Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-03-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 12:04 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14.3.1998

Εξετάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες από τη Νομισματική Επιτροπή το θέμα της ένταξης της δραχμής στο μηχανισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος που ζήτησε η κυβέρνηση. Η Επιτροπή θα αποφασίσει τις νέες ισοτιμίες του εθνικού μας νομίσματος έναντι των ξένων, και υπολογίζεται ότι από την αναπροσαρμογή αυτή θα υπάρξει υποτίμηση της δραχμής από 10 έως 12%.

Για "πρωτοφανή έλλειψη σοβαρότητας, καλής θέλησης και διαλλακτικότητας" κατηγόρησε την Ελληνική κυβέρνηση η Άγκυρα, με το επιχείρημα ότι η πρόταση της τουρκικής πλευράς για συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών σχετικά με την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο, "απαντήθηκε μέσα σε 24 ώρες". Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών παρουσιάζεται αναλυτικά η απάντηση που έδωσε η Άγκυρα στις 11 Μαρτίου στην αρνητική επιστολή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, προς τις προτάσεις διαλόγου που είχε διατυπώσει ο Τούρκος ομόλογός του, Ισμαήλ Τζεμ.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή μιας χώρας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη πρέπει να είναι η παραδοχή ορισμένων βασικών αρχών που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και εκφράστηκαν στο Λουξεμβούργο, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τη λήξη των εργασιών της ευρωπαϊκής διάσκεψης στο Λονδίνο. Ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι λυπάται περισσότερο γιατί η Τουρκία αρνήθηκε να αποδεχτεί τα αυτονόητα, διεθνές δίκαιο, διεθνείς συνθήκες, αποδοχή δικαιοδοσίας διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης. Αρκετοί ηγέτες, πρόσθεσε, εξέφρασαν τη λύπη τους για την απουσία της Τουρκίας, αλλά στο κοινό ανακοινωθέν δεν γίνεται ειδική αναφορά, απλώς σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή διάσκεψη είναι ανοιχτή σε όλες τις χώρες. Για το ζήτημα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο πρωθυπουργός είπε ότι οι προτάσεις Κληρίδη ανταποκρίνονται στο πνεύμα των αποφάσεων του Λουξεμβούργου και τώρα είναι θέμα των Τουρκοκυπρίων να πάρουν θέση. Ο κ. Σημίτης είπε ότι στις συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό ομόλογο του, διαπίστωσε ότι ο Τόνι Μπλερ αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική ένταξης της Μεγαλονήσου, ενώ ανέφερε ότι δεν εκδηλώθηκαν πιέσεις από τη γαλλική πλευρά.

Ανοιχτές από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι θα είναι σήμερα οι εφορίες, για την παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, οι οποίοι σχηματίζουν ουρές στις εφορίες για να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους, τη Δευτέρα και την Τρίτη που λήγει κανονικά η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, οι εφορίες θα λειτουργήσουν μέχρι τις 8 το βράδυ. Αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα από το υπουργείο Οικονομικών, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί σιωπηρή παράταση μέχρι την Παρασκευή, καθώς οι εφοριακοί υπάλληλοι θα δέχονται τις δηλώσεις ως εμπρόθεσμες. Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, κ. Αλαμάνος έστειλε σήμερα εγκύκλιο σε όλες τις εφορίες με την οποία ζητά να γίνει άμεσα ο έλεγχος των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί και να σταλούν στο ΚΕΠΥΟ για να ξεκινήσει η εκκαθάρισή τους. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους φορολογούμενους, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων να ολοκληρωθεί τις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, οι υπάλληλοι των εφοριών θα πρέπει, παράλληλα με την παραλαβή των δηλώσεων να προχωρούν σε διαχωρισμό όσων δηλώσεων έχουν σε εκκρεμότητα το έντυπο Ε3. Σημειώνεται ότι όταν το έντυπο Ε3 συμπληρώνεται από λογιστικό γραφείο, η υποβολή του θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 30 Απριλίου. Σε όλες τις υπόλοιπες δηλώσεις θα κάνουν κωδικογράφηση και θα τις αποστέλλουν άμεσα στο ΚΕΠΥΟ.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα οριστικά μέτρα και τα κίνητρα για την απόσυρση των αυτοκινήτων που είναι πάνω από 15 χρόνων. Αυτό δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση βουλευτών της Ν.Δ.

Τη βεβαιότητα της κυβέρνησης για τη διαφάνεια της διαδικασίας ανάθεσης του έργου κατασκευής του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα, εξέφρασε σήμερα ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκος Αθανασάκης. "Η διαδικασία και η απόφαση για το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Φλώρινα είναι μια ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου", είπε ο κ. Αθανασάκης. Πρόσθεσε ότι όλες οι διαδικασίες εισαγγελικής διερεύνησης του θέματος, εφόσον κρίνονται σκόπιμες, θα πρέπει να ολοκληρώνονται το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να μην σέρνεται το θέμα και να μην διατυπώνονται σχόλια που βρίσκονται τις περισσότερες φορές εκτός πραγματικότητας.

Ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του ο νέος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Οικονόμου. Οπως ο ίδιος δήλωσε, κυρίαρχος στόχος του είναι η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, από την πλευρά της Αστυνομίας προς τον πολίτη, έχοντας πάντα γνώμονα την προάσπιση και την προστασία των ατομικών του δικαιωμάτων, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή επικοινωνία με τους συμπολίτες μας και ευρύτερα με την τοπική κοινωνία. Επίσης, τα καθήκοντα του ως νέος Διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ανέλαβε ο τέως υποδιευθυντής της και νεοπροαχθείς στο βαθμό του Ταξιάρχου, Αθανάσιος Δαλαμαγκίδης. Τη Δευτέρα, εξάλλου, αναλαμβάνει ο νέος Διευθυντής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Βλάχος.

Νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, στο θέμα με τα πανωτόκια, εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, τονίζοντας ότι ο ανατοκισμός θα γίνεται κάθε εξάμηνο. Το θέμα αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις κρατικές τράπεζες, καθώς έχουν μεγάλες οφειλές από ληξιπρόθεσμα δάνεια.

Με την εκλογή της νέας 45μελούς διοίκησης της ΓΣΕΕ και την καταμέτρηση των (ήδη γνωστών σε γενικές γραμμές) δυνάμεων των συνδικαλιστικών παρατάξεων, θα κλείσουν σήμερα το απόγευμα στην Καβάλα, οι εργασίες του 29ου συνεδρίου της Συνομοσπονδίας. Για τη νέα διοίκηση θα ψηφίσουν 433 συνδικαλιστές που νομιμοποιήθηκαν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και προέρχονται από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες.

Πολύ σημαντική χαρακτηρίζεται η αύξηση των επενδυτικών κινήτρων στο 45% στη Δράμα και η εξομοίωσή τους με αυτά που ισχύουν στη Θράκη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ, Ανέστης Σαατσόγλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση αυτή, χαρακτηρίζοντας την μάλιστα ''πολύ μεγάλη επιτυχία'' για τον ακριτικό νομό.

Επαφές με μέλη του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) θα έχει αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, που θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Βόννη από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου. Η αντιπροσωπεία του Κινήματος θα αποτελείται από το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Κώστα Σκανδαλίδη, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, τον αναπληρωτή γραμματέα του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη και την Ευρωβουλευτή, Ειρήνη Λαμπράκη.

Σε δέκα ημέρες θα συναντηθούν τελικά οι δύο ελληνοβουλγαρικές ομάδες εργασίας λαϊκού πολιτισμού, για να καθορίσουν το κοινό πλάνο δράσης που θα εφαρμόσουν, όσον αφορά στη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου φιλίας των λαών της βαλκανικής στα Πετρωτά Έβρου, στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG II. Αυτό αποφασίστηκε στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στα Πετρωτά οι ελληνοβουλγαρικές ομάδες εργασίας της ελληνικής κοινότητας και του χωριού Μάλκο Γραντίστε της Βουλγαρίας.

Συνεργασία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Κώστα Τσιάνο για τον οικονομικό προγραμματισμό του Θεάτρου είχαν το πρωί ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Ευγένιος Γιαννακόπουλος και στελέχη του υπουργείου. Εξάλλου, μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κώστα Τσιάνο είχε από το Λονδίνο όπου βρίσκεται ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μείωση κατά 16,73% παρουσίασαν στο πρώτο δίμηνο του έτους τα ποσά από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, τα ποσά από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, μειώθηκαν και ανήλθαν σε 63,2 δισ. δρχ. έναντι 76 δισ. δρχ. το αντίστοιχο διάστημα του 1997. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρά τη μείωση, τα ποσά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Στο ίδιο διάστημα κηρύχθηκαν σε πτώχευση 181 επιχειρήσεις και υποβλήθηκαν 334 αιτήσεις για πτώχευση, έναντι 236 και 751 αντίστοιχα στο πρώτο δίμηνο του 1997.

Την ικανοποίησή της για την πρόταση που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην αντιπροσωπεία της, υπό την οποία θα διεξαχθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε η Βρετανίδα πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Πολίν Γκρην. Με χθεσινές δηλώσεις της στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου (LGR), η κ. Γκρην χαρακτήρισε την πρόταση που επέδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, στη βρετανική προεδρία της ΕΕ, σα μια ''ανοικτή προσφορά, η οποία επιτρέπει την πλήρη εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων''.

