Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 12:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 07/05/1998 (MΠΕ)

Οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο, υπογράμμισε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης στο Ζάππειο Μέγαρο. "Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν τη μετάβαση στην τελική φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η πορεία προς την ΟΝΕ είναι πια αμετάκλητη και η επιβεβαίωση των προσπαθειών της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελεί επιβεβαίωση ότι οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης. Τόνισε ότι υπήρχε σημαντική εξέλιξη στον τομέα της οικονομίας από το 1993, όταν, όπως είπε, απέτυχε το πρόγραμμα σύγκλισης της Ναινέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι βέβαια πλέον ότι θα πετύχει αυτό που άλλοτε φόταν άπιαστη επιδίωξη: η Ελλάδα να είναι μέλος της ΟΝΕ. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από το 1993 μειώθηκε ο πληθωρισμός κατά 9 μονάδες, μειώθηκαν τα ελλείμματα του δημοσίου τομέα κατά 10 περίπου μονάδες, σταμάτησε ο κατήφορος του δημόσιου χρέους και ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας έφτασε το 3,5%.

Οι εξελίξεις στο ευρώ είναι το επίκεντρο συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Σε δηλώσεις της το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλάς" η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντόρα Μπακογιάννη, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική. "Τα τέσσερα χρόνια που κυβερνά ο κ. Σημίτης δεν έχει προχωρήσει σε καμία ουσιαστική διαρθρωτική αλλαγή και δεν είναι τυχαίο ότι μετά τους πανηγυρισμούς οι οποίοι ακούστηκαν έγινε μια συστηματική αποφυγή διαλόγου περί της ουσίας", είπε η κ. Μπακογιάννη. Τόνισε ακόμη ότι δεν έγινε λόγος για το τί πρέπει να κάνει η Ελλάδα στο εξής και πρόσθεσε ότι η μη συμμετοχή της χώρας μας στην οικονομική ενοποίηση μπορεί να είναι η αιτία για την άσκηση πολιτικών πιέσεων στα εθνικά μας θέματα. Συνέντευξη τύπου θα δώσει στις 5 το απόγευμα, επίσης στο Ζάππειο μέγαρο, και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

Αυξήσεις στα ταχυδρομικά τέλη, εφαρμογή ελαστικού ωραρίου, κλείσιμο κάποιων υποκαταστημάτων και εξόφληση των χρεών προς το δημόσιο, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την εξυγίανση των ελληνικών ταχυδρομείων. Το σχέδιο εξετάζουν σήμερα οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών, Γιάννος Παπαντωνίου και Τάσος Μαντέλης, με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Εξάλλου το Υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του προς όλα τα Υπουργεία ζητά σφιχτή διαχείριση για τη συγκράτηση των δαπανών.

Με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν στις εξαγγελίες για πώληση της Ιονικής, οι εργαζόμενοι στην τράπεζα. Στις 11.30 το πρωί άρχισε η τετράωρη στάση εργασίας των εργαζομένων, ενώ ακολούθησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην οδό Πανεπιστημίου. Η αλυσίδα των κινητοποιήσεων συνεχίζεται αύριο, με την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας. Παράλληλα, μπροστά σε κλειστές πόρτες θα βρεθούν την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή οι πελάτες της τράπεζας, αφού για το διήμερο αυτό, οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν 48ωρη απεργία. Στο μεταξύ, συμμεριζόμενο τα αιτήματα των υπαλλήλων της Ιονικής, το γενικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ αναμένεται να αποφασίσει εντός της ημέρας την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας για την ερχόμενη Πέμπτη.

H ελληνική ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, μετέδωσε, επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές από το ΝΑΤΟ, ότι χθες στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε ανεπίσημη συνάντηση των αρχηγών των γενικών επιτελείων Ελλάδας και Τουρκίας, πτέραρχου Αθανάσιου Τζογάνη και στρατηγού Ισμαήλ Καρανταγί. H συνάντηση έγινε στο περιθώριο της συνόδου της στρατιωτικής επιτροπής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και σύμφωνα πάντα με το BBC, συζητήθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Προφυλακισμένος βρίσκεται από χθες στις φυλακές Κορυδαλλού ο δήμαρχος Πειραιά Στέλιος Λογοθέτης, καθώς διαπιστώθηκε έλλειμμα ενός δισεκατομμυρίου δραχμών στα ταμεία του δήμου. Για σκευωρία έκανε λόγο ο κ. Λογοθέτης και είπε ότι κατέθεσε υπόμνημα στους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ και διατάχθηκε έλεγχος που δεν ολοκληρώθηκε. Στον Κορυδαλλό μετέβησαν το μεσημέρι τα προεδρεία της τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας.

Στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις τρεις πρώτες της απογευματινής πραγματοποιεί σήμερα η ΟΛΜΕ. Στο μεταξύ, συζητείται στο τρίτο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ ώστε να κηρυχθεί αντισυνταγματικό το σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών.

Τριάντα χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις αποστέλλονται κάθε εβδομάδα -για εκκαθάριση- στο Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ), από τις εφορίες της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν μέχρι στιγμής αποσταλεί στο ΚΕΠΥΟ πλησιάζουν τις 200.000, ενώ οι εφορίες επισπεύδουν τις σχετικές διαδικασίες, ώστε να προλάβουν την προθεσμία, που λήγει στις 25 Μαΐου.

Kλειστό για τα μεγάλα αεροσκάφη θα παραμείνει από αύριο και μέχρι τις 12 Μαϊου το αεροδρόμιο "Μακεδονία". Λόγω εργασιών ασφαλτόστρωσης ο αερολιμένας της Θεσσαλονίκης θα εξυπηρετεί μόνο μικρά αεροπλάνα. Το "βάρος" των υπολοίπων επιβατικών πτήσεων, καθώς και των εμπορευματικών μεταφορών θα σηκώσει το αεροδρόμιο "Μέγας Αλέξανδρος" της Χρυσούπολης Καβάλας.

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο μία κυβέρνηση στην Κύπρο, την κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιμ Φόλεϊ. Ο κ Φόλεϊ σχολιάζοντας τη πρόσφατη δήλωση του απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ότι η κυβέρνηση της Κύπρου δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκυπρίους είπε "αναγνωρίζουμε μόνο την κυβέρνηση της Κύπρου στη Λευκωσία. Αυτό είναι γεγονός".

Σπείρα που οργάνωνε μεταφορά Ρουμάνων λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα εξάρθρωσε την Τρίτη η αστυνομία της ΠΓΔΜ. Όπως ανακοινώθηκε στα Σκόπια, πρόκειται για δύο Σκοπιανούς υπηκόους, οι οποίοι με φορτηγό παραλάμβαναν Ρουμάνους από τα σύνορα της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και τους μετέφεραν παράνομα, έναντι μεγάλης αμοιβής, στα σκοπιανοελληνικά σύνορα.

Οι αρχές ασφαλείας στη Γεωργία έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού προκειμένου να αποτρέψουν και τρίτη απόπειρα κατά του προέδρου Έντβαρντ Σεβαρντναντζε, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης. Το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας, φαίνεται να αξιοποιεί πληροφορίες για προετοιμασίες νέας απόπειρας κατά της ζωής του Σεβαρντναντζε, από ομάδα ενόπλων στην περιοχή του βόρειου Καύκασου.

Για τη μια θέση που μένει κενή στον τελικό του πρωταθλήματος μπάσκετ, θα παλέψουν στις 9:15 το βράδυ στο ΟΑΚΑ, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, στο τρίτο και καθοριστικό παιχνίδι της ημιτελικής φάσης. Ο νικητής της συνάντησης θα αντιμετωπίσει στα τελικά του πρωταθλήματος τον ΠΑΟΚ που νίκησε χθες τον Ολυμπιακό μέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με 58 - 55. Χιλιάδες φίλαθλοι, ντυμένοι στα ασπρόμαυρα, παρά το ψιλόβροχο που έπεφτε στη Θεσσαλονίκη, βγήκαν στους δρόμους της πόλης για να πανηγυρίσουν την πρόκριση της ομάδας τους στον τελικό της διοργάνωσης.

Βροχές και καταιγίδες τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 12 μέχρι 26 βαθμούς και στα νησιά από 15 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 7 May 1998 - 11:40:29 UTC