Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:06 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 26/06/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Διαδοχικές συναντήσεις Στεφανόπουλου με τους αρχηγούς των Κυπριακών πολιτικών κομμάτων.
  • Αύριο η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη.
  • Το νέο αρχαιολογικό νομοσχέδιο ενέκρινε επί της αρχής το Υπουργικό Συμβούλιο.
  • Το θέμα των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
  • Α. Ζησιμόπουλος: συνεχίζεται ομαλά η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων των Γενικών Εξετάσεων. Ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις για τις τρεις πρώτες δέσμες - Αύριο πέφτει η αυλαία και για τη Δ΄ δέσμη. Στο διάστημα 29 Ιουνίου - 3 Ιουλίου τα ειδικά μαθήματα.
  • Δ. Ρέππας: θέμα τιμής για την αστυνομία η διαλεύκανση της υπόθεσης της δολοφονικής επίθεσης κατά του φοιτητή Κουσουρή.
  • Συνάντηση εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ.
  • Στην επιτροπή πρωτοβουλίας για τη βοήθεια προς τα παιδιά του Ιράκ θα μετέχει και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
  • Επιβεβαιώνει ο Δ. Ρέππας την επιστολή του Αμερικανού πρέσβη προς το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο για την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων Αμερικανών δημιουργών.
  • Νέοι τίτλοι του ελληνικού δημοσίου διάρκειας άνω των δύο ετών θα εκδοθούν την επόμενη εβδομάδα.
  • Συνεχίζονται οι φρικαλεότητες των φανατικών ισλαμιστών στην Αλγερία. Σφαγιάστηκαν δεκαεπτά άνθρωποι.
  • Πτώση 1,1% του Γενικού Δείκτη Τιμών στη Σοφοκλέους.
  • Βόρειους ανέμους και μικρή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για το Σαββατοκύριακο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των Κυπριακών πολιτικών κομμάτων είχε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε στην στην Κυπριακή Βουλή και το βράδυ θα παρακαθήσει σε δεξίωση στην κατοικία του Έλληνα πρέσβη. Σε ομιλία του το μεσημέρι στην Μονή Κίκου ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε το ταξίδι του στην Κύπρο ως επίσκεψη εθνικού και θρησκευτικού προσκυνήματος και υπογράμμισε ότι όλος ο ελληνικός λαός συμπορεύεται, συναγωνιά και συνελπίζει μαζί με τον Κυπριακό ελληνισμό για μια ελεύθερη Κύπρο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινή γνώμη και αυτούς που διοικούν τον κόσμο, να πάψουν να εθελοτυφλούν για το Κυπριακό. Απευθυνόμενος στους Τουρκοκυπρίους είπε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. θα είναι προς όφελος όλου του λαού και τότε όλοι θα ζήσουν ασφαλέστατα. Κατά την επίσκεψή του στον Τάφο του Μακαρίου, ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι η μνήμη του εθνάρχη θα μείνει πάντα έντονη σε όλους και θα δικαιωθεί η εθνικοαπελευθερωτική προσπάθειά του.

Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, θα συναντηθεί αύριο το πρωί στη Θεσσαλονίκη ο Αλβανός ομόλογός του Λουάν Χαιντάραγκα που φτάνει σήμερα στη χώρα μας. Η συνάντηση θα γίνει στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης και οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν το φλέγον θέμα του Κοσσυφοπεδίου, τις διμερείς σχέσεις και ειδικότερα τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο υπουργεία. Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών θα παρατεθεί γεύμα προς τιμή της αλβανικής αντιπροσωπείας.

Το νέο αρχαιολογικό νομοσχέδιο ενέκρινε το μεσημέρι ομοφώνως επί της αρχής του το Υπουργικό Συμβούλιο. Προηγήθηκε αναλυτική συζήτηση για τις αρμοδιότητες των υπουργείων Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι ο ισχύον νόμος είναι νόμος του 1932 και ο πυρήνας του χρονολογείται από το 1892. "Πρέπει να έχουμε μια σύγχρονη, σαφή, ασφαλή και συστηματική διαδικασία", είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: "αυτό το χρειάζεται το κράτος και η δημόσια διοίκηση, το χρειάζεται όμως και ο πολίτης ο οποίος πρέπει να ξέρει ποιο είναι το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται πρέπει να ξέρει ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του". Όπως είπε ο υπουργός, βασική αρχή του νομοσχεδίου είναι η απόλυτη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από το κράτος, ωστόσο επισημαίνεται και η αναγκαιότητα της συνδρομής του πολίτη.

