Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-03-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:11 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15.3.1998

Περιορισμό των δημοσίων ελλειμμάτων, των επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων στις επιχειρήσεις, του ελλείμματος του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων και του ελλείμματος κοινωνικής ασφάλισης, προβλέπουν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, στο πλαίσιο της υλοποίησης της προσαρμογής της συναλλαγματικής ισοτιμίας, μετά την υποτίμηση της δραχμής κατά 14%. Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παπαντωνίου περιλαμβάνονται ακόμη η διατήρηση της εισοδηματικής πολιτικής στο 2,5%, το "πάγωμα" των προσλήψεων, ο περιορισμός της δαπάνης στα φάρμακα, η συγχώνευση και κατάργηση δημοσίων οργανισμών, η ιδιωτικοποίηση 11 δημοσίων επιχειρήσεων και τριών κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών, η εξυγίανση των ζημιογόνων επιχειρήσεων του δημοσίου και η μεταρρύθμιση στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Η Νομισματική Επιτροπή της Κοινότητας που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες αποφάσισε η ισοτιμία του ECU έναντι της δραχμής να είναι 357 δραχμές.

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσουν κανονικά στις 31 Μαρτίου, ακόμη και αν οι Τουρκοκύπριοι αρνούνται να συμμετάσχουν σε αυτές. Την απόφαση αυτή έλαβαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Γαλλία ήρε τις ενστάσεις που είχε θέσει όταν τάχθηκε υπέρ του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαιτίας της μη συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων σ' αυτές. Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς κατηγόρησε τους "15" ότι υπέκυψαν στον εκβιασμό της Αθήνας. Την ακράδαντη πεποίθησή του ότι ''οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αποτελέσουν τελικά τον κύριο μοχλό πίεσης για να καμφθεί η σημερινή τουρκική αδιαλλαξία, η οποία βρίσκεται στο απόγειό της και θα ανοίξει ο δρόμος για την επανένωση της Κύπρου'', εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Κασουλίδης. Η άρνηση των τουρκοκυπρίων να συμμετάσχουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν θα επηρεάσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων αυτών, τονίζει ο ειδικός απεσταλμένος της βρετανικής προεδρίας, για το Κυπριακό, Ντέιβιντ Χάνει σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα.

Βγήκε σήμερα με πατερίτσες από το Ιατρικό Κέντρο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος είχε υποβληθεί σε εγχείριση για την αποκατάσταση ρήξης τένοντα στο δεξί του πόδι. Σε μία εβδομάδα ο κ. Καραμανλής θα ξαναγυρίσει στο γραφείο του στην οδό Ρηγίλλης, ωστόσο θα χρησιμοποιεί πατερίτσες περίπου για έξι εβδομάδες και στο διάστημα αυτό θα υποβάλλεται σε φυσιοθεραπεία. Ο θεράπων ιατρός του δήλωσε ικανοποιημένος από την μετεγχειρητική πορεία του κ. Καραμανλή. Το απόγευμα θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο "μέτωπο" της δραχμής.

Στη σύνοδο των αρχηγών ΓΕΕΘΑ της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στη χώρα μας, αναμένεται να συμμετάσχει και ο Τούρκος στρατηγός, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ισμαήλ Καρανταγί.

Ολοκληρώνονται σήμερα στην Καβάλα οι εργασίες του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης της συνομοσπονδίας. Χθες, στο περιθώριο του συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας, σημειώθηκαν επεισόδια, όταν σαράντα περίπου αναρχικοί εισέβαλαν στον προθάλαμο της αίθουσας του συνεδρίου και τραυμάτισαν τρεις συνέδρους και έναν δημοσιογράφο της εφημερίδας "Ριζοσπάστης". Οι αναρχικοί απωθήθηκαν από άλλους συνέδρους, ενώ η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου αποφάσισε να λάβει μέτρα περιφρούρησης μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Ανοιχτά είναι σήμερα τα κεντρικά ταχυδρομεία της χώρας προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην αποστολή των φορολογικών τους δηλώσεων. Αύριο και την Τρίτη οι εφορίες θα κλείσουν στις 8 το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει σιωπηρή παράταση στην προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων σε μισθωτούς και συνταξιούχους έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

Συλλαλητήριο στην Καρδίτσα πραγματοποιούν σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλίας, για τα 88 χρόνια από την εξέγερση του Κιλελέρ.

Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι το θέμα της αυριανής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Ρωμαίο.

Μέτρα για την απόσυρση παλιών αυτοκινήτων θα ανακοινώσει την προσεχή εβδομάδα το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο Κώστας Λαλιώτης προανήγγειλε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει με αυτοκίνητα άνω των 15 ετών, τονίζοντας ότι η διαδικασία αντικατάστασης των παλιών καταλυτικών θα συνδεθεί με τους ελέγχους για την έκδοση κάρτας καυσαερίων. Το μέτρο σε πρώτη φάση θα ισχύσει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην αναδυόμενη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα βρεθεί στο επίκεντρο του 5ου φόρουμ Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαρτίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, παρουσία κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων. Το συνέδριο διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης και το ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο.

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε χθες αργά το βράδυ στο νοτιοανατολικό Ιράν. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ τραυματίστηκαν πενήντα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 100 χιλιόμετρα, νοτιοανατολικά της πόλης Κερμάν.

Στο θέμα των εθνοτήτων αναφέρθηκε, με αφορμή την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ο σκοπιανός Πρόεδρος, Κίρο Γκλιγκόρωφ, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων. Ο Σκοπιανός Πρόεδρος τόνισε ότι η ασφάλεια της χώρας του είναι δεδομένη, δεν απειλείται η ανεξαρτησία και η εδαφική της ακεραιότητα από την ένταση στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ έκανε και μια ιστορική αναδρομή του κράτους της ΠΓΔΜ, επιχειρώντας μάλιστα παραλληλισμούς των Σκοπιανών με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

Επίσκεψη -αστραπή πραγματοποιεί αύριο το απόγευμα στα Τίρανα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρόμπ Τάλμποτ. ''Ο κ. Τάλμποτ θα επισκεφθεί τα Τίρανα χωρίς να τα δει από κοντά'', γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα ''Κόχα Γιον'', καθώς οι συναντήσεις που θα έχει ο Αμερικανός υπουργός με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Φατός Νάνο και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Πασκάλ Μίλο θα γίνουν στο αεροδρόμιο των Τιράνων. Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Ζέρι Ι Πόπουλιτ'', επιδίωξη της επίσκεψης Τάλμποτ είναι η συζήτηση με την αλβανική κυβέρνηση για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, επισκέπτεται σήμερα τη Γερμανία, μετά από πρόσκληση του Γερμανού ομολόγου της, Κλάους Κίνκελ. Η κ. Μιχάιλοβα θα λάβει μέρος στις βουλγαρο-γερμανικές πολιτικές διαβουλεύσεις που θα γίνουν στις 16 Μαρτίου στο Ντεσάου. Τις δυο πλευρές, εκτός από τις διμερείς σχέσεις, θα απασχολήσουν η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και άλλα θέματα της περιφερειακής πολιτικής.

Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει σήμερα ο καιρός σε όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες στα νότια και τους ισχυρούς ανέμους στα πελάγη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, στην ανατολική και νότια χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές στα νότια, όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες,. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες, με βροχές από το απόγευμα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -3 μέχρι 8 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από έναν μέχρι 13 και στα νησιά του Αιγαίου από 5 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου. Αύριο στα νοτιοανατολικά ο καιρός θα είναι νεφελώδης με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Ωστόσο τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενίσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιόνια στα ορεινά αλλά και στα πεδινά της κεντρικής χώρας. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις με παροδική βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν μέχρι 7 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 15 March 1998 - 13:57:34 UTC