Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:18 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 02/07/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Έσβησε η φωτιά στο νοσοκομείο ΚΑΤ.
  • Καύσωνας πλήττει σήμερα τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία έφτασε τους 40 βαθμούς, ενώ αύριο ο υδράργυρος θα "αγγίξει" τους 42.
  • Δ. Ρέππας: Η διαδικασία πώλησης της Ιονικής Τράπεζας θα ολοκληρωθεί μέσα στο χρονικό διάστημα που έχει προσδιοριστεί.
  • Συνάντηση Κώστα Σημίτη - Βάσως Παπανδρέου για τις ιδιωτικοποιήσεις. - Συνεδριάζει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την παραγωγή και τη διάθεση ενέργειας.
  • Δ. Ρέππας: Δεν υπάρχει κόντρα του υπουργείου Δικαιοσύνης με τους δικαστικούς λειτουργούς.
  • Κ. Σημίτης: Το μετρό της Αθήνας θα είναι έτοιμο στο τέλος του επόμενου χρόνου.
  • Η ανάγκη δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των ελληνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια σεμιναρίου.
  • Εξέπνευσε στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", η 28χρονη Άννα Θέμελη, από την Ορμύλια Χαλκιδικής.
  • Δ. Ρέππας: Δεν είναι επί του παρόντος η πρόταση για τη στήριξη της υποψηφιότητας Μητσοτάκη για την προεδρία της Δημοκρατίας.
  • Πυρκαγιά σε χαράδρα στο όρος Τύρφις Ευβοίας.
  • Ολοκληρώθηκε στο Οσλο η διήμερη συνάντηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών.
  • Τέσσερις νεκροί και είκοσι τραυματίες από έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, στο κέντρο της Βουδαπέστης.
  • Ελληνικό Φεστιβάλ διοργανώνει από τις 9 μέχρι τις 12 Ιουλίου η ελληνική ορθόδοξη κοινότητα της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Λογκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης.
  • Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.
  • Το Τουρκικό Κόμμα Αρετής προηγείται στις προτιμήσεις του τουρκικού εκλογικού σώματος.
  • Εντυπωσιακή άνοδος κατά 5,05% του Γενικού Δείκτη στη Σοφοκλέους.
  • Τελευταία μέρα ξεκούρασης είναι η σημερινή για τις οκτώ ομάδες που συνεχίζουν την πορεία τους στα προημιτελικά του 16ου Μουντιάλ.
  • Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Έσβησε η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα σε γραφεία και στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου ΚΑΤ, στη λεωφόρο Κηφισίας, στην Αθήνα. Λόγω της φωτιάς επικράτησε πανικός. Στο σημείο της πυρκαγιάς έφτασαν δώδεκα πυροσβεστικά οχήματα και δυνάμεις της πυροσβεστικής που έσβησαν τη φωτιά και απεγκλώβισαν από τους καπνούς τους ασθενείς που βρισκόταν στον πρώτο και το δεύτερο όροφο του νοσοκομείου. Σημειώνεται ότι δεν κινδύνεψε κανείς, ωστόσο για προληπτικούς λόγους οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλες πτέρυγες του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φωτιά ξέσπασε από αναμμένο τσιγάρο στο χώρο των αποδυτηρίων.

Καύσωνας πλήττει σήμερα τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία έφτασε τους 40 βαθμούς, ενώ αύριο ο υδράργυρος θα "αγγίξει" τους 42. Ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, δήλωσε ότι αν χρειαστεί θα εφαρμοστεί το σχέδιο "Ξενοκράτης", ενώ έδωσε εντολή σε νομαρχίες και δήμους να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια σε άστεγους και ηλικιωμένους.

Η διαδικασία πώλησης της Ιονικής Τράπεζας θα ολοκληρωθεί μέσα στο χρονικό διάστημα που έχει προσδιοριστεί, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Οι ιδιωτικοποιήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο πρωινής σύσκεψης του πρωθυπουργού με την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, η οποία παρουσίασε στον πρωθυπουργό το νομοσχέδιο για την παραγωγή και τη διάθεση ενέργειας με την προοπτική απελευθέρωσης της αγοράς μέχρι το 2000. Το νομοσχέδιο αυτό θα εξεταστεί αύριο κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχει κόντρα του υπουργείου Δικαιοσύνης με τους δικαστικούς λειτουργούς, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας όσα είπε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος για την εισαγγελική έρευνα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Ρέππας είπε ότι αποσαφηνίστηκε πως η έρευνα δεν αφορά την πολιτική ηγεσία ή το πρόσωπο του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Ρωμαίου, και σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρέχει πλήρη υποστήριξη στην εισαγγελική έρευνα που συνεχίζεται.

Το μετρό της Αθήνας θα είναι έτοιμο στο τέλος του επόμενου χρόνου, δήλωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του μετρό στα Σεπόλια. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε έργο πνοής το μετρό και αναφέρθηκε γενικότερα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και τα έργα που προωθεί. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη της συλλογικότητας για την ολοκλήρωση του έργου του ΠΑΣΟΚ και τόνισε την κοινωνική διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής.

