Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:11 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14.2.1998

Κομμένη στα δύο είναι η Ελλάδα από τις 5 το πρωί μετά το κλείσιμο με αγροτικά μηχανήματα, της Εθνικής Οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, από αγρότες της Θεσσαλίας, στο ύψος των Τεμπών. Στο μεταξύ συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα θα έχουν σήμερα στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δύο ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Μακεδονίας. Η συνάντηση αυτή αποφασίστηκε μετά από αντιπρόταση του κ. Τζουμάκα, στο αίτημα των αγροτών για συνάντηση έως τα τέλη της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη. Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνεταιρισμού Λαγκαδά, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Συντονιστικών Επιτροπών και των ομοσπονδιών των νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι αγρότες αναμένεται να αποκλείσουν την Εθνική Οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης στα διόδια Μαλγάρων, ώστε να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση. Πάντως, σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει θετική απάντηση στα αιτήματα των αγροτών μετά τη συνάντηση, οι αγρότες θα επανεξετάσουν τη στάση τους.

Με τους αγρότες στα μπλόκα της Λάρισας συναντήθηκε και συνομίλησε χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος. "Οι αγρότες θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως σύμμαχοι σε μια διεκδικητική πολιτική μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι ως αντίπαλοι προς εξόντωση", υπογράμμισε ο κ. Αλαβάνος.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την πολιτική της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Αναφερόμενος στη συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτών, ο κ. Τσοβόλας κάνει λόγο για ''τυπική παρουσία του υπουργού Γεωργίας ο οποίος προσήλθε για να επικυρώσει απλώς την άρνηση της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματα των αγροτών''. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ σημειώνει ακόμα ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιρρίψει τις ευθύνες για τις κινητοποιήσεις στους αγρότες θα πέσει στο κενό και την καλεί να αλλάξει την πολιτική της, ώστε να εκτονωθεί η ένταση.

Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς είναι η διαμόρφωση ενός μεγάλου ρεύματος, πολιτικού αλλά και πολιτισμικού, είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του για την ιδεολογία και τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ στη συνδιάσκεψη του Κινήματος. "Η Κεντροαριστερά είναι η ενεργοποίηση των συνειδητών δυνάμεων των σημερινών κοινωνιών, των δυνάμεων της κοινωνικής ευθύνης για την αποκατάσταση της πολιτικής και των δημοκρατικών θεσμών. Για τη διαφύλαξη του κράτους δικαίου, την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής, για ένα περιβάλλον ζωής που αναδεικνύει τον άνθρωπο, για την κοινωνική δικαιοσύνη", τόνισε ο κ. Σημίτης. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για σταδιακή αποξένωση του ΠΑΣΟΚ από την κοινωνία την οποία όπως είπε οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους ενώ διαπίστωσε ότι την τελευταία 20ετία παρατηρείται εμφάνισε κοινωνικών αιτημάτων με ιδιαίτερα έντονη διεκδικητική μορφή. Πρόσθεσε δε ότι το κεντρικό σημείο των πολιτικών αναζητήσεων για την τρέχουσα 10ετία είναι η εγκαθίδρυση ενός διαλόγου ανάμεσα στις δυνάμεις του σοσιαλισμού και της κοινωνίας. Η Υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, από την πλευρά της υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας ανανέωσης των θεσμών και εναντιώθηκε στην κατάργησή τους τονίζοντας ότι ο εκσυγχρονισμός ή θα έχει ανθρώπινο πρότυπο ή δεν θα είναι εκσυγχρονισμός. Ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαπας στην παρέμβαση του δήλωσε ότι η εξυγίανση των ΔΕΚΟ συνιστά το κοινωνικό κράτος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τον κοινωνικό πυλώνα της. Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι η Αριστερά οφείλει να χρησιμοποιήσει το Κράτος και τους μηχανισμούς του για την άσκηση πολιτικής με στόχο την ασφάλιση των εργαζομένων και τη διεύρυνση της απασχόλησης. ''Οσοι μετατρέπουν το ΠΑΣΟΚ σε ''Ανώνυμη Εταιρία'' για να χρησιμοποιήσουν στις εσωκομματικές διαδικασίες πακέτα μετοχών, δεν ανήκουν σε κανένα "παλιό" ή "νέο" ΠΑΣΟΚ. Απλώς δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ'', τόνισε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, Τέλος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεδίκογλου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη καμιάς αναγέννησης, ανανέωσης αλλά έχει ανάγκη προσαρμογής στις εξελίξεις.

