Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-08-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 21/08/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βίκτορ Κλίμα, υποδέχτηκε το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
  • Για το Ιράκ αναχώρησε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν. - Δύο στρατιώτες των δυνάμεων του ΟΗΕ τραυματίστηκαν στην Καμπούλ.
  • Ανακοινώσεις ΚΚΕ, Συνασπισμού και Πολιτικής Άνοιξης για τις αμερικανικές επιθέσεις στο Σουδάν και το Αφγανιστάν.
  • Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών στην χρυσή ελληνίδα πρωταθλήτρια Όλγα Βασδέκη.
  • Ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για την πτώση του μοιραίου Φάντομ κοντά στην Άνδρο.
  • Στις Οινούσσες βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.
  • Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του πλοιάρχου, των τεσσάρων αξιωματικών και του πληρώματος του πλοίου "Κλεόβουλος of Rodos".
  • Στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης κατέθεσε η Μαρία Καταβάτη για την υπόθεση της σχέσης της με τον βουλευτή Χαλκιδικής Βαρσάμη Γιοβανούδα.
  • Ανανεωμένο και ευέλικτο θα είναι το νέο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής.
  • Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Tην παραίτηση του προέδρου Γιέλτσιν ζήτησε το ρωσικό κοινοβούλιο.
  • Βορειοδυτικούς ανέμους και μικρή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βίκτορ Κλίμα, υποδέχτηκε το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι θα συζητήσει με τον κ. Κλίμα την ατζέντα της επικείμενης έκτακτης συνόδου κορυφής που θα γίνει στο τέλος Οκτωβρίου στην Αυστρία. Θα συζητηθούν επίσης ζητήματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στις σχέσεις Ελλάδας - Αυστρίας. Ο κ. Σημίτης επισήμανε ακόμη ότι η επίσκεψη του αυστριακού καγκελάριου έχει και φιλικό χαρακτήρα καθώς ο κ. Κλίμα θα μεταβεί στο Άγιο Όρος, προκειμένου να γνωρίσει και αυτή την πλευρά του ελληνισμού και της χριστιανοσύνης, ενώ θα ξεναγηθεί και στη Θεσσαλονίκη, μία πόλη τεράστιας σημασίας για τα Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το βράδυ το ζεύγος Σημίτη θα παρακαθήσει σε δείπνο με το ζεύγος Κλίμα, στο οποίο θα παρευρεθούν ακόμη οι κ.κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπανδρέου.

Για το Ιράκ αναχώρησε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις μετά τις χθεσινές αεροπορικές επιδρομές στο Σουδάν και το Αφγανιστάν. Η τηλεόραση της Βαγδάτης μετέδωσε ότι το Ιράκ θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε χώρα για την αντιμετώπιση της αμερικανικής πολιτικής. Στο μεταξύ, δύο στρατιώτες των δυνάμεων του ΟΗΕ, ένας Γάλλος και ένας Ιταλός, που επέβαιναν σε αυτοκίνητο του διεθνή οργανισμού τραυματίστηκαν σοβαρά όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους, στην Καμπούλ. Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν όλους τους ξένους που εργάζονται σε αποστολές στο Αφγανιστάν. Την υποστήριξή τους στις ΗΠΑ εξέφρασαν η Βρετανία, το Ισραήλ και η Ιαπωνία, ενώ κατά της επίθεσης τάχθηκαν η Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ, η Λιβύη και η Κίνα.

Τις χθεσινές αεροπορικές επιδρομές των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Σουδάν και το Αφγαγιστάν επέκρινε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα το ΚΚΕ χαρακτήρισε τις επιδρομές ως πράξη ωμής βίας και την αυτοαναγόρευση των Αμερικανών σε καταστολείς της τρομοκρατίας ως μέγιστη πρόκληση. Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο Συνασπισμός. Σε αυτή τονίζεται ότι η αμερικανική επίθεση ήταν πράξη υποκρισίας και υπογραμμίζεται ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους παραβάτες της διεθνούς νομιμότητας. Ο ευρωβουλευτής της Πολιτικής Άνοιξης Νικήτας Κακλαμάνης υπογράμμισε από την πλευρά του την ανάγκη λήψης πρωτοβουλίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην ισλαμική τρομοκρατία.

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην χρυσή ελληνίδα πρωταθλήτρια Όλγα Βασδέκη που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου στο τριπλούν απέστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης αναφέρει ότι στο πρόσωπο της Όλγας Βασδέκη επιβεβαιώνεται η παρατεταμένη άνοιξη του ελληνικού στίβου. Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν και όλοι οι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων.

