Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-03-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:12 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14.3.1998

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση, μετά την γνωστοποίηση του ποσοστού υποτίμησης της δραχμής, ήταν το αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης, το μεσημέρι, του Υπουργικού Συμβουλίου. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η δραχμή μπαίνει στον προθάλαμο της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Σημίτης παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά πρόσθεσε ότι κάποιοι δεν κατανοούν πως πρέπει να τρέξουμε ως χώρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες που έκαναν λόγο για πρόωρες εκλογές, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσουν τώρα οι επιλογές της, προκειμένου να αποδώσουν καρπούς μέχρι το 2000, οπότε και θα γίνουν οι εκλογές. Άμεσες θα είναι οι επιπτώσεις από την υποτίμηση της δραχμής στον πληθωρισμό, τα εισαγόμενα προϊόντα και το χρηματιστήριο. Στις Βρυξέλλες συνεδριάζει η νομισματική επιτροπή που συζητά την αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης για την ένταξη της δραχμής στο μηχανισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος. Μετά τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε διάγγελμά του θα γνωστοποιήσει την επίσημη θέση της κυβέρνησης σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία. Αύριο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα ανακοινώσει άμεσες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετοχοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, πωλήσεις τραπεζών, μεταξύ των οποίων η Κρήτης και η Μακεδονίας-Θράκης και άμεση εξυγίανση των τεσσάρων ΔΕΚΟ (Ολυμπιακή, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, αστικές συγκοινωνίες), που έχουν ήδη εγκαινιάσει τις διαδικασίες για τα νέα επιχειρησιακά προγράμματα.

Έντονα αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην υποτίμηση της δραχμής. Η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της διερωτάται τι συνέβη για την εν κρυπτώ αλλαγή της πολιτικής για τη δραχμή. Ο Σταύρος Δήμας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, "πρωθυπουργό των φόρων και της υποτίμησης" και μίλησε για "σκάνδαλο διαρροής". Το ΚΚΕ κάνει λόγο για μέγιστη πρόκληση και κραυγαλέο ψέμα της κυβέρνησης να εμφανίσει την ελληνική οικονομία ως προοδεύουσα και ως θύμα κάποιων κερδοσκοπικών μηχανισμών. Ο βουλευτής του Συνασπισμού, Γιάννης Δραγασάκης έκανε λόγο για συνολική χρεοκοπία και τόνισε ότι είναι όλοι χαμένοι, πλην ορισμένων κερδοσκόπων "που παρανόμως είχαν ενημερωθεί για την υποτίμηση". Για νέα υποτίμηση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς.

Έκκληση για τη λήψη οικονομικών και πολιτικών μέτρων που θα θωρακίσουν τη δραχμή, απευθύνουν προς την κυβέρνηση οι παραγωγικοί φορείς της Ελλάδας, εν αναμονή της νέας συναλλαγματικής ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος της χώρας, το οποίο αναμένεται να υποτιμηθεί κατά 8%-12%, από Δευτέρα. Αποτελεσματική προστασία της δραχμής και των εισοδημάτων των μισθωτών, ζητά από την κυβέρνηση η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ελλάδος (ΓΣΕΕ), δια στόματος του προέδρου της, Χρήστου Πολυζωγόπουλου. Το φόβο ότι η υποτίμηση της δραχμής θα αποβεί "απόλυτα βλαπτική" για την ελληνική οικονομία, εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι θα είναι μεγάλη, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Απόστολος Γενίτσαρης.

