Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-08-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 28/08/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Περιορίστηκαν οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Δείγματα ανάκαμψης στις διεθνείς χρηματαγορές - Ανατίμηση του ρουβλίου κατά 15%.
  • Αισιόδοξος για την πορεία της διεθνούς οικονομικής κρίσης εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
  • Δ. Ρέππας: Ο βασικός οικονομικός προγραμματισμός της κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητος. - Συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ και η Κυβερνητική Επιτροπή.
  • Κριτική Κώστα Καραμανλή στην κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την χρηματιστηριακή κρίση.
  • Κυβερνητικός εκπρόσωπος: οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
  • Τα Ευρωπαϊκά Σοσιαλιστικά Κόμματα μπροστά στις προκλήσεις της εποχής μας.
  • Αποκλείει το ενδεχόμενου πολέμου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Pierre Schori.
  • Την ανάγκη να υπάρξει στο ΠΑΣΟΚ προσυνεδριακός διάλογος, χωρίς εκλογική διαδικασία, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.
  • Τη Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
  • Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από το πρωί στην Φλώρινα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γεώργιος Ρωμαίος.
  • Γιώργος Βασιλείου: Προς τη σωστή κατεύθυνση το κοινό ανακοινωθέν Σημίτη - Κληρίδη.
  • "Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου οφείλουν να διεκδικήσουν με το αίμα τους την ελευθερία", τόνισε ο πολιτικός εκπρόσωπος του Απελευθερωτικού Στρατού.
  • Συναυλία στην Κωνσταντινούπολη θα δώσει η Νάνα Μούσχουρη.
  • Ολοκληρώθηκε η κλήρωση που ανέδειξε τους αντιπάλους του Πανιωνίου, για το Κύπελλο Κυπελλούχων και της ΑΕΚ για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
  • Παροδικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται αύριο κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Σημάδια εκτόνωσης της χρηματιστηριακής κρίσης διαφάνηκαν σήμερα καθώς, στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης Τιμών περιόρισε τις απώλειές του και έκλεισε στο 4,89%, μετά από συντονισμένη παρέμβαση σε βασικές μετοχές του κλάδου, ενώ η διεθνής αγορά φαίνεται να ανακάμπτει μετά την ανατίμηση του ρουβλίου κατά 15%. Παράλληλα έγιναν παρεμβάσεις από τις ελληνικές νομισματικές αρχές για τη στήριξη της δραχμής και τη διαφύλαξη της ισοτιμίας της έναντι των ξένων νομισμάτων.

Αισιόδοξος για την πορεία της διεθνούς οικονομικής κρίσης εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η διεθνής κρίση συνεχίζεται όμως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εκτόνωσης. Επισήμανε ότι η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα ήταν σαφώς μικρότερη από χθες και τόνισε ότι υπάρχει ομαλοποίηση στην αγορά ομολόγων. Έδωσε ακόμη τη δημοσιότητα λίστα με 30 ευρωπαϊκές χώρες και τη μεταβολή των χρηματιστηρίων τους στην οποία φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη άνοδο από όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μέσα στο 1998. Συγκεκριμένα ο κ. Παπαντωνίου είπε: "η πτώση των τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι περίπου ανάλογη τις τελευταίες μέρες με αυτή που σημειώθηκε σε άλλες χώρες, όμως η σωρευτική αθροιστική εξέλιξη σε όλη τη διάρκεια του 1998 αναδεικνύει ένα πολύ σημαντικό όφελος για τον Έλληνα μικρομέτοχο".

Ο βασικός οικονομικός προγραμματισμός της κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητος, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και των οικονομικών αλλαγών. Αναφορικά με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ και της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι συζητήθηκαν λεπτομερώς οι εξελίξεις στο θέμα της οικονομίας και έγινε ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Είπε ακόμη ότι οι πιέσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας οφείλονται αποκλειστικά στην κρίση στη ρωσική και τις ασιατικές χρηματαγορές και δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, η ελληνική οικονομία θωρακίστηκε με την ένταξη της δραχμής στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών. "Η οικονομία μας πάει καλά και αντιμετωπίζει τη σημερινή κρίση υπό πολύ καλύτερες συνθήκες από ό,τι στο παρελθόν", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεν προβληματισμός αλλά και επαγρύπνηση και εγρήγορση ώστε να διασφαλιστούν όσα πέτυχε με μεγάλους κόπους η ελληνική οικονομία.

Κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την χρηματιστηριακή κρίση άσκησε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι "η οικονομία και πάλι δοκιμάζεται σκληρά με θύματα κυρίως τους μικροεπενδυτές" και πρόσθεσε ότι "δυστυχώς στην Ελλάδα η διεθνής αναταραχή παίρνει διαστάσεις κρίσης, γεγονός που είναι συνέπεια του φιάσκο της Ιονικής και της αποτυχίας να ενταχτούμε έγκαιρα στο ευρώ". Καταλήγοντας ο κ. Καραμανλής συνέστησε ψυχραιμία και υπευθυνότητα και τόνισε ότι η μόνη ασπίδα είναι μια αξιόπιστη οικονομική πολιτική που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει.

Τη σαφή διαβεβαίωση ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. "Τότε η κυβέρνηση θα κριθεί για το έργο της με βάση τους στόχους που έχει θέσει", είπε ο κ. Ρέππας και ανέφερε χαρακτηριστικά την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση, την ανάδειξη του ρόλου της χώρας μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας.