"Μνημείο θράσους" χαρακτηρίζει με δήλωσή του, τις αναφορές του πρωθυπουργού στο νέο ΠΑΣΟΚ, την Κεντροαριστερά και στις πρωτοβουλίες του κοινωνικού διαλόγου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στην πανελλήνια συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, επέκρινε τον κ. Σημίτη, επισημαίνοντας ότι "την επομένη του εμπαιγμού των αγροτών και λίγες ημέρες μετά τη ψήφιση του νέου φορομπηχτικού νομοσχεδίου, ο κ. Σημίτης και η παρέα του καπηλεύονται τον τίτλο του ''σοσιαλιστή'' για να κρύψουν την πιο σκληρή, βάρβαρη και νεοφιλελεύθερη πολιτική, που γνώρισε ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες".

Κρίσιμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στις πληγείσες από τις πρόσφατες πλημμύρες περιοχές του νομού Εβρου, αφού η στάθμη του ποταμού Εβρου παραμένει πάνω από το όριο συναγερμού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης - Εβρου. Εξάλλου, παραμένουν πλημμυρισμένες μεγάλες γεωργικές εκτάσεις κατά μήκος της παρέβριας περιοχής, ενώ εξακολουθεί να παραμένει αγνοούμενος ο Γαλατσίδας Σπυρίδων, ο οποίος παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού στις 6 Φεβρουαρίου στην περιοχή Κορνοφωλιάς. .

Επανεξέταση όλων των δικογραφιών σχετικά με τις καταγγελίες για παρατυπίες και κακοδιαχείριση κονδυλίων στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ''Θεσσαλονίκη '97'', αποφάσισε η Ολομέλεια Εφετών στη διάρκεια σύγκλησης με τη συμμετοχή 40 ανώτερων δικαστών. Το κορυφαίο -σε ποινικό επίπεδο- τοπικό δικαστικό όργανο αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, με ψήφους 22 υπέρ, 16 κατά και 2 λευκά, την ανάσυρση και την "αναψηλάφιση" όλων των δικαστικών εκκρεμοτήτων γύρω από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, προκειμένου να ερευνηθούν εξαρχής καταγγελίες που έγιναν από το 1992 μέχρι σήμερα για αναθέσεις έργων, επιλογές συνεργατών και εκδηλώσεων που εντάχθηκαν στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και άλλες δραστηριότητες.

Πρόκληση για την πορεία της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, χαρακτήρισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, το 2ο πανελλήνιο συνέδριο για την ανάπτυξη των εξαγωγών, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Ο κ. Πετσάλνικος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ανακοίνωσε τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη, Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, Κέντρου Επιμόρφωσης Νομικών των βαλκανικών χωρών σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου, καθώς και Κέντρου Επιμόρφωσης υπαλλήλων των μεθοριακών σταθμών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Έφθασε χθες στη Θεσσαλονίκη, ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας, Ραμίζ Αλία, ο οποίος πρόκειται να χειρουργηθεί κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας από τον καρδιοχειρουργό, Παναγιώτη Σπύρου. Τον κ. Αλία, που έφθασε στη Θεσσαλονίκη φανερά καταβεβλημένος και συνοδευόμενος από δύο συγγενικά του πρόσωπα, υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο, ο αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου ''Γεώργιος Παπανικολάου'', μια νοσοκόμα και ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ο Ραμίζ Αλία είχε μια σύντομη παραμονή στην αίθουσα VIP'ς, καθώς δεν έχει διαβατήριο, δεν προέβη σε καμία δήλωση.

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ, Nguyen Manh Cam, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, είχε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Ο κ. Cam υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Βιετναμέζος πολιτικός στην Ελλάδα, μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες - πριν από 23 χρόνια- και εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι αυτή θα συμβάλει στην αναβάθμιση και εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε όλους τους τομείς.

Την ερχόμενη Τρίτη οι έξι ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές Γιώργος Σουφλιάς , Στέφανος Μάνος , Βασίλης Κοντογιαννόπουλος , Νίκος Κάκκαλος , Πέτρος Τατούλης και Αναστάσιος Παπαληγούρας θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, στον οποίο θα γνωστοποιήσουν ποιος θα συμμετέχει σε κάθε μια από τις έξι διαρκείς επιτροπές της Βουλής. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κακλαμάνης, τακτοποιήθηκε ήδη και το θέμα των εδράνων στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και έτσι οι έξι βουλευτές θα κάθονται στο κέντρο μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ το γραφείο τους θα είναι στον τέταρτο όροφο, δίπλα στο γραφείο του ΔΗΚΚΙ.

Πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος με την οποία ''θα αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του κράτους η άσκηση ολοκληρωμένης δημογραφικής πολιτικής, ιδίως σε γεωγραφικά διαμερίσματα όπου παρατηρείται πληθυσμιακή ελάττωση'' κατέθεσαν 52 βουλευτές από όλα τα κόμματα. Όπως σημειώνουν, με τη συνταγματική αυτή ρύθμιση θα αντιστραφεί το κλίμα που επικρατεί, σε κρίσιμες εθνικά περιοχές με στρατεύσιμους να μην επαρκούν για τη φύλαξη των συνόρων και με εκατοντάδες σχολεία να κλείνουν κάθε χρόνο από έλλειψη μαθητών.

Το αρχαίο λιμάνι της Θέρμης, που υπήρχε πριν ακόμη χτιστεί η Θεσσαλονίκη, εντόπισαν οι αρχαιολόγοι στην περιοχή του Κυβερνείου. Το λιμάνι αυτό είχε χρησιμοποιήσει ο Ξέρξης κατά την εκστρατεία του στη νότια Ελλάδα, στις αρχές του 5ου αιώνα πΧ.

Μεγάλο δίδυμο κιβωτιόσχημο μακεδονικό τάφο, μέσα στον οποίο βρέθηκε βαρύτιμο χρυσό στεφάνι καρποφόρου μυρτιάς με άνθος 30 εκατοστών στο μέσο και σμαλτωμένα φύλλα, έφεραν στο φως, πριν από δύο περίπου εβδομάδες , οι ανασκαφές στη θέση "Πρωτομαγιά" Αγριοσυκιάς Πέλλας. Το μνημείο, με βάση χρυσό νόμισμα του Φιλίππου του Β΄ που βρέθηκε σε αυτό, χρονολογείται μετά τα μέσα του 4ου αιώνα πΧ και είναι ο πρώτος μνημειώδης δίδυμος τάφος που αποκαλύπτεται στην Πελλαία χώρα.

Ο κυπριακός λαός έχει δύο επιλογές, τονίζει σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, επισημαίνοντας ότι ''θα κληθούμε να αναλάβουμε σε λίγες ώρες, ευθύνες απέναντι στις προκλήσεις που έρχονται, στη νέα γενιά που κρίνεται το μέλλον της και απέναντι στην Ιστορία''. Η πρώτη επιλογή, όπως σημείωσε ο κ. Κληρίδης, αφορά ''στο δρόμο μιας δοκιμασμένης εθνικής στρατηγικής, που οδηγεί σε δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη λύση του Κυπριακού, που οδηγεί την πατρίδα στην ενωμένη Ευρώπη και που ενισχύει την ασφάλεια της Κύπρου, με βάση το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και τη στενή συνεργασία με την Ελλάδα''. Συνεχίζοντας ο κ. Κληρίδης αναφέρει ότι ''υπάρχει και ο άλλος δρόμος. Ο δρόμος των επικίνδυνων πειραματισμών, που απειλούν όσα σημαντικά πετύχαμε και υπονομεύουν τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας''. ''Ο δρόμος αυτός'' προσθέτει ο κ. Κληρίδης, ''μας αποκόπτει από το μέλλον'', ενώ επισημαίνει ότι ''μας κρατά δέσμιους της παρελθοντολογίας και συντηρεί το διχασμό''. ''Η δική μου πρόταση είναι ξεκάθαρη'', τονίζει ο κ. Κληρίδης, προσθέτοντας ότι ''όλοι μαζί ενωμένοι, χωρίς κομματικούς φραγμούς, θα δώσουμε τις μάχες και θα τις κερδίσουμε''.

Ένας Αλβανός, ο Μουσταφά Κουρτάι, 36 ετών, υπάλληλος του ταχυδρομείου του χωριού Γκόρνιε Ομπρίνιε στο Κοσσυφοπέδιο, σκοτώθηκε από πυρά αυτόματου όπλου ύστερα από επίθεση ένοπλων αγνώστων. Όπως υποστηρίζουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης η περιοχή ανατολικά της Πρίστινα δεν ελέγχεται από τις σερβικές αρχές αλλά από μία παράνομη αλβανική οργάνωση, τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου η οποία ζητά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, που κατοικείται κατά 90% από Αλβανούς.

