Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 04/05/1998 (MΠΕ)

Την ικανοποίηση του, για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής για το ΕΥΡΩ, αλλά και την πορεία της χώρας μας προς την ΟΝΕ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τονίζοντας ότι δε θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, αλλά πιστή εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που έχει χαραχθεί. Ανέφερε επίσης, ότι εντός των επόμενων ημερών θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών του. Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Ολοκληρώθηκαν χθες στη Λευκωσία οι διαδοχικές συναντήσεις του αμερικανού απεσταλμένου Ριτσαρντ Χολμπρουκ για το Κυπριακό, με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαυκο Κληρίδη, αλλά και τον Ραουφ Ντενκτας. Ο κ. Χολμπρουκ θα αναχωρήσει από την Κύπρο σήμερα το μεσημέρι, ενώ της αναχώρησης του, θα προηγηθεί συνέντευξη τύπου προς ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους δημοσιογράφους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει αγεφύρωτο, παρά την αμερικανική διαμεσολαβητική προσπάθεια.

Για τη Μαδρίτη αναχωρεί σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ισπανία, ο κ. Τσοχατζόπουλος, θα επισκεφθεί πολεμικές βιομηχανίες της χώρας.

Λήγει σήμερα το μεσημέρι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό πρόσληψης δασκάλων και καθηγητών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μέχρι την περασμένη Παρασκευή εκτιμάται ότι υποβλήθηκαν 30.000 αιτήσεις, οι 4.500 από τις οποίες κατατέθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι δε θα δοθεί παράταση για την παραλαβή των αιτήσεων και διαβεβαιώνει ότι έχουν γίνει οι προετοιμασίες για την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού. Στο νομό Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν 15 εξεταστικά κέντρα για το διαγωνισμό των καθηγητών και τα μισά περίπου για το διαγωνισμό νηπιαγωγών και δασκάλων. Την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή του γραπτού διαγωνισμού του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί. Οι καθηγητές θα πραγματοποιήσουν σήμερα τρίωρη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου, ενώ ο Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, σε συνεργασία με τις ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και το Σύλλογο Αναπληρωτών Καθηγητών, διοργανώνει σήμερα το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο της Νομαρχίας.

H εισήγηση του αλβανού πρωθυπουργού Φάτος Νάνος προς την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή για την εθνική ασφάλεια, στην οποία υπογράμμιζε την αναγκαιότητα αύξησης της στρατιωτικής παρουσίας, στις παραμεθόριες περιοχές στα γιουγκοσλαβο-αλβανικά σύνορα, απασχόλησε την ειδησεογραφία του αλβανικού τύπου. Οι εφημερίδες έκαναν λόγο για συγκρότηση στρατιωτικών ειδικών δυνάμεων, τις οποίες θα απαρτίζουν, για πρώτη φορά στην ιστορία των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων, έμμισθοι στρατιώτες. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κόχα Γιον", από σήμερα, δύναμη 1000 στρατιωτών θα εγκατασταθεί στα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία, ενώ ιδιαίτερα έντονη θα είναι η στρατιωτική παρουσία στις πόλεις Κούκες και Τροπόγια.

Νέο δάνειο, ύψους 140 εκατομμυρίων ECU, ζήτησε η Βουλγαρία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να επισκευάσει 1.050 χιλιόμετρα από τις οδικές αρτηρίες της. Σύμφωνα με τον διευθυντή της "Πολιτικής Υπηρεσίας για το οδικό δίκτυο", Κωσταντίν Ταουσάνοφ, η Βουλγαρία ετοιμάζει νέες κοινοπραξίες: επιδιώκοντας την ολοκλήρωση της κατασκευής της οδικής αρτηρίας "Θράκη" στο τμήμα της από τον μεθοριακό σταθμό Καλότινα έως τη Σόφια και από το Ορίζοβο έως το Μπουργκάς, της οδικής αρτηρίας "Μαρίτσα"- στο τμήμα της από το Ορίζοβο έως τον μεθοριακό σταθμό "Καπιτάν Αντρέεβο, των οδικών αξόνων Ρούσε - Βελίκο, Τίρνοβο - Μακάζα και Βάρνα - Μπουργκάς.

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας με την Αλβανία, όπου σύμφωνα με το Δημοκρατικό Σύνδεσμο Κοσσυφοπεδίου, το μεγαλύτερο κόμμα των Αλβανών της σερβικής αυτής επαρχίας, χθες, ακούστηκαν εκρήξεις και πυροβολισμοί, ενώ ελικόπτερα το σερβικού στρατού κύκλωσαν την περιοχή. Όπως μετέδωσε το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, επικαλούμενο τοπικές πηγές στη Ντέτσανι και τη Τζακόβιτσα, συνεχίζεται η κίνηση των γιουγκοσλαβικών αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, όπου έχουν αναπτυχθεί με τεθωρακισμένα οχήματα και βαρύ πυροβολικό. Το βράδυ του Σαββάτου, οι σερβικές δυνάμεις φέρονται να πραγματοποίησαν επιθέσεις στα χωριά της περιοχής Σέρμπιτσα, δυτικά της Πρίστινα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες καταστράφηκαν από χειροβομβίδες 54 σπίτια Αλβανών. Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου "B52", ένα άτομο σκοτώθηκε και ένα ακόμη τραυματίστηκε κατά τις επιχειρήσεις.

Νεφώσεις με βροχές προβλέπονται σήμερα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, ενώ καταιγίδες πιθανόν να σημειωθούν στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αρχικά λίγες νεφώσεις, που σταδιακά θα αυξηθούν και πιθανόν να σημειωθούν βροχές μικρής διάρκειας. Στη Θεσσαλονίκη, θα υπάρχουν νεφώσεις με παροδική βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη, από 14-22 βαθμούς Κλεσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 4 May 1998 - 5:40:12 UTC