Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-04-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 21:03 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 1.4.1998

Δύο εκρήξεις βομβών σημειώθηκαν γύρω στις 5 το απόγευμα στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Εργασίας, Χρήστου Πρωτόπαππα και το πρώην γραφείο του υπουργού Εργασίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, χρησιμοποιήθηκαν γκαζάκια από εκείνα που χρησιμοποιούν ομάδες αναρχικών. Οι δράστες τοποθέτησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς στον τρίτο και τον έκτο όροφο του κτιρίου που βρίσκεται στη διασταύρωση Σίνα και Ακαδημίας, έξω από τα γραφεία των κ.κ. Παπαϊωάννου και Πρωτόπαππα. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν πυρκαγιές. Στο γραφείο του κ. Πρωτόπαππα υπήρχαν δύο υπάλληλοι που εγκλωβίστηκαν επί δέκα λεπτά περίπου, και τους απεγκλώβισαν οι πυροσβέστες. Για τις εκρήξεις δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, ενώ καμία οργάνωση δεν ανέλαβε και την ευθύνη. Θύματα δεν υπήρξαν ωστόσο προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Η κυβέρνηση αποφάσισε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Ολυμπιακής να ψηφιστεί στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος και όχι του κατ' επείγοντος, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος διευκρίνισε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό, Τάσο Μαντέλη. Ο υπουργός Τύπου επιβεβαίωσε ότι τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας καθώς επισήμανε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ καλείται με την ψήφο της να δώσει ένα μήνυμα ότι ομόθυμα και αποφασιστικά στηρίζει την προσπάθεια εξυγίανσης εκ μέρους της κυβέρνησης. Το πρωί σημειώθηκε ένταση στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς ο κ. Μαντέλης επέμενε στη ταχύτατη ολοκλήρωση των διαδικασιών συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου. Η στάση αυτή του υπουργού Μεταφορών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης που αντιτάχθηκε στη διαδικασία που υιοθέτησε η κυβέρνηση. Η συνεδρίαση διακόπηκε, ενώ ο κ. Μαντέλης αποδέχτηκε τελικά πρόταση του προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, το νομοσχέδιο να συζητηθεί με τη συνήθη διαδικασία σε τρεις μέρες, την ερχόμενη εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή αντέδρασαν θετικά και γνωστοποίησαν ότι αναστέλλουν την απεργία που είχαν προγραμματίσει για αύριο. Πάντως, για αύριο η ΓΣΕΕ έχει προγραμματίσει τρίωρη στάση εργασίας για όλες τις ΔΕΚΟ, από τις 5 μέχρι τις 8 το απόγευμα. Ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μιχάλης Πέρρος, δήλωσε το απόγευμα ότι αρχίζει και πάλι αύριο ο διάλογος των εργαζομένων με τη διοίκηση και τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συναντήθηκαν το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός, ο υφυπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, Γιάννος Κρανιδιώτης και Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, ενόψει της αυριανής ευρωασιατικής διάσκεψης. Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη διάσκεψη αυτή ο κ. Παπανδρέου, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει να συμβάλλει ουσιαστικά στην προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων. Ο πρωθυπουργός είχε ακόμη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή. Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι μετά την Ολυμπιακή θα ακολουθήσουν ο ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ και ο ΟΑΣΑ, ενώ διευκρίνισε ότι αν δεν υπάρξει πάλι συμφωνία η λύση θα δοθεί με νομοθετική ρύθμιση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Σημίτη - Παπαντωνίου εξετάστηκαν ακόμη οι θέσεις που θα παρουσιάσει η χώρα μας στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 2 Μαϊου, οπότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την οικονομική και νομισματική ενοποίηση.

