Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-03-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:21 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12.3.1998

· Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, από το Λονδίνο , όπου βρίσκεται , απέρριψε την πρόταση της Τουρκίας για "διάλογο εφόλης της ύλης, με ταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η τουρκική πρόταση υποβλήθηκε εκ νέου χθές, από το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών προς την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Αγκυρα και του επανέλαβε επίσημα την την πρόταση. Ακόμη, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών κάλεσε τον Θ. Πάγκαλο να επισκεφθεί την Τουρκία για να έχουν μια "σφαιρική συζήτηση" επί των θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρε.

· Χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας πραγματοποιείται σήμερα η ευρωπαϊκή διάσκεψη των ηγετών των χωρών της Ε.Ε. και των υπό ένταξη χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και της Κύπρου. Αν και πολλοί Ευρωπαίοι θα ήθελαν τη συμμετοχή της Τουρκίας, η Αγκυρα επέμεινε ως την τελευταία στιγμή στην άρνησή της, θεωρώντας, ότι οι όροι που της υποβλήθηκαν στην σύνοδο κορυφής του Λουξεμβούργου "ήταν απαράδεκτοι".

Μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες θα εγκατασταθεί το ραντάρ στην Περαία, διαβεβαίωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ενώ σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου ύδρευσης της Θεσσαλονίκης από τον ποταμό Αλιάκμονα. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Πετσάλνικος, μετά τη συνεδρίαση του Ειδικού Συντονιστικού Συμβουλίου Μακεδονίας - Θράκης, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε η πορεία των μεγάλων έργων στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, όσον αφορά στην Εγνατία Οδό είναι υπό κατασκευή σε μήκος 227 χιλιομέτρων, έχουν δημοπρατηθεί 90 χιλιόμετρα και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1998 θα δημοπρατηθούν έργα σε μήκος 110 χιλιομέτρων. Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός τόνισε ότι "μπορούμε να ευελπιστούμε πως θα αποτελέσει ένα νευραλγικό κέντρο θαλάσσιων μεταφορών των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Παρευξείνιας Ζώνης". Για το αεροδρόμιο "Μακεδονία", ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι "τα έργα που έχουν προγραμματιστεί και εκτελούνται θα το καταστήσουν ικανό να εξυπηρετήσει την επόμενη δεκαετία 9. 000.000 επιβάτες το χρόνο, αντί για 3.200.000 που εξυπηρετεί σήμερα". Επίσης, για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων του ΟΣΕ στη Βόρεια Ελλάδα, ο υπουργός είπε, ότι θα ολοκληρωθούν φέτος έργα συνολικής δαπάνης 3,5 δισ. δραχμών.

''Κανένα άλλο μέτρο -πέραν αυτών που είχαν αποφασισθεί- για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της περιοχής Περαίας, όπου θα εγκατασταθεί το ραντάρ του αεροδρομίου "Μακεδονία" δεν πρόκειται να παρθεί''. Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Μεταφορών, Μανόλης Λουκάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΚΚΙ, Γιώργου Ρόκου. Οπως τόνισε ο υφυπουργός, η απόφαση αυτή βασίζεται στη μόνη έγκυρη μελέτη που έγινε από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, σύμφωνα με την οποία, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι 1.616 φορές κάτω από τα επιτρεπτά όρια και σε συνδυασμό με την αύξηση των ορίων ασφαλείας που όρισε η νομαρχία γύρω από το ραντάρ, από 50 σε 70 μέτρα, δεν υπάρχει ουδεμία επίπτωση στο περιβάλλον.

Αναβλήθηκε η τετραήμερη περιοδεία του προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή στους νομούς Καβάλας, Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας, αφού υπέστη ρήξη τένοντος του τετρακεφάλου. Ο πρόεδρος της ΝΔ τραυματίστηκε παίζοντας ποδόσφαιρο στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο κ. Καραμανλής εισήχθη στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, όπου και υποβλήθηκε σε επέμβαση. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να μείνει εκτός δράσης για έξι εβδομάδες και θα πρέπει να κινείται με πατερίτσες.

Για επικίνδυνη πολιτική κατηγορεί την κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με αφορμή δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, το οποίο φέρει τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο να έχει υποβάλει στο ΝΑΤΟ πρόταση για την εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη της έδρας μιας πολυεθνικής μονάδας ''ειρηνευτικών αποστολών''.

Με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ συναντάται σήμερα, στη Λωζάνη, ο υπουργός Πολιτισμού και πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος θα συζητήσει με τον κ. Σάμαρανγκ για όλο το φάσμα των θεμάτων οργάνωσης του 2004 καθώς και για το θεσμό της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Μαζί με τον κ. Βενιζέλο στη Λωζάνη βρίσκεται ο πρόεδρος της ΕΟΑ και μέλος της ΔΟΕ, Λάμπης Νικολάου.

