Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 28/08/1998 (MΠΕ)

Οι αρνητικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία που έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στην ελληνική οικονομία, μπορούν να αντιμετωπιστούν και αντιμετωπίζονται επαρκώς, σύμφωνα με χθεσινοβραδινές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Από πλευρά της αντιπολίτευσης, η ΝΔ ισχυρίστηκε ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε πήλινα πόδια, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει "γιατροσόφι" για την κρίση στην οικονομία. Ο Συνασπισμός χαρακτήρισε αδιέξοδη την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ενώ για "παταγώδη αποτυχία" της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έκανε λόγο το ΔΗΚΚΙ. Τέλος, η Πολιτική Άνοιξη κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία.

Τη δέσμευση της Ελλάδος ότι θα υπερασπιστεί στρατιωτικά την Κύπρο, σε περίπτωση που δεχτεί απειλή επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Κύπρου. Τόσο ο κ. Σημίτης, όσο και ο κ Κληρίδης τόνισαν ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για αναβολή της εγκατάστασης των S-300 στη Μεγαλόνησο.

"Οι δηλώσεις του κ. Σημίτη αποτελούν ομολογία της ήδη ειλημμένης στο παρασκήνιο, απόφασης για ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο", δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. "Η απόφαση αυτή, συνέχισε ο κ. Τσοβόλας, είναι απαράδεκτη και θα οδηγήσει σε αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και σε όλα τα εθνικά μας θέματα, γιατί συνιστά μια νέα μεγάλη υποχώρηση της ελληνικής πλευράς, που θα αυξήσει την τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία".

Συνεδριάζουν σήμερα από κοινού η κυβερνητική επιτροπή και η πολιτική γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου για τη νέα περίοδο.

Την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη θα δοθούν στη δημοσιότητα οι βάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας.

Συνεδρίασε στη Χαριλάου Τρικούπη το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη και ασχολήθηκε με όλα τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας. Ο πρωθυπουργός, στην αρχή της συνεδρίασης ενημέρωσε τα μέλη του Ε.Γ. για την οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Ρωσία και για τις επιπτώσεις της στη χώρα μας.

"Σε κατάσταση ανησυχίας, αγωνίας και απόγνωσης, βρίσκονται οι αγρότες του Έβρου από τις συνεχιζόμενες καταστροφές που υπέστησαν οι αγροτικές καλλιέργειες. Οι υποσχέσεις από την κυβέρνηση, το υπουργείο Γεωργίας και τη Νομαρχία Εβρου για αποζημίωση παραμένουν ανεκπλήρωτες. Τα χρέη στην ΑΤΕ τρέχουν και καθημερινά φθάνουν ειδοποιητήρια της εφορίας να πληρώσουν φόρους. Η ανταμοιβή προς τους απλήρωτους αγρότες είναι 350 μηνύσεις που επιδόθηκαν στους αγωνιζόμενους αγρότες για να προσαχθούν στα κυβερνητικά αγροτοδικεία τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο". Τα παραπάνω αναφέρονται στο υπόμνημα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Εβρου "ΕΝΟΤΗΤΑ", το οποίο και κατέθεσε στη Βουλή.

Mε μεγάλες απώλειες, της τάξης του 7,70%, έκλεισε χθες ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, υποχωρώντας κατά 192, 4 μονάδες, στις 2.281,3. Η αξία των συναλλαγών στη Σοφοκλέους διαμορφώθηκε στα 76,5 δισ. δρχ. Πάντως, το κλίμα αναμένεται να βελτιωθεί χάρη στην παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος, που θα χορηγήσει συνάλλαγμα στην αγορά, με επιτόκιο 14%

