Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:39 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27.2.1998

Προκλητική και επιθετική, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η Αγκυρα αρνείται να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες. Ο κ. Ρέππας προέβη σε αυτές τις δηλώσεις, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τις απειλές της Τουρκίας μετά την απαντητική επιστολή της χώρας μας, αναφορικά με τις προτάσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ. Ο κ.Ρέππας, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και κάλεσε την Τουρκία, αντί να κατηγορεί την Ελλάδα να την μιμηθεί, προκειμένου η πολιτική της να βοηθήσει και την ίδια να ενταχθεί στη διεθνή έννομη τάξη, έτσι ώστε ο τουρκικός λαός και η γειτονική χώρα να αποκτήσουν μια καλύτερη σχέση με τον διεθνή παράγοντα.

Οι απειλές δεν μας φοβίζουν, έχουμε τη θέληση και τα μέσα να απαντήσουμε οποτεδήποτε αποφασιστικά, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του στη Βουλή, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας για τις προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία δημιουργούνται από τις απαράδεκτες αξιώσεις και πιέσεις της Άγκυρας, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: "Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητούνται καθ' οιονδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ούτε είναι αποδεκτή η ιδέα μιας συνολικής πολιτικής διαπραγμάτευσης που επιδιώκει η Αγκυρα". Όσον αφορά στο Κυπριακό τόνισε ότι η πολιτική λύση δεν αποτελεί προϋπόθεση για πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Κυπριακή και πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση του νησιού ή για σταδιακό αφοπλισμό.

Για συνεχή υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τα εθνικά ζητήματα. Η ελληνική κυβέρνηση, είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει συγκροτημένη πολιτική, ούτε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να αιφνιδιάζεται και να σύρεται κάθε φορά πίσω από τις εξελίξεις. Τη χαρακτήρισε άτολμη και ανίκανη και της καταλόγισε έλλειψη αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραπλάνηση και απόκρυψη της αλήθειας, με επιλεκτικές αναφορές στα εθνικά θέματα. Έκανε δε λόγο για σχέδιο διχοτόμησης και αμερικανοποίησης του Αιγαίου. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε στην ομιλία του μια ειδυλλιακή εικόνα που όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τα μέλη της δεν έχουν ενιαία γραμμή για τα ελληνοτουρκικά. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραχώρηση εθνικών μας δικαιωμάτων. Απαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, επισήμανε ότι η αντιπολίτευση ασκεί ψηφοθηρική πολιτική παραπλανώντας τον Ελληνικό λαό και υπονομεύοντας τα συμφέροντα της χώρας.

Στάσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, όπως αναφέρει Ιατρικό Δελτίο. Οι θεράποντες ιατροί του Αρχιεπισκόπου που νοσηλεύεται από στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας, χαρακτηρίζουν κρίσιμα τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Ο Αρχιεπίσκοπος υποστηρίζεται περιοδικά από τεχνητό νεφρό, ενώ η λοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιμικροβιακή χημειοθεραπεία. Τον Αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και οι υπουργοί Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης και Υγείας, Κώστας Γείτονας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος, σε σύντομη παρέμβαση του, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα, κατηγόρησε τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι συστηματικά και για λόγους ψηφοθηρικούς, ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, υπονομεύουν τα συμφέροντα της χώρας. Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε ανακρίβειες όλα όσα υποστήριξε η αντιπολίτευση για παραχωρήσεις, από την κυβέρνηση, εθνικών συμφερόντων και για παραπομπή όλων των θεμάτων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Περισσότερα από χίλια είδη που αφορούν στο παιδί, θα παρουσιαστούν από τις 7 έως τις 9 Μαρτίου, στο πλαίσιο της λειτουργίας της 3ης έκθεσης παιδικών και βρεφικών ειδών "Kinderland" που θα πραγματοποιηθεί στο περίπτερο 7 της HELEXPO-ΔΕΘ. Ειδικότερα, στη φετινή "Kinderland", που αναπτύσσεται σε ένα χώρο 3.000 τετραγωνικών μέτρων, στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο του περιπτέρου 7, συμμετέχουν οι πιο γνωστοί οίκοι του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των αντιπροσώπων τους. Ενδιαφέρον για τη 3η "Kinderland" έχουν εκδηλώσει επιχειρηματίες από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, καθώς και από βαλκανικές χώρες.