Ελαστικό ωράριο, που θα φτάνει σε περιόδους αιχμής τις 12 ώρες ημερησίως, ευχέρεια απασχόλησης εργαζομένων με τρίωρα ή τετράωρα, μερική περικοπή των αμοιβών, αντί των συντάξεων, όσων συνταξιούχων απασχολούνται και επιδότηση σε ποσοστό 70% της αμοιβής των μαθητευομένων, ζητεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ενόψει της προώθησης (μετά το Πάσχα) νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τον εκσυγχρονισμό των εργασιακών σχέσεων. Οι τέσσερις αυτές αλλαγές περιλαμβάνονται σε υπόμνημα που απέστειλε ο Σύνδεσμος στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η επίλυση του Κυπριακού είναι ακόμη μακριά καθώς οι τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους παραμένουν, δήλωσε από την Άγκυρα ο διπλωματικός απεσταλμένος-συντονιστής για το Κυπριακό του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Μίλερ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατόλια. Ο κ. Μίλερ, που είχε συνομιλίες με τον Κύπριο πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, στη Λευκωσία και συναντήθηκε με Έλληνες αξιωματούχους στην Αθήνα πριν την άφιξή του στη Τουρκία, πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, και τον αρμόδιο για θέματα Κύπρου υπουργό, Σουκρού Γκιουρέλ, στην Άγκυρα.

Αρνητική ήταν η επίσημη απάντηση του ΑΚΕΛ στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, τονίζοντας ότι δε μπορεί να πάρει μέρος στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που αυτός προτείνει. Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, απαντά πως το κόμμα δε μπορεί να λάβει μέρος σε μια τέτοια κυβέρνηση, διότι μεταξύ του ΑΚΕΛ και της παράταξης που εκπροσωπεί ο κ. Κληρίδης υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές. ''Υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές σε ό,τι αφορά στους χειρισμούς του Κυπριακού, στις εκτιμήσεις και προσεγγίσεις της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας του τόπου (ΕΟΚΑ Β' -πραξικόπημα), την εσωτερική διακυβέρνηση και την κοινωνικο-οικονομική πολιτική'', σημειώνει ο κ. Χριστόφιας. Καταλήγοντας, ο κ. Χριστόφιας συγχαίρει τον κ. Κληρίδη για την επανεκλογή του στη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα και της Ρουμανίας, Αντρέι Πλέσου, πρόκειται να συναντηθούν στις 10 και 11 Απριλίου στη Σαντορίνη. Αυτό ανακοίνωσε στη Σόφια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ράντκο Βλάικοφ. Η προηγούμενη συνάντηση των τριών υπουργών έγινε στις 23 Οκτωβρίου του 1997 στη Σινάια της Ρουμανίας. Σε μια άλλη εξέλιξη, η δεύτερη συνάντηση των Προέδρων της Βουλγαρίας, Π. Στογιάνοφ, της Τουρκίας, Σ. Ντεμιρέλ και της Ρουμανίας, Ε. Κωνσταντινέσκου, θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Απριλίου στην Αττάλια της Τουρκίας, όπου οι τρεις άνδρες θα συνεχίσουν την εξέταση των δυνατοτήτων συνεργασίας στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών και του ξεπλύματος χρήματος στην περιοχή. Η προηγούμενη συνάντησή των τριών Προέδρων έγινε τον περασμένο Οκτώβριο στη Βουλγαρία. Τη συνάντηση της Αττάλια θα ακολουθήσει η τριμερή συνάντηση των Προέδρων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, τον ερχόμενο Μάιο στο Ναύπλιο.

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Βαλκάνια, Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ, ο οποίος ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην περιοχή. Ο Αμερικανός απεσταλμένος, μετά την επίσκεψη του στο Βελιγράδι και το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι είναι εξοργισμένος από τις σφαγές των αθώων πολιτών της σερβικής επαρχίας. Κατά τη επιστροφή του, ο κ.Γκέλμπαρτ σταμάτησε στη Ρώμη, όπου συνάντησε έναν από τους ιδρυτές του Καθολικού ιδρύματος Άγιος Αιγίδιος, τον καρδινάλιο, Βιντσέντζο Πάγκλια, ο οποίος είχε μεσολαβήσει στην κρίση της Μοζαμβίκης, της Αλγερίας και του Κοσσυφοπεδίου παλαιότερα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 12 March 1998 - 7:40:12 UTC