Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:47 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17.2.1998

· Τις προτάσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, για διμερή πολιτική συνάντηση, απέρριψε κατηγορηματικά ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, τονίζοντας ότι μια τέτοια συνάντηση θα εξελιχθεί σε παζάρι και διαπραγμάτευση για τα ελληνοτουρκικά. Ο κ. Πάγκαλος, χαρακτήρισε φιλική και συμπαθή τη ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας γι αυτά που εμφανίζει ως διαφορές. Την κάλεσε να αποδεχτεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης λέγοντας ότι το μόνο που μπορεί να συζητηθεί είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Ως προς το ενδεχόμενο συνάντησης του με τον κ. Τζεμ υπογράμμισε ότι τέτοιες συναντήσεις έχουν γίνει και θα γίνουν στο μέλλον στο περιθώριο διεθνών φόρουμ στα οποία θα μετέχουν και οι δύο.

· Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Νετζατί Ουτκάν, χαρακτήρισε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αντιφατικές, ως προς την επίλυση των διαφορών της με την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των ξένων ανταποκριτών. Ο κ. Ουτκάν, όπως μετέδωσε και το πρακτορείο Anadolu, υπογράμμισε ότι "η έκκληση ειρήνης της Τουρκίας είναι σημαντική γιατί περιέχει ορισμένες προτάσεις και ταυτόχρονα ορισμένες προειδοποιήσεις προς την κατεύθυνση της αποφυγής συμπεριφορών που μπορεί να κλονίσουν τις διμερείς σχέσεις". Ακόμα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας ότι το πακέτο προτάσεων της Τουρκίας φέρει χαρακτήρα σημαντικού εγγράφου, είπε πως για το λόγο αυτό "θα πρέπει να εξετασθεί με προσοχή από την Ελλάδα". Πρόσθεσε δε, ότι "για να μπορέσουν να γίνουν ορισμένα βήματα που αποφασίσθηκαν στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Μαδρίτης", ελπίζουν να λάβουν θετική απάντηση από την Ελλάδα.

· Τις κοινές πρωτοβουλίες που μπορούν να προωθήσουν στα Βαλκάνια η Ελλάδα και η Ρωσία, για την ανάπτυξη πολιτικών οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων καθώς και άλλα μεγάλα διεθνή θέματα όπως η κρίση στο Ιράκ, συζήτησαν κατά τη δίωρη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών Θόδωρος Πάγκαλος και Γεβγκένι Πριμακώφ. Όπως επεσήμανε ο Θ. Πάγκαλος ''είναι ανάγκη να εξεταστούν υπό το φως των εξελίξεων οι κοινές αυτές πρωτοβουλίες στην περιοχή των Βαλκανίων και αυτό κάναμε''. Καταλήξαμε - είπε - ότι πρέπει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν από όλες τις πλευρές, προβάλλοντας πιο συγκεκριμένα τα περιεχόμενα των δράσεων αυτής της πρωτοβουλίας. Σε ότι αφορά στην κρίση στο Ιράκ οι δυο υπουργοί τάχθηκαν κατηγορηματικά αντίθετοι σε στρατιωτική επέμβαση. ''Δε θεωρούμε χρήσιμη την χρήση όπλων, πολύ περισσότερο που κάτι τέτοιο θα έχει τραγικές συνέπειες , τόνισε ο Ρώσος υπουργός επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν ακόμα τα πολιτικά και διπλωματικά περιθώρια για να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της προόδου''.

Στην Θεσσαλονίκη έρχεται σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, συνοδευόμενος από τον κ. Πάγκαλο. Οι δύο υπουργοί θα μεταβούν στον Αγιον Ορος και θα επισκεφθούν τις μονές Βατοπεδίου και Παντελεήμονος (ρωσικό). Το απόγευμα θα επιστ΄ρεψουν στην Θεσσαλονίκη και ο κ. Πριιμακώφ θα συναντηθεί στο κυβερνείο με τον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης κ. Φ. Πετσάλνικο.

Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο με τους αγρότες, όμως δεν πρόκειται να μείνει απαθής σε ακραίες μορφές κινητοποιήσεων, τόνισε αναφερόμενος στο αγροτικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου επισήμανε ότι το κόστος των 900 δισεκατομμυρίων δραχμών που απαιτείται για την επίλυση των προβλημάτων δεν είναι δυνατόν να το αντέξει η οικονομία, ενώ θα θέσει σε κρίση τη σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κυβέρνηση είναι υπέρ του διαλόγου, είπε ο κ. Ρέππας, επισήμανε όμως ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε ένα διάλογο με αυθαιρεσίες, εκβιασμούς και απειλές, επαναλαμβάνοντας ότι ''θα αξιοποιήσει κάθε νόμιμη διαδικασία''. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι δεν θα χρειαστεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα με τρόπο που θα χαρακτηρίζεται από στοιχεία σύγκρουσης και αντιπαράθεσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης, γιατί όπως είπε, μεταξύ των αγροτών υπάρχουν και δυνάμεις, οι οποίες επιθυμούν την αντιπαράθεση και την ένταση. ''Η λύση προκύπτει από τη συνεννόηση, από το διάλογο. Και πάντως όχι με το κλείσιμο των δρόμων'', τόνισε ο κ. Ρέππας

Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η εισαγγελέας Φλώρινας με αφορμή τα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας, στο νομό Φλώρινας, ανάμεσα σε κατοίκους δύο παραλιμνίων κοινοτήτων που διεκδικούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην περιοχή. Η εισαγγελέας πρωτοδικών Φλώρινας, κ. Ελένη Μετσοβίτου έδωσε εντολή στην ασφάλεια να ερευνήσει ποιοι προκάλεσαν τα επεισόδια και τις συμπλοκές στις παρυφές της λίμνης, όπου τα τελευταία χρόνια έχει αποκαλυφθεί έκταση 3.000 και πλέον στρεμμάτων από το "τράβηγμα" των νερών της Βεγορίτιδας, εξαιτίας της ανομβρίας. Χθες το απόγευμα, στην ευρύτερη περιοχή επικρατούσε ηρεμία, ενώ δεκάδες αστυνομικοί παραμένουν στο χώρο για να αποτρέψουν πιθανή νέα δυναμική "αναμέτρηση" ανάμεσα στους κατοίκους των γειτονικών κοινοτήτων Άγιος Παντελεήμονας και Βεγόρα.