Το θέμα των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόωπος, Δημήτρης Ρέππας. Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να αναλάβουν δύο με τρεις νομούς ο καθένας ενόψει των εκλογών και να έχουν άμεση συνεργασία με τους νομάρχες που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αξιοποιούνται τα κυβερνητικά μέτρα σε επίπεδο νομού. Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο η επιλογή του ΔΗΚΚΙ να στηρίξει τους "αντάρτες" υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε τέτοιο θέμα και απάντησε στην επιλογή του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα, με την φράση "εκ των περισσευμάτων δεν μπορεί κανείς να οργανώσει γεύμα".

Συνεχίζεται ομαλά η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων των Γενικών Εξετάσεων, δήλωσε το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Άγγελος Ζησιμόπουλος. Σήμερα ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των τριών πρώτων δεσμών. Οι υποψήφιοι της Α' και της Β΄ Δέσμης εκτιμούν ότι τα σημερινά θέματα της Χημείας ήταν για καλά διαβασμένους, ενώ εύκολα χαρακτηρίζονται τα θέματα των Λατινικών, μάθημα στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι της Γ΄ Δέσμης. Αύριο πέφτει η αυλαία των εξετάσεων και για τους αποφοίτους της Δ' Δέσμης που θα διαγωνιστούν στα μαθηματικά. Από τις 29 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα.

Είναι θέμα τιμής για την αστυνομία να διαλευκανθεί η υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης κατά του φοιτητή Κουσουρή, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να βγαίνουν τελικά συμπεράσματα πριν ολοκληρωθεί η έρευνα. Αναφερόμενος στα μέλη της οργάνωσης "Χρυσή Αυγή" επανέλαβε ότι κρύβονται επειδή έχουν ευθύνες και θα πρέπει να κληθούν για να λογοδοτήσουν.

Με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συναντήθηκαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, που αντιδρούν στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων και έκανε λόγο για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και για καθεστώς σύγχρονης δουλείας για τους εργαζόμενους.

Την απόφασή του να συμμετάσχει στην επιτροπή πρωτοβουλίας για τη βοήθεια προς τα παιδιά του Ιράκ, γνωστοποίησε σήμερα με επιστολή του προς τον βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευά Παρασκευόπουλο, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος. Στην επιστολή του, ο Αρχιεπίσκοπος δηλώνει ότι συγκινήθηκε "με τα βαθιά αισθήματα αγάπης και συμπόνιας" που ο κ. Παρασκευόπουλος τρέφει "προς τους όπου γης βασανιζόμενους και ταλαιπωρημένους αδελφούς μας", ενώ χαρακτηρίζει φίλο τον λαό του Ιράκ. Ο κ. Παρασκευόπουλος είχε απευθυνθεί στον Αρχιεπίσκοπο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει με τους συναδέλφους του, Γιώργο Κατσιμπάρδη από το ΠΑΣΟΚ και Σπύρο Δανέλλη του ΣΥΝ για συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα φροντίσει να συγκεντρώσει και να μεταφέρει στο Ιράκ υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, επιβεβαίωσε την επιστολή του Αμερικανού πρέσβη, Νίκολας Μπερνς, προς το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο με την οποία επαναφέρεται το αίτημα προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων Αμερικανών δημιουργών. Ο κ.Ρέππας υπογράμμισε ότι υπάρχει καταλήστευση των πνευματικών δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα βάλει τάξη στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Νέοι τίτλοι του ελληνικού δημοσίου διάρκειας άνω των δύο ετών θα εκδοθούν την επόμενη εβδομάδα. Οι τίτλοι θα είναι αφορολόγητοι. Εξάλλου, τη Δευτέρα θα γίνει δημοπρασία εντόκων γραμματίων ύψους 160 δισεκατομμυρίων δραχμών, ετήσιας διάρκειας με άυλη μορφή. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, δήλωσε ότι οι τίτλοι αυτοί θα είναι πολύ ελκυστικοί για τους επενδυτές και θα ανοίξουν το δρόμο και σε νέες κατηγορίες καταθέσεων.

Συνεχίζονται οι φρικαλεότητες των φανατικών ισλαμιστών στην Αλγερία. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία οι ισλαμιστές σφαγίασαν 17 ανθρώπους σε ορεινή περιοχή της Αλγερίας. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο 42χρονος τραγουδιστής Λούνες Ματούμπ. Τη λύπη του για το αποτρόπαιο έγκλημα εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ.

Πτώση 1,1% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.393,69 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 57,726 δισεκατομμύρια δραχμές.

Βόρειους ανέμους και μικρή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για το Σαββατοκύριακο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 17 μέχρι 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 μέχρι 34 και στα νησιά από 21 μέχρι 30. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 26 June 1998 - 17:40:07 UTC