Κατηγορηματικά διέψευσε η Εθνική Φρουρά της Κύπρου ισχυρισμούς του τουρκοκυπριακού ειδησεογραφικού πρακτορείου ΤΑΚ πως ελληνοκύπριοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον Τουρκοκυπριακού στρατιωτικού σταθμού στα ανατολικά του νησιού. Σύμφωνα με το ΤΑΚ, το περιστατικό σημειώθηκε στη "συνοριακή" περιοχή κοντά στην Άχνα ή Ντούζτσε, όπως την ονομάζουν οι Τουρκοκύπριοι, στις 2:45 μ.μ., τοπική ώρα, όταν μία σφαίρα χτύπησε το τουρκοκυπριακό στρατιωτικό πόστο, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.

O Τσέχος Γίρζι Ντίνστμπιρ ορίστηκε στη θέση του ειδικού επιτρόπου των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ο κ. Ντίνστμπιρ θα αντικαταστήσει τη Φιλανδή Ελίζαμπεθ Ρεν η οποία τον Ιανουάριο διορίστηκε ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για τη Βοσνία.

"Την προσαρμογή του τουρκικού στρατού στους δημοκρατικούς κανόνες της χώρας, όσον αφορά στον αγώνα κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού" ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ. "Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις δημοκρατικές μεθόδους στον αγώνα κατά του φονταμενταλισμού", είπε ο κ.Γιλμάζ, ο οποίος αναχώρησε για τη Γεωργία, και πρόσθεσε ότι "εάν κάποιος υποστηρίζει κάποια μέθοδο εκτός του νόμου της χώρας για την καταπολέμηση του φονταμενταλισμού ή της τρομοκρατίας, αυτός ο ίδιος θα γίνει η τρίτη απειλή της χώρας, μετά τον φονταμενταλισμό και την τρομοκρατία".

Τη διαβεβαίωση ότι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας, την παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στα Σκόπια, UNPREDEP, έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Κόφι Ανάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Οπως μετέδωσαν ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων και το ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΜΑΚ-ΦΑΞ", ο κ. Ανάν προτίθεται να ζητήσει την παραμονή της UNPREDEP στα Σκόπια και μετά τις 31 Αυγούστου.

Κρίσιμο ντέρμπι, με μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον, περιλαμβάνει η 23η αγωνιστική του μπάσκετ. Οι δύο "αποκλεισθέντες" από την Ευρωλίγκα, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός, μονομαχούν αύριο το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη για το πρωτάθλημα. Δύσκολο παιχνίδι θα δώσει σήμερα και ο Άρης με αντίπαλο την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Πολύ καλό κλίμα επικρατεί στον Ηρακλή μετά τις δύο τελευταίες νίκες επί του Άρη και της Δάφνης και το ηθικό της ομάδας είναι ανεβασμένο, ενόψει του δύσκολου παιχνιδιού με τον Πανιώνιο στη Θεσσαλονίκη. Ο Παναθηναϊκός θα έχει δύσκολο έργο στην Κρήτη κόντρα στο Ηράκλειο. Τα υπόλοιπα παιχνίδια που συμπληρώνουν την 23η αγωνιστική είναι Περιστέρι - Παπάγου, Σπόρτιγκ - Λάρισα και Απόλλων Πατρών - Δάφνη.

Εννέα αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και το ενδιαφέρον των φιλάθλων ολοένα και μεγαλώνει, αφού η υπόθεση τίτλος και η έξοδος στην Ευρώπη δεν έχει κριθεί για καμία ομάδα. Το σπουδαιότερο παιχνίδι της 26ης αγωνιστικής θα γίνει αύριο στην Τούμπα, όπου ο ΠΑΟΚ θα φιλοξενήσει τον Ιωνικό. Την ίδια μέρα, ο Ηρακλής θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Προοδευτική. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός θα υποδεχτεί στο ΟΑΚΑ την ουραγό Καβάλα. Κρίσιμο παιχνίδι θα δώσει στην Ξάνθη ο Παναθηναϊκός κόντρα στην τοπική ομάδα. Η 26η αγωνιστική ανοίγει σήμερα με την αναμέτρηση του Πανιωνίου με την ΑΕΚ. Τα υπόλοιπα παιχνίδια που θα διεξαχθούν αύριο είναι Παναχαϊκή - Καβάλα, Πανηλειακός - ΟΦΗ και Βέροια - Καλαμάτα. Η αυλαία της 26ης αγωνιστικής θα πέσει τη Δευτέρα με το παιχνίδι του Απόλλωνα Αθηνών με τον Αθηναϊκό.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές στα νότια προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 μέχρι 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από έναν μέχρι 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 7 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το βράδυ μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 14 March 1998 - 15:48:28 UTC