Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-04-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 24/04/1998 (MΠΕ)

Στην τελευταία του κατοικία, στο προαύλιο του Ιδρύματος Καραμανλή, βρίσκεται από το απόγευμα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά την εξόδιο τελετή που εψάλλη στο ναό της Αγίας Φιλοθέης, παρουσία των συγγενών και φίλων του εκλιπόντος, της ελληνικής πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και ξένων ηγετών. Στις 5 περίπου το απόγευμα ξεκίνησε η πομπή με την οποία μεταφέρθηκε η σορός του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την "Πολιτεία" στον ναό της Αγίας Φιλοθέης. Της εξοδίου τελετής χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σερρών, Μάξιμος. Μετά την σεμνή και λιτή τελετή, η πομπή κατευθύνθηκε στο ίδρυμα "Κ.Καραμανλής" στη Φιλοθέη, όπου έγινε η ταφή σε στενό οικογενειακό κύκλο. Το μεσημέρι σε έκτακτη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς αποφάσισε ομόφωνα να μετονομάσει τη λεωφόρο Πολιτείας σε Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή, την πλατεία Πολιτείας σε πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή και στην πλατεία αυτή να ανεγερθεί ανδριάντας του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για τα αποτελέσματα των επαφών του με Τούρκους αξιωματούχους ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο ειδικός συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τόμας Μίλλερ. Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο του ελληνικού, όπου έφτασε ο κ. Κληρίδης για την κηδεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και από όπου αναχωρούσε ο κ. Μίλλερ μετά την περιοδεία του σε Λευκωσία, Άγκυρα και Αθήνα. Ο κ. Κληρίδης μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μίλλερ δήλωσε ότι οι ειδήσεις που πληροφορήθηκε ήταν απρόσμενα θετικές και επισήμανε ότι δεν ισχύουν οι πρωινές δηλώσεις του από τη Λευκωσία, ότι δεν προβλέπονται εξελίξεις λόγω της αδιαλλαξίας της Άγκυρας.

Η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας για το 1998, το ελαστικό ωράριο και οι εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ολομέλειας της ΓΣΕΕ. Η συνομοσπονδία επιχείρησε να προσδιορίσει τη στάση της μετά την απόρριψη των θέσεών της από την εργοδοσία, ενώ στο ελαστικό ωράριο αντιπροτείνει το 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών. Για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς αποφασίστηκε να γίνουν δύο εκδηλώσεις, η μία από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στο Πεδίο του Άρεως και η άλλη στο Σύνταγμα, από τα σωματεία της Αθήνας που υποστηρίζονται από την ΕΣΑΚ, η οποία πρόσκειται στο ΚΚΕ. Εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ δήλωσαν ότι η ΓΣΕΕ δεν προωθεί τα αιτήματα της εργατικής τάξης στην κυβέρνηση και την εργοδοτική πλευρά.

Έκκληση σε όλους τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή να συμβάλλουν στην εξυγίανση του εθνικού μας αερομεταφορέα απευθύνει με επιστολή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Θεόδωρος Τσακιρίδης. Όπως επισημαίνει ο κ. Τσακιρίδης σε περίπτωση που δεν συμβάλλουν όλοι στην προσπάθεια της εταιρείας, τα οικονομικά θα βρεθούν εκτός ελέγχου και οι εξελίξεις θα είναι δραματικές.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους, καθώς διαμορφώθηκε στις 2.473,98 μονάδες καταγράφοντας πτώση 5,52%. Ο όγκος των συναλλαγών έφτασε τα 84,07 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ημερίδα με αντικείμενο τα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες δημοσιογράφους πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του ευρωπαϊκού δικτύου Ελληνίδων δημοσιογράφων και με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών. Στην ημερίδα μετείχαν γυναίκες δημοσιογράφοι από τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Για άνιση κατανομή των ηγετικών θέσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε βάρος των γυναικών, έκανε λόγο, σε ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών, Γιάννης Νικολάου.

Οι θέσεις του ΔΗΚΚΙ σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος η οποία θα γίνει το πρωί της Κυριακής 26 Απριλίου στο ξενοδοχείο της Αθήνας, "Τιτάνια".

Στο άμεσο μέλλον αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την ιδιωτικοποίηση της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, καθώς το Υπουργείο Ανάπτυξης εγκαινιάζει σήμερα γύρο διαπραγματεύσεων με τους ξένους και εγχώριους υποψήφιους αγοραστές της "Softex". Υπενθυμίζεται ότι, η ειδική επιτροπή που θα αποφανθεί σχετικά με την πιο συμφέρουσα προσφορά, αποτελείται από εκπροσώπους του Oργανισμού Aνασυγκρότησης Eπιχειρήσεων (ΟΑΕ), του Υπουργείου Oικονομικών και της Eιδικής Γραμματείας Aποκρατικοποιήσεων του Υπουργείου Aνάπτυξης.

Την υποψηφιότητα του Σεργκέϊ Κιριένκο για την πρωθυπουργία της χώρας ενέκρινε τελικά, μετά από μυστική ψηφοφορία, η ρωσική Δούμα. Ο Κιριένκο συγκέντρωσε 251 ψήφους από τις απαιτούμενες 226 που χρειαζόταν για να επικυρώσει τη θέση του στην πρωθυπουργία, ενώ 25 βουλευτές τον καταψήφισαν. Παράλληλα, από τους 450 συνολικά βουλευτές της Δούμα, οι 315 πήραν ψηφοδέλτιο, αλλά ψήφισαν τελικά μόνο οι 276. Λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους στο Κοινοβούλιο, οι κοινοβουλευτικοί αρχηγοί απηύθυναν έντονα αντικυβερνητικά μηνύματα. Σημειώνεται ότι ο κ. Κιριένκο είχε συγκεντρώσει 143 ψήφους στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στη Δούμα και 115 στον δεύτερο.

Εναντίον της μεσολάβησης του διεθνούς παράγοντα στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Σερβίας, κατά το χθεσινό σχετικό δημοψήφισμα. Όπως ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή, με καταμετρημένες τις ψήφους σε 2.804 εκλογικά τμήματα, επί συνόλου 9.835, το 97% των ψηφοφόρων απέρριψε την επέμβαση του διεθνούς μεσολαβητή στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, ενώ μόλις το 3% εκφράστηκε υπέρ αυτής. Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα ανήλθε -σύμφωνα πάντα με την εφορευτική επιτροπή- περίπου στο 75%.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν το βράδυ στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη, σύμφωνα με Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Τα φαινόμενα αύριο θα επεκταθούν στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τη Σάμο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 8 μέχρι 19 βαθμούς, στα δυτικά από 10 μέχρι 23 και στην υπόλοιπη χώρα από 12 μέχρι 21. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 24 April 1998 - 18:05:19 UTC