Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-02-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:22 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17.2.1998

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο με τους αγρότες, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος αναφερόμενος στην αναστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων επισήμανε ότι οι αγρότες επέδειξαν πνεύμα ευθύνης. Το πρωί, οι εκπρόσωποι των αγροτών ανακοίνωσαν την σχετική απόφαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής στους αγρότες που ήταν συγκεντρωμένοι στα Τέμπη και στη συνέχεια απέσυραν τα γεωργικά τους μηχανήματα από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών. Πάντως οι αγρότες κάνουν λόγο για αδιαλλαξία της κυβέρνησης και αναφέρουν ότι θέλουν να δώσουν περιθώρια διαλόγου στην κυβέρνηση, την οποία καλούν να αντιμετωπίσει θετικά τα αιτήματα τους.

Με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, συναντήθηκε το πρωί ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδος, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο στο πλαίσιο επίσημης τριήμερης επίσκεψης καλεσμένος του Αιγύπτιου ομολόγου του, στρατηγού Μοχάμετ Χουσεϊν Καρτάογλου. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διεθνή θέματα και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου. Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για τις εξελίξεις στα προβλήματα της περιοχής, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κρίση στο Ιράκ, για την οποία ο κ.Τζοχατζόπουλος επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για τήρηση από το Ιράκ της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αναφορά έγινε επίσης στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ενώ ο κ. Τσοχατζόπουλος ενημέρωσε τον Χόσνι Μουμπάρακ για την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο των εντολών της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξυγίανσης των ελλειμματικών δημοσίων υπηρεσιών εντάσσεται η συνάντηση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών με τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Αυτό δήλωσε, μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, ο οποίος διευκρίνισε ότι συζητούνται όχι μόνο εργασιακά αλλά και οικονομικά ζητήματα, επιχειρησιακά σχέδια και η αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων. Ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι προηγείται η Ολυμπιακή Αεροπορία ενώ θα ακολουθήσουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού του προγράμματος πτήσεων, η Ολυμπιακή προχωρά σε ματαιώσεις και συγχωνεύσεις πτήσεων. Συγκεκριμένα, αύριο ακυρώνονται οι πτήσεις 918, Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα, 177, Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Μόναχο - Αθήνα. Οι πτήσεις 145 και 151 συγχωνεύονται και γίνονται 1511 και 1521 Αθήνα - Άμστερνταμ και Βρυξέλλες- Αθήνα. Συγχωνεύονται επίσης οι πτήσεις 131 και 135 και γίνονται 1311 και 1321 Αθήνα - Ζυρίχη, Γενεύη - Αθήνα.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, 21 και 22 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για τις 2.353 προσλήψεις στο δημόσιο. Αύριο θα αναρτηθούν στις νομαρχίες της χώρας οι καταστάσεις με τα εξεταστικά κέντρα όπου θα διαγωνιστούν οι 120.327 υποψήφιοι. Η αναλογία των επιτυχόντων στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι ένας στους 126 και στην κατηγορία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ένας στους 51. Στη Θεσσαλονίκη μόνον ένας στους 322 θα μπει στο δημόσιο, ενώ στην Αθήνα η αναλογία είναι ένας στους 209. Οι χαμηλότερες αναλογίες διαμορφώνονται σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές.

Η πορεία υλοποίησης των μεγάλων έργων ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα σε 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκονται επικεφαλής των τομέων κοινοβουλευτικού έργου και μετέχουν σε διαρκείς επιτροπές της Βουλής. Το γεύμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των μελών της κυβέρνησης και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εγχείρηση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (by pass), στην οποία υποβλήθηκε σήμερα ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας, Ραμίζ Αλία, στο καρδιοχειρουργικό κέντρο του νοσοκομείου "Παπανικολάου". Η επέμβαση έγινε από το διευθυντή της καρδιοχειρουργικής κλινικής, καθηγητή Παναγιώτη Σπύρου και το επιτελείο του. Ο κ. Αλία εισήχθη στο Α' καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου στις 13 Φεβρουαρίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία της υγείας του επέδειξε ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας. Γρήγορη και πλήρη ανάρρωση εύχεται στον πρώην Πρόεδρο της γειτονικής χώρας το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου.