Ανακοίνωση για την πτώση του μοιραίου Φάντομ κοντά στην Άνδρο εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι από τα συντρίμμια που βρέθηκαν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Άνδρου πιστοποιείται η καταστροφή του αεροσκάφους F-4 και ο θάνατος των χειριστών. Η κηδεία του σμηναγού Πέτρου Πολυχρονάκη θα τελεστεί στο χωριό Γρίβα Γουμένισσας του Κιλκίς αύριο στις 5 το απόγευμα. Η κηδεία του υποσμηναγού Γιώργου Παπαθανασίου θα τελεστεί στην Εκκλησία Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου αύριο στις 10 το πρωί.

Στις Οινούσσες βρίσκεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος το βράδυ θα εγκαινιάσει το στάδιο και το αμφιθέατρο Οινουσσών. Αύριο ο κ. Στεφανόπουλος θα μεταβεί στην Ικασία όπου θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τη Δευτέρα στις Οινούσσες θα αρχίσουν οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Επιστημονική Εταιρεία Euroclassica και η Ομηρική Ακαδημία Οινουσσών, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για αγορά, μεταφορά, εισαγωγή και εμπορία ναρκωτικών κατ΄ επάγγελμα άσκησε η εισαγγελέας Χαλκίδας εναντίον του πλοιάρχου, των τεσσάρων αξιωματικών και του πληρώματος του κυπριακού φορτηγού πλοίου "Κλεόβουλος of Rodos" στο οποίο βρέθηκαν εκατόν ογδόντα εννέα κιλά κολομβιανής κοκαϊνης. Την κοκαϊνη εντόπισαν οι αρχές στο πλοίο, ενώ αυτό βρισκόταν στο λιμάνι του Αλιβερίου.

Κατάθεση στην ανακρίτρια της Θεσσαλονίκης έδωσε το μεσημέρι η 25χρονη φοιτήτρια Μαρία Καταβάτη για την υπόθεση της σχέσης της με τον βουλευτή Χαλκιδικής Βαρσάμη Γιοβανούδα. Στο μεταξύ, την ικανοποίησή του για την απόφαση του κ. Γιοβανούδα, να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Οκτωβρίου, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Χαλκιδικής, Κωνσταντίνος Μαντζουφας.

Ανανεωμένο και ευέλικτο θα είναι το νέο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, το οποίο διόρισε ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων και θα συγκληθεί σε σώμα στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ομογενειακής εφημερίδας των ΗΠΑ "ΠΡΩΙΝΗ". Σε αντίθεση με την περασμένη διετία, όπου λόγω ειδικών συνθηκών έγινε παρέκκλιση κι ο αριθμός των μελών του ξεπέρασε τα 150, αυτή τη φορά τηρείται το καταστατικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και τα μέλη του οργάνου θα είναι 78.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και των Αλβανών αυτονομιστών. Πάντως, αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί τελικά συναίνεση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για την έναρξη του διαλόγου, εμφανίστηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια ο οποίος έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για τις επαφές των δυο πλευρών. Ο κ.Χιλ ο οποίος επισκέφθηκε την Πρίστινα δήλωσε ότι "έχει σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της έναρξης των επαφών των δυο συγκρουόμενων πλευρών", χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Tην παραίτηση του προέδρου Γιέλτσιν ζήτησε το ρωσικό κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου που πραγματοποιήθηκε σήμερα με κύριο θέμα τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις που οδήγησαν την κυβέρνηση στην υποτίμηση του ρουβλίου. Σύμφωνα με το ρωσικό σύνταγμα ο πρόεδρος μπορεί απλά να αγνοήσει τα αιτήματα των βουλευτών για παραίτηση του ακόμη και αν ψηφίσει υπέρ η πλειοψηφία των βουλευτών. Tην παραίτηση του πρωθυπουργού Σεργκέι Κιριένκο και του προέδρου της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Σεργκέι Ντούμπινιν, ζήτησε ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου Αλεξάντερ Σόχιν, ο οποίος μέχρι πρότινος τάσσονταν υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής.

Βορειοδυτικούς ανέμους και μικρή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών ή καταιγίδων στα βόρεια κυρίως τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 16 μέχρι 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 18 μέχρι 33 και στα νησιά από 22 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 19 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 21 August 1998 - 16:40:14 UTC