Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:40 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 01/05/1998 (MΠΕ)

Γιορτάζεται σήμερα σε όλο τον κόσμο η Εργατική Πρωτομαγιά. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις. Στην Αθήνα πραγματοποιούνται τρεις συγκεντρώσεις εργαζομένων, της ΓΣΕΕ, του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Αυξημένη είναι η κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο, στους σταθμούς και τα λιμάνια της χώρας λόγω της εξόδου του τριημέρου, ενώ σε ισχύ βρίσκονται έκτακτα μέτρα της τροχαίας. Μεγάλη ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης, λόγω της στάσης εργασίας του ΟΑΣΘ, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

Η ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος θα υπογραφεί στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των 15 αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Σαββατοκύριακο. Για τη Βελγική πρωτεύουσα αναχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Το απόγευμα θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Κοινότητας με αντικείμενο τις ισοτιμίες των νομισμάτων των 11 χωρών που θα περιληφθούν στην πρώτη φάση της ΟΝΕ. Παράλληλα θα καθοριστεί και ο νέος διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Επιθυμία του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να υπάρξει θετική μνεία για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ από το 2001, στο επίσημο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου. Επιπλέον, ο κ.Σημίτης θα επιδιώξει μια δεσμευτική δήλωση από τους ευρωπαϊκούς εταίρους, η οποία θα εγγυάται ότι για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια, που ελήφθησαν υπόψη και για τις 11 χώρες που εισέρχονται στην πρώτη φάση.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ ότι η Ελλάδα προσπαθεί να εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας κρατώντας την έξω από την Ευρώπη. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο Γιλμάζ σε επιστολή του προς τους 15 αρχηγούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι η κίνηση αυτή της Άγκυρας επιβεβαιώνει την αδυναμία της Τουρκίας να εναρμονιστεί με τη διεθνή έννομη τάξη.

Στη Λευκωσία μεταβαίνει σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Η επίσκεψη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της πρότασης που κομίζει ο αμερικανός αξιωματούχος προς τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς. Εν αναμονή της άφιξης του κ. Χόλμπρουκ στη Μεγαλόνησο, συνάντηση με τον Γλαύκο Κληρίδη είχε το πρωί ο αμερικανός ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό, Τόμας Μίλλερ, ο οποίος δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί την έναρξη μιας διαδικασίας.

Το μεθεπόμενο Σάββατο θα γίνει η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ενώ αύριο θα μεταβεί στο Βόλο έδρα της Μητρόπολης του επί 24 χρόνια. Το πρώτο ταξίδι που θα κάνει στο εξωτερικό είναι να επισκεφτεί το Φανάρι και να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Νέα αναταραχή επικρατεί στην Ολυμπιακή, μετά την απόρριψη, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, του πρακτικού συμφωνίας στο οποίο είχαν καταλήξει ο πρόεδρος της Ολυμπιακής, Θεόδωρος Τσακιρίδης, και η Ένωση Χειριστών. Νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, μέχρι τότε όμως οι πιλότοι αποφάσισαν να τηρούν πιστά τον κανονισμό και να μην προσφέρουν υπερεργασία.

Κορυφώνονται σήμερα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού οι εκδηλώσεις λήξης της έκθεσης των Θησαυρών του Αγίου Όρους, που στο διάστημα της δεκάμηνης λειτουργίας της δέχτηκε περισσότερους από 700.000 επισκέπτες. Το απόγευμα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα γίνει η παράδοση του Τυπικού του Κωνσταντίνου του Μονομάχου από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο στο πρωτοεπιστάτη του Αγίου Όρους γέροντα Καλλίνικο, παρουσία των αρχών της πόλης, συντελεστών της Έκθεσης και των αντιπροσωπειών των Ορθοδόξων Εκκλησιών οι οποίες μετέχουν στη διορθόδοξη συνάντηση που άρχισε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Στην τελική ευθεία και την πιο συναρπαστική φάση μπαίνει το Σαββατοκύριακο το πρωτάθλημα μπάσκετ, αφού θα διεξαχθούν οι πρώτοι αγώνες για τα ημιτελικά των πλέι - οφ, με τη συμμετοχή τεσσάρων κορυφαίων ομάδων της Ελλάδας, του ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και ΑΕΚ. Η αυλαία των ημιτελικών θα ανοίξει το απόγευμα του Σαββάτου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται τον ΠΑΟΚ. Την Κυριακή, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ μονομαχούν σε ένα παιχνίδι, όπου η έδρα δεν αναμένεται να παίξει σπουδαίο ρόλο, αφού και οι δύο ομάδες αγωνίζονται στο ΟΑΚΑ. Στον τελικό προκρίνονται οι ομάδες που θα συμπληρώσουν δύο νίκες. Τα επόμενα παιχνίδια θα διεξαχθούν στις 4 και 5 Μαίου, ενώ αν χρειαστούν και τρίτοι αγώνες θα γίνουν στις 6 και 7 του μηνός.

Καλοκαιρία θα επικρατήσει σήμερα σε όλη σχεδόν τη χώρα, και μόνο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπονται κατά περιόδους αραιές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 8 μέχρι 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 μέχρι 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται ζεστός και υγρός καιρός με αραιές νεφώσεις που στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα είναι πιο πυκνές και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας στα δυτικά και βόρεια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά και νότια. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα θα εκδηλωθούν λίγες αραιές νεφώσεις, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 10 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 1 May 1998 - 7:40:22 UTC