Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:17 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 05/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης θα σκιαγραφήσει ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του απόψε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
  • Σειρά επαφών του πρωθυπουργού με τις παραγωγικές τάξεις και τους τοπικούς φορείς - Το μεσημέρι ο κ. Σημίτης υπέγραψε τη συνθήκη παραχώρησης της διαχείρισης της Μονής Λαζαριστών.
  • Κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά του πρωθυπουργού - Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
  • Αναγκαία χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Ελλάδας στην Ο.Ν.Ε.
  • Μ. Ετζεβίτ: Το Κυπριακό, από πλευράς Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας έχει λυθεί. - Απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
  • Συνεχίζεται το συνέδριο του ΕΛΙΑΜΕΠ στην Χάλκη.
  • Εξαγγελίες Παπαϊωάννου κατά τα εγκαίνια του περιπτέρου του Υπουργείου Εργασίας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη.
  • Το Πληροφοριακό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινίασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης
  • Θέματα συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου συζήτησαν ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου με τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ.
  • Στο Χάλιφαξ και τη Νέα Σκωτία του Καναδά, περιοχή όπου κατέπεσε το μοιραίο αεροσκάφος της Swissair, καταφτάνουν σήμερα οι πρώτοι συγγενείς των θυμάτων.
  • Το πτώμα γυναίκας αγνώστου ταυτότητας βρέθηκε το μεσημέρι στη θέση Γκαλοπούλα στο δάσος της Καισσαριανής στην Αττική.
  • Ο Ελληνας καθηγητής Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκός Εμμανουήλ Ρούκουνας εξελέγη μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Βιοηθικής της ΟΥΝΕΣΚΟ.
  • Εξήντα Αλβανοί συνελήφθησαν από άνδρες των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή της πόλης Πρίζρεν, νοτιοδυτικά της Πρίστινα.
  • Σποραδικές βροχές στα βορειοδυτικά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης θα σκιαγραφήσει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην ομιλία που θα εκφωνήσει απόψε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σημίτης θα υπογραμμίσει την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις, στο πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών και στην προσπάθεια για την μείωση του πληθωρισμού. Θα επισημάνει ότι είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί η ίδια "σφιχτή" πολιτική και το 1999 προκειμένου να πετύχει η χώρα το στόχο ένταξης στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση. Ο κ. Σημίτης θα αναφερθεί στο ανήσυχο διεθνές περιβάλλον και θα διατυπώσει την άποψη ότι η αβεβαιότητα και η κρίση στην παγκόσμια οικονομία δεν έχουν παρέλθει. Σχετικά με την πώληση της Ιονικής αναμένεται να δηλώσει ότι ούτε οι κερδοσκοπικές συνθήκες που εκτίναξαν την τιμή της μετοχής ούτε η διεθνής κρίση θα ανατρέψουν την τελική επιτυχία του εγχειρήματος αυτού. Αναφορικά με την κοινωνική διάσταση της πολιτικής της κυβέρνησης, ο κ. Σημίτης θα υπογραμμίσει ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η στήριξη κοινωνικών ομάδων όπως οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα νέα ζευγάρια, οι γυναίκες, οι αγρότες κ.α.

Σειρά επαφών με τις παραγωγικές τάξεις και τους τοπικούς φορείς είχε το πρωί στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε "ατμομηχανές προόδου" για ολόκληρη την Ελλάδα τη Μακεδονία και τη Θράκη. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υπέγραψε τη συνθήκη παραχώρησης της διαχείρισης της Μονής Λαζαριστών, σημαντικού πολιτιστικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στην τελετή υπογραφής της σύμβασης διαχείρισης της Μονής Λαζαριστών, υπογράμμισε την ανάγκη σχεδιασμένης παρέμβασης ώστε να υπάρχει ισόρροπη και με κοινωνική ευαισθησία οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη των πόλεων. Σχετικά με τις υποβαθμισμένες περιοχές επισήμανε ότι κάθε πόλη έχει μια τομή που διαχωρίζει τις προνομιούχες από τις υποβαθμισμένες περιοχές και υπογράμμισε ότι η κοινωνική ευαισθησία της πολιτείας κρίνεται από το αν αποδέχεται ως μοίρα αυτή την τομή ή αν θέλει να την ξεπεράσει. Ο κ. Σημίτης ξεναγήθηκε στην Έκθεση "Δυτικό Τόξο", στη Σταυρούπολη, που αφορά στην ανάπτυξη των δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ προηγουμένως επισκέφθηκε τα εργοστάσια του βιολογικού καθαρισμού.

Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του από την Πελοπόννησο. Αναφερόμενος στην αποψινή ομιλία του κ. Σημίτη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ευχή ο πρωθυπουργός να μην περιοριστεί μόνο σε εξαγγελίες. "Είναι φυσικό να εκφράζει ο πρωθυπουργός την ικανοποίησή του για την οικονομία, αφού κριτήριο του ίδιου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι η πορεία των κερδών και των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών" τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, έκανε λόγο για πολιτική αναξιοπιστία της κυβέρνησης ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας χαρακτήρισε υποκριτικό τον λόγο του πρωθυπουργού στην 63η ΔΕΘ. Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός έπεσε έξω στους στόχους του για την οικονομία.

