Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-02-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:05 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26.2.1998

Στάσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, όπως αναφέρει το μεσημβρινό Ιατρικό Δελτίο. Οι θεράποντες ιατροί του Αρχιεπισκόπου που νοσηλεύεται από προχθές στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας, χαρακτηρίζουν κρίσιμα τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Ο Αρχιεπίσκοπος υποστηρίζεται περιοδικά από τεχνητό νεφρό, ενώ η λοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιμικροβιακή χημειοθεραπεία. Τον Αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκαν το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και οι υπουργοί Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης και Υγείας, Κώστας Γείτονας.

Οι απειλές δεν μας φοβίζουν, έχουμε τη θέληση και τα μέσα να απαντήσουμε οποτεδήποτε αποφασιστικά, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του στη Βουλή, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας για τις προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία δημιουργούνται από τις απαράδεκτες αξιώσεις και πιέσεις της Άγκυρας, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: "Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητούνται καθ οιονδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ούτε είναι αποδεκτή η ιδέα μιας συνολικής πολιτικής διαπραγμάτευσης που επιδιώκει η Αγκυρα ". Όσον αφορά στο Κυπριακό τόνισε ότι η πολιτική λύση δεν αποτελεί προϋπόθεση για πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Κυπριακή και πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση του νησιού ή για σταδιακό αφοπλισμό.

Για συνεχή υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τα εθνικά ζητήματα. Η ελληνική κυβέρνηση, είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει συγκροτημένη πολιτική, ούτε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να αιφνιδιάζεται και να σύρεται κάθε φορά πίσω από τις εξελίξεις. Τη χαρακτήρισε άτολμη και ανίκανη και της καταλόγισε έλλειψη αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραπλάνηση και απόκρυψη της αλήθειας, με επιλεκτικές αναφορές στα εθνικά θέματα. Έκανε δε λόγο για σχέδιο διχοτόμησης και αμερικανοποίησης του Αιγαίου. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε στην ομιλία του μια ειδυλλιακή εικόνα που όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τα μέλη της δεν έχουν ενιαία γραμμή για τα ελληνοτουρκικά. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραχώρηση εθνικών μας δικαιωμάτων. Απαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, επισήμανε ότι η αντιπολίτευση ασκεί ψηφοθηρική πολιτική παραπλανώντας τον Ελληνικό λαό και υπονομεύοντας τα συμφέροντα της χώρας.

Την εκτίμηση ότι το υφιστάμενο σύστημα συνταξιοδότησης θα οδηγήσει προσεχώς σε διόγκωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, διατυπώνουν οι Ν. Λέανδρου και R. Loufir, στο πλαίσιο μελέτης που εκπόνησαν, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Οι δύο μελετητές κατέληξαν, ακόμη, στη διαπίστωση ότι, εφόσον δεν ληφθούν τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα, θα σημειωθεί επιδείνωση των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών. Υπογράμμισαν δε, ότι η ανταποδοτικότητα του δημόσιου διανεμητικού συστήματος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, θα τείνει να χειροτερεύει και η κοινωνική ευημερία θα επηρεαστεί αρνητικά.

Την ανάγκη αναθεώρησης αρκετών διατάξεων του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, προκειμένου να ενισχυθούν οι βιομηχανίες της Μακεδονίας και της Θράκης, και αποδυνάμωσης της τάσης αποβιομηχάνισης στην περιοχή, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Βασίλης Τακάς, στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή. Για τη στήριξη των θέσεων των επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου παράθεσε σειρά στοιχείων που, κατά την άποψή του, καταδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία στην περιοχή.

Τα δύο πλοία που δώρισε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη Δημοκρατία της Γεωργίας καθώς και το αρματαγωγό "Σάμος", που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τη Βόρεια Ελλάδα προς το γεωργιανό λαό, ξεκίνησα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να φτάσουν την 1η Μαρτίου στο λιμάνι του Πότι. Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού αρχιπλοίαρχος, Πέτρος Γεωργόπουλος, η αποστολή των δύο πλοίων γίνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες. Επίσης ομάδα Ελλήνων αξιωματικών μεταβαίνει με τα πλοία στο λιμάνι του Πότι προκειμένου να βοηθήσει στην ανέλκυση ναυαγίων. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα συνεργαστεί με το Πολεμικό Ναυτικό της Γεωργίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Επετράπη τελικά η επαναλειτουργία του πολυκαταστήματος "Μινιόν", μετά από την σχετική έκθεση που συνέταξε ο εισηγητής Πτωχεύσεων, Χρήστος Τζανέρικος, ύστερα από τη θετική παρέμβαση του υπουργού Εργασίας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και της ΓΣΕΕ. Η λειτουργία του πολυκαταστήματος επιτρέπεται μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του εφετείου της Αθήνας, όπου θα συζητηθεί αίτηση συμβιβασμού της εργοδοσίας με τους πιστωτές.

