Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-03-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:14 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13.3.1998

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα, η οποία αυτή τη φορά εκδηλώθηκε με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που κατηγορεί την Ελλάδα για έλλειψη σοβαρότητας. Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα πως το γεγονός ότι η Αθήνα απέρριψε εντός 24 ωρών την Τουρκική πρόταση για συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, αποτελεί ρεκόρ έλλειψης σοβαρότητας και καλών προθέσεων. Σημειώνεται ακόμη ότι η Άγκυρα επιθυμεί την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, με από κοινού επιλογή μεθόδων επίλυσης και δίχως να αποκλείεται καμία μέθοδος.

Άρχισε σήμερα στο Εδιμβούργο η διήμερη άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κοινότητας με την Κύπρο, την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Στο μεταξύ, τη θέση που διατύπωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ότι ο ενταξιακός διάλογος δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων ή την επίλυση του Κυπριακού, σχολίασε το μεσημέρι ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκος Αθανασάκης. Ο κ. Αθανασάκης απέδωσε τις δηλώσεις αυτές σε στενά οικονομικά συμφέροντα και πρόσθεσε: "Θα ήταν έξω από κάθε λογική να θεωρήσουμε ότι οι αποφάσεις της Γαλλίας κινούνται με άξονα το "ο πελάτης έχει πάντα δίκιο"".

Την Oυάσιγκτον θα επισκεφθεί από 20 έως 25 Μαρτίου ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο κ. Πάγκαλος θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και μέλη του Κογκρέσου, επαφές με ηγετικά στελέχη της Oμογένειας, ενώ θα μιλήσει σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η συνάντησή του με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Μαντλίν Oλμπράιτ, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

Τη βεβαιότητα της κυβέρνησης για τη διαφάνεια της διαδικασίας ανάθεσης του έργου κατασκευής του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα, εξέφρασε σήμερα ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκος Αθανασάκης. "Η διαδικασία και η απόφαση για το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Φλώρινα είναι μια ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου", είπε ο κ. Αθανασάκης. Πρόσθεσε ότι όλες οι διαδικασίες εισαγγελικής διερεύνησης του θέματος, εφόσον κρίνονται σκόπιμες, θα πρέπει να ολοκληρώνονται το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να μην σέρνεται το θέμα και να μην διατυπώνονται σχόλια που βρίσκονται τις περισσότερες φορές εκτός πραγματικότητας.

Τα διαπιστευτήριά τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, επέδωσαν το μεσημέρι οι πρεσβευτές της Κολομβίας, της Ταϋλάνδης, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Μάλτας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στους νέους πρεσβευτές καλή επιτυχία στο έργο τους. Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης και ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης κ. Γκίκας.

Πενταμελής Διακομματική Αντιπροσωπεία της Βουλής αναχωρεί την προσεχή Δευτέρα για πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο μετά από πρόκληση των Προέδρων της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων. Κατά την εκεί παραμονή τους, οι Ελληνες βουλευτές θα έχουν συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, το μεσολαβητή για το Κυπριακό, καθώς και με Βρετανούς συναδέλφους τους του Εργατικού και του Συντηρητικού Κόμματος. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία της Νομισματικής Ενωσης, το Κυπριακό και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάνω από 70 χιλιάδες καταγγελίες για ακατάλληλα τρόφιμα και άλλες 76.721 για το κόστος ζωής κατέγραψε μέχρι το τέλος του 1997 το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ). Με την ευκαιρία της 15ης Μαρτίου, παγκόσμιας ημέρας του καταναλωτή, το ΙΝΚΑ επισημαίνει, ακόμη, ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ηλικιωμένοι Έλληνες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στην αγορά τροφίμων. Αναλυτικότερα, το 66,9% των ανδρών και το 75,2% των γυναικών άνω των 65 ετών δυσκολεύονται να βρουν τους πόρους που απαιτούνται για την αγορά τροφίμων. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν άλλοι 630.000 Έλληνες και Ελληνίδες που δεν τρέφονται σωστά, αφού, λόγω οικονομικών δυσχερειών, αναγκάζονται να αγοράζουν προϊόντα μικρού κόστους και, γι' αυτό, χαμηλής ποιότητας.

Ένα πρωτότυπο και καινοτόμο αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από της ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου φιλοξενείται από σήμερα στον κόμβο της Βουλής στο Ιντερνετ, με παιγνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα, κείμενα και εικόνες για τα 15 μεγαλύτερα νησιά της Δωδεκανήσου, με μια σύντομη ιστορία της, καθώς και με το ιστορικό της ενσωμάτωσης. Το ιδιαιτέρως πρωτοποριακό στοιχείο της "ξενάγησης" αυτής -μέσω της Βουλής και του Ιντερνετ-στα Δωδεκάνησα αποτελούν τα τρία εκπαιδευτικά παιγνίδια τα οποία αναπτύχθηκαν ειδικά για το αφιέρωμα αυτό.

Οι δημοτικές συνελεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την αξιολόγηση του έργου των δημάρχων Καλαμαριάς, Θρασύβουλου Λαζαρίδη, και Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 15 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ν.Ε. πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ για τους δημάρχους των υπολοίπων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος θα γίνουν στις 18 και 22 Μαρτίου, ενώ σε όσες περιπτώσεις αποφασιστεί να γίνουν προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίων δημάρχων αυτές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 29 Μαρτίου. Για τη θέση του νομάρχη Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει εκ νέου το σημερινό νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλο. Το θέμα των υποψηφιοτήτων στους περιφερειακούς δήμους συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε το πρωί.