Με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας συναντήθηκε σήμερα η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις Δημόσιες Επιχειρήσεις, υπό τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα που αφορούν στις προοπτικές του ΟΤΕ και τα αναπτυξιακά σχέδια της επιχείρησης. Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο ΟΤΕ θα ανταποκριθεί στις ανάγκες του ανταγωνισμού και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η επιχείρηση αποτελεί αυτή τη στιγμή την αιχμή του δόρατος της ελληνικής οικονομίας. Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΟΤΕ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ανταγωνισμού.

Την αναδιάταξη του άρθρου 116 παράγραφος 2 του Συντάγματος ώστε να κατοχυρωθούν συνταγματικά τα δικαιώματα της γυναίκας και η ισότητα των δύο φύλων χωρίς νομικές αποκλίσεις, ζητούν με επιστολή τους 58 βουλευτές από όλα τα κόμματα. Οι βουλευτές θεωρούν αυτονόητο ότι τα ισχύοντα προστατευτικά μέτρα της μητρότητας δεν αποτελούν και διάκριση λόγω φύλου.

Επείγοντα μέτρα για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών στη Θράκη και σε νησιά του Αιγαίου, ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ενωση ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος. Με κατεπείγον ψήφισμα που κατέθεσε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, απαριθμεί τις καταστροφές που προκλήθηκαν και ζητά από την ολομέλεια να καλέσει την Επιτροπή για να προβεί σε εκτιμήσεις των ζημιών και άμεσες παρεμβάσεις αποκατάστασης.

Σχολικούς τροχονόμους απέκτησαν 60 σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο προγράμματος που έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης σε συνεργασία με την τροχαία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς όπως οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων και τα ΚΑΠΗ. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου θα επεκταθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα σε άλλα 50 σχολεία της επαρχίας. Το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης θα χρηματοδοτεί με ποσό 50 εκατομμυρίων δραχμών ετησίως τους φορείς οι οποίοι θα παρέχουν υπηρεσίες σχολικού τροχονόμου. Οι σχολικοί τροχονόμοι είναι γονείς ή παππούδες και γιαγιάδες που εκτελούν τα καθήκοντά τους τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών από τα σχολεία φροντίζοντας για την ασφαλή μετακίνησή τους.

Τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται τα τελευταία χρόνια από τη λειτουργία των καζίνο σε διάφορες περιοχές της χώρας, αναδεικνύει με τον πλέον δραματικό τρόπο, η απόπειρα ενός επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος - σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών του - θέλησε να δώσει τέρμα στη ζωή του επειδή έχασε συνολικά γύρω στα δύο δισεκατομμύρια δραχμές. Σύμφωνα με την αστυνομία ο Παναγιώτης Μπινουμάκης, πρώην αθλητικός παράγοντας, χθες την ώρα που βρισκόταν στο σπίτι του στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, πήρε μια καραμπίνα και αυτοπυροβολήθηκε στην κοιλιακή χώρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαρύτατα. Η σύζυγος του ειδοποίησε το ΕΚΑΒ και αμέσως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο, όπου οι θεράποντες γιατροί τον υπέβαλαν σε πολύωρη επέμβαση. Ο Μπινουμάκης νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα θεραπείας και οι γιατροί χαρακτηρίζουν την κατάσταση της υγείας του ιδιαίτερα σοβαρή.

Την πρόθεσή του για επανέναρξη των προσπαθειών με στόχο την επίλυση του κυπριακού, υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά προς τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Την ίδια ώρα όμως, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, εμφανίζεται αδιάλλακτος και επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά ότι δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες αν προηγουμένως η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίσει το ψευδοκράτος. Σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του ΒΒC, o Nτενκτάς θεωρεί ότι οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο δεν άλλαξαν τίποτε, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Εμείς μόνοι μας πρέπει να πετύχουμε την αλλαγή. Πρέπει να αλλάξουμε το δικοινοτικό σύστημα που ευνοεί την ελληνική πλευρά. Να το αλλάξουμε σε ένα σύστημα δύο κρατών, ώστε να σημειωθεί πρόοδος".

