Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:12 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 2.4.1998

Την ερχόμενη εβδομάδα ,τελικά, θα συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος, σε τρείς συτνεδριάσεις το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Λόγω της αλλαγής στάσης της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στην Ο.Α. ανέστειλαν την προγραμματισμένη για σήμερα 24ωρη απεργία. Ομως, η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας για σήμερα το απόγευμα, από τις 5 ως τις 8 το βράδυ, σε όλες τις ΔΕΚΟ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας επιβεβαίωσε την επιβολή κομματικής πειθαρχίας από τον πρωθυπουργό για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Οσον αφορά στο θέμα της αναβολής της συζήτησης, είπε, ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως υπάρχει χρόνος ενόψει της τουριστικής περιόδου και του Πάσχα, προκειμένου να διευρυνθεί η συζήτηση και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου το συντομότερο δυνατόν. Πρόσθεσε επίσης ότι ήταν πρωτοβουλία του πρωθυπουργού με την οποία συμφώνησε ο υπουργός Μεταφορών κ. Μαντέλης, μετά και από τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Βουλής κ. Κακλαμάνη, ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Για το θέμα της επιβολής κομματικής πειθαρχίας ο κ. Ρέππας είπε ότι τίθεται προκειμένου να σταλεί μήνυμα ότι η κοινοβουλευτική ομάδα έχει ομόφωνη στάση για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος το οποίο επιβάλλει την εξυγίανση της Ολυμπιακής.

Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε την καθιέρωση της λίστας φαρμάκων ως τομή για την εξυγίανση του χώρου του φαρμάκου κάτι που, όπως υπογράμμισε, ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες, τονίζοντας ότι έτσι αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της πολυφαρμακίας. Η λίστα φαρμάκων συγκροτήθηκε μετά από μελέτη ομάδας υπό τον καθηγηγτή Κ. Μουτσόπουλο.

Mε την αποχή να έχει και πάλι τα υψηλότερα ποσοστά, πραγματοποιήθηκαν οι φοιτητικές εκλογές. Για μια ακόμη χρονιά, τα αποτελέσματα δόθηκαν χωριστά από κάθε παράταξη. Πρώτη δύναμη φέρεται η ΔΑΠ, που όπως υποστηρίζει η ίδια αύξησε τη δύναμή της, αλλά σύμφωνα με την ΠΑΣΠ έχασε περίπου 3 μονάδες, ενώ η φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΑΠ έχασε μια μονάδα, σε σσχέση με πέρυσι, ενώ όπως υποστηρίζει η ίδια, ανέβασε τα ποσοστά της. Και οι δύο μεγάλες φοιτητικές παρατάξεις, όμως, παραδέχονται ότι "ανέβηκαν" τα ποσοστά των Π.Σ.Κ., που πρόσκεινται στην αριστερά.

Οι φοιτητικές εκλογές, όμως, έγιναν αφορμή να δράσουν και πάλι οι αναρχικοί. Ομάδες νεαρών πυρπόλησαν δύο αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ προξένησαν σημαντικές ζημιές σε πυροσβεστικό όχημα, που προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά στα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστρεζέμπσκι. ο Ρώσος Πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν διαβεβαίωσε την Αθήνα ότι η Μόσχα δεν θα οπισθοχωρήσει στη συμφωνία για την παράδοση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί επισημη επίσκεψη στη Ρωσία. Ο κ.Τζοχατζόπουλος, ευχαρίστησε τη Μόσχα για την υποστήριξή της προς την κυπριακή κυβέρνηση, και εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών με το Ρώσο Πρόεδρο, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και στο Ιράκ. Συνομιλίες σε προσωπικό επίπεδο πραγματοποίησε, παράλληλα, και με τον Ρώσο ομόλογό του, Ίγκορ Σεργκέγιεφ, καθώς και με τον πρόεδρο της Δούμα, Γκενάντι Σελέζνιοφ.

Δύο εκρήξεις βομβών σημειώθηκαν χθες το απόγευμα στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Εργασίας, Χρήστου Πρωτόπαππα και το πρώην γραφείο του υπουργού Εργασίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, χρησιμοποιήθηκαν γκαζάκια από εκείνα που χρησιμοποιούν ομάδες αναρχικών. Οι δράστες τοποθέτησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς στον τρίτο και τον έκτο όροφο του κτιρίου που βρίσκεται στη διασταύρωση Σίνα και Ακαδημίας, έξω από τα γραφεία των κ.κ. Παπαϊωάννου και Πρωτόπαππα. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν πυρκαγιές. Στο γραφείο του κ. Πρωτόπαππα υπήρχαν δύο υπάλληλοι που εγκλωβίστηκαν επί δέκα λεπτά περίπου, και τους απεγκλώβισαν οι πυροσβέστες. Για τις εκρήξεις δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση. Θύματα δεν υπήρξαν ωστόσο προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συναντήθηκαν, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός, ο υφυπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, Γιάννος Κρανιδιώτης και Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, ενόψει της σημερινής ευρωασιατικής διάσκεψης. Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη διάσκεψη αυτή ο κ. Παπανδρέου, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει να συμβάλλει ουσιαστικά στην προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων. Ο πρωθυπουργός είχε ακόμη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή.