"Έκρηξη" στην προσέλευση ξένων τουριστών και στο κλείσιμο τουριστικών πακέτων για την Ελλάδα, αναμένεται να πυροδοτήσει η υποτίμηση της δραχμής από Δευτέρα. Με την πτώση της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος της Ελλάδας έναντι των νομισμάτων άλλων χωρών, ο ελληνικός προορισμός εκτιμάται ότι θα καταστεί ιδιαίτερα "ελκυστικός" για όσους αλλοδαπούς δεν έχουν επιλέξει ακόμη τον τόπο των διακοπών τους. Την εκτίμηση ότι η υποτίμηση της δραχμής θα έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση, διατύπωσε, μιλώντας στο Μ.Π.Ε., ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Ανδρέας Ανδρεάδης. Τόνισε, πάντως, ότι οι ευνοϊκές επιδράσεις της νέας συναλλαγματικής ισοτιμίας της δραχμής δεν θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές μέσα στο 1998, καθώς το "τοπίο" της τουριστικής κίνησης για το τρέχον έτος έχει λίγο-πολύ διαμορφωθεί.

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσουν κανονικά στις 31 Μαρτίου, ακόμη και αν οι Τουρκοκύπριοι αρνούνται να συμμετάσχουν σε αυτές. Την απόφαση αυτή έλαβαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Γαλλία ήρε τις ενστάσεις που είχε θέσει όταν τάχθηκε υπέρ του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαιτίας της μη συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων σ' αυτές. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, είχε υπογραμμίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιχειρηθεί ανατροπή των αποφάσεων της συνόδου του Λουξεμβούργου σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ.Πάγκαλος τόνισε ότι αν ορισμένοι επιδιώκουν αυτή την ανατροπή τότε διακυβεύουν στο σύνολο τους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπονοώντας ότι η Αθήνα θα μπλοκάρει τη διεύρυνση της Ενωσης προς Ανατολάς.

Συνεχίζονται για τρίτη μέρα οι εργασίες του συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην Καβάλα. Ο απερχόμενος πρόεδρος της συνομοσπονδίας Χρήστος Πολυζωγόπουλος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι αθετεί τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει ο κοινωνικός διάλογος. Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης της συνομοσπονδίας.

Ανοιχτές έως το μεσημέρι ήταν σήμερα οι εφορίες για την παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων. Τη Δευτέρα και την Τρίτη οι εφορίες θα κλείσουν στις 8 το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει σιωπηρή παράταση στην προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων σε μισθωτούς και συνταξιούχους έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

Μέτρα για την απόσυρση παλιών αυτοκινήτων την προσεχή εβδομάδα θα ανακοινώσει την προσεχή εβδομάδα το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο Κώστας Λαλιώτης προανήγγειλε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει με αυτοκίνητα άνω των 15 ετών, τονίζοντας ότι η διαδικασία αντικατάστασης των παλιών καταλυτικών θα συνδεθεί με τους ελέγχους για την έκδοση κάρτας καυσαερίων. Το μέτρο σε πρώτη φάση θα ισχύσει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Την κατάργηση του "μπόνους μάλους" το οποίο προβλέπει μειωμένα ασφάλιστρα για όσους οδηγούς δεν προκαλούν ατύχημα ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετο προς τις κοινοτικές οδηγίες. Στη χώρα μας το σύστημα ισχύει από το 1988 και προβλέπει την αύξηση των ασφαλίστρων κατά 20% όταν ο οδηγός δηλώνει υπαιτιότητα ατυχήματος και μείωση 10% ετησίως για τους προσεκτικούς. Το 1996 ένας στους τρεις Ελληνες οδηγούς είχε έκπτωση στα ασφάλιστρα κατά 50%.

Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην αναδυόμενη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα βρεθεί στο επίκεντρο του 5ου φόρουμ Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαρτίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, παρουσία κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων. Το συνέδριο διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης και το ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο.

