Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-03-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:14 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 6.3.1998

Νέες επιχειρήσεις πραγματοποίησε το πρωί η σερβική αστυνομία σε χωριά της περιοχής Ντρένιτσα, ενώ σύμφωνα με αλβανικές πηγές από την Πρίστινα, ο αριθμός των θυμάτων των χθεσινών επιχειρήσεων ανέρχεται σε πενήντα. Σύμφωνα με πληροφορίες ακούστηκαν πυροβολισμοί στις περιοχές Πρεκάζ και Πόλατς, στη Σίρμπιτσα κινούνται αδιάκοπα αστυνομικές δυνάμεις, τανκς, τζιπ και στρατιωτικά φορτηγά, ενώ το αστυνομικό τμήμα της έχουν περικυκλώσει περισσότεροι από 500 αστυνομικοί. Οι τελευταίες πληροφορίες από τα Κέντρο Πληροφόρησης του Κοσσυφοπεδίου ανέφεραν ότι οι σερβικές δυνάμεις κατευθύνονταν προς το χωριό Λάουσα. Στο μεταξύ, συγκέντρωση πραγματοποίησαν σήμερα στα Σκόπια τα αλβανικά κόμματα. Για εθνική εκκαθάριση έκανε σήμερα λόγο ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχήμ Ρουγκόβα. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει εκτάκτως για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

"Η θέση μας είναι κατά της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και οι πληροφορίες που λάβαμε από τους Γιουγκοσλάβους συναδέλφους μας, είναι χρήσιμες. Θα τις λάβουμε υπόψη μας για την εκτίμηση της κατάστασης γιατί υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες". Αυτό υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος μετά από τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς. Ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε ότι "πρέπει να ενθαρρυνθούν όλα τα μετριοπαθή στοιχεία που υπάρχουν στην πολιτική σκηνή του Κοσσυφοπεδίου", τονίζοντας ταυτόχρονα ότι "πρέπει να απομακρυνθούν τα ακραία στοιχεία που ενεργούν στο Κοσσυφοπέδιο".

Η κυβέρνηση καταδικάζει την κλιμάκωση της βίας στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες έτσι ώστε να συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης. Ο κ. Ρέππας απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση και σύνεση και επανέλαβε ότι τέτοιου είδους γεγονότα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διάλογο και συνεννόηση, γι΄ αυτό είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για εποικοδομητικό διάλογο. Όταν η ελληνική κυβέρνηση καμώνεται ότι παίρνει πρωτοβουλία στην πραγματικότητα μεταφέρει το χαρτάκι των Αμερικανών, δήλωσε το μεσημέρι η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στην επίσκεψη Πάγκαλου στο Βελιγράδι. Η κυβέρνηση δεν έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποστήριξης της σταθερότητας και της συνεννόησης στο Κοσσυφοπέδιο, τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωσταντόπουλος.

Tην ανάγκη να βρεθεί μια δημοκρατική λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, επισημαίνει ο τελευταίος ο τελευταίος κομμουνιστής ηγέτης της Αλβανίας Ραμίζ Αλία, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγο πριν την αναχώρησή του από τη Θεσσαλονίκη, όπου υποβλήθηκε σε επιτυχή επέμβαση στο καρδιοχειρουργικό κέντρο του νοσοκομείου "Γ.Παπανικολάου". Ο κ. Αλία, επικρίνει τη στάση των Ευρωπαϊκών χωρών στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, παρατηρώντας ότι "στα γεγονότα του Κοσσόβου η Ευρώπη αργοπορεί, έτσι ακριβώς όπως και στη Βοσνία".

Τα θέματα της Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αποκέντρωσης ενόψει και των δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών συζητήθηκαν σήμερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ρέππας το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε αμέσως μετά το Πάσχα, κλιμάκια κυβέρνησης και κόμματος να εξορμήσουν στις περιφέρειες της χώρας, έτσι ώστε αφενός να συζητήσουν το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην περιφέρεια και αφετέρου να διοργανώσουν περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια προκειμένου να συζητηθεί το σύνολο της αναπτυξιακής προσπάθειας σε κάθε περιφέρεια. Επίσης συζητήθηκε η πολιτική της Κυβέρνησης στην περιφέρεια με ορίζοντα τις προσεχείς εκλογές και αποφασίστηκε να ολοκληρωθούν τυχόν εκκρεμότητες, όπως η ενίσχυση παραμεθόριων περιοχών, η ανάπτυξη του τουρισμού, η ολοκλήρωση μεγάλων οδικών έργων, η επίλυση προβλημάτων γεωργίας και η αντιμετώπιση της ανεργίας.