Την ανάγκη να αναγνωριστούν οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για ετοιμασία ένταξης στην τρίτη φάση της ΟΝΕ, επισήμαναν ερωβουλευτές από διάφορες χώρες κατά τη διάρκεια της πρώτης εξέτασης από την Επιτροπή Οικονομίας και Νομισματικής Πολιτικής, της έκθεσης του Γερμανού ευρωβουλευτή, Καρλ φον Βόγκαου, για τη γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου πάνω στις θέσεις της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ινστιτούτου για τη σύγκλιση που επετεύχθη στα διάφορα κράτη μέλη ενόψει της εισαγωγής του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Αυτά τόνισαν ευρωβουλευτές από την Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, στο Στρασβούργο, ζητώντας από τον εισηγητή να κάνει ανάλογη μνεία στην έκθεσή του. Συμφωνώντας, ο κ. Βογκάου εισήγαγε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ειδική αναφορά που επισημαίνει ότι ''η Ελλάδα πραγματοποίησε σημαντική πρόοδο στη σύγκλιση τα τελευταία χρόνια'', διαχωρίζοντάς την από την περίπτωση της Σουηδίας, για την οποία περιορίζεται να αναφέρει προβλήματα όσον αφορά στην ανεξαρτησία κεντρικών τραπεζών. Οσον αφορά στα τέσσερα κράτη τα οποία δεν πρόκειται να συμμετάσχουν από την 1/1/1999 στην τρίτη φάση της ΟΝΕ, για οικονομικούς ή και πολιτικούς λόγους, η έκθεση που υιοθέτησε η Οικονομική Επιτροπή σημειώνει ότι Λονδίνο και Δουβλίνο δήλωσαν πως επιφυλάσσουν το δικαίωμά τους για εισδοχή στο ενιαίο νόμισμα, ενώ η Αθήνα δήλωσε πως ''δεν θα συμμετάσχει στην ΟΝΕ μέχρι μιας απώτερης ημερομηνίας'', και η Στοκχόλμη ότι ''δε θα συμμετάσχει στη Νομισματική Ενωση την 1/1/1999).

Στην Κύπρο μεταβαίνει αύριο ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς. Ξένη διπλωματική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα ή την Αγκυρα. Ουδεμία διευκρίνισε δόθηκε εάν ο κ. Χόλμπρουκ θα είναι κομιστής κάποιας νέας πρότασης για άρση του αδιεξόδου, που δημιουργήθηκε από την αξίωση του Ραούφ Ντενκτάς να μεταβάλει τους όρους των διαπραγματεύσεων, επί των οποίων βασίζεται ο διακοινοτικός διάλογος.

Την ελπίδα ότι η Ιταλία θα ξεπεράσει τους δισταγμούς της για την παράδοση των πυραύλων Aspide 330 στη Μεγαλόνησο εξέφρασε εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης ο υπουργός Άμυνας, Γιαννάκης Ομήρου. "Υπήρχαν κάποιες δυσκολίες με τις άδειες εξαγωγής των πυραύλων, αλλά είμαστε σε επαφή με την ιταλική κυβέρνηση και τα προβλήματα θα ξεπεραστούν", είπε ο κ.Ομήρου.

Τη σημασία που αποδίδει η Βουλγαρία στη σημερινή επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, στη Σόφια, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ράντκο Βλάικοφ, προσθέτοντας ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στον νατοϊκό αξιωματούχο επιφυλάσσεται υποδοχή κρατικού ηγέτη. Η επίσκεψη Σολάνα, κατά τον κ. Βλάικοφ, αποτελεί άλλη μια δυνατότητα για την κρατική ηγεσία της Βουλγαρίας να επαναλάβει τις πολιτικές εγγυήσεις της ότι η απόφαση της Σόφιας για ένταξη στη Συμμαχία είναι οριστική. "Οι Βούλγαροι πολιτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να διαβεβαιώσουν τον κ. Σολάνα ότι στη χώρα τους λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι οι μεταρρυθμίσεις στον βουλγαρικό στρατό, ο πολιτικός έλεγχος στις ένοπλες δυνάμεις, και οι προώθηση των θεμάτων από τη βουλγαρική διπλωματία", υπογράμμισε ο κ. Βλάικοφ. Να σημειωθεί ότι εκτός από την υπουργό Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, η οποία και τον προσκάλεσε στη Σόφια, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ιβάν Κόστοφ, και τον υπουργό Αμυνας, Γκεόργκι Ανάνιεφ.