Την εκτέλεση επενδυτικού προγράμματος, ύψους 50 δισ. δρχ. αναλαμβάνουν τα Ελληνικά Ναυπηγεία για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού. Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να ναυπηγηθούν τέσσερα περιπολικά σκάφη, στο πλαίσιο της έναρξης νέου επενδυτικού προγράμματος από το Πολεμικό Ναυτικό. Η σχεδίαση των νέων σκαφών πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από τα Ελληνικά Ναυπηγεία και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Η κατασκευή των τεσσάρων περιπολικών, προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 3,5 χρόνων και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη του Σκαραμαγκά.

Καταπλέει σήμερα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες του Ιταλικού Στόλου, το περιπολικό πλοίο ''AVIERE'', στο πλαίσιο της συμμετοχής του σε εκπαιδευτικό ταξίδι στον Εύξεινο Πόντο. Το πλοίο, με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Francesco Chiappetta, τελεί υπό τη διοίκηση του υποναυάρχου Giancarlo Cicchetti, διοικητού της 1ης Ναυτικής Μοίρας του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της 1ης Ναυτικής Μοίρας, εκτός από την εκπαιδευτική δραστηριότητα με τις κατά τόπους ναυτικές δυνάμεις, αποστολή των ναυτών είναι η σύσφιξη των δεσμών και της συνεργασίας με τους λαούς των χωρών που επισκέπτονται.

Μια συνολική εικόνα των βυζαντινών μνημείων του ελλαδικού χώρου, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, επιχειρεί να δώσει η έκθεση "Η βυζαντινή κληρονομιά παγκόσμια κληρονομιά" που εγκαινιάζεται στα Λουτρά Παράδεισος. Μέσα από φωτογραφίες αρχείου, αλλά και φωτογραφίες σύγχρονων καλλιτεχνών, σχέδια, αντίγραφα παλαιών χαρακτικών και λιθογραφιών παρουσιάζονται τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, τα τρία βυζαντινά μοναστήρια του 11ου αιώνα (Όσιος Λουκάς, Νέα Μονή της Χίου και Μονή Δαφνίου) με τα εξαιρετικής ποιότητας ψηφιδωτά, η υστεροβυζαντινή πολιτεία του Μυστρά, τα Μετέωρα και το Άγιον Όρος.

Αγοράκι ηλικίας πέντε ετών πέθανε χθες στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, μετά από ανεπιτυχή εγχείρηση αμυγδαλεκτομής που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες νωρίτερα σε ιδιωτική κλινική στην πόλη της Έδεσσας. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άτυχος Βασίλης Κυρανούδης, του Χρήστου, από τα Γιαννιτσά, μετά τη χειρουργική επέμβαση στην ιδιωτική κλινική "Άγιος Γεώργιος" δεν επανέκτησε τις αισθήσεις του από τη νάρκωση και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο γενικό κρατικό νοσοκομείο της πόλης. Εκεί, όταν οι γιατροί διαπίστωσαν ότι βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση έδωσαν εντολή να διακομιστεί εσπευσμένα στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί, ο μικρός άφησε πέντε περίπου ώρες μετά την εγχείρηση την τελευταία του πνοή στην κλινική του νοσοκομείου.

Νέες απώλειες παρουσίασε και χθες ο γενικός δείκτης και προσέγγισε εκ νέου τις 1.400 μονάδες, κάτι που συνέβη όμως με ταυτόχρονη αύξηση των συναλλαγών, οι οποίες και ανήλθαν σε 18,07 δισ. δρχ. Σημαντικές απώλειες παρουσίασαν οι τράπεζες και οι διάφορες εταιρίες, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι εταιρίες leasing, οι οποίες, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα παρουσιάζουν άνοδο.

Με τον α' αντιπρόεδρο του κόμματος, Γιαννάκη Ομήρου, στο υπουργείο Αμυνας, θα συμμετέχει η ΕΔΕΚ στη νέα κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Βάσος Λυσσαρίδης, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η ΕΔΕΚ δεν περνά στη συμπολίτευση, αλλά παραμένει στην αντιπολίτευση και θα είναι συνυπεύθυνη μόνο για θέματα άμυνας. "Εκεί που θέλουμε να διαφωνήσουμε, θα το κάνουμε, γιατί δεν έχουμε απολύτως καμία δέσμευση για να αποκρύψουμε την αντιπολιτευτική μας τοποθέτηση", ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Ακόμα, ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι παρέδωσε στον κ. Κληρίδη προσχέδιο για τη λειτουργία του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής, το οποίο θα δοθεί και στα κόμματα για ανταλλαγή απόψεων, ώστε να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο που θα διέπει τη λειτουργία του ΣΕΠ.

