Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 02/05/1998 (MΠΕ)

H απόφαση για την οικονομική και νομισματική ενοποίηση των 11 από τα 15 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λαμβάνεται το απόγευμα και τυπικά, στη διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Παράλληλα, το βράδυ "κλειδώνονται" οι ισοτιμίες των νομισμάτων των χωρών που εισέρχονται στην πρώτη φάση της ΟΝΕ. Σημαντική εθνική επιτυχία, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, τη δήλωση του Συμβουλίου ECOFIN για την ουσιαστική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, όσον αφορά τα κριτήρια σύγκλισης. Την κυβερνητική ικανοποίηση αυξάνει, εξάλλου, η διαβεβαίωση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα γίνει βάσει των ίδιων κριτηρίων που ίσχυσαν, για τα κράτη που θα συμμετάσχουν σε αυτή από την 1η Ιανουαρίου 1999.

Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική ασκεί με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για συνολική αποτυχία της κυβέρνησης Σημίτη, καθώς, όπως προσθέτει, παρά τις μάταιες θυσίες η Ελλάδα παραμένει εκτός της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης. Για περιορισμό της αγοραστικής ικανότητας των λαϊκών στρωμάτων κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, και προσθέτει ότι η δημιουργία του "Ευρώ" θα αυξήσει την ανεργία και την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Ο Συνασπισμός υπογραμμίζει ότι παρά τις σκληρές θυσίες η Ελλάδα με ευθύνη των κυβερνήσεών της παραμένει ουραγός. Για τερατόμορφη κλωνοποίηση της ενωμένης Ευρώπης έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής της Πολιτικής Άνοιξης, Νικήτας Κακλαμάνης.

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, συναντήθηκε το μεσημέρι ο απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με τον Ραούφ Ντενκτάς. Σε δηλώσεις του πριν τη συνάντησή του με τον κ. Χόλμπρουκ, ο κατοχικός ηγέτης εμφανίστηκε και πάλι προκλητικός. Ερωτηθείς για τη δήλωση του αξιωματούχου των ΗΠΑ ότι η χώρα του και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προτίθενται να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, ο ίδιος απάντησε ότι δεν τον ενδιαφέρει η δήλωση αυτή, σημειώνοντας ότι ο κ. Χόλμπρουκ, ως διπλωμάτης, μιλά με διπλωματικό τρόπο.

Η προοπτική στενότερων σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συμβάλει θετικά στην επίλυση προβλημάτων στο ανατολικό Αιγαίο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζίμ Φόλεϊ. Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι προβληματική σχέση Τουρκίας-Ε.Ε. αποτελεί εμπόδιο για την προσπάθεια του ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο κ. Φόλεϊ τόνισε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως το μέλλον της Τουρκίας είναι και πρέπει να είναι στην Ευρώπη και ότι αυτή η προοπτική μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο στοιχείο στη διερεύνηση για την επίλυση των προβλημάτων στο ανατολικό Αιγαίο.

Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, επικεφαλής κλιμακίου στο οποίο μετέχουν στελέχη της ΔΕΗ και ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών. Στόχος της επίσκεψης της κ. Παπανδρέου είναι η ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου. Η ελληνίδα υπουργός θα έχει εντός της ημέρας συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα νέων ελληνικών επενδύσεων και σημαντικών εμπορικών συμφωνιών. Τη Δευτέρα θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Στο Βόλο, έδρα της Μητρόπολής του μέχρι την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, μεταβαίνει σήμερα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος. Υποδοχή στον ποιμενάρχη τους έχουν ετοιμάσει οι πιστοί. Η ενθρόνισή του θα γίνει το μεθεπόμενο Σάββατο, ενώ το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό θα είναι στο Φανάρι, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ολυμπιακής το οποίο απέρριψε το πρακτικό συμφωνίας στο οποίο είχαν καταλήξει ο πρόεδρος της Ολυμπιακής, Θεόδωρος Τσακιρίδης, και η Ένωση Χειριστών. Ο κ. Τσακιρίδης αναμένεται να επιδιώξει και πάλι την επικύρωση της συμφωνίας του με τους πιλότους. Μέχρι τότε όμως οι πιλότοι αποφάσισαν να τηρούν πιστά τον κανονισμό και να μην προσφέρουν υπερεργασία.