Ο πνευματικός άνθρωπος που έγινε η γέφυρα για να φτάσει στο λαό η ποίηση του Παλαμά, του Σεφέρη, του Σικελιανού και του Ελύτη, ο Μίκης Θεοδωράκης, τιμήθηκε σήμερα το πρωί από το δήμο Καλαμαριάς ενώ το βράδυ θα τιμηθεί από τον δήμο Πανοράματος. Το δημοτικό συμβούλιο της Καλαμαριάς αποφάσισε ομόφωνα να ανακηρύξει τον Μίκη Θεοδωράκη επίτιμο δημότη για την τεράστια προσφορά του στον ελληνικό και τον παγκόσμιο πολιτισμό αλλά και για τους αγώνες του για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

Δύο Ελληνοκύπριοι ψαράδες απήχθησαν σήμερα από τα κατοχικά στρατεύματα στην περιοχή Κάππαρη στο Παραλίμνι. Πρόκειται για τον Ανδρέα Κωνσταντίνου 58 χρονών και τον Γεώργιο Λευτέρη Ζέλου 65 χρονών από τη Δερύνεια. Εκπρόσωπος του αρχηγείου της αστυνομίας ανέφερε ότι στις 7 το πρωί οι Τούρκοι με ταχύπλοο σκάφος πλησίασαν τη βάρκα όπου επέβαιναν οι δύο ψαράδες και αφού άνοιξαν πυρ εναντίον τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στο κατεχόμενο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου. Από τους πυροβολισμούς δεν τραυματίστηκαν οι ψαράδες. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες μέσω των Ηνωμένων Εθνών για την απελευθέρωση των δύο Ελληνοκυπρίων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε την πρόταση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις προενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Ντενκτάς σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την πρόταση Κληρίδη ως "βυζαντινή ραδιουργία και κόλπο των Ελληνοκυπρίων", το οποίο αποβλέπει δήθεν στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων που εγγυάται η Βρετανία. Ο ίδιος επέκρινε τη βρετανική κυβέρνηση διότι, κατά τους ισχυρισμούς του, ως μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου, δεν μπόρεσε δήθεν να αντιληφθεί ότι η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη "αποσκοπούσε σε κάτι τέτοιο και υποστήριξε την πρόταση". Κατηγόρησε επίσης τη βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ισχυριζόμενος ότι "υπέκυψε στους εκβιασμούς της Ελλάδας και τώρα προσπαθεί να παγιδεύσει τους Τουρκοκύπριους".

Εντείνονται οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας προς το Βελιγράδι για την έναρξη διαλόγου με τους αλβανόφωνους, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ρόμπιν Κουκ δήλωσε ότι Ενωση αποφάσισε να ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου. Στη σερβική πρωτεύουσα αλλά και στην Πρίστινα μεταβαίνει εσπευσμένα ο Αμερικανός απεσταλμένος στα Βαλκάνια, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ. Η σερβική κυβέρνηση επανέλαβε την πρότασή της στον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα για έναρξη συνομιλιών τη Δευτέρα.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, επισκέπτεται αύριο τη Γερμανία, όπου μετά από πρόσκληση του Γερμανού ομολόγου της, Κλάους Κίνκελ, θα λάβει μέρος στις βουλγαρο-γερμανικές πολιτικές διαβουλεύσεις που θα γίνουν στις 16 Μαρτίου στο Ντεσάου. Τις δυο πλευρές, εκτός από τις διμερείς σχέσεις, θα απασχολήσουν η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και άλλα θέματα της περιφερειακής πολιτικής.

Συνεχίζεται η ένταση στη Μέση Ανατολή καθώς σήμερα ξέσπασαν στη Χεβρώνα νέες συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Κλιμάκωση των επιχειρήσεων των ισραηλινών κατά των παλαιστινίων προέβλεψε σήμερα ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ που ζήτησε διεθνή προστασία για το λαό του. Χθες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν 14 παλαιστίνιοι.

Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει από αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες στα νότια και τους ισχυρούς ανέμους στα πελάγη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στην ανατολική και νότια χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές στα νότια, όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες,. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες, με βροχές από το απόγευμα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -3 μέχρι 8 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από έναν μέχρι 13 και στα νησιά του Αιγαίου από 5 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις με παροδική βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν μέχρι 7 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 14 March 1998 - 17:05:22 UTC