Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 07/05/1998 (MΠΕ)

Η πορεία προς την ΟΝΕ είναι πια αμετάκλητη και η αναγνώριση της προσπάθειας της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί επιβεβαίωση ότι οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο, είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη συνέντευξη τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να οδηγήσει την Ελλάδα στην ΟΝΕ, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Εξάλλου επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι έξω από τη Βουλή, όταν αστυνομικοί εμπόδισαν καθηγητές, δασκάλους και τραπεζοϋπαλλήλους να φτάσουν στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου έδινε συνέντευξη ο πρωθυπουργός.

Για κίνδυνο νέων πιέσεων προς τη χώρα μας και ενδεχόμενο νέας υποτίμησης της δραχμής έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τις προτάσεις του για αποκρατικοποιήσεις και περιστολή των δημοσίων δαπανών και κάλεσε το κόμμα του σε εκλογική ετοιμότητα. Προκλητική χαρακτήρισε τη συνέντευξη Σημίτη το ΚΚΕ, που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με ψέματα προσπαθεί να εξωραϊσει την αντιλαϊκή πολιτική του. Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική άσκησαν και οι πρόεδροι του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ.

Απάντηση στη Ντόρα Μπακογιάννη η οποία κάλεσε τον κ. Καραμανλή να ζητήσει από την κυβέρνηση εκλογές τώρα, έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος. "Δεν εξαρτώνται από εμάς οι εκλογές", είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και πρόσθεσε: "όποτε και να γίνουν θα τις κερδίσουμε". Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε για το θέμα ότι η προσφυγή στις κάλπες αυτή τη στιγμή θα προκαλούσε αναστάτωση στη χώρα.

Στο 5,3% έκλεισε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός, σε σχέση με 4,6% τον Μάρτιο. Η αύξηση αποδίδεται στην υποτίμηση της δραχμής και την επιβάρυνση των τιμών λόγω των εορτών του Πάσχα. Στο μεταξύ, με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους, καθώς διαμορφώθηκε στις 2. 509,78 μονάδες, χάνοντας 2,82%.

Το πρόγραμμα των εξετάσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας. Οι εξετάσεις θα αρχίσουν στις 19 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν για τα βασικά μαθήματα στις 27 Ιουνίου. Στις ίδιες ημερομηνίες θα γίνουν και οι εξετάσεις των αποφοίτων τεχνικών Λυκείων.

Κατάργηση των εκλογικών βιβλιαρίων και των κυρώσεων σε όσους δεν ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα προβλέπει το νομοσχέδιο για την αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας που κατέθεσε στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος. Οι ετεροδημότες θα ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους ενώ θα δημιουργηθούν νέοι εκλογικοί κατάλογοι με ευθύνη των δήμων και των κοινοτήτων. Καθιερώνεται ακόμη εκλογικός αριθμός για κάθε ψηφοφόρο.

Πάνω από 30.000 λίτρα νοθευμένων οινοπνευματωδών ποτών κατάσχεσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος από τον Απρίλιο του 1997 μέχρι σήμερα. Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Πιπεριά, για τα νοθευμένα ποτά.

Στο Ιατρικό Κέντρο μεταφέρθηκε ο πρώην υπουργός και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος. Αρχικά έγινε λόγος για εγκεφαλικό επεισόδιο, ωστόσο επρόκειτο μόνο για λιποθυμική κρίση που αντιμετωπίστηκε.

Με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, συναντήθηκε το πρωί αντιπροσωπεία της Φινλανδικής Βουλής, η οποία στη συνέχεια έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Αλβανός πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Δημόσιας Οικονομίας και Ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησής του, Ιλι Μπούφι. Ο κ. Νάνο θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη τέσσερις ημέρες, φιλοξενούμενος από το ΣΒΒΕ. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται και ο αδελφός του Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο Λούκας Κάρατζτις, ο οποίος συναντήθηκε με Έλληνα δικηγόρο, από τον οποίο ενημερώθηκε για την προσπάθειά του με στόχο την συγκρότηση Επιτροπής για την αποκατάσταση του ονόματος του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Ένα νέο όπλο, που μοιάζει με κλειδοθήκη και δεν ανιχνεύεται από τα μηχανήματα ασφαλείας των αεροδρομίων, έχει καταστεί "πονοκέφαλος" για τις υπηρεσίες ασφαλείας, όλων των χωρών. Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο της η εφημερίδα "The New York Times" και παραθέτει δήλωση Έλληνα αξιωματούχου ότι ένα τέτοιο όπλο εντοπίστηκε από το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου του Ελληνικού, την περασμένη Τετάρτη.

Μια πρώην υπουργός της Νέας Ζηλανδίας, η Λαίδη Αν Χέρμπους, 56 ετών, διορίζεται ως νέα μόνιμη αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο. Η κυρία Χέρμπους θα καταλάβει την θέση του Γκουστάβ Φεϊσέλ.

Eλληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Ηλία Πλασκοβίτη, πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στα Σκόπια. Κατά τις συναντήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας θα διερευνηθούν οι τρόποι βελτίωσης και ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών.

Άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας θα έχει η ενδεχόμενη επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας. Αυτό επισήμανε ο σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων της προέδρου Μπίλιανα Πλάβσιτς, Ράικο Τόμας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Dnevni Telegraf" του Βελιγραδίου.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για την περίοδο μέχρι και το 2001, παρουσίασε σήμερα στην ρωσική κυβέρνηση το υπουργείο Οικονομικών. Στην αναφορά του υπουργείου τονίζεται ότι οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής περιλαμβάνουν τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία των απαραίτητων μακροοικονομικών συνθηκών προς αυτό το σκοπό, μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό και άνοδο στο πραγματικό εισόδημα των πολιτών.

Μια καλή εμφάνιση θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει η εθνική μας ομάδα καράτε ανδρών και γυναικών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που αρχίζει αύριο στο Βελιγράδι και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Αρχίζει αύριο στην Αριδαία το πανελλήνιο πρωτάθλημα της άρσης βαρών γυναικών, νεανίδων και εφήβων Α' κατηγορίας. Στους αγώνες θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 200 αθλητές και αθλήτριες.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις και βροχές ή καταιγίδες το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 12 μέχρι 26 βαθμούς και στα νησιά από 15 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 7 May 1998 - 18:05:15 UTC