Στις κάλπες προσήλθαν σήμερα οι φοιτητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οι σπουδαστές των ΤΕΙ για την ανάδειξη των νέων διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων τους. Πάντως και φέτος φαίνεται ότι η αποχή κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

Ως τομή για την εξυγίανση του χώρου του φαρμάκου χαρακτήρισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, την ενιαία λίστα φαρμάκων, η οποία τέθηκε σήμερα σε εφαρμογή. Το σύστημα αυτό, όπως υπογράμμισε ο κ. Ρέππας, ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της πολυφαρμακίας. Τις έντονες αντιδράσεις τους στην εφαρμογή της λίστας έχουν εκφράσει οι σύλλογοι φαρμακοποιών της χώρας, οι συνταξιούχοι και ο σύνδεσμος φαρμακοβιομηχάνων. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Φαρμάκης, επισήμανε σήμερα ότι δίνονται οδηγίες στους γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα εκτός λίστας, ώστε να μην το στερηθούν ούτε οι ίδιοι ως θεραπευτές, ούτε οι ασθενείς. "Καμία διαδικασία δεν προστίθεται στον ασφαλισμένο", είπε ο κ. Φαρμάκης. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δημήτρης Βαγιωνάς, επανέλαβε την αντίθεσή του στην εφαρμογή της ενιαίας λίστας φαρμάκων, η οποία, όπως είπε, δεν έχει φτάσει καν ακόμη στα χέρια των γιατρών.

Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Ισμαήλ Χακί Καράνταγι, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ζήτησε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων. Οπως αναφέρεται, το αίτημα διαβιβάστηκε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, για να μεταφερθεί στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως γράφει η εφημερίδα " Τurkish Daily News" κατέστη αναγκαία "μετά τον εμπρησμό του αυτοκινήτου του Τούρκου στρατιωτικού ακόλουθου, που υπηρετεί στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα". Η επίσκεψη του Καράνταγι θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Απριλίου, προκειμένου να πάρει μέρος στη συνάντηση των αρχηγών των γενικών επιτελείων των χωρών της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

Μήνυμα ανθρωπιάς στέλνουν σε ολόκληρη την Ελλάδα οι κάτοικοι της Κοινότητας Ελατοχωρίου Πιερίας, ως απάντηση στο αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα απέναντι στους Αλβανούς λαθρομετανάστες. Χτες το βράδυ, στην πλατεία του χωριού, δόθηκε έμπρακτα η απόδειξη ότι οι δύο λαοί μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά, με βάση τον διάλογο και την αλληλοκατανόηση. Με απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου και της λαϊκής συνέλευσης Ελατοχωρίου, οι 40 περίπου Αλβανοί που ζουν στις αποθήκες και τις καλύβες της γύρω περιοχής, κλήθηκαν να συσπειρωθούν με τους Ελληνες κατοίκους, για να αντιμετωπίσουν μαζί τους τα κρούσματα εγκληματικότητας.

Τη φιλική στάση της Ελλάδας προς το αλβανικό κράτος και την υλικοτεχνική και χρηματική βοήθεια που προσέφερε στον αλβανικό λαό περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, επισήμανε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο "Radio France International", ο Έλληνας ευρωβουλευτής, Γιάννης Ρουμπάτης. Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη πηγή εσόδων της αλβανικής οικονομίας, λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών που εργάζονται στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι "η χώρα μας είναι ίσως η πρώτη που παρέχει ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο προστασίας ως προς την ασφάλεια και την υγειονομική περίθαλψη προς τους ξένους εργαζόμενους και ειδικότερα τους Αλβανούς".

O Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, φέρεται ότι θα αποδεχθεί τελικά τη μεσολάβηση του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, Φελίπε Γκονζάλες στις συνομιλίες με τους αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μπλιτς" του Βελιγραδίου, η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές, με την αποδοχή της διαμεσολάβησης ο Μιλόσεβις "θα κερδίσει πολλούς βαθμούς στη διεθνή κοινότητα" και θα βελτιώσει την εικόνα του στο εξωτερικό. Εντελώς αντίθετο με την αποδοχή οποιασδήποτε μεσολάβησης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, είναι το γιουγκοσλαβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Τανγιούγκ, το οποίο σε σχόλιό του, τονίζει μεταξύ άλλων ότι "η επιμονή για την αποδοχή μεσολαβητών για επίλυση εσωτερικών θεμάτων της Σερβίας, όπως το Κοσσυφοπέδιο, δεν είναι τίποτε περισσότερο από την έκφραση γνώμης εκείνων οι οποίοι διέλυσαν την Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας". Στο μεταξύ, οι οικογένειες Σέρβων και Μαυροβουνίων απομακρύνουν τις τελευταίες ημέρες τα παιδιά τους από το Κοσσυφοπέδιο, φοβούμενες νέες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των αλβανοφώνων της περιοχής και των σερβικών αστυνομικών δυνάμεων.