Η ανάγκη δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των ελληνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας με στόχο την προβολή της κοινοτικής πολιτικής στον τομέα της επισιτιστικής βοήθειας. Οι μετέχοντες στο σεμινάριο υπογράμμισαν πως παρότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τη στιγμή που στις άλλες 14 χώρες μέλη της Κοινότητας υπάρχει. Αυτό έχει ως συνέπεια να μη υπάρχουν φορείς επισιτιστικής βοήθειας που να μπορούν να επωφελούνται από τα σχετικά κοινοτικά προγράμματα

Εξέπνευσε στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", η 28χρονη Άννα Θέμελη, από την Ορμύλια Χαλκιδικής και με το θάνατο της σφραγίστηκε η τραγωδία της οικογένειας, που έγινε γνωστή όταν τα τρία κοριτσάκια της ήπιαν φυτοφάρμακο. Συγγενείς της οικογένειας αναφέρουν ότι μόλις η άτυχη μητέρα συνειδητοποίησε πως τα παιδιά της είχαν δηλητηριαστεί, έσπευσε και η ίδια να πάρει φυτοφάρμακο. Τα τρία κοριτσάκια παραμένουν στο νοσοκομείο παίδων "Αγία Σοφία", και η κατάσταση της υγείας τους βελτιώνεται σταθερά.

Δεν είναι επί του παρόντος η πρόταση που διατύπωσε ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Οικονόμου, να στηριχθεί η υποψηφιότητα Μητσοτάκη για την προεδρία της Δημοκρατίας, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. "Έχουμε αρκετό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας", είπε ο κ. Ρέππας και παρατήρησε: "Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τον τιμούμε όταν παραμένουμε σιωπηλοί και δε συζητάμε όσα είναι ανεπίκαιρα".

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι σε χαράδρα στο όρος Τύρφις Ευβοίας. Επίγειες και εναέριες δυνάμεις έχουν μεταβεί στην περιοχή, όμως το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνει το δύσβατο της περιοχής.

Με συμφωνία για σύσφιγξη των επαφών και της συνεργασίας, ολοκληρώθηκε στο Οσλο η διήμερη συνάντηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών καθώς και επιχειρηματιών από την Ελλάδα και την Τουρκία. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Ειρήνης του Οσλο προήδρευσε ο Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας που συμμετείχε στη συνάντηση, μιλώντας στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, επισήμανε ότι κοινό στοιχείο που συνδέει τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες είναι "μια Κύπρος ενωμένη, στο βαθμό που προκαθορίζουν οι συμφωνίες κορυφής".

Τέσσερις νεκροί και είκοσι τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός έκρηξης βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, στο κέντρο της Βουδαπέστης. Σύμφωνα με την ουγγρική αστυνομία, πρόκειται για ξεκαθάριση λογαριασμών μεταξύ τουρκικών, ρωσικών και αραβικών συμμοριών.

Ελληνικό Φεστιβάλ διοργανώνει από τις 9 μέχρι τις 12 Ιουλίου η ελληνική ορθόδοξη κοινότητα της 'Κοίμησης της Θεοτόκου'', του Σαουθάμπτον στο Λογκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα λειτουργήσει αγορά έργων τέχνης, παλαιών αντικειμένων και έργων χειροτεχνίας.

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο καθώς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και των Αλβανών αυτονομιστών αυξάνοντας έτσι τους φόβους για γενίκευση της σύρραξης. Το ενημερωτικό κέντρο των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Μπελάτσεβατς τέθηκε υπό τον έλεγχο των σερβικών δυνάμεων. Χθες, σύμφωνα με την αλβανική πλευρά, από την επίθεση των σερβικών δυνάμεων στο χωριό Πρέγκατς, σκοτώθηκαν δύο Αλβανοί και τραυματίστηκαν έξι.

Σε 12 εκατομμύρια δολάρια θα ανέλθει το συνολικό ύψος της στρατιωτικής βοήθειας που θα χορηγήσουν φέτος οι ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, καθώς στο αρχικό ποσό που είχε εγκρίνει η αμερικανική κυβέρνηση για τον εφοπλισμό της χώρας θα προστεθούν άλλα 3,9 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό ανακοίνωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Αλ Γκορ, μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ο οποίος ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Το Κόμμα Αρετής, που ιδρύθηκε στην Τουρκία ύστερα από τη διάλυση του κόμματος Ευημερίας με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, προηγείται στις προτιμήσεις του τουρκικού εκλογικού σώματος, όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση. Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες και ιδιαίτερα την "Turkish Daily News" η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε, με εντολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στις αρχές Μαίου και σε δείγμα 2.500 ατόμων. Τη διενέργειά της επιβεβαίωσε και ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ, που δήλωσε ότι τα αποτελέσματά της συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, στις 29 Μαίου.

Στις 2.529,90 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης στη Σοφοκλέους ενισχυμένος κατά 121,54 μονάδες, ή ποσοστό της τάξεως του 5,05%. Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80,902 δισεκατομμύρια δραχμές.

Τελευταία μέρα ξεκούρασης είναι η σημερινή για τις οκτώ ομάδες που συνεχίζουν την πορεία τους στα προημιτελικά του 16ου Μουντιάλ. Αύριο ξαναρίχνονται στη μάχη του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου, με στόχο την πρόκριση στους "4" της διοργάνωσης. Αύριο η Ιταλία θα αντιμετωπίσει τη Γαλλία και η Βραζιλία τη Δανία. Μεθαύριο η Αργεντινή θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία και η Γερμανία την Κροατία.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος και πολύ ζεστός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 21 μέχρι 39 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 23 μέχρι 41 και στα νησιά του Αιγαίου από 25 μέχρι 38 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 24 μέχρι 38 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 2 July 1998 - 16:40:07 UTC