Ένα κιλό χασίς επιχείρησε να πουλήσει δεκαεξάχρονος που συνελήφθη και κρατείται στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον Σ.Η., του Α., ο οποίος στην κατάθεσή του που έδωσε στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να πουλήσει ναρκωτικά για να συντηρήσει τον κατάκοιτο πατέρα του και τα εφτά αδέλφια του, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε ορφανοτροφείο. Από τις πρώτες έρευνες της αστυνομίας αποκαλύφθηκε το δράμα που περνάει ο 16χρονος και η οικογένειά του, που επαναπατρίστηκε από την Τυφλίδα της Γεωργίας. Η μητέρα του 16χρονου υποαπασχολείται ως οικιακή βοηθός για να συντηρήσει τον ανάπηρο πατέρα του και τα αδέλφια του, ενώ πέντε αδελφές του φιλοξενούνται κατά διαστήματα σε ορφανοτροφείο της Θεσσαλονίκης.

Τις δυνατότητες επέκτασης των δραστηριοτήτων του στις γειτονικές χώρες της Βαλκανικής θα διερευνήσει ο Οργανισμός Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώνει στις 7-8 Μαϊου, στη Θεσσαλονίκη. Με βάση την εμπειρία που έχει αποκτήσει και την τεχνογνωσία που κατέχει, από τη λειτουργία δύο βιολογικών σταθμών και ενός ερευνητικού συστήματος (Ανδρομέδα) και τη συνεργασία με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, εκτιμά ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, ενόψει -μάλιστα- και της ιδιωτικοποίησής του και της εισόδου του στο Χρηματιστήριο.

Ασκήσεις διάρκειας δύο εβδομάδων, προκειμένου να ελέγξει τις δυνάμεις του, πρόκειται να αρχίσει το ΝΑΤΟ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στις 23 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι από την στρατιωτική βάση Τασζάρ της Ουγγαρίας. Στις ασκήσεις, οι οποίες θα έχουν τον κωδικό "Δυναμική Αντίδραση", θα συμμετάσχουν 2.000 στρατιώτες και 400 οχήματα των ΗΠΑ, της Ρουμανίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Δανίας και της Πολωνίας, χωρών δηλαδή που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ "Συνεργασία για την Ειρήνη".

Επίσκεψη στα Σκόπια θα πραγματοποιήσει στις 16 και 17 Μαρτίου αντιπροσωπεία του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Στρόμπ Τάλμποτ. Όπως ανακοινώθηκε στα Σκόπια, ο κ.Τάλμποτ θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ, τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και τον υπουργό Εξωτερικών, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι. Οι συνομιλίες του Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού με την ηγεσία των Σκοπίων θα επικεντρωθούν στην κατάσταση που διαμορφώθηκε στην περιοχή των Βαλκανίων μετά τα τελευταία γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο και στο ζήτημα της παράτασης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που εδρεύει στα Σκόπια.

Κρίσιμο ντέρμπι, με μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον, περιλαμβάνει η 23η αγωνιστική του μπάσκετ. Οι δύο "αποκλεισθέντες" από την Ευρωλίγκα, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός, μονομαχούν το απόγευμα της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη για το πρωτάθλημα. Δύσκολο παιχνίδι θα δώσει αύριο και ο Άρης με αντίπαλο την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Πολύ καλό κλίμα επικρατεί στον Ηρακλή μετά τις δύο τελευταίες νίκες επί του Άρη και της Δάφνης και το ηθικό της ομάδας είναι ανεβασμένο, ενόψει του δύσκολου παιχνιδιού με τον Πανιώνιο στη Θεσσαλονίκη. Ο Παναθηναϊκός θα έχει δύσκολο έργο στην Κρήτη κόντρα στο Ηράκλειο. Τα υπόλοιπα παιχνίδια που συμπληρώνουν την 23η αγωνιστική είναι Περιστέρι - Παπάγου, Σπόρτιγκ - Λάρισα και Απόλλων Πατρών - Δάφνη.

Εννέα αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και το ενδιαφέρον των φιλάθλων ολοένα και μεγαλώνει, αφού η υπόθεση τίτλος και η έξοδος στην Ευρώπη δεν έχει κριθεί για καμία ομάδα. Το σπουδαιότερο παιχνίδι της 26ης αγωνιστικής θα γίνει την Κυριακή στην Τούμπα, όπου ο ΠΑΟΚ θα φιλοξενήσει τον Ιωνικό. Την ίδια μέρα, ο Ηρακλής θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Προοδευτική. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός θα υποδεχτεί την Κυριακή στο ΟΑΚΑ την ουραγό Καβάλα. Κρίσιμο παιχνίδι θα δώσει την Κυριακή στην Ξάνθη ο Παναθηναϊκός κόντρα στην τοπική ομάδα. Η 26η αγωνιστική ανοίγει αύριο με την αναμέτρηση του Πανιωνίου με την ΑΕΚ. Τα υπόλοιπα παιχνίδια που θα διεξαχθούν την Κυριακή είναι Παναχαϊκή - Καβάλα, Πανηλειακός - ΟΦΗ και Βέροια - Καλαμάτα. Η αυλαία της 26ης αγωνιστικής θα πέσει τη Δευτέρα με το παιχνίδι του Απόλλωνα Αθηνών με τον Αθηναϊκό.

Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές στα νότια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 μέχρι 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από έναν μέχρι 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 7 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το βράδυ μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 13 March 1998 - 17:05:13 UTC