Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 22/08/1998 (MΠΕ)

Το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό μουσείο επισκέφθηκαν χθες αργά το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βίκτορ Κλίμα, συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο και Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο Aυστριακός επίσημος, που πραγματοποιεί από χθες ιδιωτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και το Αγιο Ορος, έμεινε εντυπωσιασμένος από τα εκθέματα, ενώ στη συνέχεια οι δύο πολιτικοί και η συνοδεία τους έκαναν μια βόλτα στην παλιά παραλία και παρακάθησαν σε γνωστό "καφέ" της πόλης με φόντο το Θερμαϊκό. Στις συζητήσεις των δύο πρωθυπουργών κυριάρχησαν θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα τεθούν στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής στο τέλος Οκτωβρίου, καθώς η Αυστρία ασκεί την προεδρία της Ένωσης. Σήμερα το πρωί οι κύριοι Σημίτης και Κλίμα θα μεταβούν με ελικόπτερο στο Άγιο Όρος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αναμένεται να φτάσουν στις Καρυές στις 10:30, όπου θα τους γίνει επίσημη υποδοχή από τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας.

Νεκροί θεωρούνται σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας οι δύο χειριστές του μαχητικού F-4, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του πεδίου βολής ανατολικά της Άνδρου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα αεροπορικά δυστυχήματα που τον τελευταίο καιρό έπληξαν την Πολεμική μας Αεροπορία δεν οφείλονται σε αστοχία υλικού, αλλά στον ανθρώπινο παράγοντα, καθώς το ιπτάμενο προσωπικό εκπαιδεύεται και δρα πάντοτε σε πραγματικές συνθήκες μάχης.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν έντονα στην απόφαση του υπουργού Υγείας Κώστα Γείτονα να περιορίσει τον αριθμό των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία μέχρι και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τη μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς θα επισκεφθεί σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί ύστερα από πρόσκληση μητροπολιτών για να συμμετάσχει σε τοπικές εορτές. Ο μακαριότατος θα αναχωρήσει από την Κατερίνη, την οποία επισκέπτεται, για την Θεσσαλονίκη σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμά του ο κ. Χριστόδουλος μετά την επίσκεψή του στο Επισκοπείο Καλαμαριάς, όπου θα τον υποδεχτεί ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος θα αναχωρήσει για τη Μηχανιώνα. Αύριο, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα χωροστατήσει στο αρχιερατικό συλλείτουργο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, Νέας Μηχανιώνας, ενώ αργά το μεσημέρι θα αναχωρήσει για την Κόνιτσα προκειμένου να παραστεί στον μέγα εσπερινό του ιερού ναού του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Το ενδεχόμενο συμπληρωματικού διαγωνισμού εξετάζει τώρα το υπουργείο Παιδείας καθώς κάτω από τη βάση έγραψαν οι εκπαιδευτικοί πολλών κλάδων που πήραν μέρος στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 3 στους 4 εκπαιδευτικούς απέτυχαν να συγκεντρώσουν τη βάση σε όλα τα μαθήματα. Σε σύνολο 28.106 διαγωνιζομένων πέτυχαν μόλις οι 7.056 ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου θα εξεταστούν οι περίπου 300 ενστάσεις.

Με απώλειες 1,39% έκλεισε χθες ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, πέφτοντας στις 2.638,14 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών στη Σοφοκλέους ανήλθε σε 50,692 δισ. δρχ Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής διαμορφώθηκε στις 52.300 δρχ, της Κτηματικής στις 26.800, της Ιονικής στις 17.490, της Εργασίας στις 29.600 και της Alpha Τράπεζας Πίστεως στις 26.170 δρχ. Στο βιομηχανικό κλάδο, η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στις 7.955 δρχ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 3.290, ενώ οι κοινές μετοχές της "Ιντρακόμ" και της "Τιτάν" διαμορφώθηκαν στις 12.600 και 21.680 δρχ. αντίστοιχα.

