Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-03-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:13 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 11.3.1998

Συνεδριάζουν από το απόγευμα στο Λονδίνο οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους για την ατζέντα της αυριανής Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Κορυφής. Τα θέματα της Διάσκεψης είναι η ανεργία, το οργανωμένο έγκλημα, τα ναρκωτικά και η καταστροφή του περιβάλλοντος. Κατά την αυριανή Διάσκεψη, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αναμένεται να αναφερθεί στο κοινωνικό πρόσωπο της Κοινότητας και να υπογραμμίσει την ανάγκη της ειρήνης, της ασφάλειας και της καλής γειτονίας στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Κορυφής, θα τεθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της Κοινότητας και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, και τον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Έβερτ, συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος στη συνέχεια αναχώρησε για το Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής. Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Κληρίδη βρέθηκε και πάλι το Κυπριακό και η πορεία ένταξης της μεγαλονήσου στην Κοινότητα. Ταύτιση απόψεων διαπίστωσε σε δηλώσεις του ο κ. Έβερτ.

Προβλήματα στις συγκοινωνίες προκάλεσε η κακοκαιρία που πλήττει από χθες τη χώρα. Με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στο δρόμο Πανοράματος- Χορτιάτη-Ασβεστοχωρίου, ενώ από το πρωί έκλεισε ο δρόμος που οδηγεί από το Πανόραμα και το Χορτιάτη προς τον Άγιο Βασίλειο. Με αλυσίδες διεξάγεται η συγκοινωνία και σ' ολόκληρο το βόρειο και κεντρικό τμήμα του νομού Χαλκιδικής, σ' ολόκληρο το νομό Φλώρινας, στα ορεινά της Καβάλας, της Ημαθίας και στις επαρχίες Εορδαίας και Βοϊου στο νομό Κοζάνης. Τριάντα ορεινοί οικισμοί στο νομό Ροδόπης στη Θράκη έχουν αποκλειστεί από τις χιονοπτώσεις. Η κακοκαιρία είναι εντονότερη στη Θράκη και στην Ανατολική Μακεδονία. Στον Έβρο διακόπηκε η συγκοινωνία στο επαρχιακό δίκτυο και στην Ξάνθη η κίνηση διεξάγεται με αλυσίδες σε όλο το οδικό δίκτυο. Χθες το απόγευμα δύο ανήλικοι ιστιοπλόοι κινδύνεψαν καθώς το σκάφος τους ανατράπηκε στο Θερμαϊκό Κόλπο σε απόσταση δύο μιλίων από την παραλία της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση ανδρών του λιμεναρχείου τα δύο παιδιά σώθηκαν.

Με την Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τις κρίσεις στην αστυνομία και έκανε λόγο για κλίμα κομματικών διώξεων και αναξιοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα δεχτεί τετελεσμένα και όταν γίνει κυβέρνηση θα αποκατασταθούν οι διωχθέντες, είπε ο κ. Καραμανλής. Απαντώντας στον κ. Καραμανλή, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γενικός Γραμματέας Τύπου, Νίκος Αθανασάκης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν επεμβαίνει με κανένα τρόπο στην λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων. "Οι κρίσεις γίνονται με κριτήρια αξιοκρατίας, με διαφάνεια και αντικειμενικότητα και σχόλια τέτοια είναι σχόλια που μεταφέρουν ένα κλίμα άλλων εποχών που σήμερα δεν υπάρχει", πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης. Σε ανακοίνωσή της για τις κρίσεις στην αστυνομία, η Πολιτική Άνοιξη επισημαίνει ότι η αξιοκρατία, η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα τέθηκαν και πάλι υπό διωγμό.

Το σχέδιο δράσης του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις επόμενες εκλογές παρουσίασε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, Κώστας Σκανδαλίδης. Αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές ο κ. Σκανδαλίδης είπε: "Το ΠΑΣΟΚ αναμετράται με τον εαυτό του κυρίως και όχι με την Νέα Δημοκρατία που αδυνατεί να αρθρώσει λόγο στις τοπικές κοινωνίες". Απηύθυνε δε πρόσκληση συνεργασίας προς τον Συνασπισμό, το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ, για το δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε την ανάγκη συσπείρωσης των υπαρχόντων δυνάμεων καθώς και την ανάγκη να διατηρηθεί ανοιχτό το μέτωπο της συσπείρωσης του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων κυρίως στο δεύτερο γύρο.

