Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 26/05/1998 (MΠΕ)

Σε κλοιό απεργιακών κινητοποιήσεων θα βρίσκεται αύριο ολόκληρη η χώρα λόγω της απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Συγκεκριμένα στην απεργία θα μετέχουν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, στις συγκοινωνίες, στα λιμάνια, τα πλοία, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την ύδρευση, τα ΕΛΤΑ και τις μεγάλες βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Στο χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ μπαίνουν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι εφορίες και οι υπηρεσίες τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, διευκρίνισε το μεσημέρι ότι η αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ δεν αφορά στην πώληση της Ιονικής Τράπεζας καθώς προγραμματίστηκε με αφορμή την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Πωλ Σαρμπάνης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και η πολιτική των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Χθες, ο κ. Σαρμπάνης, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση, ταυτίστηκε με τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά και επισήμανε ότι η Άγκυρα δυσκολεύεται να αντιληφθεί και να αποδεχτεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Τις πληροφορίες περί στρατιωτικού διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας που διατυπώνονται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Τζουμχουριέτ", διέψευσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Υπογράμμισε δε ότι ο μόνος διάλογος που διεξάγεται είναι αυτός που γίνεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Ο υπουργός Τύπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής απόψεων κατά τη συνάντηση που θα έχουν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Τούρκος ομόλογός του Μεσούτ Γιλμάζ, στο πλαίσιο της παρευξείνιας συνάντησης στις 4 Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η ελληνική θέση για το βέτο παραμένει σταθερή όσο η Τουρκία δεν αλλάζει στάση και δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις της συνόδου του Λουξεμβούργου.

Στην Αθήνα επέστρεψε το απόγευμα ο Έλληνας σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, που κέρδισε στο Φεστιβάλ Καννών τον χρυσό Φοίνικα. Υποδεχόμενος τον κ. Αγγελόπουλο, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτήρισε την επιτυχία του Έλληνα σκηνοθέτη ως απόδειξη της ευρύτατης διεθνούς καταξίωσής του ενώ έκανε λόγο για απόδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων που κρύβει ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός και ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος. Γνωστοποίησε ακόμη ότι ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος αποδέχτηκε την πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει την προεδρία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συναντήθηκαν το μεσημέρι ο βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος και η βασίλισσα Σοφία. Το μεσημέρι το πρωθυπουργικό ζεύγος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας, στο οποίο παρακάθησαν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ορισμένοι τραπεζίτες, επιχειρηματίες και διπλωμάτες. Το απόγευμα ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος δέχτηκε στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία" εκπροσώπους του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, ενώ η βασίλισσα Σοφία μετέβη στο κέντρο βρεφών "Μητέρα". Νωρίτερα με τον βασιλιά της Ισπανίας συναντήθηκαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και οι πρόεδροι του ΔΗΚΚΙ και της Πολιτικής Άνοιξης, Δημήτρης Τσοβόλας και Αντώνης Σαμαράς. Σε δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και της Ισπανίας μπορούν να γίνουν ακόμη στενότερες και, όπως είπε, αυτή η προοπτική θα μπορούσε να ήταν ακόμη ισχυρότερη αν η χώρα μας δεν είχε χάσει το τρένο της εισόδου στην πρώτη φάση της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης. Το βράδυ το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας θα ανταποδώσει τη δεξίωση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Η κυβέρνηση κρίνεται από τον ελληνικό λαό και όχι από τις δημοσκοπήσεις, με ορίζοντα τετραετίας, δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις που αναφέρουν πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Ο κ. Ρέππας εκτίμησε ότι στο τέλος αυτής της τετραετίας ο ελληνικός λαός θα επιλέξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ για να συνεχίσει το κυβερνητικό έργο.

Διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει ο γενικός διευθυντής της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Eneko Landaburu αύριο και μεθαύριο. Ο κ. Landaburu θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα συμμετάσχει σε ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο για τους εκπροσώπους του ελληνικού περιφερειακού Τύπου.

Τηλεμορφωτικό πρόγραμμα για τους εκπαιδευτικούς των ελληνικών σχολείων στη Βαυαρία της Γερμανίας εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Ο υπουργός που βρισκόταν στην αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου του Μονάχου παρουσίασε το πρόγραμμα μέσω "τηλεοθόνης" σε on-line σύνδεση με το Πανεπιστήμιο Μακεδονία. Το πρόγραμμα υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα δώσει τη δυνατότητα συνεχούς ενημέρωσης των δασκάλων και καθηγητών των μεταναστών για τα νέα δεδομένα στο χώρο της παιδείας, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Με τα μέλη του προεδρείου της διδασκαλικής ομοσπονδίας θα συναντηθεί αύριο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. Η συνάντηση θα γίνει το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεί του ΔΗΚΚΙ.

Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου άσκησε το πρωί ο εισαγγελέας Αθηνών για τους βανδαλισμούς που έγιναν στην Ομόνοια της Αθήνας μετά το τέλος του αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ. Συγκεκριμένα ασκήθηκε ποινική δίωξη για εμπρησμούς και παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών σε βαθμό κακουργήματος.

Με τη συμμετοχή 300 εκπροσώπων της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών (CIRCOM) από 38 ευρωπαϊκές χώρες καθώς και διευθυντικών στελεχών κορυφαίων τηλεοπτικών καναλιών της Ευρώπης αρχίζει την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη η 16η σύνοδος της CIRCOM Regional. Στη διάρκεια της συνόδου, η οποία διοργανώνεται από την ΕΡΤ3 και ολοκληρώνεται το Σάββατο, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν συμπαραγωγές, ανταλλαγές προγραμμάτων, ζωντανές εκπομπές, προσφορές υπηρεσιών αλλά και το μέλλον της τηλεόρασης.

Αυταπάτη αποτελεί ο διάλογος Πρίστινας-Βελιγραδίου, υποστήριξε ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο οποίος τόνισε., ότι σε περίπτωση που δεν πάρει μέρος και διεθνής μεσολαβητής, το Βελιγράδι, μέσω αυτού, θα εξυπηρετήσει τους στόχους του. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων "Reuters" ο Αλβανός πρόεδρος εξέφρασε την άποψη, ότι ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αυτή τη στιγμή εκφράζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την έκβαση των εκλογών στο Μαυροβούνιο και όχι για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

Άστατος καιρός θα επικρατήσει αύριο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Θα υπάρχουν όμως και μεγάλα διαστήματα με ήλιο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 15 μέχρι 27 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις και βροχή το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα φτάσει τους 24 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 26 May 1998 - 16:40:08 UTC