Στα 2,4 δισ.δρχ ανήλθαν στο επτάμηνο 1998 τα καθαρά κέρδη του ΕΟΤ από 63 επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η αύξηση των κερδών υπερέβη το 100%, σε σχέση με το σύνολο της περσινής χρήσης, οπότε τα αντίστοιχα μεγέθη δεν ξεπέρασαν το 1,1 δισ. Πολύ θετικά εξελίχθηκε η πορεία των εσόδων κατά τον προηγούμενο μήνα. Τον Ιούλιο οι μονάδες του ΕΟΤ εμφάνισαν κέρδη 562 εκατ., με έσοδα 820,5 εκατ. και ζημίες 257 εκατ. Σημαντικό μέρος των εσόδων προσπόρισαν οι κατά τόπους μαρίνες με κέρδη 129,2 εκατ. και οι ακτές, που απέφεραν στα ταμεία του ΕΟΤ 119 εκατ.δρχ.

"Ορθιος" και με το παραπάνω στάθηκε ο άλτης του ΠΑΟΚ, Δημήτρης Κοκκότης στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου που διεξάξεγεται στη Βουδαπέστη και με άλμα στα 2 μέτρα και 30 εκατοστά -που πέτυχε με την πρώτη προσπάθεια- κατέκτησε την 5η θέση. Πρώτος αναδείχθηκε ο Πολωνός Αρτουρ Πάρτικα με άλμα 2.34, δεύτερος ο Βρετανός Ντάλτον Γκραντ (2.34) και τρίτος ο Ρώσος Σεργκέι Κλιούγκιν (2.32). Ο Κοκκότης στάθηκε άτυχος, αφού στα 2.32 είχε μόνον δύο προσπάθειες, καθώς πριν κάνει το πρώτο άλμα του ακυρώθηκε επειδή επιχείρησε να κάνει την προσπάθειά του εκπρόθεσμα.

Τον Θεσσαλονικιό κολυμβητή και προπονητή σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, Γιώργο Μαθά, που διέσχισε την Μάγχη κολυμπώντας, θα βραβεύσει ο Ειδικός Γραμματέας Αθλητισμού Μακεδονίας Θράκης Στέλιος Αγγελούδης. Η εκδήλωση της βράβευσης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Αυγούστου και ώρα 11πμ στα γραφεία της Ειδικής Γραμματείας Αθλητισμού στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Εντατικές έρευνες διεξάγει η αλβανική αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών της βομβιστικής επίθεσης σε βάρος ορθόδοξης εκκλησίας στη Σκόδρα, όπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Περικλή Τέτα, ενώ ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της ανάμειξης στην τρομοκρατική αυτή ενέργεια, φανατικών ισλαμιστών. Ο κ.Τέτα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό με τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο τον οποίο ενημέρωσε για την πρόοδο των ερευνών της αστυνομίας. Μέχρι στιγμής τα αίτια της εγκληματικής αυτής ενέργειας όσο και οι δράστες εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα.

Άσκηση για την αντιμετώπιση κοινωνικών αναταραχών πραγματοποίησε στη Βοσνία, τρεις εβδομάδες πριν τις γενικές εκλογές, η πρώτη ειδικευμένη μονάδα του ΝΑΤΟ κατά των ταραχών. Περίπου 270 Ιταλοί αστυνομικοί, στους οποίους θα προστεθούν ενενήντα ακόμη αστυνομικοί από τη Ρουμανία και την Αργεντινή, ολοκλήρωσαν τις δύο εβδομάδες της τελικής εκπαίδευσης στην πρωτεύουσα της Βοσνίας. Η δύναμη που δημιουργήθηκε έχει ως στόχο να ενισχύσει την ασφάλεια στις επικίνδυνες περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια των εκλογών της 12- 13 Σεπτεμβρίου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Τουρκίας ενέτειναν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις αμερικανικές διπλωματικές αντιπροσωπείες στη χώρα, μετά την επίθεση πυραύλων που εκτόξευσαν οι ΗΠΑ κατά των υποτιθέμενων τρομοκρατικών τοποθεσιών στο Αφγανιστάν και το Σουδάν, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και των Αλβανών αυτονομιστών. Επίκεντρο των συγκρούσεων είναι το Οράχοβατς και η Σουχαρέκα, ενώ σύμφωνα με την αλβανική πλευρά πυρπολήθηκαν και χωριά των αλβανόφωνων. Από τις συγκρούσεις στο χωριό Σαματρέζια σκοτώθηκε ένας μαχητής του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", ενώ τραυματίστηκαν οκτώ. Σύμφωνα πάντα με την αλβανική πλευρά, οι σερβικές δυνάμεις βομβάρδισαν το χωριό Μπαντίνα.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις και πιθανόν καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 μέχρι 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 20 μέχρι 35 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί βροχή και καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 22 August 1998 - 11:34:10 UTC