Το ΝΑΤΟ σκέφτεται να εγκαταστήσει "προστατευτική δύναμη" στη βόρεια Αλβανία, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ συζητείται επίσης το ενδεχόμενο να σταλούν ειρηνευτικά στρατεύματα στο Κόσοβο. Με αφορμή τις πληροφορίες αυτές, ο υπεύθυνος για βαλκανικά θέματα των "Τάϊμς" της Νέας Υόρκης, David Pinder, σε άρθρό του σημειώνει ότι εάν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου πετύχουν σήμερα κάποια μορφή αυτονομίας θα ανοίξει ο δρόμος για τον απώτερο στόχο τους που είναι η "Μεγάλη Αλβανία" που θα εκτείνεται από την ΠΓΔΜ έως το Μαυροβούνιο.

Να αποσύρει ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν την υποψηφιότητα του Σεργκέι Κιριένκο ως νέου πρωθυπουργού της Ρωσίας ζήτησε η κάτω βουλή της Δούμα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Ιnterfax. Οι βουλευτές της Δούμα αποφάσισαν να στείλουν επίσημα το αίτημα τους στον Πρόεδρο Γέλτσιν σύμφωνα με το οποίο του ζητούν να συγκαλέσει σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να ξεδιαλύνει το τοπίο, όσον αφορά στη συγκρότηση και το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, ενώ παράλληλα προτρέπουν το Ρώσο Πρόεδρο να αποσύρει την υποψηφιότητα του Κιριένκο. Αξίζει να σημειωθεί πως το κοινοβούλιο, στο οποίο επικρατούν οι κομμουνιστές, απείλησε ότι θα μπλοκάρει το διορισμό του Κιριένκο καθώς υποστηρίζει, ότι δεν διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία για αυτήν τη θέση, ενώ ο Γέλτσιν δήλωσε ότι θα προβεί στη διάλυση του κοινοβουλίου σε περίπτωση που αυτό απορρίψει το διορισμό του Κιριένκο.

Με τη συμμετοχή των κορυφαίων άσων του πεντάλ αρχίζει αύριο ο ποδηλατικός γύρος της Ελλάδας. Η δεκαήμερη περιπέτεια, ξεκινά στις 11 το πρωί από την Αλεξανδρούπολη, πόλη εκκίνησης του πρώτου ετάπ, με διέλευση από την Κομοτηνή και τερματισμό στην Ξάνθη. Η εκκίνηση θα δοθεί από τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στο διεθνή ποδηλατικό αγώνα θα πάρουν μέρος 101 ποδηλάτες από 17 χώρες. Η Ελλάδα θα συμμετέχει στη διοργάνωση με τρεις ομάδες που προετοιμάστηκαν εντατικά κάτω από τις οδηγίες των ομοσπονδιακών τεχνικών Ιβάν Μπομπέκοφσκι και Γιώργου Λεβεντάκη. Οι Έλληνες αθλητές που θα πάρουν μέρος στον ποδηλατικό γύρο είναι οι Δαλέσιος, Λιάκος, Γκίνης, Διαμαντόπουλος, Ευαγγελακόπουλος, Γρατσάνης, Μανιάτης, Μαρεντάκης, Αναστόπουλος, Συμελίδης, Ποτουρίδης. Λέκκας, Σώτης, Αρμενατζόγλου, Τσιτιρίδης, Κωτούλας, Γιαννούσης και Λυραντωνάκης.

Στους ρυθμούς του Σαββατιάτικου ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό ζουν οι περισσότεροι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου. Οι δύο "αιώνιοι" αντίπαλοι ετοιμάζονται πυρετωδώς για το παιχνίδι της 29ης αγωνιστικής που θα κρίνει, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, το φετινό πρωταθλητή. Το παιχνίδι έχει μεγάλη βαθμολογική σημασία, αφού αν νικήσουν οι "πράσινοι", τότε θα συγκατοικήσουν στην κορυφή του πίνακα με τον Ολυμπιακό, ενώ αν κερδίσουν οι "ερυθρόλευκοι" κατακτούν, εκτός απροόπτου, και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Οι τοπικές ομίχλες το πρωί και η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα σταδιακά θα αυξηθούν. Ωστόσο ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση προς το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός, όμως από το απόγευμα θα συννεφιάσει κατά τόπους στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 μέχρι 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 5 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 3 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 1 April 1998 - 18:49:49 UTC