Την αναστολή της κοινοτικής οδηγίας που αφορά στην εμπορία και κατανάλωση των εντοσθίων των βοοειδών και αιγοπροβάτων, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η οδηγία, που εκδόθηκε λόγω του φόβου της μετάδοσης στον άνθρωπο της θανατηφόρας ασθενείας των "τρελών αγελάδων" και η οποία θορύβησε τους Ελληνες καταναλωτές, επρόκειτο να εφαρμοστεί αρχικά την 1η Ιανουαρίου, πριν αποφασιστεί η πρώτη αναβολή για την 1η Απριλίου και τώρα για την 1η Ιουλίου. Η απόφαση της νέας αναστολής, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, προβλέπει και τη δυνατότητα εξαίρεσης από την εφαρμογή της οδηγίας εκείνων των χωρών, όπως η Ελλάδα που είτε δεν εμφανίζουν καθόλου περιπτώσεις της συγκεκριμένης ασθένειας είτε έχουν ελάχιστους κινδύνους μετάδοσής της.

Παρέμβαση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη δικαιοσύνη, καταγγέλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οποία κρίνοντας για πρώτη φορά το σύστημα λειτουργίας των δικαστηρίων κρατικής ασφάλειας, το χαρακτηρίζει παράνομο και αντίθετο με τις δημοκρατικές αρχές. Αφορμή για τις καταγγελίες της Επιτροπής υπήρξε η υπόθεση που εκκρεμεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αφορά στην καταδίκη Τούρκων και Κούρδων από τη Σμύρνη, συντακτών κοινής διακήρυξης, στην οποία καταγγέλλονταν οι τοπικές αρχές και η αστυνομία της Σμύρνης ότι "κατόπιν εντολής" απαγορεύουν την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων σε Κούρδους πρόσφυγες καθώς και ότι προχωρούν σε κατεδαφίσεις προσφυγικών σπιτιών, με απώτερο στόχο τον "οικονομικό αποκλεισμό του κουρδικού πληθυσμού", ώστε να εξαναγκαστούν να επιστρέψουν στην περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ελεύθερους άφησαν τελικά όλους τους ομήρους, οι ένοπλοι που απήγαγαν τέσσερις στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΗΕ και έξι Γεωργιανούς πολίτες, στο χωριό Ζουγκντιντί της δυτικής Γεωργίας, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας της Γεωργίας βρήκαν τον Τσέχο στρατιωτικό παρατηρητή, ο οποίος είχε χαθεί μετά την απόδραση των απαγωγέων. "Δώδεκα άτομα παραδόθηκαν στις αστυνομικές αρχές της Γεωργίας, ενώ τρεις ανάμεσα στους οποίους και ο φερόμενος ως αρχηγός των απαγωγέων, Γκότσα Εσαμπούα, τράπηκαν σε φυγή", δήλωσε ο επικεφαλής των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας, Τεμουρ Γκαμπούνγια.

Την απομάκρυνση τριών υπουργών προανήγγειλε κατά τη σημερινή ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν. "Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ποιος είναι ο κυρίως ένοχος και ποιος ο υπεύθυνος" είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Γέλτσιν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, αυτός ο χρόνος όμως πρέπει να είναι χρόνος προόδου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρώσος Πρόεδρος δεν κατονόμασε τους υπουργούς που πρόκειται να απομακρυνθούν, τα σχόλιά του όμως προκάλεσαν ένταση στο υπουργικό συμβούλιο. Την προηγούμενη Δευτέρα είχε προειδοποιήσει ότι θα τιμωρήσει τους υπουργούς που δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στους οικονομικούς στόχους που έθεσε και κυρίως την πληρωμή των μισθών του δημοσίου τομέα.

Στην Ισπανία βρίσκονται από το πρωί οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες του στίβου, προκειμένου να πάρουν μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου που αρχίζει αύριο στη Βαλένθια και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Μαρτίου. Μοναδικός απών από την ελληνική ομάδα ο Αλέξανδρος Γενοβέλης, ο οποίος προσβλήθηκε από ίωση και δεν θα παρευρεθεί στο μεγάλο αθλητικό γεγονός. Στη θέση του ταξίδεψε ο Γιώργος Θεοδωρίδης με χρόνο 6.58, ο οποίος μαζί με τους Άγγελο Παυλακάκη και Χάρη Παπαδιά, θα τρέξουν στα 60 μέτρα.

Οι πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχών στα νότια. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 μέχρι 15 βαθμούς, στα δυτικά από 9 μέχρι 17 και στην υπόλοιπη χώρα 6 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 26 February 1998 - 17:05:15 UTC