Στην κριτική των κομμάτων κατά της κυβέρνησης, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, απάντησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου χαρακτήρισε αναμενόμενη και κακόπιστη την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης και έκανε λόγο για ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς και έλλειψη επιχειρημάτων και προτάσεων. Κατέστησε δε σαφές ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αταλάντευτα την εφαρμογή της πολιτικής της και υπογράμμισε ότι την προσπάθεια αυτή δεν πρόκειται να ανακόψει οποιαδήποτε κριτική.

Αναγκαία χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, μιλώντας στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου όπου και συμμετείχε στην εκδήλωση της συμπλήρωσης 20 χρόνων λειτουργίας του. Ο κ. Παπαντωνίου πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αναδεικνύουν την τεράστια σημασία που έχει για τη χώρα μας η έγκαιρη προσχώρηση της στο ευρωπαϊκό όχημα. Εξάλλου, ο κ. Παπαντωνίου, από το βήμα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης απηύθυνε έκκληση προς τους Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, να στηρίξουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια της κυβέρνησης για ένταξή της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Την προκλητικότητά της εξακολουθεί να επιδεικνύει η Τουρκική πλευρά, αυτή τη φορά δια στόματος του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, ο Ετζεβίτ επισήμανε ότι το Κυπριακό, από πλευράς Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας έχει λυθεί. Απαντώντας στις νέες δηλώσεις Ετζεβίτ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι είναι πάγια η τουρκική τακτική των γνωστών προκλητικών δηλώσεων, που επιβεβαιώνουν την ορθότητα των επιλογών που έχει κάνει η κυπριακή κυβέρνηση για την αναβάθμιση του ζητήματος του Κυπριακού στη Διεθνή Κοινότητα ως θέματος υψίστης σημασίας. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό θέμα και ζήτησε τη συμβολή του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων των μεγάλων χωρών για την επίλυσή του.

Στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Σεμιναρίου που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στη Χάλκη. Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι το κλειδί επίλυσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα, ωστόσο κοινή διαπίστωση ήταν ότι δεν ασκούνται πιέσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μέσα στον Οκτώβριο θα κατατεθεί στη Βουλή ένα πρώτο πακέτο μέτρων, το οποίο θα αφορά κυρίως στην οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος εγκαινίασε το περίπτερο του Υπουργείου στη ΔΕΘ. Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ως κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης την καταπολέμηση της ανεργίας, και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων, και τη ρύθμιση του ζητήματος της κοινωνικής ασφάλισης. Αναφέρθηκε στη μετατροπή του ΟΓΑ σε κύριο ταμείο ασφάλισης αγροτών, την απεμπλοκή του θέματος της μηχανογράφησης του ΙΚΑ, και το νέο μεγάλο ταμείο κύριας ασφάλισης των αυτοαπασχολούμενων, που θα δημιουργηθεί με πυρήνα το ΤΕΒΕ, το ταμείο εμπόρων και το ΤΣΑ.

Το Πληροφοριακό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινίασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος. Σε δηλώσεις του ο κ. Ρωμαίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναβάθμιση της ΕΛ.ΑΣ., κάνοντας λόγο για βελτίωση της εκπαίδευσης των αστυνομικών, εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.

Θέματα συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στον εμπορικό, βιομηχανικό και τουριστικό τομέα συζήτησαν σήμερα στα γραφεία του ΕΒΕΘ, ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης με τον πρόεδρο και το γενικό διευθυντή του ΕΒΕΘ, Δημήτρη Μπακατσέλο και Χαράλαμπο Γκουντουλάκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών μεταξύ της Βορείου Ελλάδος και της Κύπρου.

Στο Χάλιφαξ και τη Νέα Σκωτία του Καναδά, περιοχή όπου κατέπεσε το μοιραίο αεροσκάφος της Swissair, καταφτάνουν σήμερα οι πρώτοι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας. Στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροπλάνο επικρατούν ιδιαίτερα άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ εξανεμίστηκε κάθε ελπίδα για τον εντοπισμό επιζώντων. Σήμερα το απόγευμα θα τελεστεί στον Άγιο Πέτρο της Γενεύης τρισάγιο για τα 229 θύματα του μοιραίου αεροσκάφους.

Το πτώμα γυναίκας αγνώστου ταυτότητας βρέθηκε το μεσημέρι στη θέση Γκαλοπούλα στο δάσος της Καισσαριανής στην Αττική. Το πτώμα εντόπισαν άνδρες της πυροσβεστικής που έσπευσαν στην περιοχή για να σβήσουν μικρή πυρκαγιά. Οι αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Ο ιατροδικαστής που εξέτασε το πτώμα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν εμφανείς κακώσεις, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Εξήντα Αλβανοί συνελήφθησαν από άνδρες των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή της πόλης Πρίζρεν, νοτιοδυτικά της Πρίστινα, όπου και χθες συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στην αρχή της εβδομάδας. Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου "Β92", οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στις ένοπλες επιθέσεις που εξαπέλυσαν ομάδες Αλβανών αυτονομιστών εναντίον Σέρβων αστυνομικών στα χωριά της περιφέρειας του Πρίζρεν.

Σποραδικές βροχές στα βορειοδυτικά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 16 μέχρι 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 18 μέχρι 30 και στα νησιά του Αιγαίου από 21 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας το απόγευμα. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 5 September 1998 - 16:40:09 UTC