Ποινές φυλάκισης τεσσάρων και δύο μηνών αντίστοιχα, επέβαλε το μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε τέσσερα άτομα (ανάμεσά τους και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας - Θεσσαλονίκη 1997, Κώστας Λοϊζος) για την πολύκροτη υπόθεση της παραχώρησης του θεάτρου "FIX" στο θίασο του Λάκη Λαζόπουλου, το περασμένο Πάσχα. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο και καταδίκασε - για παράνομη λειτουργία θεάτρου - τους Λοϊζο σε φυλάκιση 2 μηνών, ενώ με την ίδια ποινή καταδικάστηκαν ο επιχειρηματίας Παντελής Ραπτάκης διαχειριστής του θεάτρου και ο Γεράσιμος Καρακούσης, εκπρόσωπος του θιάσου Λαζόπουλου. Εξάλλου, το ίδιο δικαστήριο επέβαλε φυλάκιση τεσσάρων μηνών και στον Κώστα Παπαδημητρίου, υπάλληλο στο θέατρο. Η υπόθεση αφορά τη δημιουργία και παραχώρηση του θεάτρου "FIX" στο θίασο Λαζόπουλου, ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο ανέβασε το έργο "Η Κυριακή των παπουτσιών", στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του 1997 στη Θεσσαλονίκη.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσει τις ανακρίσεις ο εφέτης ανακριτής Χαράλαμπος Αντωνιάδης που έχει οριστεί από την ολομέλεια εφετών για να χειριστεί την υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύσουσας. Μέχρι την προσεχή Πέμπτη ή Παρασκευή ο εισαγγελέας εφετών Δημήτρης Σιδέρης, ο οποίος είχε ζητήσει να αναπεμφθεί η υπόθεση στην ολομέλεια εφετών, θα παραδώσει στον κ Αντωνιάδη την δικογραφία και τις δύο προκαταρκτικές εξετάσεις του ΟΠΠΕΘ που ανασύρθηκαν από το αρχείο. Σύμφωνα με πληροφορίες δεκάδες άτομα, μεταξύ των οποίων στελέχη και σύμβουλοι του ΟΠΠΕΘ, άτομα που ανέλαβαν εκτελέσεις δημοσίων έργων, καλλιτέχνες και άλλοι θα κληθούν να καταθέσουν προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση. Στο μεταξύ οι εφέτες τηρούν σιγή ιχθύος και μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως καμία λεπτομέρεια για την υπόθεση, ούτε καν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είναι 22 υπέρ της παραπομπής και 16 κατά.

Συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών θα έχει αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ενώ το απόγευμα, στη διάρκεια της ''Ωρας του Πρωθυπουργού'' στη Βουλή, θα απαντήσει σε ερωτήσεις που έχουν καταθέσει ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, για τα προβλήματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας (Ο.Α) και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας για τα αγροτικά ζητήματα. Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για θέματα Παιδείας. Την Παρασκευή, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο θέματα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Αύριο, Τρίτη ο κ. Σημίτης θα δεχθεί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και τους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ.

Το περιεχόμενο και τους στόχους του σχεδίου νόμου "περί ρυθμίσεως θεμάτων Μη Κυβερνητικών Οργανισμών και Πολιτικής Αναπτυξιακής Συνεργασίας με Αναπτυσσόμενες χώρες", έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανισμών (ΜΚΟ), ο κ. Παπανδρέου ανέλυσε τους στόχους του σχεδίου νόμου και τους κάλεσε να συμμετάσχουν στη διοργάνωση του συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο, με αντικείμενο την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία στην Ολυμπία.

Η προετοιμασία για τη διεξαγωγή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, είναι μέσα στις προτεραιότητες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη. Τη διαβεβαίωση αυτή, έδωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Μανώλης Χριστοφίδης, απαντώντας στην ερώτηση πότε ο κ. Κληρίδης θα διορίσει την ομάδα που θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς συνέχισε τις διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Σερβίας για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 21 Σεπτεμβρίου του 1997 κανένα κόμμα ή συνασπισμός δεν κατόρθωσε να αποσπάσει την απαραίτητη πλειοψηφία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Το νέο στοιχείο που προέκυψε από τις διαβουλεύσεις είναι η συγκατάθεση του προέδρου του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης", Βουκ Ντράσκοβιτς, να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση.

Την κατηγορία ότι συνδέονται με τους Κούρδους αντάρτες, απήγγειλε ο εισαγγελέας της Άγκυρας στα επτά μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος Χαντέπ που συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Τα επτά μέλη του Χαντέπ, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης του κόμματος, Μουράτ Μποζλάκ, κατηγορούνται για αυτονομιστική προπαγάνδα και σχέσεις με το ΡΚΚ, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ποινή φυλάκισης έως και 15 χρόνια. Τα μέλη του Χαντέπ συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα επειδή κυκλοφόρησαν ένα ημερολόγιο για το 1998 στο οποίο, σύμφωνα με την αστυνομία, περιλαμβάνονται φωτογραφίες ανταρτών του ΡΚΚ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 17 February 1998 - 7:05:17 UTC