Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-06-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 27/06/1998 (MΠΕ)

Την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρχει εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εφόσον δεν υπάρξει επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, μιλώντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο. "Για την Ελλάδα, είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και η επιβολή της διεθνούς νομιμότητας είναι θέμα πρωταρχικής σημασίας. Έχουμε διακηρύξει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας δε μπορεί να εξομαλυνθούν αν δε λυθεί το Κυπριακό. Δεν υπάρχει ούτε ένας Ελληνας πολιτικός που θα αποδεχόταν την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, χωρίς να έχει προηγουμένως λυθεί το Κυπριακό".

Μετά την ολοκλήρωση των γενικών εξετάσεων για τους υποψήφιους των τριών πρώτων δεσμών σήμερα, οι υποψήφιοι της Δ' δέσμης θα διαγωνιστούν στα Μαθηματικά. Από τις 29 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα.

Σήμερα στις 10 το πρωί, θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας και της Αλβανίας Άκης Τσοχατζόπουλος και Λουάν Χαιντάραγκα. Η συνάντηση θα γίνει στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης και οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν το φλέγον θέμα του Κοσσυφοπεδίου, τις διμερείς σχέσεις και ειδικότερα τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο υπουργεία. Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών θα παρατεθεί γεύμα προς τιμή της αλβανικής αντιπροσωπείας.

Τετραήμερη περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία αρχίζει από σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθεί με το μητροπολίτη και το δήμαρχο Γρεβενών, ενώ στη συνέχεια θα ανταλλάξει απόψεις με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων του νομού. Το βράδυ, θα μεταβεί στη Φλώρινα, όπου θα μιλήσει σε συνεστίαση κομματικών στελεχών. Στη συνέχεια, θα επισκεφτεί το Αμύνταιο, την Κέλλη και το συνοριακό φυλάκιο της Νίκης.

Αρχίζουν αύριο, οι εκδηλώσεις για τη Ναυτική Εβδομάδα 1998, η οποία καθιερώθηκε ως θεσμός από το 1993 και έχει σκοπό να μεταφέρει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα που έχει η θάλασσα για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Ελλάδας. Η έναρξη των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 12 το μεσημέρι κοντά στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς", με τον πανηγυρικό κατάπλου του παραδοσιακού ιστιοφόρου "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ" - το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως πλωτό μουσείο - και νησιώτικους και παραδοσιακούς χορούς, συναυλία παραδοσιακής μουσικής και έναρξη ναυτικών αγώνων. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 5 Ιουλίου με την απονομή επάθλων.

Aπό την Τετάρτη, θα αρχίσουν οι θερινές εκπτώσεις στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν οι εμπορικοί σύλλογοι των μεγάλων αστικών κέντρων, συνεκτιμώντας την κατάσταση της αγοράς. Οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές, για δύο πλήρεις μήνες, αφού οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Πάντως, μετά την πάροδο αυτής της ημερομηνίας, οι εκπτώσεις θα λήξουν οριστικά, αφού, σύμφωνα με το νόμο, δεν επιτρέπεται καμία παράταση.

Αρχίζουν τη Δευτέρα τα βουλγαρο- αμερικανικά στρατιωτικά γυμνάσια "Ακρογωνιαίος λίθος", με επίσημη τελετή στην μεθοριακή πόλη Τραν της Βουλγαρίας, 3 μόλις χλμ από τα σύνορα με την ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας. Με του δηλώσεις στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ, διέψευσε τις φήμες ότι το νοσοκομείο του Τράν, για τον εκσυγχρονισμό του οποίου οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει μισό εκατομμύριο δολάρια, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για την περίθαλψη τραυματιών του Κοσσυφοπεδίου.

Ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, που εδρεύει στην ΠΓΔΜ, Μάρκ Μέκεβοϊ, διέψευσε πληροφορίες του κέντρου πληροφοριών Κοσσυφοπεδίου, που πρόσκειται στον ηγέτη των αλβανοφώνων, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ότι σερβικές δυνάμεις που ήταν εγκατεστημένες στη συνοριακή γραμμή ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και τη Γιουγκοσλαβία εισέβαλαν στο σκοπιανό έδαφος και επιτέθηκαν σε χωριά της περιοχής, που κατοικούνται κυρίως από Αλβανούς.

"Γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει να μένει κανείς εκτός Ευρώπης και των ευρωπαϊκών οργανισμών και γι' αυτό εμείς καταλαβαίνουμε καλύτερα από όλους την Τουρκία", δήλωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κσβασνιέφσκι στην τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ". Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πολωνός πρόεδρος έδωσε το μήνυμα, ότι όταν η χώρα του θα γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα καταβάλλει προσπάθεια για να λάβει θέση και η Τουρκία στην Ε.Ε. "Ο αιώνας που διανύσαμε δεν ήταν καλός. Ηταν γεμάτος αίμα και θέλουμε να μην συμβούν κατά τον 21ο αιώνα, αυτού του είδους τα γεγονότα. Για αυτό, είναι για μας απαραίτητη η ενοποίηση. Υπό την έννοια αυτή, όσο γρηγορότερα συμπεριληφθεί η Τουρκία στην ευρωπαϊκή δομή, τόσο το καλύτερο", ανέφερε ο κ. Κσβασνιέφσκι.

Βόρειους ανέμους και μικρή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για το Σαββατοκύριακο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 17 μέχρι 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 μέχρι 34 και στα νησιά από 21 μέχρι 30. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 27 June 1998 - 5:40:07 UTC