Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:31 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 25/04/1998 (MΠΕ)

Με ιδιαίτερη συγκίνηση η Ελλάδα αποχαιρέτησε χθες τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τον πολιτικό που με την πολυετή σταδιοδρομία του, ιδιαίτερα μετά την μεταπολίτευση εδραίωσε το δημοκρατικό πολίτευμα στη χώρα και συνέβαλε αποφασιστικά στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό της Αγίας Φιλοθέης, όπου παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και προσωπικός φίλος του εκλιπόντος, Ζισκάρ Ντ' Εστέν, και πολλοί βουλευτές. Επικήδειοι δεν εκφωνήθηκαν, μετά από παράκληση της οικογένειας. Χιλιάδες πολίτες, που είχαν συγκεντρωθεί, τόσο έξω από τον ναό της Αγίας Φιλοθέης, όσο και από το Ιδρυμα "Κ. Καραμανλής", στο προαύλιο του οποίου ετάφη ο εκλιπών, σύμφωνα με τη δική του επιθυμία, αλλά και στους δρόμους που διήνυσε η νεκρική πομπή, για να πουν το ύστατο χαίρε στον Ελληνα πολιτικό

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη είχε χθες το βράδυ στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου. Στη συνάντηση κλήθηκαν αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και ο υφυπουργός Γιάννος Κρανιδιώτης. Η συνάντηση διήρκησε περίπου μια ώρα και μετά το τέλος της ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αποχώρησε χωρίς να προβεί σε καμία δήλωση, ενώ συνεχίστηκε η σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο είχε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στη συνάντηση, κατά την οποία ήταν παρών και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην εξέλιξη των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας της χώρας, την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ουίλλιαμ Κοέν στην Αθήνα, τις πρωτοβουλίες που αναμένεται ότι μπορούν να ληφθούν στο Κυπριακό και την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών θεμάτων. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χαρακτήρισε τη συνάντηση "πολύ χρήσιμη συνεργασία", ενώ από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του κόμματός της για τη συγκρότηση της πολυεθνικής δύναμης στα Βαλκάνια, αλλά και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, για την οποία, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, αλλά αντίθετα να ενισχυθεί. "Το ΚΚΕ δε μπορεί να αποδεχθεί την απαίτηση της αμερικανικής πολιτικής να παίξει η Ελλάδα το ρόλο του πλασιέ των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή, πράγμα που συνεπάγεται κινδύνους για την ασφάλεια και τα συμφέροντα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλων των λαών", υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα. Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ επισήμανε την ανάγκη να γίνει διαφοροποίηση των πηγών εξοπλισμού της χώρας, και όπως τόνισε, κριτήριο δε μπορεί να είναι, ποια όπλα θέλουν να πουλήσουν οι Αμερικανοί στην περιοχή, αλλά τι συμφέρει την άμυνα της χώρας μας. Τέλος, η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στο Κοσσυφοπέδιο. "Δεν είναι κάτι μακριά από την Ελλάδα", είπε, "είναι κοντά στην Ελλάδα, είναι πρόβλημα όλων των λαών της Βαλκανικής".

Τη βαθιά του οδύνη για τον άδικο, θάνατο του νεαρού πυροσβέστη, Πέτρου Σπυρόπουλου, τα ξημερώματα στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στο εργοστάσιο της SATO στο Μοσχάτο, εξέφρασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γεώργιος Ρωμαίος. "Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος θρηνούν σήμερα ένα ακόμα θύμα, που έπεσε στο βωμό του καθήκοντος. Ενα ακόμη θύμα, που έπεσε ενώ υπηρετούσε πιστά το κοινωνικό σύνολο", τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Ρωμαίος, εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο άτυχος πυροσβέστης προάγεται μετά θάνατον στο βαθμό του αρχιπυροσβέστη επ' ανδραγαθία, και το όνομά του θα δοθεί σε κεντρική οδό της Λάρισας, τόπο καταγωγής του.

Η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας για το 1998, το ελαστικό ωράριο και οι εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ολομέλειας της ΓΣΕΕ. Η συνομοσπονδία επιχείρησε να προσδιορίσει τη στάση της μετά την απόρριψη των θέσεών της από την εργοδοσία, ενώ στο ελαστικό ωράριο αντιπροτείνει το 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών. Για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς αποφασίστηκε να γίνουν δύο εκδηλώσεις, η μία από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στο Πεδίο του Άρεως και η άλλη στο Σύνταγμα, από τα σωματεία της Αθήνας που υποστηρίζονται από την ΕΣΑΚ, η οποία πρόσκειται στο ΚΚΕ. Εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ δήλωσαν ότι η ΓΣΕΕ δεν προωθεί τα αιτήματα της εργατικής τάξης στην κυβέρνηση και την εργοδοτική πλευρά.