Θέματα που αφορούν στην στρατηγική του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού χώρου βρίσκονται στο επίκεντρο του Summer University 1998, που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Η πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Πωλίν Γκρην έκανε λόγο για πρόβλημα πολιτικής ηγεσίας σε μεγάλες χώρες, ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στην κρίση που επικρατεί στην Ρωσία, στα εσωτερικά προβλήματα των ΗΠΑ, στην Ασιατική κρίση και στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Άκης Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι απαιτείται νέος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων. "Έχουμε μπροστά μας την ανάγκη να επεξεργαστούμε νέες προτάσεις και προπαντός μια σύγχρονη προοδευτική στρατηγική των σοσιαλιστικών και προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης απέναντι στα προβλήματα που δημιουργεί σήμερα η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Αποκλείει το ενδεχόμενου πολέμου μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Pierre Schori, ενώ στο θέμα του Κοσυφοπεδίου τάσσεται υπέρ μιας αυξημένης αυτονομίας στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας. Όσον αφορά το θέμα της επέκτασης της ασιατικής και της ρωσικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν κινδυνεύουν καθώς ενόψει της ΟΝΕ οι οικονομίες τους πληρούν αυστηρούς όρους που τους επιτρέπουν να αντεπεξέλθουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Schori στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την ενημέρωση των 20.000 Σουηδών πολιτών που ζουν στην Ελλάδα με αφορμή τις σουηδικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Την ανάγκη να υπάρξει στο ΠΑΣΟΚ προσυνεδριακός διάλογος, χωρίς εκλογική διαδικασία, προκειμένου να συζητηθούν τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος. "Όταν το Συνέδριο γίνεται εν μέσω εκλογικών διαδικασιών, τότε χάνεται η ουσία που είναι η συζήτηση για τα ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων, αναφορικά με την αντίθεση που εξέφρασε στη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου σχετικά με το περιεχόμενο του προγραμματιζόμενου συνεδρίου του κινήματος.

Τη Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και τα ονόματα των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν για να καλύψουν κενά. Το νέο σχολικό έτος αρχίζει στις 12 Σεπτεμβρίου και ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης ανακοίνωσε ότι θα διοριστούν 9.500 εκπαιδευτικών. Από αυτούς οι 7.000 θα προέρχονται από την επετηρίδα.

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από το πρωί στην Φλώρινα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γεώργιος Ρωμαίος συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ιωάννη Παπαδογιαννάκη , προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις "Πρέσπες ΄98". Το μεσημέρι ο κ Ρωμαίος εγκαινίασε την υπερσύγχρονη ακταιωρό μήκους 12 μέτρων τύπου Magna Onda, που τέθηκε στη διάθεση της αστυνομικής διεύθυνσης Φλώρινας για την επιτήρηση των λιμναίων συνόρων της Μεγάλης Πρέσπας.

Προς τη σωστή κατεύθυνση ήταν το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν χτες ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γεώργιος Βασιλείου, τονίζοντας ότι τώρα είναι η σειρά του Εθνικού Συμβουλίου να δρομολογήσει θετικές εξελίξεις, με τις αποφάσεις του. "Οι δηλώσεις και το ανακοινωθέν αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για να πάψει η προσοχή να επικεντρώνεται στους πυραύλους και να ασχοληθούμε με την πολιτική πτυχή της επίλυσης του κυπριακού", κατέληξε ο κ. Βασιλείου. Στο μεταξύ, επαφές με το εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ θα έχει τον Σεπτέμβριο ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, σε μια προσπάθεια αποδυνάμωσης του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο Ισραήλ, με αφορμή την αγορά των πυραύλων S-300.

"Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου οφείλουν να διεκδικήσουν με το αίμα τους την ελευθερία", τόνισε ο πολιτικός εκπρόσωπος του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, Αντέμ Ντεμάτσι, επισημαίνοντας πως η Σερβία δεν αφήνει περιθώρια για ειρηνική επίλυση της κρίσης στην περιοχή. Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα "Ντόιτσε Τσάιτουνγκ", ο Ντεμάτσι είπε ότι ο αλβανικός λαός του Κοσσυφοπεδίου έχει δημιουργήσει στρατό, ο οποίος εκπροσωπεί τον λαό και όχι μία ιδεολογία ή ένα πολιτικό κόμμα.

Συναυλία στην Κωνσταντινούπολη θα δώσει η Νάνα Μούσχουρη την 1η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, κατόπιν πρόσκλησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στην συναυλία προσκλήθηκαν 600 άτομα από την Τουρκία και το εξωτερικό.

Ολοκληρώθηκε η κλήρωση που ανέδειξε τους αντιπάλους του Πανιωνίου, για το Κύπελλο Κυπελλούχων και της ΑΕΚ για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Τα αποτελέσματα της κλήρωσης χαρακτηρίζονται θετικά και για τις δύο ελληνικές ομάδες. Ο Πανιώνιος θα αντιμετωπίσει την φινλανδική Χάκα, ενώ η ΑΕΚ κληρώθηκε να παίξει με την ολλανδική Βίτεσε, στην οποία αγωνίζονται ο Νίκος Μαχλάς και ο Κώστας Χανιωτάκης.

Παροδικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται αύριο κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 17 μέχρι 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 19 μέχρι 36 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 34 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 31 βαθμούς. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 28 August 1998 - 16:40:21 UTC