Με συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου και την τσιγγάνικη μπάντα του Φερούζ Μουστάφοφ από τα Σκόπια αρχίζουν σήμερα το βράδυ στη Φλώρινα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των "Πρεσπών ΄98" ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, και Δημόσιας Τάξης, Γεώργιος Ρωμαίος, θα τιμήσουν με την παρουσία τη φετινή διοργάνωση. Ο κ Πάγκαλος που θα διανυκτερεύσει το ερχόμενο Σάββατο στην Πρέσπα, πριν μεταβεί με διπλωματική αποστολή στην Αλβανία, θα τιμηθεί για τη σημαντικότατη βοήθεια που έδωσε στους πολιτιστικούς συλλόγους της ακριτικής Φλώρινας για να επισκεφτούν τους αποδήμους . Ο κ Ρωμαίος από την πλευρά του θα εγκαινιάσει στις 29 Αυγούστου την υπερσύγχρονη ακταιωρό που αγόρασε η Ελλάδα έναντι 78 εκατομμυρίων δραχμών , ικανοποιώντας ένα χρόνια αίτημα των ψαράδων για φύλαξη των λιμναίων συνόρων της Μεγάλης Πρέσπας. Το βράδυ του Σαββάτου, ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς θα "σπάσει" τη "Σιωπή των Βαλκανίων" στον Άγιο Αχίλειο με μία ανεπανάληπτη συναυλία στην οποία θα μετέχουν μουσικοί χορωδοί και σολίστ από τρεις βαλκανικές χώρες.

Η υπόθεση των έξι συλληφθέντων στελεχών του αντιπολιτευόμενου "Δημοκρατικού Κόμματος" για το αιματοκύλισμα του αλβανικού λαού στην περσινή εξέγερση, εξακολουθεί να κυριαρχεί στην αλβανική πολιτική ζωή. Σε τηλεοπτική εμφάνισή του, ο πρωθυπουργός, Φατός Νάνο, αντέκρουσε κατηγορίες σε βάρος του σχετικά με το θέμα λέγοντας: "Με την ιδιότητα του προέδρου της κυβέρνησης δηλώνω υπεύθυνα ενώπιον των Αλβανών πολιτών ότι οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως η ιδέα των εν λόγω συλλήψεων ανήκει στον Φατός Νάνο είναι εντελώς ανακριβείς, είναι απάτη που ασκοπεί να ενθαρρύνει την έχθρα ανάμεσα στο λαό και την κυβέρνησή του".

Mεγάλη στρατιωτική άσκηση διεξάγεται στην Αλβανία, στην πόλη Κούκες στα αλβανο-γιουγκοσλαβικά σύνορα. Στην άσκηση με την κωδική ονομασία "Ντρίνι 1998" συμμετέχουν και τα τρία όπλα των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων. Ο αρχηγός της μεραρχίας του Κούκες, στρατηγός Ουλούσι Λιάμα σε δηλώσεις του τόνισε ότι η άσκηση αποσκοπεί στην αύξηση της ετοιμότητας του αλβανικού στρατού. "Καθήκον μας είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας", τόνισε ο κ.Λιάμα ο οποίος διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση.

Την πρώτη επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Βίκτορ Τσερνομίρντιν με ξένο ηγέτη, θα αποτελέσει η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, σήμερα το απόγευμα. Η συνάντηση ζητήθηκε από τη βουλγαρική πλευρά και επιβεβαιώθηκε από τη Ρωσία, η οποία θέλησε στη συνάντηση να συζητηθεί και η στρατηγική των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Στογιάνοφ πραγματοποίησε τις τελικές διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό, Ιβάν Κόστοφ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευγκένι Μπακαρτζίεφ, καθώς και με τον τέως πρόεδρο κ. Ζέλεφ.

Aντιπροσωπεία του υπουργείου Αμυνας της ΠΓΔΜ με επικεφαλής τον υπουργό Λάζαρ Κιτάνοφσκι, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Γερμανία. Ο κ.Κιτάνοφσκι θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του με τον οποίο θα συζητήσει θέματα διμερούς συνεργασίας καθώς και για την κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων. Οι εφημερίδες των Σκοπίων αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση θα χορηγήσει δωρεάν στις ένοπλες δυνάμεις της ΠΓΔΜ 70 στρατιωτικά μεταφορικά οχήματα που ανήκαν στον στρατό της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Ζέστη και αυξημένη υγρασία θα επικρατήσουν σήμερα στη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σε όλη τη χώρα προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 17 μέχρι 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 19 μέχρι 35 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός αλλά από το απόγευμα βαθμιαία θα συννεφιάσει. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 28 August 1998 - 5:40:25 UTC