Αυξάνεται όλο και πιο πολύ η παρουσία των ελληνικών προϊόντων στην αλβανική αγορά, αφού σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά που κυριαρχούσαν οι εισαγωγές ιταλικών προϊόντων, η χρονιά αυτή ξεκινά με καλούς οιωνούς για τα ελληνικά προϊόντα. Σύμφωνα με στοιχεία της γενικής διεύθυνσης τελωνείων, κατά το μήνα Ιανουάριο - Φεβρουάριο οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 47% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 1997, ενώ οι εισαγωγές από Ιταλία αύξηση μόνο 8,4%. Ακόμα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι από 1η Ιανουαρίου έως και 15 Φεβρουαρίου εισήχθησαν προϊόντα αξίας 8,1 δισ. λεκ, 75% των οποίων προέρχεται από Ελλάδα και Ιταλία. Σημειώνεται ότι οι Αλβανοί εισάγουν προϊόντα κυρίως της χημικής βιομηχανίας, μηχανήματα και εξοπλισμό και έτοιμα ενδύματα.

Δεν πέρασε ένας μήνας από την ημέρα που το Μακάριο νοσοκομείο της Λευκωσίας αδελφοποιήθηκε με το νοσοκομείο των Αγίων Σαράντα και οι Κύπριοι έστειλαν αυτές τις μέρες πρώτες βοήθειες. Η πρώτη νταλίκα με πέντε τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας έφθασε στους Αγίους Σαράντα, με ρουχισμό, υποδήματα, παιχνίδια για παιδιά 300 βιβλία καθώς και 2 θερμοκοιτίδες για νεογέννητα. Η ανθρωπιστική βοήθεια θα διανεμηθεί στα νοσοκομεία Δελβίνου και Αγίων Σαράντα, ενώ τις θερμοκοιτίδες ήδη τις παρέλαβε ο διευθυντής της διεύθυνσης υγιεινής του νομού, Δημήτρης Τζαφέρης. Τις επόμενες μέρες αναμένεται φαρμακευτικό υλικό, καθώς και ένα σύγχρονο ασθενοφόρο για το νοσοκομείο των Αγίων Σαράντα.

"Η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για τον Μεμέτ Εμίν Αγκά αντιβαίνει την ελευθερία της θρησκείας, της γνώμης και της έκφρασης", ισχυρίζεται σε γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. "Καταδικάζουμε τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία αποδεικνύει τις ελληνικές προθέσεις να ξεριζωθούν τα κεκτημένα και τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη τα οποία πηγάζουν από το διεθνή νόμο και από τη συνθήκη της Λωζάνης", αναφέρει συγκεκριμένα η τουρκική ανακοίνωση. Το ελληνικό δικαστήριο καταδίκασε σε 14 μήνες φυλάκισης τον, Μεμέτ Εμίν Αγκά, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι έκανε παράνομη χρήση της θέσης και του τίτλου του μουφτή της Ξάνθης.

Τη διμερή συνεργασία στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, στη λαθραία διακίνηση cd, στην αντιμετώπιση της λαθραίας εξαγωγής για τη Ρωσία βουλγαρικών κρασιών, καθώς και την προετοιμασία της διμερούς συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των μεθοριακών αρχών, εξέτασε στη Μόσχα ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Μπογκομίλ Μπόνεφ, με τον Ρώσο ομόλογό του Ανατόλι Κούλικοφ. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην ανταλλαγή πληροφοριών για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με την κάλυψη της αγοράς ακινήτων στη Βουλγαρία και τη Ρωσία. Ο κ.Μπόνεφ δήλωσε στη Σόφια ότι κατά τις συναντήσεις του στη Μόσχα δεν τέθηκε το θέμα των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, αλλά ωστόσο επισημάνθηκε ότι "αρχίζουν να γίνονται παράξενες μεταμορφώσεις στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, όταν αναμειχθούν εγκληματικές ομάδες από τη Βουλγαρία".


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 27 February 1998 - 7:40:12 UTC