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σόφια θα πραγματοποιήσει στις 14 και 15 Απριλίου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά από πρόσκληση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Ιβάν Κόστοφ.

Πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν το μεσημέρι χίλιοι περίπου αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση της επετηρίδας διορισμών. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί και προωθηθεί από την κυβέρνηση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε ότι όσοι ζητούν επαναφορά επετηρίδας δίνουν μάχη οπισθοφυλακής. Ο διαγωνισμός για προσλήψεις εκπαιδευτικών θα γίνει κανονικά πριν το καλοκαίρι και θα προσληφθούν όσοι χρειάζονται για τις ανάγκες, είπε ο κ. Ρέππας και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να ξεπεράσουν τις τυχόν εμμονές τους.

Τη μνήμη της πρέσβειρας του ελληνισμού Μελίνας Μερκούρη τίμησαν σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό της στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, εκείνοι που ποτέ δεν την ξέχασαν. Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, συνεργάτες και φίλοι της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη ήταν παρόντες στην επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη το πρωί. Το πιο ισχυρό όμως μνημόσυνο είναι αυτό που κάνουμε εφαρμόζοντας τις μεγάλες πολιτικές εξαγγελίες και τους σχεδιασμού της Μελίνας " δήλωσε ο κ. Βενιζέλος ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης τόνισε ότι "ο ελληνικός λαός στο πρόσωπο της Μελίνας βρήκε μια αιώνια θεά την οποία όσο τουλάχιστον μπορεί θα την θυμάται και θα τη λατρεύει".

Στο 4,3% έκλεισε τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός, σημειώνοντας νέα μικρή πτώση, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στο μεταξύ, σημαντική άνοδο παρουσίασαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με άνοδο της τάξης του 2,5%.

Οι δυνατότητες ανάπτυξης βιώσιμων πόλεων και οικισμών εξετάζονται στο συνέδριο με θέμα "Habitat Agenda" που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" με πρωτοβουλία της ΚΕΔΚΕ, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Καλαμαριάς. Το 50% του πληθυσμού της γης ζει στις πόλεις και στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό φτάνει στο 80% είπε στην ομιλία του ο δήμαρχος Καλαμαριάς και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Θρασύβουλος Λαζαρίδης, ο οποίος χαρακτήρισε τους Δήμους ως το βασικό μοχλό ανάπτυξης βιώσιμων οικισμών σε τοπικό επίπεδο. Ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογράμμισε ότι καμιά ενέργεια δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα αν είναι αποσπασματική και τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας όλων των φορέων είτε είναι συναρμόδιοι είτε όχι. Στο χαιρετισμό που έστειλε στο συνέδριο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης σημειώνει μεταξύ των άλλων:"Η συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων των πόλεων απαιτεί νέους τρόπους δράσης μέσα από τη συνεργασία των φορέων που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο".

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ύστερα από τις διαρροές προς τον τύπο πληροφοριών για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΚΟ. Σε σχετική δήλωση ο κ. Κωνσταντόπουλος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τη μέθοδο των διαρροών για να προετοιμάσει το έδαφος για την προώθηση του 49% των μετοχών του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και των επιχειρήσεων του δημοσίου σε ιδιώτες. Καλεί δε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν ισχύουν όσα διοχετεύονται από το κυβερνητικό επιτελείο, περί ανατροπής του ισχύοντος νομικού και θεσμικού πλαισίου με τη μαζική έκπτωση δημόσιων επιχειρήσεων.

