Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:52 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 11/06/1998 (MΠΕ)

Επεισόδια μεταξύ εκπαιδευτικών και αστυνομικών σημειώθηκαν σε εξεταστικά κέντρα ολόκληρης της χώρας, ένα εικοσιτετράωρο πριν την έναρξη του διαγωνισμού για την πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών στην εκπαίδευση. Επεισόδια σημειώθηκαν στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Τούμπας Θεσσαλονίκης, στον Άγιο Ελευθέριο Πατησίων στην Αθήνα, στο εξεταστικό κέντρο της Πεύκης Αττικής καθώς και στα εξεταστικά κέντρα στο Καλαμάκι και στον Άλιμο. Οι καθηγητές έχουν επίσης καταλάβει τα εξεταστικά κέντρα στην Πεύκη, τη Ρόδο, τη Λαμία, τον Πύργο και την Κοζάνη.

O διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών θα γίνει κανονικά και δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, επανέλαβε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Ο κ. Αρσένης εξέφρασε θλίψη για τα σημερινά επεισόδια μεταξύ εκπαιδευτικών και αστυνομικών και έκανε λόγο για κατάλυση της δημοκρατίας και του νόμου και αφαίρεση του δικαιώματος των εκπαιδευτικών που θέλουν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. Χαρακτήρισε τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ τεράστιας σημασίας καθώς, όπως είπε, σε αυτόν τον διαγωνισμό οι προοπτικές πρόσληψης είναι πολύ μεγάλες. Για χρήση βίας εκ μέρους μικρών ομάδων έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε ότι αυτή η βίαιη και άνομη δραστηριότητα στρέφεται εναντίον του κράτους δικαίου, των μαθητών που λαμβάνουν μέρος σε εξετάσεις, των εκπαιδευτικών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να διαγωνιστούν στον επικείμενο διαγωνισμό, αλλά και εναντίον εκείνων που προκαλούν τα επεισόδια γιατί με τον τρόπο που συμπεριφέρονται αποδεικνύουν ότι δεν τιμούν το λειτούργημά τους.

Απαράδεκτα και καταδικαστέα χαρακτήρισε τα επεισόδια ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και σε ορισμένους συνδικαλιστές. Αναφερόμενη στα επεισόδια η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε ότι η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους και θερίζει θύελλες, ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι με την ενεργοποίηση των ΜΑΤ καμία εκπαιδευτική πολιτική δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί.

Ικανοποιημένος από την πορεία της εθνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη για την οικονομία, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. "Υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα, τα τέσσερα χρόνια δεν πήγαν χαμένα, αντίθετα κερδίσαμε τεράστιο δρόμο και χρόνο", τόνισε ο κ. Παπαντωνίου και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη του 1998 διαμορφώνει συνθήκες για άσκηση θετικής πολιτικής το 1999. Ο υπουργός επισήμανε ότι διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις για επιβάρυνση του πληθωρισμού και πρόσθεσε ότι θα δοθεί βάρος στις περικοπές δαπανών ενώ οι αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ θα είναι περιορισμένες.

Εκτός ΠΑΣΟΚ είναι από σήμερα ο Δημήτρης Μπέης, όπως δήλωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, μετά από συνάντηση που είχε μαζί του. Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε έκκληση στον κ. Μπέη να αποσύρει την υποψηφιότητα του από τον Δήμο της Αθήνας αφού όπως είπε, η υποψηφιότητά του σηματοδοτεί ευρύτατη διασπαστική κίνηση. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, Δημήτρης Μπέης, μετά τη συνάντηση του με τον Γραμματέα δήλωσε ότι ο "Τιτανικός βυθίζεται και ο καπετάνιος κάνει δεξίωση στο κατάστρωμα". Και πρόσθεσε: "εμείς προχωρούμε διότι εκφράζουμε τη θέληση του Αθηναϊκού λαού να αποκτήσει δήμαρχο που θα ενδιαφέρεται και θα νοιάζεται για την πόλη και τους πολίτες.

Οι διαδικασίες για την επίλυση του Κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα, υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντάγκλας Χερντ, εκτιμώντας ότι "αν γίνει η ένταξη χωρίς προηγουμένως να έχει επιλυθεί το Κυπριακό, τότε το ζήτημα θα διχάσει τους κοινοτικούς εταίρους". "Το Κυπριακό ήδη είναι ένα ζήτημα που διχάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση", τονίζει ο κ.Χερντ σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC.

Mε αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και των αυτονομιστών Αλβανών, την ώρα που η διεθνής κοινότητα εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για τον τερματισμό της κρίσης και την αποτροπή της εξάπλωσης της σύγκρουσης. Σύμφωνα με το κέντρο πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, που πρόσκειται στο Δημοκρατικό Σύνδεσμο του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, η κατάσταση είναι δραματική στην περιοχή της Ντέτσανε και της Τζακοβίτσα, όπου παρατηρήθηκε συγκέντρωση σερβικών δυνάμεων.

Mε την υιοθέτηση σχεδίου δράσης, δεκαετούς διάρκειας, για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 20ης ειδικής συνόδου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου συζητήθηκε το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών. Η σύνοδος έθεσε ως στόχο για την εφαρμογή νέας παγκόσμιας στρατηγικής για τον περιορισμό της ζήτησης το έτος 2003, ενώ το 2008 τέθηκε σαν στόχος για την επίτευξη πιο χειροπιαστών και ποσοτικά καθορισμένων αποτελεσμάτων.

Στο Λονδίνο, φτάνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ, για να συμμετάσχει στη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ (G-8), η οποία θα ασχοληθεί κυρίως με το θέμα της μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων. Το αυριανό πρόγραμμα των συνομιλιών περιλαμβάνει το θέμα της ενίσχυσης του διεθνούς καθεστώτος για μη πραγματοποίηση των πυρηνικών δοκιμών, καθώς και τον καθορισμό κοινών ενεργειών των οκτώ ισχυρότερων βιομηχανικά κρατών, για την αντιμετώπιση των πυρηνικών δοκιμών, που πραγματοποιεί το Πακιστάν και η Ινδία.

Ισχυρός κυκλώνας πλήττει τη δυτική Ινδία με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 550 άνθρωποι. Τα σωστικά συνεργεία δεν κατάφεραν ακόμη να φτάσουν τις πληγείσες περιοχές, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος.

Διεθνές πολιτιστικό σεμινάριο με θέμα "Καινοτομία στον πολιτισμό και πολιτισμός στην καινοτομία" διοργανώνει αύριο και μεθαύριο στη Θεσσαλονίκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης. Τα θέματα που θα τεθούν αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά των παράκτιων πόλεων, τη μουσικολογία, τη διατήρηση των χορών καθώς και τη βιοτεχνική κληρονομιά.

Με τη συμμετοχή 480 αθλητών, από 28 συλλόγους, θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη οι Μακεδονικοί αγώνες κολύμβησης. Οι αγώνες, που διοργανώνονται από την Περιφερειακή Επιτροπή Κολύμβησης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, θα διεξαχθούν στο Εθνικό κολυμβητήριο και η έναρξη τους θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου.

Για τα δύο παιχνίδια της 5ης φάσης του World League κόντρα στην Ιταλία, ετοιμάζεται η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρίσκεται ήδη στη Λαμία όπου θα υποδεχτεί τους Ιταλούς το Σάββατο το απόγευμα, στο Χαλκιοπούλειο στάδιο.

Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται για αύριο, ενώ στα ηπειρωτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις, με τοπικές βροχές ή καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 34 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 19 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 11 June 1998 - 18:05:07 UTC