Αδικαιολόγητη και αβάσιμη χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή εμπάργκο όπλων κατά της Γιουγκοσλαβίας, το επίσημο γιουγκοσλαβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Tanjug. Tο Tanjug χαρακτήρισε την απόφαση αστήρικτη, επικαλούμενο τη γιουγκοσλαβική άποψη ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στους λόγους που οδήγησαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στην υιοθέτηση και εφαρμογή της. Η ανακοίνωση του Tanjug αποτελεί την πρώτη επίσημη αντίδραση του Βελιγραδίου προς την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να επιβάλουν εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς τη Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να πιέσουν το Βελιγράδι να αρχίσει δίαλογο άνευ όρων με τους ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, με στόχο την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στην περιοχή.

Η πρώτη συνάντηση των επιτροπών Ουκρανίας και Ρωσίας για τον καθορισμό των συνόρων των δύο κρατών ξεκίνησε στη Μόσχα. Οι επιτροπές πρόκειται να συζητήσουν για τη διαδικασία του ακριβούς καθορισμού των συνόρων των δύο χωρών, το σχέδιο ορισμού της χερσαίας έκτασης των συνόρων, καθώς και για την έναρξη συνομιλιών για τη διασυνοριακή συνθήκη. "Υπάρχουν γενικά αποδεκτές τεχνικές καθορισμού, τις οποίες η Ρωσία γνωρίζει, αλλά θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι τα σύνορα φέρνουν τους λαούς μας κοντά και δεν τους χωρίζουν", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μπορίς Παστούκοφ. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, δεν υπάρχουν τμήματα στα σύνορα που διεκδικούνται και οι γειτονικές περιοχές δεν θεωρούν σημαντικά τα διοικητικά σύνορα που ισχύουν μέχρι σήμερα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, αφού έχουν διαμορφωθεί οι τοπικές παραδόσεις και οι άνθρωποι συνήθισαν να μη δίνουν σημασία στην ύπαρξη των συνόρων, γεγονός το οποίο πρέπει να διατηρηθεί. "Δεν υπάρχει ανάγκη να τεθεί θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης. Οι εργασίες θα διεξαχθούν ομαλά, χωρίς να προσφύγουμε στην ιστορία, για το όφελος της φιλίας και της συνεργασίας των λαών μας", τόνισε ο κ.Παστούκοφ. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ουκρανικής επιτροπής, Κονσταντιν Γκρισένκο, δήλωσε ότι ο καθορισμός των κοινών συνόρων παύει να είναι πολιτικό γεγονός και εξέφρασε την άποψη ότι ο ρόλος των συνόρων δεν είναι να απομονώνονται οι λαοί, αλλά να εμποδίζονται η λαθρεμπορία, η διακίνηση ναρκωτικών και η λαθρομετανάστευση. "Τα σύνορα είναι ίσως σύμβολο εθνικής κυριαρχίας και πρέπει να προωθούν σχέσεις πολιτισμού ανάμεσα στους λαούς", επεσήμανε ο κ.Γκρισένκο.

Στο πλευρό του συντηρητικού κυβερνητικού συνασπισμού τάχθηκαν ανοιχτά οι Γερμανοί βιομήχανοι, προκαλώντας την οργή των σοσιαλδημοκρατών, που θεωρούνται φαβορί για τις παγγερμανικές βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Εκπρόσωποι των εργοδοτικών ενώσεων και συνδέσμων επιχειρούν να στηρίξουν τον Χριστιανοδημοκράτη καγκελάριο Κολ σε βάρος του υποψήφιου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την καγκελαρία, Γκέρχαρντ Σρόϊντερ, τον οποίο ωστόσο αποδέχονται περισσότερο από κάθε άλλο στέλεχος της σημερινής αντιπολίτευσης, εάν το SPD κερδίσει τις εκλογές. Οι βιομήχανοι δε φρόντισαν να κρατήσουν έστω και τα προσχήματα, όταν βγήκαν και επικρότησαν δημόσια τις θέσεις της κυβέρνησης για την οικονομία, την ανεργία και την πολιτική της για το ευρώ. Οργισμένος ο Γκέρχαρντ Σρόιντερ απάντησε σε σκληρή γλώσσα, κατηγορώντας τους εργοδότες ότι αναμιγνύονται στον προεκλογικό αγώνα, τασσόμενοι υπέρ της μιας πλευράς.

Οι τοπικές ομίχλες το πρωί και η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα σταδιακά θα αυξηθούν. Ωστόσο ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση προς το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός, όμως από το απόγευμα θα συννεφιάσει κατά τόπους στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 μέχρι 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 5 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 3 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 2 April 1998 - 12:23:14 UTC