Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 05/09/1998 (MΠΕ)

Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων της 63ης Διεθνούς ΄Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προέβλεψε χθες το βράδυ ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στη διεθνή οικονομία, η Ελλάδα θα τα καταφέρει, χάρη και στη μεγάλη στροφή που ξεκίνησε η κυβέρνηση και η οποία θα κάνει την Ελλάδα πρωτοπόρο για την ειρήνη, τη συνεργασία και την ευημερία στα Βαλκάνια. Ενώ παράλληλα, αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησής του, παρατήρησε ότι η Βόρεια Ελλάδα μεταβάλλεται σε μοχλό για μία νέα περίοδο ανάπτυξης. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, στάθηκε ιδιαίτερα στην ακολουθούμενη από την κυβέρνηση πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι στόχος, είναι η ισχυρή Ελλάδα, η Ελλάδα της ευημερίας, της ασφάλειας, της προόδου, της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, μετέφερε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ. κ. Παντελεήμων, στα εγκαίνια της 63ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζει την ευχή να είναι επιτυχής η φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ, ενώ τονίζει ότι λόγω ανηλειμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στα εγκαίνια.

Διήμερη επίσκεψη στο νομό Φλώρινας πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Στεφανόπουλος θα έχει επαφές με εκπροσώπους των αρχών, των παραγωγικών τάξεων και των φορέων της δυτικής Μακεδονίας.

Με αφορμή την ομιλία του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 63ης Δ.Ε.Θ., ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Ο λόγος του κ. Πρωθυπουργού ήταν υποκριτικός. Το μαύρο για την οικονομία και το λαό, το παρουσίασε άσπρο, υποτιμώντας την νοημοσύνη των πολιτών. Επανέλαβε για τρίτη συνεχή χρονιά τα ίδια κενά περιεχομένου λόγια, προσπαθώντας να καλύψει την παταγώδη αποτυχία της Κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής και την εξαθλίωση ενός μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού, που το πλήττει η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια και βρίσκεται κάθε μέρα και περισσότερο σε κοινωνικό αποκλεισμό.

Μικρή πτώση σημείωσε στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου στη Σοφοκλέους, ο Γενικός Δείκτης Τιμών. Συγκεκριμένα, υποχώρησε κατά 0,98% και διαμορφώθηκε στις 2.096,38 μονάδες, ενώ χαμηλός ήταν και ο συνολικός όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε τελικά στα 34,272 δισ. δραχμές. Στις τραπεζικές μετοχές, η Εθνική έκλεισε στις 39.960 δρχ., η Κτηματική στις 20. 550 δρχ., η Ιονική στις 10.510 δρχ., η Εργασίας στις 24.490 δρχ., η Εμπορική στις 21.100 δρχ. και η Πίστεως στις 22.000 δραχμές. Στο βιομηχανικό κλάδο, ο ΟΤΕ έκλεισε στις 6.650 δρχ., η ΔΕΛΤΑ(κ) στις 3.060 δρχ. , η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 2.600 δρχ., η ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.710 δρχ., η Ιντρακόμ(κ) στις 10.600 δρχ. και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ(κ) στις 18.400 δραχμές.

Kατά 8,5% αυξήθηκαν οι αφίξεις με πτήσεις τσάρτερ στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ελλάδας, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 1998. Το σύνολο των επιβατών που διακινήθηκαν με αυτό τον τρόπο κατέγραψε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Αναλυτικότερα, στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, 1.545.890 επιβάτες αποβιβάστηκαν στους αερολιμένες Θεσσαλονίκης, Αθηνών, Ηρακλείου, Ρόδου και Κέρκυρας. Πέρυσι, ο αντίστοιχος αριθμός δεν ξεπέρασε το 1.424.788 επιβάτες.

Οπαδοί του Αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στην κεντρική πλατεία των Τιράνων, παρόλο που η αλβανική αστυνομία δεν έδωσε την άδεια για τη συγκέντρωση εξαιτίας της έντασης που επικρατεί στη χώρα. Ήταν πάντως αναμενόμενο ότι και σε αυτή την περίπτωση ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα θα αγνοούσε την απόφαση της αστυνομίας όπως είχε κάνει και στις 31 Αυγούστου, όταν διοργάνωσε συγκέντρωση στα Τίρανα, παρόλο που η αστυνομία των Τιράνων και ο υπουργός Δημόσιας, Περικλί Τέτα είχαν δηλώσει επανειλλημένα ότι δεν θα επέτρεπαν καμία συγκέντρωση χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τόσο ο κ. Χαντζίσκι, όσο και τα μέλη της αντιπροσωπείας που τον συνόδευαν στο ταξίδι του, βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν σοβαρό κίνδυνο, όταν το μικρό αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν, έπεσε σε ανεμοστρόβιλο και ξέφυγε από την πορεία του. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα άσχημες και ο κίνδυνος συντριβής του αεροπλάνου υπαρκτός, όμως παρόλα αυτά, οι πιλότοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τον ανεμοστρόβιλο και να διαφύγουν τον κίνδυνο. Ο κ. Χαντζίσκι δήλωσε ότι είναι καθαρά θέμα τύχης το γεγονός ότι τόσο αυτός, όσο και τα μέλη της αντιπροσωπείας είναι ζωντανά.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ ενέκρινε τη στρατηγική άμυνας της ΠΓΔΜ, την οποία συνέταξε το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό γραφείο αναφέρεται ότι "η στρατηγική άμυνας αποτελεί σημαντικό βήμα για την συνέχιση της οικοδόμησης του αμυντικού συστήματος της χώρας και για την ενίσχυση της ασφάλειάς της".

Το Μπακού θα επισκεφθεί την προσεχή Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, όπου θα λάβει μέρος στη διεθνή διάσκεψη για "το δρόμο του μεταξιού". Στη διάρκεια της παραμονής του θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που επίσης θα συμμετάσχουν στη διεθνή διάσκεψη. Η εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ" αναφέρεται στις επαφές που έχει ο Ντεμιρέλ με τους ομολόγους του "των τουρκόφωνων Δημοκρατιών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν" σε μια προσπάθεια να ηγηθεί η Τουρκία διεθνούς πρωτοβουλίας για την αποκατάσταση της ηρεμίας στη χώρα αυτή. Ο Ντεμιρέλ, με επιστολή του στους προέδρους των χωρών αυτών, αφού συνιστά ψυχραιμία, προτείνει να πραγματοποιηθεί συνάντηση κορυφής, για να ξεπεραστεί η κρίση, "αφού η κατάσταση πλέον είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και για τις γειτονικές χώρες".

Με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συναντήθηκαν χθες στο Βελιγράδι οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Νικολάι Αφανασιέσκι και Ιγκόρ Ιβάνοφ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Ιβάνοφ παρέδωσε στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας επιστολή του προέδρου της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν. Στις συνομιλίες εκφράστηκε η πεποίθηση ότι τα προβλήματα στο Κοσσυφοπέδιο θα επιλυθούν με πολιτικά μέσα, καθώς και ότι στο τέλος θα κατασταλεί η τρομοκρατία, που απειλεί τη ζωή, την ελευθερία και την ισότητα των πολιτών στην περιοχή. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της Σερβίας στοχεύουν στην ομαλοποίηση της ζωής και στην επιστροφή των κατοίκων στις εστίες τους.

Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 15 μέχρι 29 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 μέχρι 33 και στα νησιά του Αιγαίου από 20 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές καταιγίδες με πιθανότητα σποραδικών βροχών ή καταιγίδων μικρής διάρκειας το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 5 September 1998 - 5:40:09 UTC