Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-03-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:07 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 6.3.1998

Σε λουτρό αίματος "πνίγηκε " και πάλι το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η σερβική κρατική τηλεόραση αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις της Σερβίας επιτέθηκαν εναντίον θέσεων, όπου όπως υποστηρίζουν, υπήρχαν μαχητές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Από τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 22 άτομα, από τα οποία 2 Σέρβοι αστυνομικοί. Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης , ωστόσο, ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε πολύ περισσότερους, ενώ απευθύνουν έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να λάβει δραστικά μέτρα κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Η Σερβία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο τόνισε ο Σέρβος Πρόεδρος Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ύστερα από την άρνηση που διατύπωσαν πολλοί Σέρβοι ανώτατοι αξιωματούχοι στις εκκλήσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ για διάλογο με τους Αλβανούς. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Γιουγκοσλάβο υπουργό Εσωτερικών, Βλάικο Στοϊλίκοβιτς, κατά την οποία συζήτησαν την ένταση που έχει προκληθεί στην περιοχή, ο κ. Μιλουτίνοβιτς χαρακτήρισε το Κοσσυφοπέδιο "αναπόσπαστο μέρος της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας". Από την πλευρά του ο Ρόμπιν Κουκ, μετά τη συνάντησή του με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έκανε γνωστό πως δεν κατάφερε να αποσπάσει σαφείς δεσμεύσεις από τη γιουγκοσλαβική ηγεσία για την πολιτική επίλυση του ζητήματος ή την αποδοχή της διεθνούς παρέμβασης για το θέμα. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η Σερβία έχει απορρίψει κάθε πρόταση για εξωτερική παρέμβαση χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα "εσωτερικό θέμα".

Συλλαλητήριο σε ένδειξη συμπαράστασης στους "αδελφούς του Κοσσυφοπεδίου", διοργάνωσε στο Τέτοβο το εξωκοινοβουλευτικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας, του οποίου ηγείται ο Νεβζάτ Χαλίλι. Στο συλλαλητήριο ακούστηκε πολλές φορές ο εθνικός ύμνος της Αλβανίας, ενώ παντού ήταν αναρτημένες αλβανικές σημαίες. Ακόμα, όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή "στους ήρωες" όπως τους αποκάλεσαν, των επεισοδίων στο Κοσσυφοπέδιο.

Έκκληση προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να παρέμβουν στο Κοσσυφοπέδιο για να αποτρέψουν ένα νέο πόλεμο στα Βαλκάνια απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι. Ο κ. Μίλο χαρακτήρισε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εξίσου επικίνδυνο με τον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσεϊν και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να του συμπεριφερθεί ανάλογα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει άμεσα, πριν να είναι πολύ αργά, υπογράμμισε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη που έγιναν στην περίπτωση της Βοσνίας.

''Η Ελλάδα πρωτοστατεί για τη δημιουργία συνθηκών διαρκούς ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων'', τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Αναφερόμενος στην κρίση που έχει ξεσπάσει στο Κοσσυφοπέδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι θέση της Ελλάδας είναι να αναζητηθεί λύση μέσω του διαλόγου. ''Πάντοτε η πολιτική και η διπλωματία πρέπει να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Πρέπει να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια, ώστε μέσω αυτών των διαδικασιών να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα'', επισήμανε ο κ. Ρέππας. Σε ερώτηση πως σχολιάζει η κυβέρνηση τις απειλές των Αμερικανών να επέμβουν στο Κοσσυφοπέδιο, αν δε βρεθεί λύση, ο κ. Ρέππας υπενθύμισε ότι το Κοσσυφοπέδιο ανήκει στην επικράτεια της Γιουγκοσλαβίας και τόνισε ότι ''δεν είναι νοητό, οποιαδήποτε τρίτη δύναμη να επεμβαίνει και μάλιστα στρατιωτικά στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας''. Ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Αλβανών που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι δεδομένο και σαφές, ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Γιουγκοσλαβίας. ''Δεν τίθεται θέμα ενότητας και κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας στο Κοσσυφοπέδιο από κανέναν'', κατέληξε ο κ. Ρέππας.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί για το κράτος των Σκοπίων, ονομασία με τη λέξη ''Μακεδονία'' ή παράγωγό της, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. ''Η πολιτική της Ελλάδας είναι πολιτική φιλίας και συνεργασίας προς όλες τις χώρες, ιδιαιτέρως τις γειτονικές'', επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η χώρα μας επιθυμεί να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες που προάγουν την καλή γειτονία και να τηρηθεί και να ολοκληρωθεί η προσωρινή Συνθήκη του Σεπτεμβρίου του 1995, η οποία έχει συναφθεί μεταξύ της Ελλάδας και της FYROM''. Ερωτηθείς για τη χθεσινή αναφορά του στα Σκόπια με τον όρο ''Μακεδονία των Σκοπίων'', που ο ίδιος χαρακτήρισε φραστικό λάθος, ο υπουργός Τύπου διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση είναι αμετακίνητη στις θέσεις της αναφορικά με το θέμα της ονομασίας και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι ο προφορικός λόγος συχνά έχει χειρονομίες ή χαμόγελα που ένας κακόπιστος μπορεί εύκολα να παρερμηνεύσει.

