Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-06-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 12/06/1998 (MΠΕ)

Σε "θέση μάχης" βρίσκονται κυβέρνηση και εκπαιδευτικοί, που λίγο πριν την έναρξη του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, προσπαθούν να καταλάβουν εξεταστικά κέντρα, τα οποία φρουρούνται από δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι εκπαιδευτικοί επιμένουν ότι διαγωνισμός θα ακυρωθεί, αλλά η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι θα διεξαχθεί κανονικά. Μετά τα επεισόδια που έγιναν χθες το πρωί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συμπλοκές των εκπαιδευτικών με τις αστυνομικές δυνάμεις σημειώθηκαν το βράδυ, στην Πάτρα.

Κλειστές θα είναι σήμερα οι τράπεζες λόγω της απεργίας που έχει εξαγγελθεί, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι ελπίδες αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ιονική. Στη συνάντηση που έγινε χθες στο υπουργείο Εργασίας συμφωνήθηκε η σύσταση επιτροπής που θα μελετήσει το ασφαλιστικό. Χθες το βράδυ η ΓΣΕΕ πραγματοποίησε συλλαλητήριο καταγγέλλοντας ότι οι δικαστικές προσφυγές για την Ιονική, ισοδυναμούν με ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων.

Απαράδεκτα και καταδικαστέα χαρακτήρισε τα επεισόδια ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και σε ορισμένους συνδικαλιστές. Αναφερόμενη στα επεισόδια η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε ότι η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους και θερίζει θύελλες, ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι με την ενεργοποίηση των ΜΑΤ καμία εκπαιδευτική πολιτική δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί.

Ικανοποιητική χαρακτήρισε την πορεία του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας. "Μέσα σε ελάχιστα χρόνια, προσπαθούμε να καλύψουμε κενά δεκαετιών. Πρέπει να είμαστε περήφανοι και όχι να μεμψιμοιρούμε, με σύνδρομο ψωροκώσταινας για τις όποιες αναπόφευκτες καθυστερήσεις", τόνισε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε δραχμή από τα κονδύλια του Β΄ Πακέτου Ντελόρ.

"Σήμερα αρχίζει να υλοποιείται η τουριστική συμφωνία Κύπρου - Ελλάδας που υπάρχει από το 1988" δήλωσε ο Γενικός διευθυντής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Παράλληλα, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Κληρίδη συζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης της τουριστικής συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα της διαφήμισης των δύο χωρών στο εξωτερικό με κοινά προγράμματα, ενώ εξετάστηκε και το θέμα της δυνατότητας τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα από Κύπριους επιχειρηματίες.

"Ποιότητα για τον πολίτη" είναι το πρόγραμμα που παρουσίασε στην Κοζάνη, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Μπένος, κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε το υπουργείο. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να αναμορφώσει ριζικά την εικόνα που παρουσιάζουν οι δημόσιες υπηρεσίες και θα καλύψει προοδευτικά όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης, την οργάνωση και τη λειτουργία της.

Τη θέση ότι δεν υπάρχει αλληλοεπίδραση μεταξύ της επίλυσης του Κυπριακού και των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε ο ειδικός αντιπρόσωπος της Φινλανδίας για το Κυπριακό, Jaako Blomberg, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Ο κ. Blomberg διευκρίνισε ότι ασφαλώς τα δύο θέματα επηρεάζουν σε ένα βαθμό το ένα το άλλο, αλλά κανένα από τα δύο δεν καθορίζει την εξέλιξη του άλλου.

Διήμερη επίσημη επίσκεψη πρόκειται να πραγματοποιήσει από τη Δευτέρα στη Μόσχα, ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, Μπόρις Γέλτσιν, σχετικά με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση, που εξέδωσε, το Κρεμλίνο, η επίσκεψη του κ. Μιλόσεβιτς πραγματοποιείται μετά από σχετική πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του.

Πρόγραμμα για την αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα της Βουλγαρίας έως το 2001, πρόκειται να εγκρίνει μέχρι το τέλος του μήνα το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας. Οι αλλαγές που αναμένονται αφορούν στο σύστημα ηλεκτροδότησης, την ασφαλή λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων και την αποτροπή απότομης αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη Βουλγαρία.

Ισόπαλες με σκορ 2-2 αναδείχτηκαν χθες Ιταλία και Χιλή, ενώ ισόπαλο με σκορ 1-1 ήταν το αποτέλεσμα και του δεύτερου αγώνα μεταξύ του Καμερούν και της Αυστρίας στο πλαίσιο του Μουνιτάλ '98

Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται για σήμερα, ενώ στα ηπειρωτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις, με τοπικές βροχές ή καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 34 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 19 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 12 June 1998 - 5:40:07 UTC