Τούρκο έμπορο ναρκωτικών που προσπάθησε να πουλήσει δυόμισι κιλά ηρωίνης σε δύο αστυνομικούς που παρουσιάστηκαν ως αγοραστές, συνέλαβαν οι αρχές της Ορεστιάδας, στις Φέρρες, Έβρου. Στόχος της επιχείρησης της αστυνομίας ήταν η σύλληψη του γνωστού εμπόρου ναρκωτικών Ισμαήλ, ο οποίος ωστόσο έστειλε την τελευταία στιγμή τον συνεργάτη του Σουκρού Γκιουνέλ, 42 ετών. Το ποσό που είχε συμφωνηθεί για την αγορά των δυόμισι κιλών ηρωίνης ήταν 70.000 μάρκα. Ο Γκιουνέλ συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα της Ορεστιάδας.

Συνεδριάζουν το Σαββατοκύριακο οι περιφερειακές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα με αντικείμενο το πρόγραμμα δράσης τους μέχρι το καλοκαίρι. Η διαμόρφωση πολιτικής πρότασης για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας είναι το θέμα της περιφερειακής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ που θα συνέλθει αύριο το πρωί, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από πρόσκληση του γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος.

Δύο νεαροί Αλβανοί βοσκοί έχασαν χθες τη ζωή τους από έκρηξη χειροβομβίδας σε δύσβατη περιοχή στο πεδίο βολής αρμάτων μάχης, στο Λιτόχωρο. Ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού αναφέρει ότι στην περιοχή υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες.

Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι από χθες το πρωί ο στρατός της Γιουγκοσλαβίας βομβαρδίζει χωριά της περιοχής Σέρμπιτσα, δυτικά της Πρίστινα. Ο ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου "Β92", ο οποίος επικαλείται μαρτυρίες αλβανοφώνων κατοίκων της περιοχής Σέρμπιτσα, μετέδωσε ότι σε χθεσινές συγκρούσεις σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκε μία γυναίκα.

Η επαναπροώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή είναι ο σκοπός της συνάντησης που θα έχει τη Δευτέρα στο Λονδίνο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Σε δηλώσεις της η κ. Ολμπράιτ εμφανίστηκε συγκρατημένη επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών.

Οι τέσσερις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, ρίχνονται από σήμερα στη μάχη των ημιτελικών του πρωταθλήματος μπάσκετ. Το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ που θα διεξαχθεί στις 6:30 το απόγευμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ανοίγει την αυλαία των ημιτελικών. Αύριο στις 9:15 το βράδυ, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ θα δώσουν σκληρή μάχη για την πρόκριση στον τελικό.

Μετά από διακοπή είκοσι περίπου ημερών επιστρέφουν αύριο στα γήπεδα του ποδοσφαίρου, οι 18 ομάδες της Α' εθνικής κατηγορίας, προκειμένου να διεξαχθεί η 31η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Το ενδιαφέρον στρέφεται στην ουρά της βαθμολογίας, όπου η μάχη για την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία αναμένεται να είναι σκληρή, αλλά και στη μια θέση που έχει μείνει κενή και οδηγεί στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ και την οποία διεκδικούν ο ΠΑΟΚ και ο Ιωνικός.

Ζεστός και υγρός καιρός επικρατεί σε όλη τη χώρα, όμως θα εκδηλωθούν αραιές νεφώσεις και το βράδυ θα σημειωθούν σποραδικές βροχές στα δυτικά. Αύριο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα ανατολικά και νότια.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 2 May 1998 - 11:59:57 UTC