Το θέμα ανέγερσης του Μνημείου της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης που είχε στην Αθήνα με τον υφυπουργό Πολιτισμού της Ουκρανίας, κ. Ζαχάρεβιτς, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Ζαχάρεβιτς, τον οποίο συνόδευσε στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Αθήνα, μετέφερε στον κ. Βενιζέλο, μήνυμά του Ουκρανού ομολόγου του. Εξάλλου, ο υπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε και με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Αθήνα και είχαν συνεργασία για θέματα πολιτιστικής συνεργασίας, με ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτιστική Ολυμπιάδα και στα 100 χρόνια ελληνοϊαπωνικών διπλωματικών σχέσεων.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους, καθώς διαμορφώθηκε στις 2.473,98 μονάδες καταγράφοντας πτώση 5,52%. Παρόλα αυτά ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και έφθασε τα 84,07 δισ. δρχ.

Την υποστήριξή της για ομαλή ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ προς όφελος όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο, εκφράζει με γραπτή ανακοίνωσή της η 13η Σύνοδος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν χθες, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ένταξη θα βοηθήσει στην επίτευξη της ειρήνης στο νησί. Η Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Κύπρου καλωσορίζει την πρόταση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διαπραγματευτική ομάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκφράζει λύπη για την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς. Σημειώνει εξάλλου, ότι η πολιτική του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δημιουργεί επιπρόσθετα εμπόδια στις δικοινοτικές επαφές και χαρακτηρίζει "καταπιεστικές" τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων. Στην ανακοίνωση εκφράζεται ανησυχία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία σε περιοχή, η οποία θεωρείται σεισμογενής και για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι δε θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς. Αναφέρει επίσης ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των βρετανικών στρατιωτικών ασκήσεων στον Ακάμα και οι σοβαρές επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον και καλωσορίζει τη δέσμευση του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή, Ντέιβιντ Μάτεν, ότι η κυβέρνηση της χώρας του με την κυβέρνηση της Κύπρου θα επιδιώξουν να βρουν άλλο χώρο για τη διεξαγωγή των ασκήσεων. Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Φελίπε Μονφίς τόνισε ότι οι προσπάθειες τις οποίες πρέπει να καταβάλει η Κύπρος για να εναρμονισθεί με το κοινοτικό κεκτημένο είναι πολύ μικρές σε σχέση με τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλουν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Το 95% των αυτονομιστών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) που επαναστάτησαν κατά της Τουρκίας από το 1984, έχουν παροπλιστεί, όπως υποστήριξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τούρκος στρατηγός σε συνέντευξη τύπου, οι στρατιώτες του PKK "έχουν συντριβεί και όσοι απέμειναν, διαλυμένοι σε μικρές ομάδες, προσπαθούν να σώσουν τις ζωές τους".

Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Σερβίας ψήφισαν στο προχθεσινό δημοψήφισμα κατά της αποδοχής του ξένου διαμεσολαβητή στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Το 94,3%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ψήφισε κατά της αποδοχής του διεθνούς παράγοντα στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, ενώ μόλις το 3,41% ψήφισε υπέρ. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 73,05%, ενώ 1,86% των ψηφοδελτίων θεωρήθηκαν άκυρα. Κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας ότι αυτό αντιπροσωπεύει τη βούληση του σερβικού λαού για την επίλυση των προβλημάτων εντός της χώρας, χωρίς την ανάμειξη των ισχυρών διεθνών κέντρων. Εντύπωση προκάλεσε το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα, δεδομένης της αποχής των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου από την ψηφοφορία. Η εφορευτική επιτροπή ανέφερε ότι το ποσοστό συμμετοχής στην Πρίστινα ανήλθε στο 39%, ενώ σε κάποιες άλλες πόλεις ήταν μεγαλύτερο. Υπενθυμίζεται ότι στο Κοσσυφοπέδιο η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Αλβανοί, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια απέχουν από οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία διεξάγουν οι σερβικές αρχές.

Τις δυνατότητες καθορισμού καθεστώτος για τη διατήρηση των βουλγαροτουρκικών συνόρων ως ζώνη, μη παγιδευμένη με νάρκες κατά προσωπικού, εξέτασαν στη Σόφια εμπειρογνώμονες της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε σημειώθηκε η αποφασιστικότητα των δυο πλευρών να συμβάλουν στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την απαγόρευση της χρήσης των ναρκών κατά προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία υπέγραψε τη Σύμβαση για την απαγόρευση της χρήσης, της αποθήκευσης, της παραγωγής και της μεταφοράς ναρκών κατά προσωπικού και για την καταστροφή τους, τον περασμένο Δεκέμβριο στην Οτάβα.