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει η κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα το συντομότερο δυνατό, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι το θέμα συντηρείται στην επικαιρότητα από οικονομικά συμφέροντα τα οποία επιδιώκουν για δικούς τους λόγους να κρατήσουν ανοικτό αυτό το μέτωπο των συζητήσεων. ''Δεν είναι δυνατό οι συζητήσεις, οι οποίες προκαλούνται, επειδή κρύβονται συμφέροντα πίσω από τέτοιες προσπάθειες, να ακινητοποιούν την κυβέρνηση και να αιχμαλωτίζουν τη βούληση και τη διάθεσή μας να δημιουργήσουμε σε μια παραμεθόρια περιοχή, νευραλγική, όπως είναι η περιοχή της Φλώρινας, μια νέα μονάδα'', παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με τις αρνητικές ψήφους των τεσσάρων βουλευτών, του κυβερνώντος κόμματος, μαζί με αυτές της αντιπολίτευσης, η Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, απέρριψε την επιλογή του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου να τεθεί πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού ο καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Οικονομίδης. Σε ονομαστική ψηφοφορία που έγινε το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο με 23 θετικές και 23 αρνητικές ψήφους . Υπέρ του κυρίου Οικονομίδη ψήφισαν 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και η Μαρία Δαμανάκη και ο Σπύρος Δαννέλης από τον ΣΥΝ. Κατά τάχθηκαν, οι 16 βουλευτές της Ν.Δ. οι δύο ανεξάρτητοι Γ.Σουφλιάς και Χρ. Κηπουρός και ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γ.Ρόκκος, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης δήλωσε παρών. Οι τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν την εκλογή του Κ.Οικονομίδη στη θέση του Προέδρου του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού είναι ο Γιάννης Καψής, Παντελής Οικονόμου, Στέλιος Παπαθεμελής καθώς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Λευτέρης Βερυβάκης. Η ένσταση των τεσσάρων βουλευτών κατά της πρότασης, του κ. Παπανδρέου, εστιάστηκε στο γεγονός ότι ο καθηγητής, σε άρθρο του στο "ΒΗΜΑ", πρότεινε συμβιβαστική λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ "πιθανώς με ένα σύνθετο όνομα. Μάλιστα -όπως είπαν- στο ίδιο άρθρο, ο κ.Οικονομίδης σημείωνε ότι οι κάτοικοι της γείτονας χώρας γνωρίζουν τα τελευταία 60 χρόνια μόνο το όνομα Μακεδονία και υποστήριξε ότι μία αλλαγή του ονόματος αυτού θα μπορούσε να επιβληθεί "μόνο δια της βίας". Πάντως, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ.Παπανδρέου υπεραμύνθηκε τις προτάσεις του τονίζοντας ότι η επιλογή του καθηγητή έχει την υποστήριξη τόσο του ίδιου όσο και του πρωθυπουργού ενώ εξήρε το ακαδημαϊκό έργο του κ.Οικονομίδη.

Με θέμα ημερήσιας διάταξης τις κυβερνητικές δράσεις για την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και με την παρουσία και των υφυπουργών, το Υπουργικό Συμβούλιο. Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, η συζήτηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση να ενισχύσει την ανάπτυξη της Περιφέρειας και τη θεσμική της ανασυγκρότηση. Εισηγητής θα είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος, ενώ οι υπουργοί, οι οποίοι έχουν τομείς που οι υπηρεσίες τους λειτουργούν στην Περιφέρεια, θα εισηγηθούν τις δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να μεταβιβασθεί η εποπτεία των οργανισμών αυτών απευθείας στην Περιφέρεια. Για τα θέματα αυτά, όπως είπε ο κ. Ρέππας, έχει γίνει μια σημαντική πρόοδος.