Το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αλβανία στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ειδικότερα στη συνεργασία της στον πολιτικό, πολιτιστικό τομέα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επισήμανε στη συνέντευξή τύπου που έδωσε, ολοκληρώνοντας την διήμερη επίσκεψή του στην Αλβανία, ο συντονιστής της "Διαδικασίας σταθερότητας και καλής γειτονίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη", γνωστής ως "πρωτοβουλίας Royaumont", κ.Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Ο κ. Ρουμελιώτης ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι και τον πρωθυπουργό, Φάτος Νάνο, εξέφρασε τη βεβαιότητα της Ευρώπης για την προώθηση της "πρωτοβουλίας Royaumont".

Τις μυστικές υπηρεσίες της Σερβίας κατήγγειλε δημόσια ως υπεύθυνες για το αιματηρό επεισόδιο του Σαββάτου στην πόλη Μιλιότ, μεταξύ αστυνομικών και οπλισμένων οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος, ο υπουργός Εσωτερικών, Νεριτάν Τσέκα. Στην έκτατη συνεδρίαση της Βουλής που συνήλθε χθες το βράδυ, ο Τσέκα κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες της Σερβίας ότι χρηματοδότησαν όσους υποκίνησαν ή ενεπλάκησαν στο επεισόδιο του Σαββάτου που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών ατόμων, ενώ πυροδότησε νέα ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Με τον Πρόεδρο της Κίνας, Γιάνγκ Ζεμίν, συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, σε μια προσπάθεια να αναπτυχθούν καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Ξίνχουα. Ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν αναπτυχθεί ικανοποιητικά, ύστερα από την επίσκεψη στην Κίνα του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Ο κ. Τζεμ εξέφρασε το θαυμασμό του για τα επιτεύγματα της Κίνας τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε ότι είναι ικανοποιημένος για την ανάπτυξη πολιτικών και οικονομικών σχέσεων.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας προχώρησε στη συγκρότηση 18μελούς ομάδας στελεχών του, υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου του Τραϊαν Μπασεσκου και με βασική αποστολή τη στενή παρακολούθηση των ενεργειών και πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Τσορμπεα. Ο Μπασεσκου παρά το γεγονός ότι παραδέχεται την αποστολή της παραπάνω ομάδας στελεχών του κόμματος του, αποφεύγει να τη χαρακτηρίζει ως "σκιώδη κυβέρνηση" καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες εξακολουθούν να στηρίζουν τη κυβέρνηση συνασπισμού. Ωστόσο, το κάθε μέλος της ομάδας είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση ενός συγκεκριμένου υπουργείου, αλλά και την παράλληλη κατάρτιση προγραμμάτων εκσυγχρονισμού.

Έφεση θα ασκήσει σήμερα η ομάδα μπάσκετ του Άρη, προκειμένου να μειωθεί ή να ακυρωθεί η εξοντωτική ποινή αποκλεισμού τριών αγωνιστικών της έδρας, που του επέβαλε ο αθλητικός δικαστής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ). Ο Άρης τιμωρήθηκε για τη ρίψη αντικειμένων από οπαδούς του, κατά τη διάρκεια του φάιναλ φορ του κυπέλλου Ελλάδας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης του συλλόγου της Θεσσαλονίκης, με την έφεση αναμένεται η ποινή να διαγραφή ή να μετατραπεί σε μια μόνο αγωνιστική. Σε περίπτωση που παραμείνει η τιμωρία του Άρη, τότε οι "κίτρινοι" θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον Απόλλωνα Πατρών και το Ηράκλειο στην Αθήνα και την Δάφνη στη Λάρισα.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας προβλέπονται αύριο στη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Αύριο στην ανατολική και νότια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με ασθενείς βροχές και σποραδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στη δυτική χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 2 μέχρι 8 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 μέχρι 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ισχυροί έως πολύ ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί μεταξύ 5 και 8 βαθμών Κελσίου βαθμών Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 17 February 1998 - 17:05:17 UTC