Την Τρίτη θα παρουσιάσει στον Μπορίς Γιέλτσιν τα βασικά στελέχη του νέου υπουργικού συμβουλίου του ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριγιένκο. Ο κ.Κιριγιένκο δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι συμφώνησε να ξεκινήσει τη διαδικασία για τη συγκρότηση της δομής της κυβέρνησης και των βασικών υπουργικών θέσεων την Τρίτη, εν γνώση του Ρώσου Προέδρου, εκτελώντας την εντολή που του έδωσε ο κ.Γιέλτσιν να σχηματίσει κυβέρνηση το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν χθες στην, υπό κροατικό έλεγχο, πόλη Ντρβαρ της δυτικής Βοσνίας, κατά τα οποία πυρπολήθηκαν κτίρια και οχήματα και λιθοβολήθηκε προσωπικό του ΟΗΕ, σύμφωνα με διεθνείς αξιωματούχους. Όπως μετέδωσε ο κροατικός ραδιοφωνικός σταθμός "Herceg-Bosna", δώδεκα άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων το ένα σοβαρά. Στο Βελιγράδι, εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δήλωσε πως ο Σέρβος δήμαρχος της πόλης, Μίλαν Μαρτσέτα, ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους διαδηλωτές και μεταφέρθηκε στη Μπάνια-Λούκα, όπου και νοσηλεύεται, ενώ ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο Σεράγεβο, Τζιμ Λαντάλ, ανακοίνωσε πως η κατάσταση στην περιοχή παραμένει τεταμένη. Μεταξύ των κτιρίων που πυρπολήθηκαν ήταν ένα σχολείο, το κτίριο του Δήμου, το οποίο οι διαδηλωτές προσπάθησαν να καταλάβουν, καθώς και τα τοπικά γραφεία της Διεθνούς Αστυνομικής Δύναμης, τα οποία εκκενώθηκαν αμέσως από Καναδούς στρατιώτες της Δύναμης Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ (SFOR) στην περιοχή.

Το γραφείο πληροφόρησης του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Γιουγκοσλαβίας σε ανακοίνωση του διαψεύδει πληροφορίες ότι αεροπλάνα του Γιουγκοσλαβικού Στρατού παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Αλβανίας, τις οποίες μετέδωσαν διεθνή μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ισχυρισμούς επισήμων της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου πληροφόρησης του Γιουγκοσλαβικού Στρατού οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι αβάσιμες και αποτελούν "κυνικούς και σκληρούς ισχυρισμούς κάποιων επίσημων της Αλβανίας".

Τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης 15 κρατικών εταιρειών έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Εμπορίου και Τουρισμού της Βουλγαρίας από τις αρχές του έτους έως και τις 20 Απριλίου, ενώ άλλες 19 βρίσκονται στο στάδιο της εξέτασης. Στην τροχιά της αποκρατικοποίησης μπαίνουν τα μεγαλύτερα και ωραιότερα θέρετρα της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα : "Ζλάτνι Πιάσατσι" (Χρυσή Αμμουδιά) , "Αγιος Κωνσταντίνος και Αγία Ελενη" και "Σλάντσεβ Μπριάγκ" (Ηλιόλουστη Ακτή). Το διεθνούς φήμης θέρετρο "Αλμπένα" έχει ήδη περάσει στα χέρια ιδιωτών.

H Μαύρη Θάλασσα "ανυψώνεται" κατά περίπου δύο χιλιοστά κάθε χρόνο, κατά μήκος των ρουμανικών ακτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρουμανικού Ινστιτούτου για Θαλάσσιες Έρευνες. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Ιδρύματος, Σιμιόν Νικολάεφ, η κύρια αιτία του φαινομένου είναι η τήξη των πολικών πάγων και πρόσθεσε ότι η άνοδος του επιπέδου του νερού και η διάβρωση επηρεάζουν τα ρουμανικά παράλια. Παράλληλα, δήλωσε ότι τα τελευταία 30 χρόνια η χώρα έχασε περίπου 27 τετραγωνικά χιλιόμετρα ακτών, και προέβλεψε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια συγκεκριμένες λίμνες κοντά στις ακτές θα γίνουν κόλποι.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν το πρωί στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη, σύμφωνα με Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Τα φαινόμενα αργότερα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τη Σάμο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 8 μέχρι 19 βαθμούς, στα δυτικά από 10 μέχρι 23 και στην υπόλοιπη χώρα από 12 μέχρι 21. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 25 April 1998 - 8:40:19 UTC