και ξένους, οι οποίοι με τη δράση τους προβάλλουν τη χώρα μας στο εξωτερικό. Η τελετή απονομής τίτλου του πρεσβευτή του Ελληνισμού θα γίνει στις 6 Μαρτίου. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στην επιτροπή κρίσεως 26 υποψηφιότητες.

Προειδοποίηση προς τη Ρωσία ότι έχει απομείνει πολύ λίγος χρόνος για την επίλυση της κρίσης στο Ιράκ με διπλωματικό τρόπο, απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουίλιαμ Κοέν, μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Γεβγκένι Πριμακόφ, στη Μόσχα. Ο κ.Πριμακόφ από την πλευρά του υποστήριξε ότι οποιοδήποτε συμπέρασμα για την αποτυχία ή την επιτυχία των διπλωματικών προσπαθειών, πρέπει να εξαχθεί μετά από την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στη Βαγδάτη, ενώ επανέλαβε τη στάση της χώρας του για πολιτική και διπλωματική επίλυση της κρίσης, αντί της βίας. Πάντως οι δύο άνδρες δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν τις εργασίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, παρά τις διαφορές τους στο θέμα της κρίσης στο Ιράκ.

Τη δυσαρέσκεια της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας για την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη- Παύλου του Β' στην Μόσχα εξέφρασε ο γραμματέας εξωτερικών υποθέσεων του πατριαρχείου Μόσχα, ιερομόναχος Ιλαρίων. Ο εκπρόσωπος του πατριαρχείου ανέφερε, ότι η διπλή ιδιότητα του Πάπα, ως αρχηγού κράτους και ως ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με την οποία γίνονται συνήθως οι επισκέψεις του σε άλλες χώρες, δημιουργούν δυσμενείς εντυπώσεις "στο πλήρωμα της ρωσικής Εκκλησίας".

Τις έντονες αντιδράσεις των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ προκάλεσαν οι δηλώσεις του ύπατου αρμοστή του ΟΑΣΕ για τις μειονότητες, Μαξ Βαν Ντερ Στουλ, ο οποίος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το εκπαιδευτικό θέμα της αλβανικής μειονότητας. Σημείο αιχμής ήταν η δήλωση του Βαν Ντερ Στουλ ότι "η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει το αλβανικό πανεπιστήμιο του Τετόβου".

Στο "τιμόνι" της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου βρίσκεται και τυπικά από σήμερα ο Ανχελ Ιορντανέσκου, ο οποίος υπέγραψε το πρωί στα γραφεία της ΕΠΟ στην Αθήνα, το διετές συμβόλαιο. Στη συνέχεια, ο Ρουμάνος τεχνικός έδωσε συνέντευξη τύπου, στην οποία εμφανίστηκε σίγουρος για την πρόκριση της ελληνικής ομάδας στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 2000. Ο κ.Ιορντανέσκου θα καθίσει ουσιαστικά στον πάγκο της εθνικής ομάδας μετά το τέλος του Μουντιάλ, αφού μέχρι τις 15 Ιουλίου, θα είναι προπονητής της Ρουμανίας. Μέχρι τότε ομοσπονδιακός τεχνικός παραμένει ο Κώστας Πολυχρονίου. Οι δύο άνδρες, σε όλο αυτό το διάστημα, θα έχουν άμεση συνεργασία για το πλάνο προετοιμασίας της εθνικής ομάδας.

Ενίσχυση των βορείων ανέμων και μικρή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπονται αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 2 μέχρι 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο κατά περιόδους θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 13 February 1998 - 17:05:32 UTC