Την πεποίθηση ότι η Αθήνα ανέλαβε τους Ολυμπιακούς του 2004 επειδή ήταν η καλύτερη υποψήφια πόλη, εξέφρασε ο Ματς Χουλτ, δήμαρχος της Στοκχόλμης. Ο δήμαρχος της Στοκχόλμης -ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου για τη Habitat Agenda που διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ)- εξέφρασε, εξάλλου, την επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοσουηδικής συνεργασίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είναι δυνατή εκ μέρους των δήμων η επιστροφή των χρημάτων από τις κλήσεις των παρκοεταιρειών, δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λάμπρος Παπαδήμας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση νομοθετική παρέμβαση για να επιστραφούν τα χρήματα. Κριτική στον κ. Αβραμόπουλο άσκησε και πάλι η Μαρία Δαμανάκη που είπε ότι ενώ στην αρχή ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα επιστραφούν τα χρήματα, τώρα ζητά νομοθετική ρύθμιση. Την εκτίμηση ότι οι δήμοι δεν είναι από μόνοι τους σε θέση να επιστρέψουν τα χρήματα που καταβλήθηκαν από τους πολίτες ως αντίτιμο για τις κλήσεις των παρκοεταιριών, διατύπωσε σήμερα ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θρασύβουλος Λαζαρίδης. Στο περιθώριο του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ για την Habitat Agenda, ο κ.Λαζαρίδης δήλωσε, ακόμη, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση απλά εφάρμοσε ένα νόμο, ο οποίος προέβλεπε τη δυνατότητα να επιβάλλουν πρόστιμα παράνομης στάθμευσης και εταιρίες που είναι συμβεβλημένες με τους δήμους. Συνεπώς, δεν φέρει ευθύνες εάν ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Ένα ορειχάλκινο άγαλμα του Αιόλου της ελληνιστικής περιόδου βρήκαν Ιταλοί αρχαιολόγοι. Το άγαλμα βρέθηκε στην περιοχή μεταξύ Τυνησίας και Σικελίας.

Στα 90 δισεκατομμύρια δραχμές ανήλθαν οι πωλήσεις εσωρούχων στην Ελλάδα το 1996, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων μειώθηκαν, λόγω της συνεχούς αύξησης εισαγόμενων προϊόντων. Σύμφωνα με στοιχεία της διοργανώτριας της 6ης έκθεσης εσωρούχων και νυχτικών "LACΕ", που θα λειτουργήσει στις 7-9 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, εταιρίας "Promotion", οι περισσότερες εισαγωγές προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εξάγουν συνολικά 3 εκατ. ECU. Μερίδιο, όμως, στην ελληνική αγορά καταλαμβάνουν και εσώρουχα από άλλες χώρες, χαμηλού εργατικού κόστους.

H υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαντλιν Ολμπράιτ ενθάρρυνε τους φοιτητές του πανεπιστημίου του Κιέβου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις επικείμενες εκλογές, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή τους θα βοηθήσει στην "πρόοδο της δημοκρατίας". Η Αμερικανίδα υπουργός κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο πανεπιστήμιο του Κιέβου τόνισε ότι η Αμερική θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας εφόσον όμως η χώρα επιμείνει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και στην ελευθερία του τύπου.

Στο μεγάλο ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού που θα γίνει την Κυριακή στις 6:30 το απόγευμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, είναι στραμμένα τα βλέμματα για την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ. Στα αυριανά παιχνίδια, ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας τον Παπάγου και ο Άρης μακριά από το Αλεξάνδρειο θα αντιμετωπίσει τον Απόλλωνα Πατρών, στο γήπεδο του Περιστερίου τυπικά γηπεδούχος, λόγω της τιμωρίας που του επιβλήθηκε για τα επεισόδια των φιλάθλων του στο φάιναλ - φορ του κυπέλλου Ελλάδας. Κρίσιμο εκτός έδρας παιχνίδι θα δώσει ο Ηρακλής με αντίπαλο τη Δάφνη. Η ΑΕΚ θα υποδεχτεί το πολύ καλό Ηράκλειο στο ΟΑΚΑ. Τα υπόλοιπα παιχνίδια που συμπληρώνουν την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ είναι Λάρισα - Περιστέρι και Πανιώνιος - Σπόρτιγκ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον συνεχίζεται και αυτό το Σαββατοκύριακο η 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, ο Ηρακλής θα υποδεχτεί στο Καυτατζόγλειο τον ΠΑΟΚ. Η αυλαία όμως ανοίγει αύριο με το παιχνίδι ανάμεσα στη Βέροια και την Παναχαϊκή. Την Κυριακή, ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να διατηρήσει το προβάδισμα των τριών βαθμών που έχει από τον Παναθηναϊκό αντιμετωπίζοντας την Καλαμάτα. Ο Παναθηναϊκός θα φιλοξενήσει στο ΟΑΚΑ τον ΟΦΗ. Επίσης την Κυριακή θα αγωνιστούν Καβάλα - Προοδευτική, Εθνικός - Απόλλων Αθηνών, Αθηναϊκός - Πανιώνιος και Ιωνικός - Ξάνθη. Η αυλαία της 25ης αγωνιστικής θα πέσει τη Δευτέρα με την αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Προοδευτική στις 7 το βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Μικρή πτώση θα παρουσιάσει αύριο η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι με γρήγορη εξασθένιση, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 3 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 6 March 1998 - 17:05:48 UTC