Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 03/05/1998 (MΠΕ)

Επιστρέφει απόψε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος μετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ευρώ. Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνόδου, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τις θετικές επιπτώσεις, που θα έχει για την Ελλάδα η ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση και τόνισε πως "η νέα πραγματικότητα θα δώσει στη χώρα νέες οικονομικές δυνατότητες, θα διευκολύνει τις επενδύσεις και την απασχόληση και θα επιφέρει την πτώση των τιμών". "Ασφαλώς και θα υπάρξουν δυσκολίες", είπε ο κ. Σημίτης, αλλά διευκρίνισε, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αταλάντευτα την πολιτική, που έχει εφαρμόσει, από την επομένη των εκλογών του 1996. Ο κ. Σημίτης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών και προανήγγειλε ενημερωτικές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς. Σε ό,τι αφορά στην ανάδειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν πρώτος πρόεδρος να είναι ο Ολλανδός Βιμ Ντουίσενμπεργκ, που υποστηρίχτηκε από τη Γερμανία, και να παραιτηθεί στα 4 χρόνια υπέρ του σημερινού διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας.

Η απόφαση της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ΟΝΕ και η εκτίμηση της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας, όπως και η ένταξη της στη δεύτερη φάση της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης σφραγίζει τη θέση της Ελλάδας στην τροχιά ισότιμης συμμετοχής στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, υπογράμμισε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης στη διάρκεια ομιλίας του στη συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του Κινήματος. Η ευρωπαική πορεία της χώρας αποτελεί εθνικό στόχο τεράστιας εμβέλειας, είπε ο κ. Σκανδαλίδης και παρατήρησε, πως ταυτόχρονα χρειάζεται η αναπτυξιακή προσπάθεια και η αναμόρφωση του κοινωνικού κράτους.

Συνάντηση με τα μέλη της ΟΤΟΕ θα έχει αύριο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Στη συνάντηση αυτή θα εξεταστεί το χρονοδιάγραμμα και η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας.

Στην πρόταση που θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, δεν εξαρτάται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του, στο "Βήμα", ο υπουργός Πολιτισμού, συνταγματολόγος, Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, η ρύθμιση που εισηγείται η κυβέρνηση για την τροποποίηση του, σχετικού με την εκλογή Προέδρου, άρθρου 32 του Συντάγματος, προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών, δηλαδή με 200 ψήφους. Στην περίπτωση που η εκλογή αποβεί άκαρπη, επαναλαμβάνεται η διαδικασία, και απαιτείται και πάλι ο ίδιος αριθμός ψήφων. Αν και πάλι δεν εκλεγεί Πρόεδρος, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφοι.

Σε γκρεμό βάθους 1.500 μέτρων στο Δυτικό Νεπάλ έπεσε 44χρονος επιχειρηματίας, μέλος ελληνικής ορειβατικής αποστολής στα Ιμαλαϊα, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας της ομάδας για την κατάκτηση της κορυφής Ταουλανγκίρι, ύψους 8.167 μέτρων. Νεκρός είναι ο Νίκος Παπανδρέου, πατέρας δύο παιδιών. Τα υπόλοιπα έξι μέλη της ομάδας εγκατέλειψαν την προσπάθεια.

Τις επαφές του στην Κύπρο συνέχισε σήμερα ο απεσταλμένος του αμερικανού Προέδρου στην Μεγαλόνησο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο των επαφών του κ. Χόλμπρουκ με τους Γλαύκο Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς βρέθηκε η διατύπωση της πρόσκλησης του αμερικανού προέδρου προς τους δύο άνδρες για το Κυπριακό. Ο Αμερικανός αξιωματούχος ολοκληρώνει αύριο το ταξίδι του στην Κύπρο, ενώ πριν την αναχώρησή του θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Το ποίμνιό του στο Βόλο αποχαιρέτισε σήμερα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος. Χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό της Αναλήψεως , όπου εψάλη η Θεία Λειτουργία. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τόνισε ότι οι καιροί επιβάλλουν η Εκκλησία να αγκαλιάσει τον κόσμο με όραμα και ελπίδα.

Τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διεξαγωγή του γραπτού διαγωνισμού πρόσληψης δασκάλων και καθηγητών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος. Ο υφυπουργός Παιδείας γνωστοποίησε ότι μέχρι τώρα υποβλήθηκαν 30.000 αιτήσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό και επισήμανε ότι, λόγω της διαδικασίας για τον γραπτό διαγωνισμό, τα σχολεία θα κλείσουν στις 20 Μαϊου.

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα σε νοσοκομείο του Παρισιού ο Έλληνας συγγραφέας, δημοσιογράφος, μουσικολόγος και παραγωγός Άρης Φακίνος. Ο Φακίνος που έπασχε από οξεία πνευμονοπάθεια πέθανε σε ηλικία 63 ετών. Η προσφορά του εκλιπόντος στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό θεωρείται τεράστια

Βγήκε σήμερα από το θεραπευτήριο "Υγεία" η ελληνίδα ηθοποιός Ρένα Βλαχοπούλου. Σε δηλώσεις της η Ρένα Βλαχοπούλου εξέφρασε τη θλίψη της για το θάνατο του χορευτή, χορογράφου, ηθοποιού και σκηνοθέτη, Βαγγέλη Σειληνού, τον οποίο χαρακτήρισε ως "ένα από τα καλύτερα παιδιά του ελληνικού κινηματογράφου".

Συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών και Σέρβων αστυνομικών σημειώθηκαν στο χωριό Κονόσεβα του Κοσσυφοπεδίου, σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από τα αλβανικά σύνορα. Σύμφωνα με εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, επρόκειτο για επίθεση Αλβανών σε αστυνομικό τμήμα. Στο μεταξύ, η εισήγηση του Αλβανού πρωθυπουργού, Φατός Νάνος, προς την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή για την εθνική ασφάλεια, όπου υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα αύξησης της στρατιωτικής παρουσίας στα γιουγκοσλαβο-αλβανικά σύνορα, απασχολεί την ειδησεογραφία του σημερινού αλβανικού τύπου. Οι εφημερίδες κάνουν λόγο για συγκρότηση στρατιωτικών ειδικών δυνάμεων, τις οποίες θα απαρτίζουν έμμισθοι στρατιώτες. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κόχα Γιον", από αύριο, δύναμη 1000 στρατιωτών θα εγκατασταθεί στα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία.

Οι τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και οι θυελλώδεις άνεμοι θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 23 βαθμούς, στα δυτικά από 15 μέχρι 24 και στην υπόλοιπη χώρα από 16 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με παροδική βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 3 May 1998 - 23:44:51 UTC