Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 08/05/1998 (MΠΕ)

O πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες στο Ζάππειο Μέγαρο τόνισε ότι η πορεία προς την ΟΝΕ είναι πια αμετάκλητη και η αναγνώριση της προσπάθειας της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί επιβεβαίωση ότι οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο, είπε. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να οδηγήσει την Ελλάδα στην ΟΝΕ, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Εξάλλου, για κίνδυνο νέων πιέσεων προς τη χώρα μας και ενδεχόμενο νέας υποτίμησης της δραχμής έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Προκλητική χαρακτήρισε τη συνέντευξη Σημίτη το ΚΚΕ, που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με ψέματα προσπαθεί να εξωραίσει την αντιλαϊκή πολιτική του. Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική άσκησαν και οι πρόεδροι του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ.

Ο Παναθηναϊκός θα είναι ο αντίπαλος του ΠΑΟΚ στην τελική φάση του πρωταθλήματος μπάσκετ, αφού οι "πράσινοι" κέρδισαν στο τρίτο και σημαντικότερο παιχνίδι της ημιτελικής φάσης, την ΑΕΚ. Οι παίχτες του Λευτέρη Σούμποτιτς επιβλήθηκαν σ' ένα δραματικό αγώνα επί της "Ένωσης" με σκορ 51-47, διπλασίασαν τις νίκες τους και βρέθηκαν στον τελικό.

Κλειστό από σήμερα και μέχρι την 12η Μαίου θα παραμείνει το αεροδρόμιο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", στη Θεσσαλονίκη, λόγω έργων επίστρωσης που πραγματοποιούνται στον αεροδιάδρομο 16-37. Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου, η εξυπηρέτηση των επιβατών θα γίνεται μέσω του αεροδρομίου "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" στην Καβάλα.

Κλιμακώνεται η ένταση στον τραπεζικό χώρο με αφορμή τις εξαγγελίες για την ιδιωτικοποίηση της Ιωνικής Τράπεζας. Έτσι σήμερα, όλα τα καταστήματα της θα μείνουν κλειστά, ενώ 24ωρη απεργία σε όλες τις τράπεζες κήρυξε για την προσεχή Δευτέρα η ΟΤΟΕ.

Την Παρασκευή, 19 Ιουνίου, θα αρχίσουν οι φετινές γενικές εξετάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 27 Ιουνίου, ενώ δύο μέρες μετά, θα αρχίσουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Ιουλίου. Φέτος έχει προγραμματιστεί η εισαγωγή 7.500 περισσοτέρων υποψηφίων. Έτσι, στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα εισαχθούν 29.463 υποψήφιοι, έναντι 29. 000 στα ΤΕΙ.

Συνέρχεται αύριο στο Λονδίνο, η Ομάδα Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία, με κεντρικό θέμα την παρούσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς επικρατεί έντονος προβληματισμός στις δυτικές κυβερνήσεις για την πορεία των εξελίξεων, ενώ οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πολιτική άσκησης πιέσεων.

Στη δημιουργία διαβαλκανικού δικτύου συνεργασίας, σε θέματα νερού και περιβάλλοντος, ευελπιστεί ότι θα καταλήξει το συνέδριο, που διοργανώνει από χθες στη Θεσσαλονίκη, ο Οργανισμός Αποχέτευσης της πόλης (ΟΑΘ). Συνέδριο, που αποτελεί την πρώτη διοργάνωση για θέματα συνεργασίας οργανισμών ύδρευσης και αποχέτευσης στα Βαλκάνια και επιδιώκεται να καταστεί θεσμός.

"Ο ρωσικός παράγοντας είναι σημαντικός στην προσπάθεια επίτευξης μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χρήστος Στυλιανίδης, αναφέροντας ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της ρωσικής και της αμερικανικής δήλωσης περί αναγνώρισης. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησης του, στον πρέσβη της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτοφ, για τη δήλωσή του ότι η χώρα του αναγνωρίζει μία κυπριακή κυβέρνηση.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Φάτος Νάνο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Δημόσιας Οικονομίας και Ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης του, Ιλι Μπουφι. Ο Κ. Νάνο θα παραμείνει στην πόλη μας μέχρι και την Κυριακή, φιλοξενούμενος από το ΣΒΒΕ.

Τους κινδύνους που ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν από την κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, "η οποία πιθανόν να μετεξελιχθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση, με καταστροφικές συνέπειες, χειρότερες από αυτές του πολέμου της Βοσνίας", παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα Σκόπια, ο γραμματέας του αλβανικού κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP), Νάσε Ζιμπέρι. Το PDP του Αμπτουραχμάν Αλίτι, θα απευθύνει έκκληση, τόσο στη τοπική, όσο και στη διεθνή κοινή γνώμη, μέσω μιας διακήρυξης που θα διανέμει στη Βουλή, να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού. Ειδικότερα, σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις και βροχές ή καταιγίδες το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 12 μέχρι 26 βαθμούς και στα νησιά από 15 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 8 May 1998 - 5:40:11 UTC