Τη διαβεβαίωση ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας έχει τη θέληση και τη δύναμη να αποτρέψει μια ένοπλη εξέγερση στο Κοσσυφοπέδιο, έδωσε ο επικεφαλής της σερβικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, Λιούμπισα Ρίστιτς, που επισκέπτεται τα Σκόπια, μετά από τη συνάντησή που είχε με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών θεμάτων της Βουλής της ΠΓΔΜ, Ιλίνκα Μίτρεβα. Ο κ. Ρίστιτς, όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, ζήτησε από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να υποστηρίξει "τη σημερινή Γιουγκοσλαβία στο θέμα της κληρονομιάς, αφού αυτή αποτελεί συνέχεια της πρώην σοσιαλιστικής ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας".

Τη σύλληψη ολόκληρης της ηγεσίας του μοναδικού νόμιμου φιλοκουρδικού κόμματος, του ''Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος'' (HADEP), διέταξαν οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές. ''Θα τους συλλάβουμε όλους για παράνομες δραστηριότητες'', δήλωσε ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας, Ταλάτ Σαλκ, αρνούμενος ωστόσο, να αποκαλύψει τις ακριβείς κατηγορίες εναντίον των 57 μελών της ηγεσίας του HADEP. Στο μεταξύ, εννιά μέλη της ηγεσίας του κόμματος συνελήφθησαν από την αστυνομία της Αγκυρας, στο πλαίσιο έρευνας για ημερολόγια που εξέδωσε το HADEP, και τα οποία ''προτρέπουν σε αυτονομιστική δράση''. Τις κατηγορίες αυτές απέρριψε ο δικηγόρος του κόμματος Γιουσούφ Αλατάς, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για συνωμοσία με στόχο την αμαύρωση της εικόνας του ''Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος''.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 11 Κούρδους αυτονομιστές και συνέλαβαν άλλους δύο, σε ξεχωριστές συγκρούσεις που πραγματοποιήθηκαν στις επαρχίες Ντιγιαρμπακίρ, Μπατμάν, Σιίρτ και Μπινγκόλ, στην νοτιοανατολική Τουρκία. Στην ανακοίνωση των τουρκικών αρχών, οι Κούρδοι αντάρτες χαρακτηρίζονται ως "τρομοκράτες", ενώ από το 1984 μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 28.000 άτομα, στους οποίους περιλαμβάνονται μέλη των τουρκικών δυνάμεων, πολίτες και μέλη της οργάνωσης του Κουρδικού εργατικού Κόμματος (PKK).

Το ενδεχόμενο αναθεώρησης των υπαρχόντων βουλγαρορωσικών συμφωνιών σχετικά με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, με δηλώσεις του στους διαδρόμους τις Βουλής. Ο κ. Κόστοφ σημείωσε ότι οι υπάρχουσες συμφωνίες ερμηνεύονται διαφορετικά από τις δυο πλευρές και πρόσθεσε ότι η Σόφια προετοιμάζεται για νέα συμφωνία για το φυσικό αέριο.

Εδώ και αρκετό καιρό, περιορίζεται συνεχώς η επιφάνεια της Μικρής Πρέσπας, στην αλβανική πλευρά. Αιτία, το γεγονός ότι καθημερινά και κυρίως όταν βρέχει μεταφέρονται στη λίμνη μεγάλες ποσότητες αδρανών υλικών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ''Γκαζέτα Σκιπτάρε'', το φράγμα συγκράτησης των αδρανών υλικών που δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, δε λειτουργεί.

Σε πλήρη συμφωνία, για την ολόπλευρη συνεργασία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΜΠΕ) με το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΤΑ), κατέληξαν οι Γενικοί Διευθυντές των δύο πρακτορείων, κατά την τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στα Τίρανα ο Γενικός Διευθυντής του ΜΠΕ Σπύρος Κουζινόπουλος, μετά από πρόσκληση του Γεν. Διευθυντή του ΑΤΑ Φρόκ Τσούπι. Ο κ. Κουζινόπουλος, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον υπουργό Προεδρίας Καστριότ Ισλάμι και τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάγκο Λακρόρι, ενώ επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο.

Νέες ρευστοποιήσεις για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σημειώθηκαν, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, να κλείσει στις 1.493,04 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 1,73% έναντι της προηγούμενης συνεδρίασης.

Ενίσχυση των βορείων ανέμων και μικρή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπονται σήμερα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 2 μέχρι 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο κατά περιόδους θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 14 February 1998 - 9:40:20 UTC