Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 02/07/1998 (MΠΕ)

Συνεχίζεται ο καύσωνας για δεύτερη ημέρα σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ σήμερα το θερμόμετρο αναμένεται να φτάσει τους 40 βαθμούς. Σύμφωνα με την ΕΜΥ ο καύσωνας θα υποχωρήσει από τη Δευτέρα. Οι υγειονομικές υπηρεσίες ύστερα από σχετική εντολή των συναρμοδίων υπουργείων εξακολουθούν να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ εάν παραστεί ανάγκη θα θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο "ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ". Το υπουργείο Υγείας συνιστά να αποφεύγονται η πολύωρη παραμονή στον ήλιο και οι βαριές σωματικές εργασίες, ενώ απαραίτητη είναι η λήψη άφθονων υγρών.

Την ελπίδα να μην υπάρξουν παραλογισμοί που θα οδηγήσουν σε ενα θερμό επεισόδιο στα Βαλκάνια εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ενόψει του ταξιδιού του κ. Τσοχατζόπουλου στις ΗΠΑ, στο τέλος της εβδομάδας, μετά από επίσημη πρόσκληση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας. Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι στις επαφές που θα έχει στις ΗΠΑ θα συζητηθούν ορισμένα θέματα στρατηγικής σημασίας για τη χώρας μας, τα οποία εξετάστηκαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ώστε να διατυπωθούν οι ελληνικές θέσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να προωθηθούν τα συμφέροντα της χώρας μας. Για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι προτεραιότητα έχει ο πολιτικός λόγος και πρόσθεσε ότι σημασία έχει να γίνουν σαφή τα πλεονεκτήματα μιας στρατηγικής πορείας ώστε να ενδυναμώσουν οι προοπτικές μείωσης της έντασης στην περιοχή

Η δημιουργία των τριών νέων συνοριακών διόδων μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας θα είναι το θέμα της συνάντησης εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Δημοσίων Εργων των δύο χωρών, που θα πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα. Στη συνάντηση αναμένεται να ορισθούν τα ακριβή σημεία κατασκευής των νέων διόδων στους άξονες Ρουντοζέμ - Ξάνθη και Κέρντζαλι - Κομοτηνή, ενώ σύμφωνα με τη διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, οι νέες δίοδοι έπρεπε να τεθούν σε λειτουργία έως τα τέλη του έτους.

H δημιουργία Κέντρου Πρόληψης και Ενημέρωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης για τις εξαρτησιογόνες ουσίες σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, εξετάστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο υπό την προεδρία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Δημητριάδη. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίσθηκε η ίδρυση μιας αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία θα διαχειρίζεται το Κέντρο και θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας του. Προτάθηκε δε, στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας να συμμετάσχουν αντιπρόσωποι των παρακάτω φορέων: Δήμος Θεσσαλονίκης, Νομαρχία, Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος και Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε χθες στις 2408,36 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,81% ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 61,378 δισ. δραχμές. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 40.520 δρχ. (+ 3,9%), της Κτηματικής στις 19.700 δρχ. (+2,9%), της Ιονικής στις 15.501 δρχ. (+8%), της Πίστεως στις 25.555 δρχ. (+3,61%) και της Εργασίας στις 26.990 δρχ. (+3, 8%). Στο βιομηχανικό τομέα, η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στις 7.900 δρχ. (+1, 28%), της Ιντρακόμ στις 10.350 δρχ. (+0,44%) και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 3.050 δρχ. (+2,35%).

Με εντυπωσιακές προσφορές, που κατά περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και στο 50% της αρχικής τιμής, εγκαινιάστηκαν χθες σε ολόκληρη τη χώρα οι θερινές εκπτώσεις. Σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν οι εμπορικοί σύλλογοι των μεγάλων αστικών κέντρων, συνεκτιμώντας την κατάσταση της αγοράς, οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν δύο πλήρεις μήνες, μέχρι τις 31 Αυγούστου. Οι ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές εκτιμάται ότι θα "αιμοδοτήσουν" την αγορά, σε μία περίοδο που ο τζίρος εμφανίζεται ιδιαίτερα χαμηλός. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι της εμπορικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο για μείωση κατά 10% τουλάχιστον, αναμένοντας όμως, το τέλος της περιόδου των εκπτώσεων, για να ανακοινώσουν πιο συγκεκριμένα ποσοστά.

Τέσσερις συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Σλοβενίας, υπεγράφησαν στη Σόφια, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Σλοβένου πρωθυπουργού, Γιάνεζ Νταρνόβσεκ. Οι δυο πλευρές, θα συνεργαστούν στην προστασία και την προώθηση των επενδύσεων, στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, στην προστασία της χλωρίδας και στον τομέα της κτηνιατρικής. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, υπογράμμισε την ετοιμότητα της χώρας του να αρχίσει διαβουλεύσεις με τη Σλοβενία για συνεργασία στις μεταφορές και την αποκατάσταση των δρομολογίων, μεταξύ του λιμένα του Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα και αυτόν του Κάπερ στην Αδριατική.

Σχέδιο πέντε σημείων θα εξετάσει η Ομάδα Επαφής για το τερματισμό της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο κατά τη συνάντηση που έχει καθοριστεί για τις 8 Ιουλίου στη Βόννη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, ο οποίος υπογράμμισε πως πρέπει πρώτα να εξαντληθούν όλες τις δυνατότητες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης πριν επιχειρηθεί στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ . Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ο οποίος απηύθυνε έκκληση να εξαντληθούν όλα τα πολιτικά μέσα πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης. Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe-1 ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Υμπέρ Βεντρίν προειδοποίησε πως αν ανεξαρτητοποιηθεί το Κοσσυφοπέδιο θα προκαλέσει μια διαδικασία αποσταθεροποίησης στην περιοχή των Βαλκανίων και τόνισε πως η δημιουργία μικρών κρατών στα Βαλκάνια δεν είναι η καλύτερη λύση για την εκτόνωση της κρίσης καλώντας το Βελιγράδι να αποδώσει καθεστώς μεγαλύτερης αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο.

O εντολοδόχος πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, και πρωθυπουργός της προσωρινής κυβέρνησης, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς θα παρουσιάσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης έως τις 15 Ιουλίου στη βουλή του Μαυροβουνίου. Ο κ. Βουγιάνοβιτς δήλωσε ότι θα καταθέσει στη βουλή για έγκριση το προγράμμα της νέας κυβέρνησης και την επιλογή των αρμόδιων υπουργών, μετά από συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στο συνασπισμό "Για να ζήσουμε καλύτερα" και των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Οι αρχηγοί των κομμάτων Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα και Φιλελεύθερη Συμμαχία ενημέρωσαν ήδη ότι τα δύο κόμματα δεν θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση του Μαυροβουνίου.

Άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ, με αίθριο και πολύ ζεστό καιρό σε ολόκληρη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-40 βαθμούς, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ότι θα φτάσει στους 38 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 2 July 1998 - 5:40:07 UTC