Θέματα που αφορούν στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπλων και ραδιενεργών υλικών, κλοπές αυτοκινήτων και κάθε είδους παράνομες δραστηριότητες που αναπτύσσουν διεθνείς σπείρες κακοποιών στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, θα συζητηθούν στη διάρκεια της συνάντησης υπουργών από τις τρεις χώρες που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη. Στην τριμερή συνάντηση, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, ενώ από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία θα μετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Bogomil Bonev και Gavril Dejeu, αντίστοιχα. Εξάλλου, από ελληνικής πλευράς θα πάρουν μέρος ο β' υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος, Σ. Χουλάκης και ανώτατοι αξιωματικοί. Οπως ανακοινώθηκε από τη γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, στη συνάντηση θα εξεταστούν θέματα που αφορούν τη συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες στο πλαίσιο αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace το πρωί του Σαββάτου, ενώ στη 1 το μεσημέρι οι τρεις υπουργοί θα δώσουν από κοινού συνέντευξη Τύπου.

Εξοικονόμηση της ενεργειακής κατανάλωσης γύρο στο 15%, μπορεί να επιτευχθεί στα κτίρια του Δημόσιου Τομέα, με άμεσες και χαμηλού κόστους παρεμβάσεις, όπως εκτιμά η πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Μάρθα Σημαντώνη. Το οικονομικό όφελος από μία τέτοια εξέλιξη, θα υπερβεί τα 2,2 δισ. δρχ., δεδομένου ότι για τις ενεργειακές δαπάνες των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων, το 1997 δαπανήθηκαν περί τα 15 δισ. δρχ. Η εξοικονόμηση ενέργειας θα έχει ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα, αν επεκταθεί στον οικιακό τομέα, του οποίου το μερίδιο στην ενεργειακή κατανάλωση, αναπτύσσεται ταχύτατα και έφθασε το 1996 στο 35,7% από 25,6% το 1981. Την πρώτη θέση κατέχει ο τομέας των μεταφορών με 39,1%, ενώ η βιομηχανία είναι τρίτη με 25,3%.

Το έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας και η ακαμψία της αγοράς εργασίας, αποτέλεσαν το κυρίαρχο θέμα σε συνεδρίαση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη προσαρμογών των επιχειρήσεων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ανταγωνιστικότητά τους. Ο ΣΕΒΕ υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, ότι από το 1960 μέχρι σήμερα η Ευρώπη δημιούργησε 10 εκατομμύρια νέες θέσεις απασχόλησης, αλλά ταυτόχρονα το ποσοστό του οικονομικά ενεργού πληθυσμού μειώθηκε από το 67% το 1960 σε 60% το 1995. Επίσης το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη είναι κατά μέσο όρο 47% υψηλότερο από ότι στις ΗΠΑ, το κόστος των τηλεπικοινωνιών είναι τριπλάσιο, ενώ τα τελευταία δέκα έτη, η βιομηχανική προστιθέμενη αξία αυξήθηκε ετησίως 2,4% στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αντιπροσωπεία του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης ξεκίνησε για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, για να βρεθεί μαζί με τις μητέρες και τα παιδιά, στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Οι μάνες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, που οι περισσότερες είναι χήρες, "παλεύουν" για να αρχίσουν μια νέα ζωή. Αρωγός σε αυτήν τους την προσπάθεια είναι 5.500 Ελληνες δωρητές, που μέσω του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης συμβάλλουν οικονομικά. Η αντιπροσωπεία του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς και τον υπουργό υγείας.

Ευκαιρίες απασχόλησης ανέργων επιστημόνων στον τομέα της προστασίας της υγιεινής και της ασφάλειας της εργασίας, καθώς και της πρόληψης επαγγελματικών ασθενειών και ατυχημάτων, δημιουργεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Με προεδρικό διάταγμα, που ετοίμασε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρήστος Πρωτόπαπας και το οποίο σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή, προβλέπεται η δυνατότητα δημιουργίας Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης, είτε ως ανεξάρτητα όργανα (που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις επιχειρήσεις) είτε και εντός των ίδιων των επιχειρήσεων.

Έως τα τέλη Μαϊου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τα τελικό κείμενο της σύμβασης για την κατασκευή, χρηματοδότηση και διαχείριση των εγκαταστάσεων καυσίμων του νέου αεροδρομίου. Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της ''Αερολιμήν Αθηνών'', το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας αποφάσισε στις 26 Φεβρουαρίου, να προχωρήσει στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την ανακήρυξη αναδόχου με την κοινοπραξία Olympic Fuel Consortium. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν οι εταιρίες Ολυμπιακή Αεροπορία, Motor oil, Avin, BFSL(θυγατρική της Sabena) και Hansa Consult. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, βασικό κριτήριο των επιλογών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών στα καύσιμα, ώστε να καταστεί το νέο αεροδρόμιο περισσότερο ελκυστικό για όλες τις αεροπορικές εταιρίες.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 6 March 1998 - 7:05:20 UTC