Μειώνεται αισθητά η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο, ύστερα από τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια μεταξύ της σερβικής αστυνομίας και αλβανόφωνων και τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Πρίστινα και σε άλλες πόλεις της περιοχής. Σήμερα, όλα δείχνουν ήρεμα και φαίνεται ότι η πόλη επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς. Η κυβέρνηση της Σερβίας στη χθεσινή της συνεδρίαση απηύθυνε έκκληση για διάλογο "σε υπεύθυνους εκπροσώπους της αλβανικής μειονότητας για την άρση όλων των συγκεκριμένων προβλημάτων στην περιοχή. Ταυτόχρονα, καταδίκασε για μια ακόμη φορά τις "τρομοκρατικές ενέργειες Αλβανών αποσχιστών στο Κοσσυφοπέδιο". Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχήμ Ρουγκόβα, απέρριψε κάθε άλλη λύση εκτός από την ανεξαρτησία από τη Σερβία.

Ανοιχτές και τα απογεύματα θα είναι από μεθαύριο οι εφορίες της χώρας προκειμένου να διευκολύνεται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους. Οι εφορίες θα λειτουργήσουν και το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι. Οι εφοριακοί της χώρας ζήτησαν από το Υπουργείο Οικονομικών παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από το Υπουργείο.

Τους στόχους και το πρόγραμμα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ανέπτυξε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, ο Ελληνας Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κ. Χρήστος Παπουτσής. O κ. Παπουτσής επισήμανε ότι μετά την Νέα Υόρκη θα επισκεφθεί την Oυάσιγκτον και το Σαν Φρανσίσκο και ότι στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κυρίως στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ενέργειας. O κ. Παπουτσής ανέπτυξε τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο για την οικονομική και νομισματική ενοποίηση, όσο και για τη διεύρυνσή της, δίνοντας έμφαση στην πορεία ένταξης της Κύπρου. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την άρνηση του Ντενκτάς να συμμετάσχει στις προενταξιακές διαδικασίες και επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θέτει κανέναν όρο και ότι θα προχωρήσει στην ενταξιακή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τη Λευκωσία θα επισκεφτεί στις αρχές Απριλίου ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Τζιζόφ, προκειμένου να συμβάλει στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αυτό τόνισε ο πρέσβης της Ρωσίας στη μεγαλόνησο, Γκεόργκι Μουράτοφ, κληθείς να σχολιάσει την προσπάθεια του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να ανατρέψει τη βάση των συνομιλιών που καθόρισαν τα Ηνωμένα Έθνη. Ο κ.Μουράτοφ δήλωσε ότι η Μόσχα τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της συνέχισης του δικοινοτικού διαλόγου "γιατί μόνο με τέτοιο τρόπο μπορεί να βρεθεί μια σωστή και δίκαιη λύση".

Δεν αποκλείεται η κοινοτική ενίσχυση των πλημμυροπαθών στη δυτική Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, μέσα από ειδική διευθέτηση σχετικά με τα διαρθρωτικά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται πλέον αποζημίωση για τις φυσικές καταστροφές. Η δυνατότητα αυτή διατυπώθηκε από την επίτροπο Μόνικα Βουλφ Ματίς, με την ευκαιρία αντίστοιχης περίπτωσης που αφορούσε τις πορτογαλικές περιοχές του Αλεντεχο και Αλγκραβε, οι οποίες επλήγησαν από καταιγίδες στα τέλη του 1997. Παρά το γεγονός ότι ο επίτροπος Μάνουελ Μάρεν είχε επισημάνει αναφορικά με τις πλημμύρες στην Ελλάδα, ότι τα διαρθρωτικά ταμεία δεν προβλέπουν χρηματοδότηση σε τέτοιες περιπτώσεις, η συνάδελφος του κ.Βουλφ Ματίς, πρόσθεσε ότι σε μερικές περιπτώσεις "ορισμένα κονδύλια μπορούν να διατεθούν για οικονομικές βελτιώσεις και καταπολέμηση των περιβαλλοντικών ζημιών από φυσικές καταστροφές".

Κατά 10% περισσότεροι θα είναι οι Γερμανοί που θα επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα μηνύματα και τα στοιχεία που προκύπτουν από την ελληνική παρουσία στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου, την "ΙΒΤ '98". Υπενθυμίζεται ότι την οργάνωση και την προβολή της ελληνικής συμμετοχής στην έκθεση έχουν αναλάβει η HELEXPO-ΔΕΘ και ο όμιλος τουριστικών επιχειρήσεων Kinissi. Μάλιστα, για πρώτη φορά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζει, στο περίπτερό της, όλες τις μορφές τουρισμού που υφίστανται στους νομούς της περιοχής.

Σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται στη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στην ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα στα δυτικά θα αυξηθούν. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -5 μέχρι 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -1 μέχρι 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 6 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 1 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 11 March 1998 - 17:05:22 UTC